Така собі червона зона. Коронавірус у новинах та токшоу 24—30 серпня 2020 року

Така собі червона зона. Коронавірус у новинах та токшоу 24—30 серпня 2020 року

6 Вересня 2020
2153
6 Вересня 2020
13:50

Така собі червона зона. Коронавірус у новинах та токшоу 24—30 серпня 2020 року

2153
Чернівці проти уряду, Умань проти хасидів, Тимошенко проти хвороби, а Володимир Зеленський — тільки «за».
Така собі червона зона. Коронавірус у новинах та токшоу 24—30 серпня 2020 року
Така собі червона зона. Коронавірус у новинах та токшоу 24—30 серпня 2020 року

Як говорили про коронавірусну епідемію та боротьбу проти неї в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» і 5-го каналу та токшоу NewsOne, «1+1» і Прямого.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 24 серпня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 106 757 людей (2 293 померли, 52 524 одужали);
  • Зеленський каже, що в Україні є все необхідне для боротьби з коронавірусною епідемією;
  • Медики порахували, що показник летальності від коронавірусної хвороби в Україні знизився до 2,1%;
  • Кабінет Міністрів продовжив адаптивний карантин до 1 листопада;
  • 25 серпня Україна вирішила обмежити паломництво хасидів до Умані у зв'язку з епідемією;
  • 26 серпня уряд закрив в'їзд в Україну для іноземців до 28 вересня, але пообіцяв, що ця заборона не поширюватиметься на громадян Білорусі;
  • в Чернівцях та Коломиї люди вийшли на протест проти внесення міст до «червоної» зони;
  • проти депутатів Чернівецької міськради, які прийняли рішення про послаблення карантину в місті, відкрили кримінальне провадження;
  • уряд заборонив дискотеки, концерти й роботу нічних клубів;
  • якщо почнеться друга хвиля епідемії, Кабінет Міністрів розглядає можливість запровадження суворого карантину;
  • 28 серпня Конституційний суд визнав деякі постанови уряду про запровадження карантину невідповідними Конституції,
  • заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що учні всього класу йтимуть на двотижневу самоізоляцію, якщо бодай в одного з учнів буде виявлено коронавірус;
  • станом на 31 серпня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 121 215 людей (2 557 померли, 57 114 одужали).

Політичні токшоу повертаються в ефір, однак поки що коронавірусна тема є для них лише тлом для серйозних політичних конфліктів. Про коронавірусну хворобу згадали у скандальному випуску «Українського формату» на NewsOne 26 cерпня. Політкоментаторка Ірина Паламар назвала світову пандемію з більш ніж 20 мільйонами хворих «коронавірусним флешмобом», який влада може використовувати в регіонах, де має низьку електоральну підтримку. До речі, цей випуск токшоу врешті таки з’явився на ютубі NewsOne, однак в обрізаному форматі без найскандальніших сцен.

А ось у щоденних новинах цього тижня про коронавірус говорили багато. Зокрема про рішення Кабінету Міністрів, ситуацію в «червоних» зонах, де місцева влада саботує розпорядження уряду, початок навчання у школах і конфлікт через паломництво хасидів до Умані. Активізувалась і коронавірусна джинса на «Інтері» та «Україні».

Новини всіх каналів сумлінно повідомили про продовження адаптивного карантину до 1 листопада. Щоправда, на ICTV зауважили, що головний санітарний лікар Віктор Ляшко не виключає повернення до найжорсткішого карантину. Натомість на «Інтері» чомусь упевнені, що уряд такого не зробить — навіть якщо почнеться друга хвиля, карантин залишиться адаптивним, а не тотальним із забороною висовувати носа з хати без маски. «1+1» зробив реверанс у бік президента: мовляв, Кабмін вирішив продовжити адаптивний карантин, а Володимир Зеленський — «за».

Говорили і про те, як неефективно поки що працює поділ на кольорові зони. Наприклад, у Чернівцях місцева влада всупереч рішенням Києва послабила карантин. 5 канал показав це як бунт проти уряду, а «1+1» зробив наголос на нерозважливості поведінки місцевих мешканців: «заполонили ринки й крамниці, запасаються харчами на випадок тотального закриття», а також ствердив, що місцева влада прийняла рішення «під натиском вулиці» не запроваджувати суворий карантин і почати навчання у школах. «Така собі червона зона», — скептично висловилась ведуча. «Інтер» констатував, що міста одне за одним починають ігнорувати розпорядження влади, втім івано-франківська міська влада, на відміну від буковинців, на це не наважилась. Також канал повідомив, що через дії чернівецьких посадовців відкрили кримінальне провадження. 5 канал, натомість, вважає, що місцевій владі нічого не буде: «Місцевому самоврядуванню не варто боятися покарання за відмову посилювати карантин. Про це повідомив юрист Максим Баришніков. За його словами, притягнення до будь-якої відповідальності за такі дії законом не передбачене. Натомість правник наголошує: урядовцям слід прискіпливіше вивчати законодавство щодо запровадження карантинних обмежень».

Тема приїзду хасидів була гучною вже минулого тижня. Цього разу всі канали повідомили в новинах, що уряд закрив український кордон для іноземців на місяць, однак частина хасидів устигла приїхати. Тож тепер в Умані прочани начебто конфліктують із місцевими мешканцями. СТБ також говорить про конфлікти «містян проти прочан», а «112» стверджує, що місцеві «стали стіною проти хасидів»: «Місцеві розлючені — вимагають видворити хасидів з міста. [...] Кажуть: якщо буде спалах епідемії, вони просто не зможуть допомогти хворим». Іншу думку можна почути в матеріалі Суспільного: тут висловлюються місцеві мешканці, чий добробут залежить від заробітків під час приїзду хасидів, тому вони чекають приїзду ще більшої кількості прочан. «Україна» подала слова мера Умані, що «уряд закрив кордони надто пізно й до міста уже приїхало багато хасидів», а «1+1» назвав цифру тих, що встигли прослизнути, перш ніж кордон закрився — три тисячі. Майже всі канали розповідали, як частину хасидів відправляли додому, а частину тримали в аеропортах. На «1+1» згадали, що прочани скаржились — начебто їх залишили в аеропорту без води та їжі: «В Одеському аеропорту ситуацію не коментують, а тим часом одеські хасиди відвезли прочанам кошерну їжу, заявили про готовність підтримувати їх аж до відльоту».

Закриття кордону для іноземців переважно сприйняли як розпачливу (та, можливо, запізнілу) акцію, покликану зупинити приїзд хасидів. Утім, ICTV, «Україна» і «112» процитували міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, який заперечує зв’язок між цим рішенням і хасидами й каже, що Україна не ухвалює дискримінаційних рішень. 5 канал у це не вірить: «В уряді виправдовуються, мовляв, закрили кордони для іноземців, щоб ті коронавірус в Україну не завозили. Фахівці ж називають іншу причину — масове паломництво саме хасидів до Умані, адже тисячі людей у невеликому місті — це ризики спалаху захворюваності [...] Ірина Сушко, виконавча директорка ГО "Європа без бар'єрів": "Складається враження, що уряд чи то посоромився, чи то побоявся сказати ні лише одній країні, тобто Ізраїлю"».

На всіх каналах говорили про підготовку до 1 вересня в умовах епідемії. Канал «112» вивчав європейський досвід шкільного навчання за умов карантину, а «Інтер» навіть трохи полякав штрафами за пропущені уроки — щоправда, не в Україні, а у Великій Британії. Про події у світі, пов’язані з пандемією, говорили не так багато: «112» повідомив про перенесення давоського економічного форуму, «1+1» та «Інтер» — про «антимасочні» протести у Франції та Німеччині, «112» і СТБ — про вимоги німецьких повій повернути їм роботу.

«Україна» та Суспільне розповіли про першого хворого на коронавірусну хворобу в селищі Нові Санжари на Полтавщині. «UA: Перший» нагадав про протистояння піврічної давнини: «Місцеві жителі про протести згадують неохоче. Усе, що трапилося півроку тому, пояснюють звичайним людським страхом». У новинах «1+1» ведуча Марічка Падалко розповіла, як її родина перехворіла на коронавірусну хворобу.

Тим часом вибори наближаються, тож до новин повертається піар і прихована реклама, пов’язані з коронавірусною епідемією. «Інтер» розповів, як Сергій Каплін, кандидат у мери Полтави, вимагає соціальної підтримки під час карантину. А також двічі показав, як представники «Опозиційної платформи — За життя» (Наталія Королевська в одному випадку й депутати Одеської міськради в іншому) піаряться на допомозі для боротьби з хворобою.

«Україна» за тиждень у праймових новинах тричі розповідає, як фонд власника каналу Ріната Ахметова допомагає боротися з пандемією. І ще раз — як бізнесмен і політик Вадим Новинський молиться за якнайшвидше завершення пандемії.

Про хворобу Юлії Тимошенко на попередньому тижні говорили не всі. Цього разу станом лідерки «Батьківщини» стурбувалися практично всі аналізовані канали. На «Україні» здоров’я Юлії Володимирівні по черзі бажали улюбленці каналу — Олег Ляшко і «двічі прем’єр» Арсеній Яценюк. «Дізнався, що Юлія Тимошенко перебуває у тяжкому стані у зв'язку із захворюванням на COVID-19, — процитувала «Україна» колишнього прем’єра. — Бажаю Юлії Володимирівні якнайшвидшого одужання. Так само здоров'я родині Юлії Тимошенко. Здоров'я всім українцям. Бережіть себе».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2153
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду