Протидія роспропаганді в інтернеті, медіаактиви Ахметова і нове розслідування Суспільного

Протидія роспропаганді в інтернеті, медіаактиви Ахметова і нове розслідування Суспільного

6 Квітня 2024
1106

Протидія роспропаганді в інтернеті, медіаактиви Ахметова і нове розслідування Суспільного

1106
«ДМ» розібрав і пояснює актуальні теми кінця тижня.
Протидія роспропаганді в інтернеті, медіаактиви Ахметова і нове розслідування Суспільного
Протидія роспропаганді в інтернеті, медіаактиви Ахметова і нове розслідування Суспільного

П’ятниця, 5 квітня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

«Там би ніхто не витримав»

Оксана Наумова днями побувала на презентації документальної стрічки «Гаспада афіцери: наглядачі херсонської катівні». Це розслідування «Суспільне Новини», яке розповідає про найбільший ізолятор тимчасового утримання в окупованому Херсоні: «Цей фільм ми присвячуємо усім, хто пройшов через катівні, пережив тортури, не зламався і відстоює нашу країну», — сказала перед переглядом стрічки шефредакторка редакції розслідувань Інна Білецька. А от режисер фільму Владислав Васильченко поділився, що Херсон для нього був містом теплих дитячих спогадів, оскільки він часто відпочивав у дитячих таборах на морі, а ще — містом з унікальним колоритом, коли вже в дорослому віці фільмував його краєвиди. Цього разу він запам’ятав Херсон як місце болю… Стрічка «Гаспада афіцери» про спогади колишніх бранців, які пройшли тортури, влаштовані їм окупантськими тюремниками, що катували людей за методичками НКВС, уже доступна на ютубі. Творці фільму і його герої кажуть, що зняли стрічку з однією метою і відчують радість лише тоді, коли всі кати опиняться в суді.

«Хроніки поразки»

Це назва  нового випуску програми «Локшину замовляли?» Цього разу Вадим Міський розповідає, як Україні вдалось вигнати Чорноморський флот Росії з окупованого Криму. Чому в цьому, зокрема, є заслуга російських пропагандистів та найвищого військового керівництва РФ? Як так сталося, що новини про черговий підтоплений корабель — це буденність «непереможного» російського флоту? А також про те, як Росія взагалі заволоділа Чорноморським флотом після розпаду СРСР.

Телемарафон без Ахметова і тікток на службі в роспропаганди

Що сталося з активами закритої нині медіагрупи «Україна», розбиралася моя колега Наталія Данькова. Один з найбагатших людей України — бізнесмен Рінат Ахметов — вийшов з медіабізнесу та відмовився від ліцензій телеканалів, друкованих медіа та провайдерів однієї з найбільших медіагруп. У статті — про причини такого рішення і про нові медіапроєкти на різних платформах. Проєкти створювали колишні працівники «України», або їх перезапускали на основі контенту групи Ахметова. От, до прикладу, канали групи «Ми — Україна», які на ринку пов’язують із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком. Пояснює Наталія Данькова і те, звідки «Новинна група Україна» отримує більшу частину грошей та чи існує зв’язок між «Фабрикою новин» і проєктом, який організував Юрій Сугак. А також припускає, що Ахметов вирішив поширювати свій вплив уже не через традиційні медіа, а через телеграм-канали, які є основним джерелом інформації для багатьох українців. І основним джерелом фейків та пропаганди також.

«Наприклад, іспанський уряд недавно запропонував заблокувати телеграм. І буквально через день якась ГО, умовно “за права людини”, подала апеляцію, що не можна блокувати, — й вони одразу призупинили цей рух», — це вже цитата з тексту Юлії Лавришин, яка ходила на ІІІ Міжнародний Kyiv Stratcom Forum. Там слухала комунікаційників з України, Європи та Америки, а також медійників та посадовців, які говорили про те, як правильно вибудовувати комунікаційну політику й ефективно боротися з дезінформацією. Чому це нам важливо розуміти? Російська дезінформація буквально заполонила соцмережі і Європу фейковими новинами, купленими блогерами та громадськими організаціями (ГО). У Росії дезінформація поставлена буквально на промисловий рівень. Дезінформація в інтернеті: як Україні працювати не тільки з телеграм-платформами, а й з платформами-гігантами: «Гуглом», «Метою», та навіть «ТікТоком» або «Інстаграмом», щоб цьому ефективно протидіяти.

Скандал і захват по-українськи

А під кінець залишаю вам посилання на текст Ірини Семенюти «“Муроманія”: Як альбом “Ти [Романтика]” захопив аудиторію та наробив скандалів». В інтерв’ю «Детектору медіа» учасники «Муру» Олександр Хоменко, Микола Шмундир, Марія О’Райлі та Соломія Козолуп розповіли про створення альбому, реакцію на критику та життя проєкту до виходу альбому. Хтось з українців пише, що це має ввійти у шкільну програму, а хтось — що це дилетантська робота з перекрученими сенсами. То що це?  Словами творців це: «найкращий комплімент у нас стався, коли нас зас*ла Ірина Фаріон. А як ми знаємо, все, що зас*є Ірина Фаріон, — насправді круте».

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1106
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду