«Фатальна помилка»: Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві скасували подію та перепросили через росіян серед спонсорів фестивалю

«Фатальна помилка»: Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві скасували подію та перепросили через росіян серед спонсорів фестивалю

23 Серпня 2023
1774
23 Серпня 2023
11:36

«Фатальна помилка»: Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві скасували подію та перепросили через росіян серед спонсорів фестивалю

1774
«Океан Ельзи», The Hard Kiss, Dantes та інші українські музиканти відмовились від участі у фестивалі, щойно стало відомо, що росіяни мають стосунок до фінансування події.
«Фатальна помилка»: Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві скасували подію та перепросили через росіян серед спонсорів фестивалю
«Фатальна помилка»: Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві скасували подію та перепросили через росіян серед спонсорів фестивалю

Організатори музичного Easy Busy Fest у Варшаві оголосили про скасування події, запланованої на 26 серпня. Вони також висловили свою солідарність з українськими музикантами, які відмовились від участі у фестивалі, щойно стало відомо, що росіяни мають стосунок до фінансування події.

«Передусім ми хочемо вибачитись за нашу фатальну помилку, а саме за не доскональну перевірку спонсорів. В жодному разі ми не знімаємо з себе відповідальності за цю ситуацію.

З першого дня повномасштабної війни організатори нашого фесту vpiska.pl підтримували Україну, відправляючи частину коштів з кожного концерту на допомогу ЗСУ, і цей фестиваль не був виключенням.

Ми просимо вибачення перед всіма артистами за цю ситуацію, а також хочемо наголосити, що вони не мали жодного відношення до спонсорів (Monolith, Mix Markt)», — йдеться в дописі на фейсбук-сторінці Easy Busy Fest.

Напередодні польсько-українська активістка Наталія Панченко звернула увагу громадськості на те, що серед спонсорів музичного фестивалю є росіяни.

«…мені стало цікаво, хто ж організовує цей фестиваль, я прогорнула далі і отетеріла. Бо інформації про організатора фестивалю на сайті взагалі не знайшла, а спонсори цього заходу — MixMаrkt та Monolith. Ці обидва бренди належать до одних власників. Вихідців із Росії та, здається, Казахстану, які зареєстрували бізнес у Німеччині і відомі тим, що мають у Європі мережу "Russian shops", яка цього року заходить у Польщу», — повідомила Панченко.

У своєму дописі на фейсбуці вона тегнула українських музикантів-учасників події, зокрема «Океан Ельзи», The Hard Kiss, Dantes, Velboi, Alyona Alyona та інших, сподіваючись, що ті зреагують на чутливу інформацію, яку вона оприлюднила. Панченко, у якої лише на фейсбуці понад 98 тисяч фоловерів, закликала свою аудиторію поширювати інформацію про росіян-спонсорів Easy Busy Fest у Варшаві.

«Це єдине, що у даній ситуації нам із вами залишається», — звернулась до своїх підписників активістка.

Невдовзі після цього на офіційній фейсбук-сторінці гурту «Океан Ельзи» з’явилось повідомлення про те, що вони скасовують свою участь у фестивалі.

«Перша і основна умова до будь-яких подій, в яких ми беремо участь — відсутність будь-чого, що має хоч найменший стосунок до країни-агресора росії. Це не просто проговорюється з усіма організаторами. Це є базовим для нас настільки, що у наших контрактах є окремий пункт щодо цього. Ми не виступаємо на будь-яких подіях, якщо там є хоч найменше залучення представників країни-агресора! Це наша позиція з 2014 року і вона не зміниться», — заявили музиканти «Океану Ельзи».

Слідом за ними від участі в Easy Busy Fest відмовились The Hard Kiss, Dantes, Yaktak та інші українські учасники, що й спонукало організаторів музичної події скасувати її проведення.

«Дякую українським виконавцям за свідомість і чітку позицію та організаторам за визнання помилки і адекватність», — підбила підсумки цього прецеденту Наталія Панченко.

Читайте також:

Проєкт «Історія питання»: чи можна скасувати Росію?

Що не так із «хорошими росіянами»

Усе російське зараз слід відправити на карантин — так, і Цоя теж

Українські документалісти: Україна взяла на себе роль бійця, а Росія претендує на роль жертви

Працюємо з росіянами, які засудили війну: організатори «фестивалю слов’янських народів» у Франції відповіли на звернення PromoUkraїna

Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що українська диригентка Оксана Линів опинилася в центрі скандалу через «Силу Вагнера» на футболці. Музикантку звинуватили в ігноруванні «сучасних контекстів». Першою на знімки Линів також звернула увагу Наталія Панченко.

У травні 2023-го стало відомо, що Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відмовився від участі в Х Театральній Олімпіаді в Будапешті. Таке рішення адміністрація театру ухвалила після того, як стало відомо, що у програмі фестивалю братиме участь вистава «REX» у постановці художнього керівника одного з російських театрів.

Організатори літературного фестивалю Prima Vista в Естонії 8 травня 2023-го виключили з програми головну редакторку російського журналу ROAR, письменницю та перекладачку Лінор Ґоралік після протесту українських поетес. 

Фото: Easy Busy Fest / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1774
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду