Ткаченко закликав світову спільноту відмовитись від російської культури та її виконавців

Ткаченко закликав світову спільноту відмовитись від російської культури та її виконавців

12 Жовтня 2022
1405
12 Жовтня 2022
16:08

Ткаченко закликав світову спільноту відмовитись від російської культури та її виконавців

1405
Олександр Ткаченко: Російська культура – це частина російської державної військово-тоталітарної машини. Люди, які ґвалтують і вбивають українських дітей та мирних жителів, спалюють українські книжки на окупованих територіях – виховані російською культурою.
Ткаченко закликав світову спільноту відмовитись від російської культури та її виконавців
Ткаченко закликав світову спільноту відмовитись від російської культури та її виконавців

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко закликав цивілізований світ відмовитися від співпраці з російськими артистами та від використання російських творів композиторів та письменників, які Росія свідомо називає своєю зброєю. 

Про це говориться у відкритому повторному зверненні міністра, оприлюдненому пресслужбою Міністерства культури та інформаційної політики.

«Культура не може бути поза політикою. Особливо, коли культура – один із видів політики, який використовує ядерна держава-терорист як зброю у війні проти світової демократії. Щодня восьмий місяць поспіль російські ракети падають на українську землю. Щодня путінська росія свідомо знищує все, що пов’язано з українським: вбиває мирних мешканців, нищить цивільну інфраструктуру, цілить у наші театри та музеї, краде та присвоює заслуги українських митців, намагається переконати світ у величі російської культури, водночас підкреслюючи другорядність української. 10 жовтня Україна зазнала масованого удару з боку росії. По мирних мешканцях, закладах освіти, музеях, бібліотеках, лікарнях, об’єктах критичної, транспортної та енергетичної інфраструктури ворог випустив понад 80 ракет. Росія взяла на себе відповідальність за масований удар по Україні, вважаючи його адекватним», – заявив Ткаченко.

Міністр  нагадує, що тоталітарний режим Росії активно використовує російське мистецтво та митців як зброю пропаганди, а також для очищення своєї репутації на Заході.

«Наближений до кремлівської верхівки директор Ермітажу М. Піотровський у своєму скандальному  інтерв’ю для видання «Российская газета» порівняв експорт російської культури зі спецоперацією:  "Наші останні виставки за кордоном – це просто потужний культурний наступ. Якщо хочете, свого роду «спецоперація». Яка багатьом не подобається. Але ми наступаємо. І нікому не можна дати завадити нашому наступу"».  

За словами Ткаченка, російська культура – це частина російської державної військово-тоталітарної машини: «І не можна її поділити на погану та хорошу. Тому не повинно виникати запитань, чому світ має відмовитись від російської культури». 

Однак досі є ті, хто не цурається співпрацювати з російськими артистами, які підтримують агресію Росії проти України або замовчують жахливі злочини.

Зокрема, деякі театри та концертні зали відновили співпрацю з російською оперною співачкою та активною прихильницею режиму Путіна Анною Нетребко, деякі заклади та колективи продовжують грати Чайковського та Шостаковича, триматись за Пушкіна та Толстого: «Ті імена, які Росія відверто називає своєю зброєю, зафіксувавши їх в путінському указі щодо концепції зовнішньої гуманітарної політики. Сьогодні, під час найкривавішої війни в Європі з часів Другої світової війни, точно не на часі триматись за ці постаті та віддавати шану бодай чимось країні-агресору».

«Моє звернення до всіх європейських та міжнародних культурних діячів: не дозволяйте себе втягнути в цю оманливу гру, придуману Росією, заявляючи, що російська культура не несе відповідальності за воєнні злочини, скоєні російськими військами. Люди, які ґвалтують і вбивають українських дітей та мирних жителів, спалюють українські книжки на окупованих територіях – виховані російською культурою.

Я закликаю всіх, хто бачить звірства, які коїть Росія щодо України, весь цивілізований світ підтримати це звернення та відмовитись від співпраці з російськими артистами та від використання російських творів композиторів та письменників, які Росія свідомо називає своєю зброєю. Інакше ви стаєте по одну сторону з агресором та назавжди залишитесь в історії по ту сторону зла.  

Разом із політичними та економічними санкціями, нам необхідно посилити наші зусилля щодо бойкоту присутності Росії в міжнародному культурному просторі! Не має бути жодного діалогу з культурою терористів», – наголосив міністр.

Раніше Ткаченко заявив, що російська культура є невід’ємною частиною російської пропаганди.

Нагадаємо, при МКІП та Українському інституті національної пам’яті створена Рада з питань дерусифікації та декомунізації, до складу якої увійдуть письменники, культурні діячі, видавці та історики.

3 червня МКІП опублікувало роз'яснення щодо дерусифікації, декомунізації та деколонізації та ключову інформацію щодо законодавчих рамок відповідних процесів.

У квітні 2022 року в Україні створили Раду з розвитку бібліотечної сфери. Вона напрацювала рекомендації щодо того, які російські та радянські книги потрібно вилучати з бібліотечного фонду. Детальніше про ці критерії — за посиланням.

Фото: Олександр Ткаченко/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1405
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду