Паучі захоплюють медіа. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 вересня — 30 листопада 2023 року

Паучі захоплюють медіа. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 вересня — 30 листопада 2023 року

18 Грудня 2023
812
18 Грудня 2023
15:00

Паучі захоплюють медіа. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 вересня — 30 листопада 2023 року

812
Нове дихання рекламних матеріалів і «жахалки для курців» у вигляді нових пачок для цигарок.
Паучі захоплюють медіа. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 вересня — 30 листопада 2023 року
Паучі захоплюють медіа. Моніторинг тютюнової тематики в українських медіа за 1 вересня — 30 листопада 2023 року

«Детектор медіа» у співпраці з Центром демократії та верховенства права досліджує, як українські медіа висвітлюють тютюнову тематику. Ми фіксуємо тенденції та порушення журналістських стандартів, пов’язані з лобізмом тютюнових компаній, рекламою електронних сигарет та інших тютюнових виробів в обхід законодавчої заборони. Цей звіт охоплює публікації українських онлайн-медіа з 1 вересня по 30 листопада 2023 року. Результати попередніх моніторингів: за весну, літо й осінь 2021 року, зиму та весну 2021–2022 років, літо й осінь 2022 року, зиму, весну та літо 2023 року.

За осінь 2023 року ми виявили та проаналізували 340 матеріалів на тютюнову тематику у більш ніж 120 інтернет-виданнях.

У порівнянні з літом 2023-го кількість прихованої реклами суттєво зменшилася. Якщо влітку цей показник становив 2,7% (10 новин) від загальної кількості новин, то восени — 1,7% (6 новин).

Натомість кількість маркованої реклами збільшилася вдесятеро завдяки рекламній кампанії нового нікотиновмісного продукту. Влітку рекламними були поодинокі матеріали, восени їх було 40 (11,7% матеріалів) — і це свідчить про те, що медіа та тютюнові компанії шукатимуть нові шляхи для того, щоби розповідати про свої продукти, і водночас залишатися в законному полі.

Улітку про шкоду від паління традиційних чи електронних цигарок ішлося у майже 10% матеріалів від загальної кількості згадок. Восени таких матеріалів було суттєво більше — майже 20% матеріалів (66 новин). Переважна частина з них стосувалися змін зовнішнього вигляду пачок цигарок.

44% матеріалів (150 новин) стосувалися виявлення безакцизних і контрабандних товарів по всій Україні.

Прихована реклама тютюнових виробів (6)

Протягом 2022 року кількість матеріалів з ознаками прихованої реклами (або неправильно маркованих) невпинно зменшувалася. Якщо взимку 2022–2023 років таких матеріалів було зафіксовано 37, навесні 15, влітку — 10, то восени — всього 6. Таким чином частка матеріалів з ознаками прихованої реклами становила 1,7%.

Інформаційний портал Reporter.zp.ua розповідав читачам, що краще — Glo чи IQOS.

«День за днем» із Хмельниччини розповідали про те, що потрібно знати перед вибором електронної сигарети. А у ще одному матеріалі в рубриці «Корисні поради» розповідали, що потрібно знати при виборі тютюну на вагу — не забули додати й лінк на відповідний магазин.

Сайт міста Чернігова 0462.ua в рубриці «Новини компаній» проінформував про гуртовий інтернет-магазин курильних матеріалів.

Сайт міста Рівне 0362.ua в рубриці «Бізнес-новини» повідомив про те, що в Херсоні почали продавати нікотинові паучі без тютюну Velo (паучі — це невеличкі пакетики, просякнуті нікотином. У них немає тютюну і їх не курять, а закладають під верхню губу. Шкода від нікотину при цьому залишається, про що нижче.  — «ДМ»). Чому цього не зробив сайт міста Херсона — питання риторичне. Цікаво, що посилаються вони на херсонський ресурс, де ця інформація маркована як рекламна.

Ua-reporter повідомив про безтютюнові паучі, які називають «безтютюновими альтернативами сигаретам».

Марковані та партнерські матеріали (40)

Узимку та навесні ми фіксували близько трьох десятків маркованих матеріалів, розміщених на різноманітних ресурсах, улітку 2023 року їхня кількість стрімко зменшилася — під час моніторингу зафіксували всього 4 такі матеріали. Натомість восени кількість маркованих матеріалів знову зросла до 40 (11,7% від загальної кількості матеріалів).

Інтернет-видання «Полтавщина» розповідало про еволюцію курильних трубок і те, де їх можна придбати, не забувши дати посилання на інтернет-магазин.

Як загальноукраїнські, так і локальні медіа розповідали про нікотинові паучі Velo («Центр ідей», «Теленеделя», Ua-region, «День за днем», Kolo.news, «20 хвилин. Вінниця», Ua info, «Голос Карпат», Сайт міста Чернігова, «Херсон online»). Причому частина з них робила це в рамках розповідей про O’go club — «простір для тих, хто хоче більшого» (Vgorode Київ, БЖ, Gloss, Elle, Vogue, Delo.ua, 24 канал, «На часі», Mind, Vector, «Вечірній Київ», «Заборона», Speka, Sobitie, «Кавун city», «Патріоти України», Joy-pup, The page, Zaxid.net, Liga.net, V chas pik, «Перший запорізький», «Данкор», «Житомир online», «Терміново», Ua info, Vsim). Також рекламні матеріали публікувалися під гаслом «Мандруй Україною з Velo» (Vgorode, Lady in Dress).

Паучі — це нікотиновмісний продукт, який задовольняє потребу організму в нікотині без диму. Як ідеться в рекламних матеріалах, «дозволяється тримати пауч між губою та яснами не більше, ніж 30 хвилин» і він вважається «новим поколінням продуктів».

Вочевидь, реклама таких продуктів не потрапляє під заборону реклами та спонсорства електронних девайсів для куріння, адже по факту процесу куріння не відбувається. Власне, в одному з матеріалів оптимістично написали: «У липні 2023 у сфері тютюнових виробів відбулися значні законодавчі зміни, які призвели до заборони снюсу в Україні. (Снюс — це теж пакетик, але з тютюном, який можна смоктати. Заборонено продавати у ЄС скрізь, крім Швеції. — «ДМ».) Але є чудова новина для споживачів тютюну законодавство не стосується паучів Velo». В іншому аргументували тим, що «паучі з нікотином стали альтернативою традиційному курінню для багатьох людей. Адже можна отримати насичення нікотином, водночас не обмежуючи себе в заборонених для паління місцях».

Матеріали про шкоду цигарок (67)

Порівнюючи з кількістю таких матеріалів влітку 2023 року, восени їхня кількість збільшилася майже вдвічі — з 35 до 67 (19,5% від загальної кількості матеріалів).

Медіа звернули увагу на те, що з 11 січня 2024 року зміниться зовнішній вигляд пачок цигарок — 65% їхньої площі займатиме попередження про шкоду куріння (зараз така інформація займає 50% розміру пачки). Медіа не просто розповіли про це нововведення, але і показали, як виглядатиме така пачка (Mind, «Подробиці», «ЛігаЗакон», «Газета по-українськи», «УСІ», «Рубрика», delo.ua, «РадіоТрек», «Бізнес Цензор», «НикВести», Chas.news, «Укрінформ», «Терен», Today.ua, «Обозреватель», «Інформатор», «ПроВсе», «Главком»). «Апостроф» назвав такий дизайн «жахалкою для курців», а «Пильний погляд» назвав такі пачки «страшними картинками великого розміру».

Були й матеріали, в яких розповідали про розмаїту шкоду, яку завдають здоров’ю як традиційні цигарки, так і їхні електронні варіанти. Зокрема вейпи й електронки впливають на імунну систему («Газета по-українськи», «Ліга», «Главком»). Резонансною стала історія про 12-річну британку, яка курила вейп і у неї відмовила легеня (ВВС Україна, РБК-Україна, «Телеграф», VSN, «Всеосвіта»).

Утім, були й матеріали зворотного характеру. Всесвітній журнал онкології відкликав резонансну статтю від лютого 2022 року про поширення раку серед користувачів електронних сигарет. Автори не надали обґрунтованих пояснень і доказів, тому матеріал відкликали («Фокус», «Подробиці»).

Куріння впливає на стан ротової порожнини, зокрема провокує захворювання, зокрема й рак («Газета по-українськи»). Зір також страждає від цієї згубної звички — у курців вищий ризик отримати катаракту й інші захворювання («Газета по-українськи»). Не кажучи вже про шкідливий вплив на легені та серцево-судинну систему (Суспільне, РБК-Україна, «Главред»).

«Газета по-українськи» також надрукувала погодинний гайд про те, що буде з організмом, якщо відмовитися від куріння — позитивні зміни можливі вже за 8 годин. «Хочу» також запропонували п’ять вагомих причин відмовитися від паління. «Апостроф» розповідав, як позбутися неприємного запаху від цигарок в автомобілі.

Згадували медіа і про негативний вплив кальяну, який нічим не безпечніший за цигарки («Газета по-українськи»).

Ну і якщо говорити про шкоду від електронних сигарет, те, що в Росії вирішили робити з них безпілотники, теж шкодить здоров’ю українців (Newsyou.info).

«Всеосвіта» проаналізувала, як діти стають заручниками електронних сигарет і що з цим робити, зокрема як виявити, що дитина курить вейп.

Про згубний вплив викладок пачок нагадала «Рубрика». В цих матеріалах наведені коментарі представників ГО «Життя», які стверджують, що постійне споглядання упаковок тютюнових виробів сприяє зацікавленню дітей і підвищує ризик того, що вони спробують курити. Американська академія педіатрії говорить про те, що вітрини з красивим дизайном сигаретних пачок підвищують цей ризик на 64%.

Український уряд розглядає заборону рекламної викладки цигарок — Держпродспоживслужба України винесла відповідний законопроєкт на громадське обговорення («Рубрика», «Полтава інформ»). З такою ж ініціативою вийшла ГО «Життя» разом зі студентськими організаціями («Рубрика», «Укрінформ»). Представники цієї громадської організації розповідають, що світ визнає, що у боротьбі з тютюнопалінням Україна робить чимало, але роботи ще багато («Рубрика»).

Також «Рубрика» нагадала про День відповідальності людини й те, що паління — безвідповідальна звичка, що впливає на здоров’я людини, на оточення, навколишнє середовище, державу й навіть оборонну війну України. «Дві міжнародні тютюнові компанії — Philip Morris International та Japan Tobacco International — є визнаними Міжнародними спонсорами війни проти України. За податки, сплачені у 2022 році тютюновими компаніями PMI, BAT, JTI, Росія щонайменше могла закупити 1384 ракети “Калібр”, або 225 тисяч дронів “Shahed”, або 818 СУ-25», — ідеться в матеріалі.

Згадували медіа і про досвід інших країн. Наприклад, про заборону одноразових електронних сигарет у Франції через те, що вони формують у молоді звичку палити, навіть якщо не містять нікотин («Подробиці», «Главком», «Європейська правда», «Газета по-українськи», «Рубрика», «Бізнес Цензор», УНІАН). Також французький уряд заборонить куріння на всіх пляжах країни, в громадських парках, лісах і біля шкіл («Укрінформ», ua.news, «Європейська правда», «Еспресо»). Бельгійські супермаркети припинять продавати цигарки з 2025 року («Ліга»). У Великобританії цигарки фактично хочуть заборонити для наступного покоління — такими жорсткими будуть обмеження («Бізнес Цензор», ЛБ, Суспільне). Австралія планує заборонити імпорт одноразових електронних сигарет («НикВести», «Укрінформ»). У цілому ж ВООЗ оголосив про початок антитютюнової кампанії «Припиніть брехати» («Укрінформ», Суспільне).

Акцизи та регуляція

Заборону виробництва цигарок для Duty Free відклали ще на місяць («Бізнес Цензор», Forbes, «Економічна правда»).

Також Кабмін планує в 2024 році збільшити ставку акцизу на сигарети на 20% — це призведе до їхнього здорожчання (РБК-Україна, УНІАН, Mind, «Подробиці», «Радіо Трек», «Волинські новини», «Апостроф», «Україна молода», «Моя Вінниця», «Дебет-кредит», «Факти», «Ми — Україна», Gloss.ua, AgroDay, «Страна», «Новини live», «Контракти», VSN, «Обозреватель», «Волинь 24», «Інформатор», «Одеське життя», UBR, Today.ua).

Згадували медіа і про електронну акцизну марку і те, що окремі норми закону набудуть чинності вже в січні 2024 року (Mind). РБК-Україна розповідав про те, які зміни, зокрема в питання акцизів, має прийняти Україна для членства в ЄС. Утім, в «Укртютюні» вважають, що вилучення з обігу акцизних марок старого зразка не має підґрунтя, адже це не вплине на зменшення частки нелегальних тютюнових виробів (УНІАН).

В Івано-Франківську перевірили один із магазинів на предмет дотримання антитютюнового законодавства — за порушення підприємцям доведеться сплатити штраф у розмірі 30 тисяч гривень (Суспільне).

А оператори ринку електронних сигарет звернулися до влади — на їхню думку 70% ринку електронних сигарет може опинитися в тіні, а державний бюджет втратить 5 млрд гривень надходжень від галузі (УНІАН, «Деньги.ua», «Корреспондент»).

Тіньовий ринок і контрабанда

Основний масив новин про тіньовий ринок і контрабанду складали матеріали про виявлення безакцизних або контрафактних тютюнових виробів та електронних пристроїв для паління в різних регіонах України, підпільного виробництва тощо.

150 новин (44% від усіх матеріалів) інформували про такі випадки майже в усіх областях України, найбільше — в Одеській (37), Київській (25), Тернопільській (14) областях. Прикметними були факти, зафіксовані на Одещині, — понад 900 тисяч пачок цигарок з ОАЕ в Ренійському порту (Укрінформ, «Економічна правда», «Бізнес Цензор», delo.ua, Mind, True.ua, «Дайджест Одеси», «Любимый город», Politerno) понад 400 тисяч пачок з Пакистану («Інтерфакс Україна», «Бізнес Цензор», Mind, «Кореспондент», 1 news, «Головні новини Одеси», ua news, «Бессарабія inform», «Магнолія ТВ», «Україна кримінальна», «Топор», «Головне», «Весь Кривий Ріг») тощо.

У вересні-жовтні компанія Info Sapiens провела дослідження, під час якого аналізувала ринок нелегальної продукції. 72% опитаних розповіли, що стикалися в продажу з сигаретами з ознаками нелегальності — це були сигарети-підробки відомих брендів і сигарети без акцизної марки. 45% курців визнають, що вже мали досвід купівлі сигарет з ознаками нелегальності. Серед причин зростання нелегальних продажів сигарет є їхня низька ціна, адже 85% курців оцінюють ціни на сигарети в Україні як високі або дуже високі. Таким чином, саме ціна є ключовим драйвером придбання нелегальних сигарет — про це говорять 55% опитаних («Дзеркало тижня», УНІАН). «Ліга» звернула увагу на тіньове тютюнництво.

«Коментарі» проаналізували тютюновий ринок України, зокрема й тіньовий — приблизно 20% українського ринку сигарет займає контрафакт, що становить близько 7 млрд штук. За даними «Інтерфакс-Україна», втрати державного бюджету у 2023 році можуть сягнути 22 млрд гривень.

Робота тютюнових компаній та інші матеріали

Гендиректор «Філіп Морріс Україна» Максим Барабаш дав інтерв’ю «Інтерфакс Україна». Деякі фрагменти цієї розмови стали інформаційними приводами для інших медіа, зокрема Mind, РБК-Україна писали про те, що компанія відновила частку на українському ринку до 24%, а також що в компанії мають плани на виробництво в Харкові (РБК-Україна). Він також дав інтерв’ю Forbes, у якому поділився своїми правилами бізнесу, зокрема в часи війни. Також Forbes розповіли про діяльність компанії та її успіхи в рубриці Brand Voice, а РБК-Україна опублікувала інтерв’ю віцепрезидента компанії з міжнародних комунікацій.

Компанія British American Tabacco оголосила про продаж бізнесу в Росії та Білорусі (Укрінформ, «Подробиці», «Еспресо», delo.ua, Forbes, «Економічна правда», ще раз «Економічна правда», Суспільне, «Бізнес Цензор, «Свідомі», УНІАН, «Кореспондент», NV, «Мінфін», УНІАН, «Радіо Свобода», UCSC). В листопаді російські активи компанії перейшли до компанії з Абу-Дабі (Forbes).

А в JTI  вирішили продовжити роботу в Росії, щоби не позбавляти споживачів продукту, до якого вони звикли («Економічна правда», «Бізнес Цензор», «Банкрутство Ліквідація»). Philip Morris International та JT Group назвали компаніями, що «застрягли» на російському ринку (delo.ua). Внесення у список спонсорів війни загрожує компаніям тим, що вони потрапляють до бази даних World-Check, що здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком і використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками («Бізнес Цензор»). Про бізнес, який досі працює в Росії, розповіли й на сторінці «Економічної правди».

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
812
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду