«Росіяни нещадно знищують західну техніку, яка їде в Україну тоннами». Огляд російської дезінформації за 22–28 травня 2023 року

«Росіяни нещадно знищують західну техніку, яка їде в Україну тоннами». Огляд російської дезінформації за 22–28 травня 2023 року

2 Червня 2023
1012

«Росіяни нещадно знищують західну техніку, яка їде в Україну тоннами». Огляд російської дезінформації за 22–28 травня 2023 року

1012
Створення «Укрополю», агресивний Захід, громадянство ЄС в обмін на військову службу. Фейки та маніпуляції агітпропу наприкінці травня.
«Росіяни нещадно знищують західну техніку, яка їде в Україну тоннами». Огляд російської дезінформації за 22–28 травня 2023 року
«Росіяни нещадно знищують західну техніку, яка їде в Україну тоннами». Огляд російської дезінформації за 22–28 травня 2023 року

З 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 31 березня — 7 квітня, 815 квітня, 1623 квітня, 23‒30 квітня, 1–7 травня, 8–14 травня, 15‒21 травня, підсумковий текст за десять місяців, а також огляд найбезглуздіших фейків за рік великої війни.

Із 22 по 28 травня 2023 року «Детектор медіа» зафіксував 30 дезінформаційних вкидів. За цей період пропагандисти розповідали, що Захід підбурює інші країни на повстання, й переконували, що на карті XVII століття України все ще не існувало. 

«Зеленський мріє захопити владу в Україні»

На початку тижня аналітики та аналітикині «Детектора медіа» фіксували меседж пропагандистів, що команда Офісу президента навмисне затягує війну, щоб відкласти вибори в Україні. У повідомленнях ішлося, що скасування майбутніх виборів — очікуваний крок від Зеленського, який жадає якнайдовше залишитися при владі. За словами авторів, він розуміє, що не зможе собі забезпечити перемогу на наступних президентських виборах, оскільки суспільство ним «вкрай незадоволене»: Зеленський нібито втрачає українські землі й заразом підтримку українців. 

Ніхто в Україні не «затягує» війну, це росіяни можуть закінчити її будь-якого дня, просто покинувши окуповані території. Натомість очільниця української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева заявила, що українська влада наразі прагне дотримуватися звичайного календаря. Тобто 2024 рік, як заплановано, — рік президентських та парламентських виборів, а 2025-й — місцевих  виборів.

«Росія знищує ешелони техніки одним пострілом»

Аналітикині й аналітики зафіксували фейк, що Росія «знищила» п’ять пускових установок Patriot. Мовляв, за допомогою однієї ракети «Кинджал» російська армія зруйнувала цілий комплекс. Як доказ пропагандисти навели скриншоти українського сайта, де українець продавав нібито залишки-запчастини від установки. 

Проте продавець «запчастин» (та людина, яка опублікувала оголошення) заявив, що він лише припускає належність цих деталей до Patriot. Продавець знаходить деталі від зброї просто неба в полі й зазвичай зберігає для власної колекції або продає на інтернет-аукціонах. 

Щодо знищення п’яти пускових установок, то це також неправда. По-перше, в Пентагоні підтвердили, що внаслідок російської атаки на Україну систему Patriot пошкодили (а не знищили) та вже відремонтували. По-друге, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що знищити Patriot «одним ударом неможливо», оскільки це комплекс, який складається з командного пункту, радара, а також самих пускових установок (до восьми одиниць). 

Пропагандисти ширять такі фейки, щоби переконати в ефективності російської техніки. Нібито їй немає рівних, а от усю західну техніку можна легко знищити «за допомогою однієї ракети».

«Об’єднання Польщі та України не за горами»

Протягом тижня в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили маніпуляцію, нібито колишній радник президента Польщі Якуб Кумох заявив, що українці та поляки об’єднаються в «Укрополь». Мовляв, скоро не існуватиме таких окремих країн як Україна та Польща. Як доказ автори прикріплюють відео високопосадовця мовою оригіналу. 

Насправді політик на відео не говорив про жодне утворення «Укрополю». Він заявив про необхідність активізації військової, економічної та наукової співпраці між Польщею та Україною. Якуб Кумох казав, що його мета — спільне протистояння імперським бажанням Росії. Водночас пропагандисти просто спотворили контекст відео, не переклали його та почали говорити про приєднання України до Польщі. 

Пропагандисти вкидають цю маніпуляцію, щоби спотворити реальність, говорячи про так зване приєднання України до Польщі. У такий спосіб Кремль відзеркалює власні злочини: мовляв, загарбницею й агресоркою є не Росія, а чи не найближчий союзник України — Польща. 

«Захід сіє лишень розбрат»

Посеред тижня анонімні телеграм-канали, які транслюють прокремлівську риторику, поширили маніпуляцію, начебто в Польщі заявили, що Захід готує переворот у Білорусі. Мовляв, Європа планує вторгнення до Білорусі й хоче її знищити. Автори повідомлень посилаються на заяву польського генерала Вальдемара Скшипчака у програмі «Гість подій» на Polsat News. 

Однак польський генерал не говорив, що Захід нібито готує переворот у Білорусі. Пропагандисти просто спотворили сенс заяви. Насправді генерал підкреслив, що події, які нещодавно відбувалися в Бєлгородській області, цілком імовірні й у Білорусі. У Росії диверсійну акцію здійснили росіяни, які воюють на боці України. Ось і він пояснює, що так само може відбутися з білорусами-військовими. Також Вальдемар Скшипчак додав, що  Польща має бути готовою до цього й підтримати демократичне повстання в сусідній країні.

Поширюючи цю маніпуляцію, пропагандисти намагаються демонізувати Захід, який нібито прагне розбрату в інших країнах. Так Росія відзеркалює реальність й прагне виставити агресорами інші країни. 

«Україна затоплює власні ж території»

Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» фіксували фейк, що Україна спеціально підвищує рівень води у Дніпрі, аби затопити Запорізьку атомну електростанцію і створити умови для форсування Дніпра, зокрема й для захоплення ЗАЕС.

Збільшення рівня води в Дніпрі, про яке пишуть пропагандисти, зумовлене лише весняною повінню. За даними гідрометеоцентру, цього року підйом води в річках був вищим через значну кількість опадів. Наприклад, на тому ж Запоріжжі фахівці спостерігають затоплення прируслових територій. Крім цього, гідролог, кандидат географічних наук Костянтин Данько в коментарі StopFake заявив, що затоплення Запорізької АЕС неможливе, адже «її інфраструктура за замовчуванням розрахована на максимальні рівні в Каховському водосховищі».  Він зазначив, що споруда будувалася з розрахунком усіх ризиків як природного, так і антропогенного характеру, і гребля здатна витримати тиск води на високій швидкості. Але прорив може статися через постійні обстріли гідроспоруди росіянами.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються перекласти відповідальність за злочини Росії на українців. Начебто українська сторона прагне зіпсувати свою ж інфраструктуру та затопити АЕС, тим самим поставивши в небезпечне становище сотні людей. 

«Країна козаків XVII століття»

Пропагандисти поширюють відео, де голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін показує Путіну копію французької карти ْXVII століття, на якій начебто немає України. Путін каже, що Україна — квазідержава, яку створила радянська влада. І додає: «Ну, ми знаємо, що ці землі просто входили до складу Речі Посполитої, а потім попросилися до складу Московського царства». 

Це брехня. Так, Валерій Зорькін показав російському диктатору копію справжньої мапи французького картографа Гійома Сансона. Однак на карті є Україна, вона підписана як Vkraine ou Pays des Cosaques (Україна, або Країна козаків). Цю мапу можна знайти на сайті цифрової бібліотеки Національної книгозбірні Франції та її партнерів Gallica. Прикметно, що Крим на карті не входить до складу Росії, півострів обведений як окрема держава. У XVII столітті там було Кримське ханство. 

Звісно, протягом історії кордони зазнавали змін. Наприклад, за часів гетьмана Скоропадського територія Української Держави охоплювала сучасні частини деяких російських областей. 

Агітпроп систематично просуває тези, що України не існувало, що її буцімто створив Ленін. У такий спосіб пропагандисти виправдовують повномасштабне вторгнення  — нібито повертають своє, відновлюють історичну справедливість. Але цивілізовані держави послуговуються міжнародним правом, а не пропагандистським трактуванням історії. 

«Хочеш у ЄС — повоюй»

Наприкінці тижня аналітикині й аналітики фіксували фейк, ніби людям пропонують громадянство ЄС в обмін на військову службу в Україні. У повідомленнях ішлося, що людей, які живуть в Африці чи на Близькому Сході, закликають взяти участь у війні проти Росії на боці України. Автори повідомлень додавали скриншот оголошення на сайті для пошуку роботи, у якому пропонують вступити в лави української армії й наголошують, що працедавці зможуть забезпечити прискорене отримання громадянства ЄС.

Насправді це брехня. Речник Комісії ЄС заявив, що оголошення не має жодного стосунку до ініціатив Євросоюзу, той не впроваджував та не фінансував нічого схожого. Він упевнений, що оголошення є частиною дезінформаційної кампанії, яка спрямована проти України та Європейського Союзу. Крім того, документа, який би свідчив про «громадянство ЄС», не існує. Воно визначається наявністю громадянства однієї з країн ― членкинь ЄС.  

Поширюючи цей фейк, автори прагнуть показати, що в Україні нікому воювати. Нібито людей уже вербують на фронт, застосовуючи різноманітні приманки, як-от «громадянство ЄС».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1012
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду