«Брехуни й душогуби». Коронавірус у новинах і токшоу 28 вересня — 4 жовтня 2020 року

«Брехуни й душогуби». Коронавірус у новинах і токшоу 28 вересня — 4 жовтня 2020 року

12 Жовтня 2020
2307
12 Жовтня 2020
10:30

«Брехуни й душогуби». Коронавірус у новинах і токшоу 28 вересня — 4 жовтня 2020 року

2307
Хворіє дедалі більше пересічних людей і політиків. Останні примудряються піаритися на своєму діагнозі.
«Брехуни й душогуби». Коронавірус у новинах і токшоу 28 вересня — 4 жовтня 2020 року
«Брехуни й душогуби». Коронавірус у новинах і токшоу 28 вересня — 4 жовтня 2020 року

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу, а також у токшоу телеканалів NewsOne, «1+1», Прямий, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 28 вересня в Україні захворіло на коронавірусну хворобу 201 305 людей (3996 померло, 88 453 одужало);
  • із 28 вересня іноземцям знов дозволили вільно в’їжджати в Україну;
  • Тернопіль і Бережани увійшли до «червоної зони»;
  • міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що лабораторний ІФА-тест перед госпіталізацією мають робити безкоштовно;
  • Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила про створення тесту на коронавірус, який дає результат за 15‒30 хвилин;
  • науковці з’ясували, що антитіла до SARS-CoV-2 повністю зникають за 3‒4 місяці після хвороби;
  • коронавірусну хворобу діагностували у Петра Порошенка, Яни Зінкевич, Кіри Рудик, Олександра Корнієнка, Жана Беленюка, Ігоря Палиці, Нестора Шуфрича, а також у мера Чернігова, керівника «Нафтогазу України» та президента США;
  • 3 жовтня виявили найбільше нових хворих на коронавірусну хворобу — 4661;
  • станом на 4 жовтня Україна на 11-му місці у світі за кількістю захворілих на коронавірус за добу;
  • міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що в Україні зріс відсоток середніх і важких хворих на коронавірусну хворобу, більше 83 тисячі учнів — на самоізоляції;
  • поліція відкрила кримінальне провадження проти заступника мера Харкова за організацію концерту Ольги Полякової, на якому було більше двох тисяч людей;
  • станом на 5 жовтня в Україні захворіло на коронавірусну хворобу 230 235 людей (4430 померло, 101 252 одужало).

Якщо попередній тиждень у токшоу був порівняно конструктивний, то цей викликав кілька фейспалмів та випадків коронавірусного піару політиків.

В ефірі токшоу «Пульс» на каналі «112» критикували владу за невдалу боротьбу проти коронавірусної епідемії — аж до того, що народна депутатка від «Опозиційної платформи — За життя» ствердила: уряд не планує проводити вакцинацію. Євген Червоненко, який балотується в Одесі від партії «Наш край», сказав, що влада «засекретила все данные по коронавирусу в сравнении с другими болезнями», та повторив відомий фейк, що вакцини спричиняють аутизм.

У «Праві на владу» на «1+1» представники «ОПЗЖ» також критикували владу, а Нестор Шуфрич запропонував роздавати українцям безкоштовні маски. Народна депутатка від «Голосу» Олександра Устинова критикувала міністра охорони здоров’я Максима Степанова, на допомогу якому прийшла ведуча Наталя Мосейчук: «Фракція “Голос” критикує постійно Степанова, тому що його прізвище не Уляна Супрун, розумієте». А гість кожного випуску шоу «Право на владу», лідер «За майбутнє», включався в ефір відеозв’язком, бо захворів на коронавірусну хворобу.

Політикам, хворим на коронавірусну хворобу, приділяли достатньо уваги й у щоденних новинах.

Улюблене слово українських новинарів — «антирекорд» — не зникає з випусків новин. На «112» цифри цього тижня назвали «антидосягненням», а на «Інтері» — «рекордними обертами». Хоча з теперішньою динамікою епідемії, коли щотижня кількість виявлених хворих зростає, можна було би перестати говорити про «рекорди».

У новинах попередили про прогноз Всесвітньої організації охорони здоров’я, що в найближчі місяці щоденна кількість діагностованих в Україні може зрости до 7‒9 тисяч. «Інтер» додав до цього, що ВООЗ прогнозує зростання кількості смертей від коронавірусної хвороби вже у жовтні-листопаді. Коментує коронавірусну тематику в новинах найчастіше міністр Максим Степанов, хоча ще влітку медіа зверталися по коментарі переважно до його заступника Віктора Ляшка. Останній цього тижня з’явився в новинах тільки на 5 каналі.

Лібералізація обмежень у «кольорових» зонах призвела до того, що новини мало цікавляться життям у зоні найсуворіших обмежень — «червоній». Про «червоні» Тернопіль та Бережани повідомили на «Інтері», «Україні» та СТБ. Про ситуацію в Харкові, який поки що не «червоний», але ситуація там складна, розповідали «112», СТБ та «Україна». Про Львівщину — Суспільне і 5 канал, Канів на Черкащині — «Інтер», Черкаси — «Україна», Дніпро — ICTV, «1+1» та «Україна».

«Плюси» використали ситуацію у Дніпрі для критики мера міста Бориса Філатова за проведення гучного святкування Дня міста всупереч рекомендаціям медиків. У сюжеті наголосили, що на більшості фото «маски немає ні на міському очільнику, ні на містянах, не кажучи вже про соціальну дистанцію». Глядачам нагадали, що на початку карантину за вказівкою мера у Дніпрі вирили шістсот могил, аби попередити містян про реальну небезпеку коронавірусної хвороби — а зараз, мовляв, Філатова це не турбує. Прикметно, що інші мери, які йшли всупереч вимогам Києва, — найвідоміший із них Анатолій Бондаренко з Черкас — не наражалися на таку критику з боку «1+1». Можливо, це пов’язано з тим, що Борис Філатов — колишній соратник Ігоря Коломойського, який має із власником «1+1» та його оточенням тривалий конфлікт, а Анатолій Бондаренко — кандидат від близької до Коломойського партії «За майбутнє».

Тим часом у медіа Дніпра, прихильних до Філатова, можна прочитати, що спалах коронавірусної епідемії пов’язаний зовсім не з масовим святкуванням, а «из-за неконтролируемых перевозок между городами в автобусах и электричках» та з недбалим ставленням обласної (себто підпорядкованої президенту й уряду) влади.

На 5 каналі розповіли, що в Чернівцях на Володимира Зеленського чекав протест, пов’язаний із коронавірусною епідемією. Зокрема повністю подали звинувачення якоїсь жінки, учасниці акції протесту: «Брехуни! Душогуби! Страшні душогуби! Брехуни! У мене чоловік на COVID хворий, ніхто не вернув кошти, все за свої кошти. 30 тисяч вийшло за лікування. Щоб ви поздихали, брехуни!». Розбиратися в історії цієї жінки, перевіряти її звинувачення та з’ясовувати позицію обвинувачених журналісти не стали.

Низка політиків потрапила цього тижня в новини через свій коронавірусний діагноз. Про хворобу Кіри Рудик, Жана Беленюка, Олександра Корнієнка, Ігоря Палиці, Яни Зінкевич та Нестора Шуфрича згадували побіжно. На «Україні» присвятили сюжет політикам, які перехворіли на коронавірусну хворобу. Всі досліджувані «Детектором медіа» канали розповіли, що на коронавірусну хворобу захворів президент Америки Дональд Трамп.

Та головним ньюзмейкером із-поміж захворілих політиків став лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко. Більшість центральних каналів повідомила про це стисло. На «1+1» зауважили, що, за словами Порошенка, хвороба виявилася підступною, а 5 канал наголосив, що «п'ятий президент закликав українців берегтися від недуги».

А ось на 5 каналі, який належить Петрові Порошенку, героїнею матеріалів про його хворобу стала дружина колишнього президента та перший номер списку «Європейської солідарності» до Київради. Марина Порошенко з’явилася з коментарями про хворобу чоловіка також на «Україні» й «Інтері». Причому останній канал поставив це повідомлення в піар-дайджест поміж іншими матеріалами з ознаками замовності. Наголос тут зробили на тому, що Марина Порошенко балотується до Київради, її тест на коронавірус негативний, а її чоловік бореться з недугою. Вона тим часом «пообіцяла зосередити партійну виборчу кампанію якраз на вирішенні проблем у медицині, освіті та економіці». Натомість в іншому матеріалі «Інтера», вже поза піар-дайджестом, у зверненні Марини Порошенка побачили передвиборний піар.

Про боротьбу чинного мера Києва Віталія Кличка проти коронавірусної епідемії розповіли на «Інтері» та ICTV. «Україна» традиційно піарила на допомозі медикам фонд свого власника Ріната Ахметова. Натомість 5 канал зробив матеріал про використання коронавірусної допомоги для піару кандидатів — мовляв, вони купують маски, пропонують безкоштовні тести й набори ліків, щоб завоювати симпатії виборців.

На «1+1» ще раз нагадали глядачам, що коронавірусну хворобу діагностували у співака Олега Винника, і зробили матеріал про хворих зірок — переважно тих, які мають стосунок до каналу.

Менш актуальною новинарям здається тема навчання під час епідемії. Тільки на 5 каналі розповіли, що багато шкіл уже закриті на карантин, однак ані вчителі, ані батьки не прагнуть повертатися до дистанційного навчання.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2307
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду