Апеляційний суд повторно розгляне справу Пашаєва, а Шевченківський райсуд відкрив справу за позовом «Медіафронту» до СТБ

5 Липня 2012
7694
5 Липня 2012
16:48

Апеляційний суд повторно розгляне справу Пашаєва, а Шевченківський райсуд відкрив справу за позовом «Медіафронту» до СТБ

7694
Апеляційний суд повторно розгляне справу Пашаєва, а Шевченківський райсуд відкрив справу за позовом «Медіафронту» до СТБ

11 липня Апеляційний суд міста Києва повторно розглядатиме справу за позовом журналіста Османа Пашаєва до СТБ. Про це «Детектор медіа» повідомив представник пана Пашаєва Юрій Свірко.

 

Суд має прийняти остаточне рішення у справі щодо поновлення Османа Пашаєва на роботі на телеканалі СТБ, і Юрій Свірко переконаний, що воно буде на користь Османа Пашаєва.

 

«Я переконаний на 100%, що це буде рішення на користь Пашаєва, тому що про це написано у двох документах вищих судів: Верховного та Вищого спеціалізованого. Більше того, 15 травня Вищий спеціалізований суд поширив інформаційний лист, де йдеться, що рішення Верховного суду є обов'язковим для всіх судів, і в розділі "Трудове право" зазначено як приклад справа Пашаєва. Це профспілкова перемога взагалі. І це поширюється на всі профспілки. І взагалі - це перемога Пашаєва і журналістики над недобросовісним працедавцем», - сказав він.

 

Після засідання Апеляційного суду, яке заплановане на 14:40 11 липня, представники Османа Пашаєва проведуть прес-конференцію про захист прав журналістів.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Осман Пашаєв позивався до ТОВ «Міжнародний медіацентр - СТБ» і просив суд поновити його на роботі та виплатити 480 тис. грн компенсації моральної шкоди та 50,8 тис. грн зарплати за час вимушеного прогулу (близько чотирьох місяців).

 

Шевченківський районний та київський апеляційний суди відмовили Осману Пашаєву в поновленні на СТБ. Юрій Свірко оскаржив рішення в касаційній інстанції. Однак Вищий спеціалізований суд України (ВССУ) відхилив касаційну скаргу, зазначивши, що вона необґрунтована. Представник позивача звернувся до Верховного суду, який скасував постанову ВССУ і направив справу на повторний розгляд до ВССУ. Після цього ВССУ прийняв рішення на користь журналіста Османа Пашаєва у справі проти СТБ, однак суд не поновив його на роботі, а спрямував справу на повторний розгляд до Київського апеляційного суду.

 

Також, як повідомив Юрій Свірко, Шевченківський суд відкрив провадження у справі за позовом профспілки «Медіафронт» до СТБ. «Я подав позов 4 січня 2011 року. Але провадження відкрили рівно через півтора роки. Провадження відкрили тому, що я посилався на постанову Верховного суду у справі Пашаєва, де визнано права профспілки», - зазначив він. Засідання заплановане на 20 липня.

 

Нагадаємо, Юрій Свірко подавав два позови до Шевченківського суду: перший від Османа Пашаєва як фізичної особи, другий - від профспілки «Медіафронт», яка діє в інтересах первинного осередку на СТБ. Справа за позовом «Медіафронту» в суді не розглядалась, оскільки позивачу було відмовлено у відкритті провадження. Відмова була зумовлена тим, що в рішенні Шевченківського суду в справі за позовом Пашаєва до СТБ не визнавалося існування профспілкового осередку на СТБ - через те, що «поняття "первинний осередок профспілки" застосовується лише до політичних партій». Натомість, на думку суду, законодавство передбачає поняття «первинна профспілкова організація», і така організація потребує легалізації в Міністерстві юстиції. Однак у травні 2011 року Апеляційний суд повернув справу на новий розгляд у першу інстанцію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7694
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду