«Це просто треш якийсь». Коронавірус у новинах і токшоу 21—28 вересня 2020 року

«Це просто треш якийсь». Коронавірус у новинах і токшоу 21—28 вересня 2020 року

4 Жовтня 2020
2483
4 Жовтня 2020
17:40

«Це просто треш якийсь». Коронавірус у новинах і токшоу 21—28 вересня 2020 року

2483
Менше про «кольорові» зони, більше про саму хворобу: новинарі готують свою аудиторію до особистого знайомства з коронавірусом.
«Це просто треш якийсь». Коронавірус у новинах і токшоу 21—28 вересня 2020 року
«Це просто треш якийсь». Коронавірус у новинах і токшоу 21—28 вересня 2020 року

Як розповідали про коронавірус в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу телеканалів NewsOne, «1+1», Прямий, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • Станом на 21 вересня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 178253 людини (3583 померли, 78184 одужали)
  • Міністр охорони здоров’я Максим Степанов каже, що тест ІФА перед госпіталізацією мають робити безкоштовно
  • 26 вересня зафіксовано найбільшу кількість нових хворих — 2833;
  • 27 вересня кількість померлих від коронавірусної хвороби у світі перевищила мільйон;
  • Україна на 25 місці у світі за кількістю виявлених хворих;
  • Іноземцям дозволили в’їзд на територію України;
  • У Китаї розпочали вакцинацію від коронавірусу, хоча безпечність вакцини не доведена;
  • Американські вчені кажуть, що коронавірус мутував і став більш заразним;
  • Станом на 29 вересня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 204932 людини (4065 померли, 90250 одужали).

Якщо порівнювати ситуацію з попереднім тижнем, то 21—28 вересня про коронавірусну епідемію у політичних токшоу говорили і більше, і ґрунтовніше. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов виступав на цю тему в ефірі «Свободи слова» на каналі ICTV. Він визнав, що ситуація є «достатньо напруженою», й розповів, що понад третину «коронавірусних» ліжок уже зайняті. Він поскаржився на попередників і попередив, що запасу масок, рукавичок і костюмів вистачить медикам у середньому на півтора місяці. Степанов також висловив незадоволення проєктом державного бюжету на 2021 рік, у якому на охорону здоров’я виділили вдвічі менше грошей, ніж просило міністерство. Степанов натякнув, що поєднуватиме міністерську посаду та мандат депутата Одеської обласної ради, куди балотується від «Слуги народу»: «Давайте спочатку вибори пройдуть, а потім будемо дивитися. Я працюю міністром охорони здоров’я. Я не збираюся, як багато хто хотів би, мабуть, щоб я відразу пішов з цієї посади. Ну, не всі мрії збуваються».

У «Праві на владу» на «1+1» зосередились на ситуації в регіонах. В ефір включались лікарі з Дніпра й Харкова. Зокрема під час ефіру намагались розібратись, звідки взялися апарати штучної вентиляції легень і звідки платять доплати лікарям на Харківщині.

Найбільше ж уваги коронавірусній темі приділили у «Свободі слова Савіка Шустера» на каналі «Україна». Народний депутат від «Слуги народу» Михайло Радуцький говорив про тестування, пояснюючи, що проблеми є з часом, а не кількістю тестів. Радуцький стверджує, що влада реагує на нагальні програми — вже займається страхуванням медиків, наприклад. А Міністерство охорони здоров’я має достатньо грошей на боротьбу проти коронавірусної епідемії, проте якщо буде необхідність, він готовий голосувати за зміни до бюджету. Натомість представник «Європейської солідарності» Артур Герасимов стверджував, що влада краде гроші з коронавірусного фонду, нібито виділяючи їх на будівництво доріг, говорив про оборудки з тестами на коронавірус, коли приватні компанії відправляють зразки до державних лабораторій, а також згадав про «піар-заслання» колишньої міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької в ізоляцію в Нових Санжарах.

Про свій досвід коронавірусної хвороби розповіла лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Під час включення міських голів Віталій Кличко хвалився показниками тестування у столиці й запевняв, що всім усього вистачає. Тим часом мери Львова і Дніпра стверджували, що держава залишила їх майже без підтримки у боротьбі проти епідемії.

У щоденних новинах стали набагато менше говорити про ситуацію в «червоних зонах». Натомість побільшало розмов про саму хворобу, особливості її перебігу й лікування. Схоже, що новинарі готуються до погіршення ситуації в усіх регіонах і починають розповідати про коронавірусну хворобу як про загрозу, з якою має великі шанси стикнутися практично кожен.

Про порівняно найжорсткіші карантинні обмеження в Чернівецькій області розповідали новини ICTV, у Каневі — 5 канал. Згадували в новинах також Тернопіль, де ситуація залишається складною. ICTV процитував міністра охорони здоров’я, який стверджує, що зонування працює — через суворий карантин ситуація в «червоних» зонах покращилась.

Попри те, що Харків — не «червона», а «помаранчева» зона, новини центральних телеканалів звернули увагу на ситуацію в місті, де в інфекційній лікарні бракує місць для хворих на коронавірусну хворобу, а медики звільняються. ICTV розповів, як за одну зміну з лікарні пішли шістнадцятеро людей, а в головного лікаря 25-ї міської лікарні у відповідь на запитання про масові звільнення почалась істерика. Суспільне теж повідомило, що Харкову бракує медиків для порятунку хворих. «Україна» розповіла, що до хворих на коронавірусну хворобу по кілька діб не підходять лікарі, а родичам виносять списки ліків, які потрібно купити. На СТБ процитували представників місцевої влади, які «розводять руками» — мовляв, підготувались як змогли.

«Інтер» і «112» повідомили про самогубство двох пацієнтів із коронавірусною хворобою у київській лікарні.

«Це просто треш якийсь», — висловився Максим Степанов про порушення карантину в Запоріжжі, де провели багатотисячний музичний фестиваль. Про його реакцію повідомили «112», ICTV й «Україна». Тепер медики прогнозують зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу в Запоріжжі, а ICTV повідомив, що спалах уже почався.

Не припиняють стежити новинарі за перебігом навчання у школах і вишах в умовах карантину. Говорять здебільшого про порушення та труднощі. За даними каналу «112», карантин порушують у кожній третій харківській школі, а серед учителів уже є померлі від коронавірусної хвороби: «У цій школі обласного центру нещодавно провели в останню путь вчительку української мови — померла від коронавірусної хвороби. Мати учениці згадує: "Вже хворою вела уроки".

Юлія Зорецька, мати шестикласниці: Без маски. Она задыхалась, дети испугались и ее спросили: "Вы, случайно, не болеете на корь?" Она: "нет. У меня простуда". Буквально на следующий день она попала в больницу в тяжелом состоянии». ICTV повідомив, що у Дніпрі на карантині вже понад вісімдесят класів.

Тим часом у новинах повідомили, що в регіонах, які вийшли з «червоної» зони, відновили нормальне навчання у школах. Щоправда, в Дубні на Рівненщині в чотирьох із дев’яти шкіл навчання відразу призупинили — про це йшлося в новинах ICTV. «1+1», 5 канал та «Інтер» розповіли, як почали працювати школи Івано-Франківська й Чернівців. На ICTV згадали про те, як студенти вишів вимагають переглянути вартість навчання через дистанційну форму освіти.

ICTV розповів про проблему підробки довідок про відсутність коронавірусу. «1+1» давав поради глядачам, як уникнути тяжких наслідків хвороби, та розповідав про механізм утворення імунітету від неї. Окремо згадали про сенсаційне відкриття дослідників, які виявили «поламки в імунітеті» від вірус. «Інтер» поцікавився, чи справді допомагає маска, чому різні люди мають різні симптоми коронавірусної хвороби й чи є якісь універсальні ознаки. «Інтер» і «Україна» окремо розбирались із найвідомішим симптомом, що нібито відрізняє коронавірусну хворобу від звичних респіраторних захворювань — утратою нюху. «Україна» також з’ясовувала, чи можна заразитись коронавірусом повторно й кому це загрожує.

«1+1» і СТБ приділили увагу новині про коронавірусний діагноз співака Олега Винника.

Канал ICTV вирішив знайти в коронавірусній епідемії щось хороше: журналісти зібрали приклади бізнесів, які народились або зросли завдяки коронавірусу. «1+1» теж говорив про зростання продажів — під час карантину в Україні стали продавати і купувати більше алкоголю і цигарок.

Піаритись на допомозі у боротьбі з коронавірусом почав мер Києва Віталій Кличко — зокрема в новинах ICTV. Натомість «1+1» наголошує на зусиллях партії «За майбутнє», спрямованих на стримування епідемії. «Україна» ж вірна своєму власнику Рінату Ахметову, чий фонд незмінно допомагає боротися з коронавірусом перед камерами телеканалу.

На всіх каналах служби новин уважно спостерігали за ситуацією в європейських та інших зарубіжних країнах, де кількість хворих здебільшого зростає й починається так звана друга хвиля епідемії. Зокрема повідомляли, що в Бразилії скасували карнавал, Ізраїль зупинився на повторний суворий карантин, а Білл Ґейтс заявив, що пандемія не закінчиться до 2022 року.

«Україна» єдина з центральних каналів розповіла кумедну і зворушливу історію про мера румунського містечка, який помер від коронавірусної хвороби за десять днів до виборів, однак за нього все одно проголосували, «хоча на виборах у Арімана було ще двоє конкурентів, жителі селища вирішили підтримати померлого мера. Після чого виборці поїхали на його могилу, аби вшанувати його пам'ять. Тепер мають відбутися повторні вибори. А поки обов'язки мера виконуватиме його заступник».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2483
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
1298 дн. тому
Вчорашній концерт Полякової на стадіоні у Харкові до дня вчителя - це теж треш, організований блоком Кернеса для своїх бидловиборців. Ну, а що - халява ж, налітай. У Шаріте ще є вільні місця? А у 22 і 25 клінічних лікарнях Харкова вже нема. Але бидло любить халяву, навіть ціною власного здоров'я.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду