Не варто чіпати музей Булгакова — Олександр Ткаченко

Не варто чіпати музей Булгакова — Олександр Ткаченко

3 Вересня 2022
1964
3 Вересня 2022
11:39

Не варто чіпати музей Булгакова — Олександр Ткаченко

1964
Письменники пропонують у приміщенні, де діє музей Булгакова, створити музей Олександра Кошиця. Директорка установи наголошує: видатний композитор мешкав за іншою адресою.
Не варто чіпати музей Булгакова — Олександр Ткаченко
Не варто чіпати музей Булгакова — Олександр Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко прокоментував ініціативу Спілки письменників України закрити музей Булгакова на Андріївському узвозі у Києві. Під час брифінгу, де йшлося про посилення міжнародної підтримки культури та медіа в Україні, урядовець сказав, що ця ініціатива справила на нього дивне враження.

«Мені дивно було прочитати заяву Спілки письменників. Чим завадив музей Спілці письменників, не знаю. Булгаков — киянин. Так, у нього були в деяких його творах, художніх, підкреслюю, творах, репліки певних героїв щодо визвольних змагань України на початку 20-го століття. Але, думаю, що музей тут точно не винен. Ні музей, ані пам’ятник. Я думаю, що Спілці є чим займатися, ніж вирішувати питання музею Булгакова. Позиція очевидна — точно не варто чіпати», — сказав Олександр Ткаченко.

Проти закриття музею Булгакова виступає й власне керівництво цієї установи. Діяльність музею зосереджена не лише на постаті та літературній спадщині Булгакова, а загалом на історії Києва, наголосила у коментарі виданню «Вечірній Київ» директорка музею Людмила Губіанурі. За її словами, ще у квітні 2022-го у музеї заявили про необхідність переосмислити всю свою роботу, зробити реекспозицію, змістивши акценти з роману «Біла гвардія» на такі твори Булгакова, як «Майстер і Маргарита» та «Собаче серце».

Нагадаємо, 30 серпня члени Національної спілки письменників України виступили із закликом закрити музей Булгакова, створивши там натомість музей Олександра Кошиця.

Людмила Губіанурі прокоментувала цю ініціативу НСПУ:

«Існує лише одне джерело, за яким Кошиць начебто жив у цьому будинку — один з довідників Києва. Насправді це помилка, адже є документи. Олександр Кошиць, коли писав спогади, завжди спирався на свій паспорт. Адже в той час при переїздах поліція ставила печатки, всі адреси проживання зафіксовані. А він багато переїжджав. На Андріївському узвозі Кошиць дійсно мешкав, але в будинку за номером 22А».

Як повідомляв «Детектор медіа», у серпні стало відомо, що з фасаду Інституту філології КНУ імені Т.Шевченка зняли меморіальну дошку на честь Булгакова. З такою ініціативою виступила громадська організація «Експертний корпус», наголосивши, що Булгаков є символом російської культури, а до української ніколи не мав жодного стосунку. 

За рішенням Міністерства освіти і науки в шкільній програмі лишили твори деяких російських письменників, зокрема й «Собаче серце» Булгакова. Детальніше про це писали наші колумністи. Так, своїми міркуваннями поділилася культурна оглядачка Лєна Чиченіна. Крім цього, про доцільність вивчення творів Михайла Булгакова читайте у колонці письменника та сценариста Андрія Кокотюхи.

Фото: НСПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1964
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Слава
572 дн. тому
Окрім музеях Булгакова варто відкрити ще музей Катерини 2, музей Ільїна, музей Путіна, музей Дугіна, музей Бєлай гвардіі, музей союза русскава народа, музей барцофф протів мазепинцев-петюровцев, музей русскай спєціальнай апєраціі 1917-1921. Многа ісчо музєєф нє аткрил Ткаченка. Пакажі маскалю ткачєнковскіх трі пальца!
:kjhta;s'
572 дн. тому
Ой, пробачте шось якусь дурню написав, не треба було у тому Фесбуці сидіти. Ткаченко звісно не правий але про Зеленського психонув, бо зрозумів що допомогаю ворогу. Тож не робіть як я. Все буде Україна, друзі
;lkjhta;s'
572 дн. тому
ткаченко така сама гнида і зрадник як і зеленський. сьогодні вони плетуть сітки, а якби зегниді ЗСУ не завадили б здати Київ, то вони що б плели?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду