Бенкети в час ковіду. Коронавірус у новинах та токшоу 14–20 вересня 2020 року

Бенкети в час ковіду. Коронавірус у новинах та токшоу 14–20 вересня 2020 року

27 Вересня 2020
3133
27 Вересня 2020
11:10

Бенкети в час ковіду. Коронавірус у новинах та токшоу 14–20 вересня 2020 року

3133
Люди задовго чекають на результати тестів, експерти прогнозують закриття всіх шкіл, а мешканці Умані питають, чому їм не можна на цвинтар, а хасидам можна до могили цадика.
Бенкети в час ковіду. Коронавірус у новинах та токшоу 14–20 вересня 2020 року
Бенкети в час ковіду. Коронавірус у новинах та токшоу 14–20 вересня 2020 року

Як розповідали про коронавірусну епідемію в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й у токшоу телеканалів NewsOne, «1+1», Прямий, ICTV та «112».

Хроніка (що відбулося за тиждень):

  • станом на 14 вересня в Україні захворіли на коронавірусну хворобу 156797 людей (3211 померли, 69543 одужали);
  • Офіс президента погрожує міській владі Одеси та Дніпра кримінальною відповідальністю, якщо внаслідок святкування Днів міста почнуться спалахи коронавірусної епідемії;
  • Геннадія Кернеса, хворого на коронавірусну хворобу, відвезли на лікування до Німеччини;
  • 16 вересня в Україні від коронавірусної хвороби померло найбільше людей за один день — 76;
  • 17 вересня в Україні виявили найбільшу від початку епідемії кількість нових хворих на коронавірусну хворобу — 3584;
  • 18 вересня Івано-Франківськ, Тернопіль і Чернівці вийшли з «червоної зони»;
  • Кабінет Міністрів дозволив садочкам і школам працювати і в «червоній зоні»;
  • людям, які були на самоізоляції два тижні й не мають симптомів коронавірусної хвороби, можна не робити лабораторний тест;
  • Генсек Організації об’єднаних націй каже, що спалах коронавірусної хвороби у світі виходить із-під контролю;
  • станом на 21 вересня в Україні на коронавірусну хворобу захворіли 178253 людини (3583 померли, 78184 одужали).

Уваги до коронавірусної тематики в токшоу поменшало в порівнянні з попереднім тижнем. Прицільно тему обговорювали з-поміж аналізованих «Детектором медіа» токшоу лише на «Пульсі» каналу «112» з інфекціоністкою Ольгою Голубовською. Нагадаємо, що раніше ця лікарка поширювала теорії змови про штучне створення Covid-19 американцями. Цього разу годину глядачі слухали про «пять лет полного разрушения медицины», як з галузі «выгнали золотой ресурс» та як нині люди не хочуть працювати в медицині через негідні умови. «Коренем зла» Голубовська вважає колишню міністерку охорони здоров’я Уляну Супрун. Із корисного — Голубовська закликала українців не нехтувати масками та поводитися «как потенциально инфицированные».

У щоденних новинах говорили про життя в умовах кольорових зон (особливо «червоної»), проблеми медицини, ситуацію з коронавірусом у світі тощо.

Коли Івано-Франківськ і Тернопіль випали з «червоної» зони, новин із цих регіонів значно поменшало. «112», «1+1» та «Інтер» повідомили, що в Івано-Франківську вирішили відновити навчання у школах і садочках ще тоді, коли місто залишалося «червоним». «112» висвітлив протести в Монастириську на Тернопільщині, а «1+1» та «Інтер» — що міська влада Чернівців вирішила позиватися проти уряду.

Натомість у новинах говорили про нові конфліктні осередки. Зокрема Чоп на Закарпатті, де мешканці вийшли на мітинг біля міської ради, хоча, як демонструють сюжети «112» та «Інтера», життя в місті майже не змінилось і всі ходять без масок. А також Канів на Черкащині, де протестували проти «червоної зони» — про це розповідав 5 канал. Про переповнені пацієнтами з коронавірусною хворобою лікарні в Харкові розповідали на «Україні», а 5 канал і ICTV висвітлили загострення епідемії в Одесі.

«1+1» звернув увагу на Суми, де чоловік судиться із супермаркетом за відмову обслуговувати його без маски і з патрульними, які не побачили в цьому порушення прав людини (втім, його вже чотири рази не пустили на засідання суду через відмову надіти маску). Також у Сумах пасажирка тролейбуса накинулася на кондукторку, щойно та попросила її надіти маску. 5 канал і Суспільне звернули увагу на те, як у Києві погано дотримуються вимог «помаранчевої» зони, особливо в громадському транспорті. «Інтер» нагадав, що голосування на місцевих виборах відбудеться навіть у «червоній» зоні.

У новинах висвітлювали нові найвищі цифри померлих та інфікованих за добу. На «Інтері» стверджували, що запровадження суворого карантину виправдане, адже кількість нових хворих зростає. Також на каналі нагадали, що на жовтень-листопад прогнозують другу хвилю епідемії в Європі, зокрема і в Україні. Констатували на «Інтері» й проблеми з тестами: мовляв, хоч Міністерство охорони здоров’я й хвалиться, що тестує частіше, ніж раніше — 50 тисяч тестів на добу, та все ж Україна залишається недотестованою в порівнянні з іншими європейськими країнами. А на ICTV в контексті теми тестування згадали, як довго доводиться чекати пацієнтам на результати безкоштовних лабораторних тестів. В інтерв’ю ICTV заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів про новий тест, який за 30–40 хвилин має виявляти антигени коронавірусу в організмі. ICTV, «Україна», «1+1» та СТБ повідомили, що в Україні змінили стандарти госпіталізації та полегшили режим виходу з чотирнадцятиденної ізоляції. А «1+1» непокоїли правила сексу на карантині.

Увага щоденних новин уже кілька тижнів прикута до навчання у школах та небезпеки, яку несе коронавірусна інфекція для вчителів і школярів. Цього тижня багато класів пішло на дистанційне навчання через коронавірусну хворобу, зокрема в учителів. На «112» стверджували, що педагоги інфікуються, бо держава не подбала про їхнє тестування. ICTV припустив, що до кінця вересня позакриваються всі школи, а на «1+1» нагадали: школярі, які потрапили на самоізоляцію, перш ніж повернутися за парти, мають здати лабораторний тест, а чекати результатів безкоштовних тестів доводиться до двох тижнів.

Нарешті завершилась епопея із хасидами в Умані. Щоденні новини уважно стежили за тим, як кількасот хасидів намагалися прорватися крізь українсько-білоруський кордон. ICTV повідомив, що серед них виявили чотирьох хворих на коронавірусну хворобу. «Хворі хасиди відмовилися від госпіталізації до білоруської лікарні й перебувають серед натовпу», — повідомило Суспільне.

18–20 вересня в Умані відсвяткували Рош га-Шана. За даними ICTV, в Умані було дві з половиною тисячі хасидів, із яких 360 пройшли тестування, у десятьох виявили коронавірусну хворобу. Суспільне назвало число 9 хворих, «Україна» — 8. «Загалом в Умані нині 83 хворих. До приїзду хасидів не було жодного», — йдеться в матеріалі «України». З цього можна зробити висновок, що саме прочани були джерелом зарази, хоча можна припустити, що до їхнього приїзду в Умані просто не проводили достатньої кількості тестів.

А на Суспільному дали слово мешканцям Умані, які нарікають на несправедливість — їх, мовляв, не пускали на цвинтар у поминальні дні, а тепер не перешкоджають бучному святкуванню іудейського свята. «Для нас Паска була великим святом. Ми святкували її дистанційно. Чому би хасидам цього не зробити?» — цитує «UA: Перший» місцевого мешканця.

У новинах 5 каналу, ICTV, «1+1» та «України» говорили, що хасиди не бояться коронавірусу й байдужі до вимог дотримуватися соціальної дистанції й носити маски. Втім до могили цадика Нахмана можна потрапити через спеціальні пункти, на яких вимірюють температури, пояснило Суспільне. За даними «112» та ICTV, поліція склала щодо хасидів протоколи за дрібне хуліганство, порушення правил карантину й незаконний перетин кордону.

Одним із ньюзмейкерів тижня став Геннадій Кернес, мер Харкова, якого відвезли до Німеччини лікувати коронавірусну хворобу. Про це докладно розповідали в новинах усіх телеканалів. Також усі говорили про Олександра Юрченка, нардепа від «Слуги народу», якого підозрюють у хабарництві: він не прийшов на судове засідання, ствердивши, що контактував із хворим на коронавірусну хворобу. На коронавірусній тематиці цього тижня піарилася партія «За майбутнє» в новинах каналу «1+1».

Чимало говорили в новинах про глобальну ситуацію з коронавірусом: зростання кількості хворих, посилення карантинних обмежень у багатьох країнах. 5 канал і «112» розповідали про другу хвилю епідемії, а СТБ з посиланням на дані аналітичного фонду Білла та Мелінди Ґейтсів «потішив» глядачів: пандемія відкинула розвиток людства на понад двадцять років назад.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3133
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду