Осередок профспілки СТБ вважає, що скорочення відбуваються з порушеннями, але не підтримує методів Пашаєва

9 Грудня 2010
16789
9 Грудня 2010
19:41

Осередок профспілки СТБ вважає, що скорочення відбуваються з порушеннями, але не підтримує методів Пашаєва

16789
Осередок профспілки СТБ вважає, що скорочення відбуваються з порушеннями, але не підтримує методів Пашаєва

8 грудня члени первинного осередку профспілки «Медіафронт» СТБ на зборах сформували свою позицію під час трудового конфлікту на каналі. Про це ТК дізналася з протоколу зборів «Медіафронту».

 

Зокрема, учасники зборів вважають, що реорганізація, яка вступила в дію 1 грудня 2010 року на СТБ, проведена з порушеннями чинного законодавства України, оскільки не була погоджена з первинним осередком профспілки: «Ми вимагаємо від керівництва каналу відмовитися від порушень законодавства і в подальшому всі скорочення на каналі погоджувати з профспілкою "Медіафронт"».

 

Разом з тим члени первинного осередку профспілки додали, що не підтримують методів, обраних Османом Пашаєвим у захисті своїх трудових прав, оскільки вважають їх неадекватними. «Ми вважаємо неприпустимими особисті образи та занадто епатажний стиль поведінки під час діалогу з роботодавцем», - йдеться у протоколі зборів.

 

Саме тому вони закликали керівництво каналу вступити в діалог з представниками профспілки щодо найбільш нагальних питань, які турбують працівників каналу, а голову профспілки «Медіафронт» Османа Пашаєва - робити публічні заяви та виступи від імені профспілки виключно у випадках, коли йому це доручають члени профспілки.

 

Рішення зборів профспілки мають сьогодні передати генеральному директору СТБ Володимиру Бородянському.

 

У коментарі ТК Осман Пашаєв повідомив, що 6 грудня його не хотіли пропускати на канал, тому що вважали звільненим. «Але з виборних органів профспілки "Медіафронт" на СТБ мене ніхто не звільняв», - каже він. За його словами, 6 грудня його ознайомили з наказом про скорочення від 1 грудня через те, що він відмовився переходити на іншу роботу. Нагадаємо, раніше йому запропонували перейти з посади спеціального кореспондента «Вікна-новин» на посаду диспетчера центрального диспетчерського відділу, спеціаліста з розшифровування відеокасет або спеціаліста з документообігу департаменту управління персоналом.

 

«Для цих людей немає профспілки, закону, КЗоТ, це навіть не феодалізм, а рабовласницький лад. Ще 6 грудня мене звинуватили у крадіжці ноутбука, тоді я подав заяву в міліцію. Я вважаю, що це особиста війна пана Бородянського проти мене, - зазначив пан Пашаєв. - Можливо, мої дії були емоційними, але про які нормальні профспілкові дії може йти мова, якщо два місяці йшла переписка з керівництвом минулого року, коли скорочували ранкові новини, і два місяці цього року? Канал взагалі робить вигляд, що профспілки немає, ми не врятували тих людей, яких скоротили торік. Коли відбувалося скорочення за економічними ознаками, через низькі рейтинги, скоротили ще й вечірнього випускового, а це вже було питанням цензури. Після цього з каналу пішли Попов та Білостоцька. А цього разу реорганізація створена винятково для того, щоб скоротити мене. І це навіть не приховував Бородянський у розмові зі мною з погрозами і наїздами у своєму кабінеті, але свідків немає».

 

7 грудня, за словами Османа Пашаєва, коли він прийшов забрати трудову книжку і відмовився розписатись у журналі обліку, до нього «застосували силу, не випускали з території каналу». «Вони заблокували мене в коридорі на четвертому поверсі», - розповів він.

 

Причиною власного звільнення він вважає свою річну діяльність на посаді голови профспілки «Медіафронт» і роботу «журналіста, який не піддаватися цензурі і доводив свої сюжети до кінця». «А привід, я дав тим, що сюжет 1 вересня про мову міністрів я 7-8 вересня оприлюднив. Після обговорення цього питання на раді профспілки "Медіафронт" я взяв на себе відповідальність викласти його в Youtube і дати новину про це "Українській правді" та "Детектор медіа"», - додав пан Пашаєв.

 

У коментарі ТК голова первинного осередку профспілки «Медіафронт» СТБ Ольга Червакова наголосила на тому, що підтримує позицію Османа Пашаєва по суті, але «по формі його не підтримує ніхто».

 

«Ми вважаємо, що Бородянський не правий у тому, як він проводить скорочення та реорганізації, і в тому, що він не погоджує це з профспілками, і таким чином цей процес непрозорий. А люди реально сподівалися на те, що, створивши такий прецедент, задіявши механізм профспілки, Осман зможе переламати цю ситуацію непрозорості прийняття рішень топ-менеджментом. Натомість Осман, маючи абсолютно чітку правову позицію, яка на його боці, за допомогою такої епатажної поведінки просто знівелював усі свої позитиви, які були на його боці», - переконана пані Червакова. За її словами, саме це викликало обурення членів профспілки. Вони очікували, що Осман Пашаєв піде правовим шляхом і саме цим доведе керівництву, що варто прозоріше приймати рішення, а працівникам, які не задоволені діями менеджменту, подасть приклад того, як варто оскаржувати такі рішення і вести діалог.

 

«Люди були обурені тим, що попри обіцянки йти шляхом спокійної імплементації законодавства України та [обіцянки, що] не буде ніяких хороводів і повстань, Осман викликає міліцію та швидку. І людям це не сподобалось тому, що їх пов'язуватимуть із цим скандалом, а вони хочуть, щоб їх пов'язували з тим, що у них є вимога до керівництва, і вона має бути розглянута, - сказала Ольга Червакова, - Бо насправді керівництво каналу прагне не помічати профспілку, вони ведуть переговори з кожним окремо. Вони кажуть, що діалогу з профспілкою вони не вестимуть, і цим порушують чинне законодавство»

 

«Ми прийняли це рішення, щоб показати, що ми проти боротьби, війни та насильницьких способів вирішення конфлікту. Але водночас ми і проти недотримання чинного законодавства, і проти того, щоб рішення приймались непрозоро», - додала пані Червакова.

 

Тим часом вчора, 8 грудня, Київська незалежна медіа-профспілка розповсюдила заяву, в якій закликала керівництво СТБ припинити незаконні дії відносно Османа Пашаєва.

 

Прес-служба СТБ останні конфліктні події з Османом Пашаєвим не коментує.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16789
Читайте також
04.01.2011 14:23
Осман Пашаєв, «Українська правда»
27 495
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду