Бунтують усі. Коронавірус у новинах і токшоу 31 серпня — 6 вересня 2020 року

Бунтують усі. Коронавірус у новинах і токшоу 31 серпня — 6 вересня 2020 року

12 Вересня 2020
1582
12 Вересня 2020
10:00

Бунтують усі. Коронавірус у новинах і токшоу 31 серпня — 6 вересня 2020 року

1582
Демарш мерів і коронаскептиків, Філарет, якого віра не врятувала від хвороби, а також покоління короніалів і ковід-стрес.
Бунтують усі. Коронавірус у новинах і токшоу 31 серпня — 6 вересня 2020 року
Бунтують усі. Коронавірус у новинах і токшоу 31 серпня — 6 вересня 2020 року

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» і 5-го каналу та токшоу телеканалів NewsOne, «1+1», Прямий, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 31 серпня в Україні захворіли на коронавірус 121 215 людей (2 557 померли, 57 114 одужали);
  • місцева влада Тернополя та Івано-Франківська оскаржує включення міст до «червоної зони» в суді, а франківці протестують;
  • на Одещині та Житомирщині зафіксували повторне зараження коронавірусною інфекцією;
  • виконувач обов’язків міністра освіти Сергій Шкарлет каже, що школи зможуть самі встановлювати час канікул і дотримуватися гнучкого графіка;
  • прем’єр-міністр Денис Шмигаль попереджає, що карантин можуть продовжити з листопада, але він буде не жорстким;
  • заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко каже, що тим, хто контактував з хворими на коронавірусну хворобу, після виходу із самоізоляції не потрібно робити лабораторний тест на коронавірус;
  • на початку осені уряд витратив 29% грошей з коронавірусного фонду, переважно на соціальний захист і ремонт доріг;
  • 5 вересня виявили рекордну кількість нових хворих — 2836;
  • на коронавірусну хворобу захворіли почесний патріарх Православної церкви України Філарет і колишній прем’єр Італії Сільвіо Берлусконі;
  • прем’єр закликав українців вакцинуватися від сезонного грипу;
  • станом на 7 вересня в Україні захворіли на коронавірус 138 068 людей (2 877 померли, 62 066 одужали).

Коронавірусну тему в політичних токшоу подекуди використовують як привід для шпильок у бік влади. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов був гостем «Свободи слова» на ICTV, де говорив про витрати на боротьбу проти коронавірусної епідемії та про організацію навчання у школах та вишах. Міністр пояснив, що масштаби карантину для навчального закладу, якщо в якогось учня виявлять коронавірус, визначатиме лікар-епідеміолог. Але не зміг відповісти на запитання ведучого Вадима Карп’яка, чи матиме лікар повноваження закрити, наприклад, усю школу. Також Степанов не зміг пояснити, чому уряд витратив гроші, передбачені для боротьби проти епідемії, на ремонт доріг.

У «Праві на владу» народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський лякав майбутньою епідемією: «наступит страх», «вчера увидел бабушку, сегодня — умерла», «экономика остановится полностью», «убыль населения от безработицы и смертей», «еще три месяца и мы смеяться перестанем». Та ще в лютому він прогнозував: «Если в Украину придет хотя бы один случай этого заболевания, то мы будем болеть все. У нас здесь будет эпидемия испанского гриппа с тысячами жертв. Потому что ни помочь, ни защититься, ни вылечить здесь никто не может».

Говорили про коронавірус і інші гості — наприклад, ведуча Наталія Мосейчук та співзасновник Українського інституту майбутнього Юрій Романенко сформулювали позицію, що Україна могла б дозволити собі втратити мільйон людей і проігнорувати пандемію. А нардеп Ігор Палиця заявив, що апарати штучної вентиляції легень не потрібні, якщо вчасно діагностувати та лікувати хворобу.

У щоденних новинах головні теми, пов’язані з коронавірусом — протести в містах, віднесених до «червоної зони», навчання у школах та паломництво хасидів. Також почали говорити про ймовірну загрозу для виборів, якщо епідемія посилюватиметься.

Місцева влада Івано-Франківська й Тернополя відкрито саботує запровадження карантинних обмежень, передбачених «червоною зоною». У теленовинах розповідали як про протести в цих містах, так і про рішення органів місцевого самоврядування. У сюжеті «112» ішлося про «обурених людей», які прийшли під стіни обласних державних адміністрацій. ICTV та «1+1» сказали про протест тисячі підприємців і батьків школярів Івано-Франківська. В іншому матеріалі ICTV сказали, що в цьому місті «з понеділка мітингують ресторатори, власники фітнес-залів і непродуктових магазинів. Мовляв, якщо ще раз закриються, їхній бізнес не виживе». На «Україні» сказали, що протестують «підприємці, перевізники й фітнес-тренери».

Про те, що міські голови Тернополя та Івано-Франківська подали до Окружного адміністративного суду міста Києва позов проти уряду з вимогою скасувати карантинні обмеження, повідомили в новинах «112», 5-го каналу, «1+1» та «Інтера». ICTV, «Інтер» і Суспільне повідомили, що до суду збирається подавати Івано-Франківська міська рада — таке рішення депутати ухвалили на позачерговій сесії. А на «Україні» повідомили, що до Кабміну позиваються міські голови не тільки двох обласних центрів, а й Коломиї та Калуша з Івано-Франківської області: «Регіони, на їхню думку, поділені на зони несправедливо — найбільше інфікованих, певні, зараз на півдні України». Також у сюжеті сказали, що Міністерство охорони здоров’я відреагувало на демарш мерів.

«112», 5 канал і Суспільне наголосили, що мер Тернополя сам захворів на коронавірусну хворобу, однак не погоджується посилювати карантин у місті. На 5-му каналі переповіли слова мера, який упевнений, що якщо зупиняться підприємства, бюджет міста не наповнюватиметься, й міська влада не зможе фінансувати лікарні та боротьбу проти епідемії.

«Інтер» і ICTV розповіли про протест батьків школярів у місті Дубно на Рівненщині, де за умовами «червоної зони» у школах почалося дистанційне навчання. «Інтер» повідомив, що в Білгороді-Дністровському на Одещині протестують медики та місцеві мешканці, які не хочуть, аби в лікарні створювали відділення для хворих на коронавірусну хворобу. А також про мітинги в Коломиї, де підприємці вимагали скасувати «червону зону». На «1+1» звернули увагу на плутанину з Острогами: мовляв, місто Острог потрапило до «червоної зони», однак однойменна станція розташована в п’ятнадцяти кілометрах від міста, і там обмеження не мають діяти.

Повідомили новинарі й про святкування Дня міста в Одесі. Окремі канали розповідали про урочистості, а ICTV наголосив на порушенні карантину — натовпах, відсутності масок тощо. У сюжеті спрогнозували, що на Одесу чекає спалах коронавірусної хвороби, та риторично запитали, чому міська рада дозволила свято й кого покарають за відверте ігнорування карантину. «За межею здорового глузду!» — процитували міністра охорони здоров’я на «Інтері».

У щоденних новинах регулярно повідомляли про кількість хворих і стан справ в окремих містах. Описуючи темпи зростання кількості хворих, «Інтер» і «1+1» постійно вживали хибний термін «антирекорд». А ось про перспективи боротьби з коронавірусною епідемією говорили небагато. У сюжеті на Суспільному пролунав коментар лікаря-інфекціоніста з прогнозом, що із середини вересня кількість хворих в Україні може значно зрости. Процитували також головного санітарного лікаря, який назвав причиною стрімкого зростання кількості хворих масові заходи.

Першого вересня у школах усіх зон, окрім «червоної», почалося повноцінне навчання. Телеканали розповідали, як проходила підготовка до навчання, й інспектували окремі школи. «1+1», «Інтер» і Суспільне проаналізували світовий досвід виходу з карантину на навчання. Журналісти також вирішили стежити, чи не закриватимуться школи на карантин відразу після початку навчання — і вгадали. Про карантин в окремих класах у Запоріжжі та Миколаєві розповідала в новинах більшість каналів. «112», «1+1», СТБ та ICTV згадали історію в Бердянську, де дівчинку привели до школи, не дочекавшись результату тесту, а вона виявилась інфікованою. «Україна» та СТБ повідомили про карантин у двох київських школах. ICTV — про те, що на Тернопільщині масово хворіють освітяни, а спалахи коронавірусу виявили в кількох школах Львівської та Вінницької областей. Про Вінницю також розповів «Інтер».

«1+1» підготував окремий матеріал про дистанційне навчання, яке дедалі більше батьків обирають для своїх дітей-школярів. «Інтер» процитував Зеленського, який попередив: очна школа може в будь-який момент перетворитись на дистанційну, якщо ситуація з епідемією погіршиться. «UA: Перший» дослідив зміни в харчуванні дітей через карантин.

Одне з бентежних питань тижня — чи будуть вибори, якщо епідемія посилюватиметься. «112», 5 канал і ICTV процитували Віктора Ляшка, який запевнив, що вибори пройдуть і в «червоній зоні» за умови, що не запровадять надзвичайний стан.

5 канал повідомив 3 вересня, що «у владі вже заговорили: коронавірус може стати на заваді. Якщо кількість хворих значно зростатиме, то на країну, ймовірно, чекатиме режим надзвичайного стану. Проте політики у своїх прогнозах поки що обережні». У сюжеті процитували Ляшка, представницю «Опори», яка бачить ризик перенесення виборів, та людину з Комітету виборців України, яка каже, що скасування виборів невигідне владі. Фактично теза про можливе скасування виборів заснована на цитаті Ярослава Юрчишина з партії «Голос»: «Надзвичайний стан теоретично може бути запроваджений. Це якщо нерозторопність уряду призведе до того, що захворюваність на коронавірус буде десятки тисяч за день».

Тим часом «Інтер» повідомив, що Кабмін перейшов на дистанційну роботу через епідемію.

Про хворобу лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко згадали цього тижня «1+1» та «Україна». А 5 канал, «1+1» та Суспільне повідомили, що на коронавірусну хворобу захворів почесний патріарх Православної церкви України Філарет. Суспільне нагадало, що в березні Філарет говорив: мовляв, убезпечує себе від коронавірусу вірою.

ICTV повідомив, що на Житомирщині підтвердили повторне зараження коронавірусною хворобою — двоє медиків удруге отримали позитивний результат тесту. «Інтер» поінформував про новий алгоритм звернення до лікарні у випадку підозри на коронавірусну хворобу. Суспільне розповіло про брак медиків: мовляв, системі охорони здоров’я не вистачає п’яти тисяч лікарів, адже вони не хочуть працювати через низькі зарплати. «Тож заміняють лікарів інтернами та спеціалістами іншого профілю. Як вони працюють фактично без підготовки?», — йдеться в сюжеті.

ICTV повідомив, як важко зробити тест на коронавірус, особливо в регіонах, і як довго доводиться чекати на результати. Суспільне розповіло, як жінка інфікувалась у приватній лабораторії, розташованій у її будинку. На «Україні» сповістили, що лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я припиняє тестування на коронавірус приватних клієнтів, бо не встигає опрацьовувати зразки, які їм доставляють з лікарень, — тож кияни, які хочуть самостійно зробити тест, зможуть це робити лише в комерційних клініках. СТБ висвітлив скандал з підпільним виробництвом тестів на Харківщині.

Стурбувалися тележурналісти психічним здоров’ям українців: у матеріалі ICTV йшлося про те, як наслідки панадемічного стресу позначаться на здоров’ї дітей, які народжуються зараз — поколінні «короніалів». «1+1» розповів про синдром ковід-стресу, який фіксують в усьому світі: «Страх захворіти, померти, інфікувати інших, втратити роботу – це те, що турбує нас найчастіше. В Україні серед тих, хто звертається по допомогу до психологів, щодругому діагностують тривожний розлад».

А що там хасиди? СТБ, «112» та «Україна» повідомили, що в шістьох хасидів, які вже приїхали святкувати до Умані, виявили коронавірус. Суспільне та ICTV нарахували п’ятьох інфікованих. «Аби не допустити масового занедужання, у місцях паломництва з 15 по 21 вересня посилюють карантин. Тут обмежили масові заходи. Заборонені концерти, дискотеки і непродовольча торгівля. Не працюватимуть також освітні заклади. На в'їздах в Умань встановлять додаткові контрольні пункти з вимірюванням температури. Підготують приміщення для обсервації», — йдеться в новинах ICTV. Суспільне, СТБ та «Україна» переповіли слова мера Умані, що в місцевій інфекційній лікарні зараз 18 пацієнтів із коронавірусом, а відділення розраховане на 14.

Дещо актуалізувався коронавірусний піар. На «Інтері» та «112» представники «Опозиційної платформи — За життя» піарились на коронавірусній благодійності. «1+1» показував, як з епідемією допомагає боротись партія «За майбутнє», а «Україна» піарила Олега Ляшка, не забуваючи про свого власника Ріната Ахметова. ICTV та СТБ висвітлили Форум рівних можливостей, організований фондом Пінчука, на якому, зокрема, говорили про вплив карантину на жінок.

Знайшли в новинах місце і для повідомлень з-поза України. Розповідали про ситуацію з коронавірусною хворобою в Італії, Іспанії та Чехії, протести проти масок у Європі та Австралії. «1+1», «Україна» та «Інтер» висвітлили демонстрацію «коронаскептиків» у Німеччині, яка мало не перетворилась на штурм Бундестаґу. А на «112» розповіли печальну історію: «за порушення жорсткого карантину затримали вісьмох клоунів у столиці Перу. Вони прийшли на поминки свого колеги, який помер через ускладнення від COVID-19».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1582
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду