Телеграм замість журналістики. Як про знищення росіянами Каховської греблі повідомляв телемарафон «Єдині новини»

Телеграм замість журналістики. Як про знищення росіянами Каховської греблі повідомляв телемарафон «Єдині новини»

19 Червня 2023
3006
19 Червня 2023
10:00

Телеграм замість журналістики. Як про знищення росіянами Каховської греблі повідомляв телемарафон «Єдині новини»

Ігор Куляс
для «Детектора медіа»
3006
Підрив греблі у марафоні повноцінно підтвердили лише за чотири години після події.
Телеграм замість журналістики. Як про знищення росіянами Каховської греблі повідомляв телемарафон «Єдині новини»
Телеграм замість журналістики. Як про знищення росіянами Каховської греблі повідомляв телемарафон «Єдині новини»

Телемарафон «Єдині новини» українська влада позиціонує як головний канал офіційної інформації в умовах війни. Тому завжди важливо, наскільки оперативно, достовірно, точно й повно цей канал повідомляє про події. Особливо важливо це після таких подій, як знищення росіянами Каховської греблі. Коли ситуація розвивається надзвичайно стрімко й від вчасності та якості інформування цілком може залежати фізичне виживання людей.

Звісно, сама по собі якість інформування залежала в цій конкретній ситуації не лише від якості роботи журналістів телемарафону, а й від того, як влада вибудовує кризові комунікації всередині і зовні країни. Також якість кризової комунікації напряму стосувалася того, як світ реагуватиме на непересічну подію. Що, своєю чергою, залежало від чіткого офіційного меседжа про сам факт події, оцінку її причин, озвучення прямого винуватця. У цьому сенсі телемарафон, крім іншого, став, як на мене, відображенням якості комунікації влади в перші години після російського теракту.

Тож погляньмо, як, у який час і в які способи влада через «Єдині новини» повідомляла про сам факт події, її причину і винуватця. Погляньмо «ієрархічно» — від різних представників влади «на місцях» до глави держави включно.

Хронологія та джерела

Росіяни підірвали Каховську ГЕС 6 червня о 2:54 за київським часом (це зафіксували сейсмологи в Румунії). Пізніше українські офіційні особи казали «округлено» про 2:50. У сам момент події в телемарафоні був ефірний блок каналів ICTV та СТБ (0:00–6:00). У ньому про подію не повідомляли. Навряд чи це можна закинути спільній редакції медіагрупи, бо попри те, що переважно нічний ефір складався з повторів і документальних фільмів, у ньому були екстрені випуски новин, у яких редакція доволі оперативно висвітлювала події, пов’язані з нічною ракетною атакою ворога на Київ. Тож маю припущення, що якби редакція бодай звідкись отримала інформацію про підрив Каховської греблі, вона точно потрапила би в ефір телемарафону ще до 6-ї ранку.

Із 6-ї ранку ефіром телемарафону опікувалася редакція телеканалу «Інтер». Перше повідомлення про підрив Каховської греблі було зроблене в ході гостьової студії каналу о 6:17 із посиланням «цю інформацію підтвердили у Оперативному командуванні "Південь"». Контекст (тобто хто підтвердив, кому підтвердив і в який спосіб) не вказали. На жаль, це звична практика більшості редакцій телемарафону. Втім, я можу зробити припущення, що редакція взяла цю інформацію із фейсбук-сторінки Оперативного командування. Для порівняння: перше повідомлення про подію на Укрінформі було о 6:07, в ньому посилалися на фейсбук ОК «Південь». Перше повідомлення на «Українській правді» було о 6:10, у ньому теж посилалися на ОК «Південь», щоправда теж без зазначення контексту.

Вже о 6:30 ведучий гостьової студії «Інтера» анонсував на 7:10 включення речниці ОК «Південь» Наталії Гуменюк. Тобто суто теоретично можна припустити, що канал мав змогу дати реальне підтвердження факту події безпосередньо від офіційної особи (з якою спілкувалися журналісти редакції) в часовому проміжку 6:17–6:30 і далі до 7:10, але чомусь цього не зробив.

Більше того, випуск новин о 6:30 починався з повідомлення про підрив Каховської греблі російськими військами ось із такими малодостовірними «посиланнями»: «Відео поширили телеграм-канали країни-агресорки» і «Згодом факт підриву підтвердили в Оперативному командуванні "Південь"». Ще в цьому повідомленні було  таке: «Міська влада оприлюднила низку порад, які допоможуть людям підтоплених районів врятувати життя». Тут взагалі було незрозуміло не лише контекст, але й влада якого саме міста малася на увазі. Тобто теоретично, тут ішлося про ще одне офіційне джерело підтвердження факту події, але це джерело не було ідентифіковане жодним чином.

Також у цьому повідомленні вперше показували відео підірваної Каховської ГЕС із титром: «Відео з ресурсів РФ (країни-агресорки)». Наскільки я розумію, так «Інтер» ідентифікує будь-яке відео з російських інтернет-ресурсів, щоби зняти із себе відповідальність за його можливу недостовірність. Але питання — навіщо показувати відео, яке може не відповідати дійсності, в ефірі телемарафону?

О 6:55 ведучий гостьової студії повідомив: «І наскільки нам стало відомо, голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін оприлюднив відео, де теж підтвердив підрив Каховської дамби». Це відео зі зверненням Прокудіна, в якому він казав, що «російська армія здійснила черговий акт терору, вона підірвала Каховську ГЕС», показали у випуску новин о 7:00. Звідки редакція взяла це відео, вона не уточнила. Втім, можна припустити, що з телеграм-каналу Прокудіна (це підтверджує відповідне посилання в повідомленні Укрінформу о 6:53).

У наступній гостьовій студії о 7:10 ведучий знову «посилався»: «Відео зруйнованої дамби ще вночі оприлюднили на ворожих пабліках». І знову глядачам показували відеозвернення Прокудіна з телеграма.

Перше підтвердження самого факту події офіційною особою коментарем наживо в державному телеефірі (а не відео з телеграм-каналу голови Херсонської ОВА) сталося о 7:13, коли ведучий телемарафону спілкувався з речницею Сил оборони Півдня Наталією Гуменюк. Дослівно на підтвердження факту події вона сказала: «Росіяни підірвали частину конструкції (Каховської ГЕС)». І дала оцінки мотивам росіян: «Використовують чергову карту техногенного шантажу для того, щоб тиснути на Сили оборони, тиснути на Україну в цілому. Не маючи сил вже більше чекати, звідки ж піде той контрнаступ, вони намагаються таким чином спровокувати певну ситуацію».

У цьому інтерв’ю мене здивувала велика кількість непрофільних запитань ведучого до речниці: «Щодо правого берегу, взагалі, що робити людям?  Де от, власне, людям брати інформацію, де слідкувати за цією ситуацією для того, щоб розуміти, що робити, куди їхати? Як людям евакуюватися все-таки, своїм ходом чи буде щось централізоване?» (усі ці запитання до місцевої влади — насамперед до ОВА). «Як ця ситуація впливає на роботу Запорізької АЕС?» (це запитання до фахівців «Енергоатому»). «Як ця ситуація вплине на Крим?» (запитання до фахових експертів). «Власне, на відео бачимо масштаби руйнування. Можливо, маєте інформацію, чи вдасться хоч якось перегородити, щось зробити для того, щоб вода не йшла таким потоком?» (запитання до фахівців «Укргідроенерго»). На частину цих запитань пані Гуменюк навіть намагалася якось відповідати, але подеколи все ж казала: «Я думаю, що це питання краще порушити перед відповідним штабом, який займається цим із залученням відповідних фахівців. Тому що трошки не військових це робота».

У випуску новин о 7:30 повідомлення про розвиток подій знову йшло з «посиланням»  «як повідомив Прокудін» (імовірно, у тому  ж відеозверненні в телеграмі, журналісти не пояснили). Далі в ефірі був гість — голова Херсонської облради Олександр Самойленко, який розповідав про оперативну ситуацію із затопленням і про організацію евакуації на правому березі Дніпра. Це була вже друга офіційна особа наживо, а не просто інформація, взята з мережі.

О 8:00 ведуча новин повідомляла про скликання Зеленським екстреного засідання РНБО у зв’язку з підривом Каховської греблі. При цьому було «посилання»: «повідомив секретар РНБО Олексій Данілов». Знову ж таки — без згадки, як та кому повідомив. Але можна припустити, що цю інформацію взяли з твітера пана Данілова (о 7:45 саме з посиланням на твітер Данілова ця інформація з’явилася у стрічці Укрінформу).

Паралельно вже починалися різні повідомлення про перші катастрофічні наслідки руйнування греблі, наприклад, про екстрену нараду у Кривому Розі щодо ситуації з питною водою — без посилань на джерела. О 8:25 показали відео затоплень у районі Корабел у Херсоні, зняте кореспондентами Суспільного тощо.

О 8:25 у гостьовому ефірі «Інтера» був голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, який розповідав про роботу служб, про організацію евакуації населення з затоплених районів і про оповіщення людей на лівому березі.

У випуску новин о 8:30 ведуча повідомляла: «Черговим воєнним злочином російських терористів назвав підрив греблі Каховської ГЕС керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Це екоцид, зауважив він». Глядачам не повідомили, де саме пан Єрмак це зробив — у твітері, телеграмі чи фейсбуку (Укрінформ про це повідомив із посиланням на телеграм-каналл керівника Офісу президента). Але зрозуміло, що не в особистому спілкуванні з журналістами «Інтера».

Перша інформація з підтвердженням факту події й оцінкою її причини від президента, першої особи держави, з’явилися в телемарафоні лише о 8:40: «Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтвердили всьому світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Про таке заявив президент Володимир Зеленський. Каже, жодного метра не можна залишати загарбнику, адже кожен метр той використовує для терору. Лише перемога України поверне безпеку і ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно терористам не вдається зупинити Україну». Глядачам знову не сказали, звідки взяли цю думку Володимира Зеленського. Укрінформ дав це повідомлення о 8:30 із посиланням на телеграм президента.

Далі в ефірному блоці телеканалу «Ми — Україна» підрив росіянами греблі звучав уже просто як доконаний факт, із посадовцями говорили про ланцюжок різноманітних швидких наслідків (затоплення населених пунктів, евакуацію людей і ворожі обстріли евакуаційних заходів, перші проблеми зі зневодненням населених пунктів, які забезпечувались водою Каховського водосховища тощо).

О 13:15 перше офіційне, скажімо так, «високого рівня» підтвердження факту і винуватців прозвучало в ефірі безпосередньо телемарафону в розмові з секретарем РНБО Олексієм Даніловим у відповіді на саме таке конкретне запитання ведучого «Ми — Україна».

Ще о 14:15 в ефірі телемарафону була заступниця генпрокурора Вікторія Литвинова, яка повідомила про початок розслідування підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

І нарешті о 16:06 в телемарафоні факт події, її причину й винуватця очно (тобто на відео, в синхроні) озвучив президент України Володимир Зеленський. Цей фрагмент із його онлайн-виступу перед учасниками Бухарестської дев’ятки показали в оглядовому сюжеті, який, до слова, йшов навіть не на початку випуску новин.

Підсумки

Телемарафон повідомляв про подію з великим запізненням (більше трьох годин) і з ненадійного джерела, яке журналісти додатково не перевірили (фейсбук-сторінка ОК «Південь»).

Перше підтвердження події в телемарафоні було за чотири години після того, як вона сталася. Особа, що підтвердила подію, була офіційною (керівник Херсонської ОВА Прокудін), але джерело було ненадійним (телеграм-канал).

Перше офіційне і стовідсотково достовірне підтвердження було в телемарафоні більш як за чотири години після події (речниця ОК «Південь» Гуменюк в ефірі марафону).

Перше опосередковане підтвердження події офіційною особою «вищого рівня» було більш як за п’ять годин після (повідомлення з посиланням на секретаря Данілова про скликання  РНБО) і з ненадійного джерела (твітер).

Перше цілком достовірне підтвердження від посадовця «високого рівня» прозвучало в ефірі телемарафону більш як за десять годин після події (секретар РНБО Данілов в ефірі телемарафону).

Перше підтвердження від президента держави прозвучало в телемарафоні майже за п’ять годин після події (усне цитування президента Зеленського в новинах), але без зазначення джерел. І перше цілком достовірне підтвердження від Зеленського (синхрон) в ефірі телемарафону прозвучало, коли після самої події минуло більше 13 годин!

Подібну якість інформування, особливо в умовах загрози життю й інформаційної війни Росії проти України на світових майданчиках, навряд чи можна назвати прийнятною. Звичайно, велика частка провини за подібну якість комунікацій лежить на владі. Але значна частка провини тут і на журналістах, які роблять телемарафон.

Я не хотів би звинувачити конкретно редакцію «Інтера». Моніторячи цей телемарафон уже більше 14 місяців, я маю всі підстави вважати, що будь-яка інша редакція спрацювала б у цих умовах не краще. Тому що всі редакції значною мірою прийняли нав’язані владою «правила» комунікації з журналістами, а отже — із суспільством. 

Занадто зручним (як для посадовців, так і для журналістів) виявилося донесення інформації через посередництво твітерів, фейсбуків і телеграм-каналів. Як заявив на початку серпня 2019 року про свою політичну силу «Слуга народу» тодішній голова Офісу президента України Андрій Богдан: «Ми спілкуємось із суспільством без посередників, без журналістів». І медіа це проковтнули. А те, що справжньої очної публічної комунікації немає, а величезна кількість відповідальної інформації береться просто із соцмереж (акаунти в яких уже безліч разів зламували), журналісти маскують узагальненими псевдопосиланнями на кшталт «в Офісі президента сказали». ХТО сказав і КОМУ САМЕ сказав — залишається за кадром.

Це стало настільки звичним, що в редакціях атрофувався журналістський «інстинкт» — шукати першоджерело і в нього перевіряти будь-який факт. Тим паче такий відповідальний, як катастрофа світового масштабу.

Мені здається показовим, що редакція «Інтера» зв’язувалася особисто з речницею Гуменюк (адже заздалегідь анонсувала її появу в ефірі у визначений час), отже мала би невідкладно сказати в ефірі, що та підтвердила редакції сам факт події. Але журналісти цього не робили майже годину. Продовжували узагальнено й розмито «посилатися» на те, що взяли з інтернету. Мабуть, тому, що всіх влаштовує посередництво інтернет-платформ?

Але в умовах гібридної війни будь-які інтернет-платформи (сторінки в соцмережах, телеграм-канали, офіційні сайти тощо) є повсякденною мішенню ворога. І щоразу, коли редакції подають звідти в ефір будь-яку інформацію від офіційних осіб, вони ризикують подати дезінформацію.

У будь-який момент. У єдиному офіційному інформаційному телеканалі країни. Де самі ж постійно обіцяють своїм глядачам «тільки перевірену інформацію». Але не перевіряють навіть ту, яка має величезне значення для всієї воюючої країни.

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3006
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду