Висвітлення псевдореферендумів вчить медійників не підігравати пропаганді (розбір кейсу)

Висвітлення псевдореферендумів вчить медійників не підігравати пропаганді (розбір кейсу)

30 Вересня 2022
1798
30 Вересня 2022
12:22

Висвітлення псевдореферендумів вчить медійників не підігравати пропаганді (розбір кейсу)

1798
У деяких українських та закордонних ЗМІ новини про псевдореферендум та його результати вийшли із некоректними формулюваннями, які підігрують російській пропаганді. Пояснюємо, чому слова — це важливо, або Як медіа продемонстрували приклад підігравання російській пропаганді.
Висвітлення псевдореферендумів вчить медійників не підігравати пропаганді (розбір кейсу)
Висвітлення псевдореферендумів вчить медійників не підігравати пропаганді (розбір кейсу)

Наші колеги з Інституту масової інформації проаналізували повідомлення щодо псевдореферендуму у ЗМІ та виявили, що деякі відомі іноземні медіа використовують некоректну термінологію щодо висвітлення псевдореферендумів, які Росія організувала на тимчасово окупованих нею територіях України. Зокрема, деякі міжнародні медіа навіть не використовують лапок, називаючи фіктивний виборчий процес референдумом або голосуванням. Серед таких – Associated Press, AlJazeera. Це є порушенням журналістських стандартів точності та достовірності, — пояснюють експерти ІМІ. Та додають, що коректним для визначення цього влаштованого РФ фіктивного виборчого процесу є термін “псевдореферендум”.

Розбір від редактора «Детектор Медіа»

Редактор сайту «Детектор медіа» та відомий медіаексперт Отар Довженко на своїй сторінці у Фейсбук розбирає, що не так із деякими формулюваннями про псевдореферендум та загалом щодо теми тимчасово окупованих територій і чому невірна лексика тут призводить до помилок у фактажі. «Оскільки не всі зрозуміли, що не так із формулюванням «псевдореферендуми в так званих “ДНР” і “ЛНР”», пояснюю (вкотре), — пише Отар Довженко. З погляду українського закону «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка» — це організації, а не території. Представники цих організацій можуть стверджувати, що контролюють певні території (хоча насправді ми знаємо, що контролює їх Росія). Також вони стверджують, що територія, яку вони мають право контролювати — це Донецька і Луганська області України в адміністративних межах. Росія, Зімбабве і Еритрея з цим погоджуються. Інсценування «референдуму» росіяни провели в окупованих частинах Луганської і Донецької областей. І то, очевидно, не на всіх, бо навряд чи в Лимані, наприклад, цими днями хтось за щось голосував. За час цього цирку окуповані території Донеччини й Луганщини, до речі, зменшились завдяки звитязі нашої армії. Інсценування «референдуму» відбулось і на територіях, загарбаних російськими військами в 2022 році, де ніколи раніше не було ніяких «референдумів» і які ніколи навіть дуже тимчасово не були під контролем бойовиків — у північній частині Луганщини, наприклад. Якщо щодо окупованих у 2014—15 роках частин двох областей ще велися якісь переговори про особливий статус, то Сватове — звичайна територія України. Навіть якби ми всерйоз розглядали фантазії росіян та їхніх посіпак про «народні республіки», то мешканці Сватового і Старобільська не мають до цих «республік» ніякого стосунку. Їх загарбали російські війська і оголосили частиною відповідних вигаданих і визнаних Росією «держав». Ці території також не мають ніякого стосунку до «окремих районів Донецької і Луганської області з особливим статусом», які визнає наш поки що чинний закон». Повний текст із аргументацією  читайте тут.

У липневій колонці на сайті «Детектор медіа» Довженко детально розповідає, як некоректними формулюваннями українські медіа та навіть високопосадовці «визнають» Донецьку та Луганську народні республіки. 

Як про російські псевдореферендуми говорять в Україні

Під час свого виступу на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному за ініціативою України, Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що визнання Росією цих псевдореферендумів як нібито нормальних, реалізація так званого кримського сценарію та чергова спроба анексії української території означатиме, що з цим Президентом Росії немає про що говорити. «На очах у всього світу Росія проводить відвертий фарс під назвою «референдум» на окупованій території України. Під дулами автоматів людей змушують заповнювати якісь там папірці для телекартинки. Цифри нібито результатів псевдореферендуму були намальовані заздалегідь. Як і заздалегідь проведена примусова паспортизація населення окупованих територій», - наголосив Володимир Зеленський.

Служба безпеки України повідомила, що російські окупанти «підбили» підсумки фейкових референдумів на окупованих територіях України ще на початку вересня. Тож нинішнє абсолютно незаконне «голосування», анонсоване загарбниками з 23 до 27 вересня, - просто для створення потрібної їм картинки на росТБ. Також СБУ ідентифіковала понад 4 тисячі представників ворожих угруповань, зрадників і колаборантів, яких планували залучити до організації незаконних плебісцитів на території Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Серед них – російські силовики, їх поплічники з утворених окупантами місцевих «мвд» та очільники так званих «тєріторіальних ізбіратєльних комісій». А щодо організаторів псевдореферендумів на окупованих територіях Донеччини та Луганщини вже зібрали вичерпну доказову базу, на основі якої їх повідомили про підозру.

Центральна виборча комісія неодноразово наголошувала на незаконності, протиправності проведення таких псевдореферендумів та нікчемності їх результатів.  «Намагання росії змінити конституційно закріплений статус Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей як невід’ємних складових частин України, зокрема, шляхом проведення псевдореферендумів про приєднання до російської федерації, є грубим порушенням державного суверенітету та територіальної цілісності України, встановлених Конституцією України. А також – порушенням низки міжнародних актів, зокрема, цілей та принципів Організації Об’єднаних Націй, закріплених у її Статуті, згідно з якими усі члени ООН повинні утримуватися в їх міжнародних відносинах від порушення територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави шляхом застосування сили чи погрози силою або в інший спосіб. Питання про зміну території України можуть вирішуватися виключно на всеукраїнському референдумі, що призначається Верховною Радою України. Більш того, організація і проведення референдумів на території суверенної незалежної України мають здійснюватися відповідно до положень Конституції та законів України і лише тими органами, які утворені та уповноважені на це законами. На сьогодні таких органів на тимчасово окупованих територіях немає. А ЦВК жодних дій щодо організації, підготовки та проведення референдумів на тимчасово окупованих територіях не вчиняла», - йдеться у заяві ЦВК.

Представники Громадянської мережі ОПОРА як організації, яка багато років займається громадським незалежним спостереженням за виборчими процесами в Україні та долучається до міжнародних місій спостереження, вважають, що не можна називати ці події референдумами, адже ця імітація волевиявлення є абсолютно нікчемною й незаконною з точки зору права. «Фейковий референдум не має жодних ознак вільного та законного процесу. Він дискредитує інститут демократії з участі громадян в управлінні державними справами та не опирається на законодавство і Конституцію, міжнародні стандарти і кращі практики. За 2 дні після оголошення фейкового референдуму офіційною владою Росії, було розпочато голосування. Воно відбувається під тиском озброєних військових російської армії, які ходить по квартирам громадян та змушують їх голосування вдома, обираючи між проставлянням галочок у фейкових бюлетенях та життям. Одночасно з голосуванням відбувається збір персональних даних громадян, оцінка їх спроможності на протидію окупаційній владі та залякування. Попри те, що такі псевдореферендуми не будуть визнані цивілізованим світом, вони все ж створять нові виклики для цивільного населення та держави Україна. ОПОРА рішуче засуджує ініціювання та проведення таких загарбницьких псевдореферендумів, результати яких апріорі будуть нікчемними. Ці дії агресора вчергове загрожують глобальній безпеці та міжнародному правопорядку, який сформувався після Другої світової війни. Крім цього, вони формують негативну вже сталу після анексії Криму практику для тоталітарних і авторитарних режимів із загарбницькими амбіціями використовувати інструменти народовладдя (вибори, референдумні процеси, громадські ради тощо) для умовної легітимізації позаправових дій», - йдеться у заяві організації.

Як міжнародні структури оцінюють російські псевдореферендуми

Директор Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Маттео Мекаччі під час виступу на конференції ОБСЄ Warsaw Human Dimension Conference назвав псевдореферендуми незаконними. «БДІПЛ не спостерігає за цими «референдумами». Я чітко заявляю, що рішення про їх проведення суперечить міжнародним стандартам і принципам міжнародного гуманітарного права. Тому вони незаконні», - зазначив Маттео Мекаччі.

Жозеп Боррель, Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, у своєму Твіттері написав: «ЄС засуджує проведення незаконних «референдумів» та їх фальсифікацію. Це чергове порушення суверенітету та територіальної цілісності України на тлі системних порушень прав людини. Ми високо оцінюємо мужність українців, які продовжують протистояти російському вторгненню».

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати не визнають псевдореферендуми та не заперечують, щоб Україна використовувала західну зброю на територіях, де відбулися псевдореферендуми. «Ми та багато інших країн уже чітко заявили: ми не визнаємо і ніколи не визнавали анексію української території Росією. І я також чітко сказав, що Україна має абсолютне право захищати себе на всій її території. Включно з тим, щоб повернути території, які так чи інакше були незаконно захоплені Росією. І обладнання, зброя, яку надаємо ми та багато інших країн, використовувалося дуже ефективно, щоб зробити саме те, що ми бачили в на північному сході і, що ми бачимо також на півдні. І знову ж це тому, що це зовсім не зміна території, яка була анексована росіянами як метафора для нас чи для українців. Українці продовжуватимуть робити те, що їм потрібно зробити, щоб повернути землю, яку в них відібрали. Ми продовжуватимемо підтримувати їх у цих зусиллях», - підкреслив Ентоні Блінкен у відповідь журналістам під час спільної конференції з міністром закордонних справ Індії Субраманьямом Джайшанкаром.

ООН не визнає псевдореферендуми проявом народної волі. Адже проведення фіктивних референдумів на тимчасово окупованих територіях України російськими силами не має нічого спільного зі справжнім волевиявленням українців, а є лише намаганням додати легітимності спробам рф захопити частину іншої держави. Про це заявила заступниця генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло у своїй доповіді на відкритому засіданні Ради Безбеки ООН щодо обговорення ситуації з проведенням псевдореферендумів. «Вони не можуть називатися справжнім проявом народної волі. Однобічні дії є намаганням додати зовнішньої легітимності спробам захопити силою територію іншої держави»,- наголосила Розмарі Дікарло.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1798
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду