Колишні українські зірки отримують російські паспорти. Чи позбавлять їх нарешті звань народних артистів?

Колишні українські зірки отримують російські паспорти. Чи позбавлять їх нарешті звань народних артистів?

Низка російських медіа повідомляє, що колишня українська телеведуча Регіна Тодоренко, батьки якої проживають в Одесі, отримала російський паспорт.
Колишні українські зірки отримують російські паспорти. Чи позбавлять їх нарешті звань народних артистів?
Колишні українські зірки отримують російські паспорти. Чи позбавлять їх нарешті звань народних артистів?
19 Бер 2024
0
9116

Російським медіа ми не те щоб довіряли, тому почекаємо, поки Регіна сама запилить фоточку з новим паспортом і сама все підтвердить. Нагадаю, про війну вона мовчить. Писала лише, що не говорить про політику з чоловіком (співаком Владом Топаловим), та висловила надію, що колись приїде до рідної Одеси. Чого ми їй, напевне, робити не радили б. І ще вона назвала другого сина Миром.  

Взагалі перед так званими виборами президента Росії багато українських артистів побрали собі російське громадянство, завдяки чому проголосували за Путіна. Наприклад, репер Джиган. 

Таїсія Повалій засвітилася з червоним паспортом у руках. Вона також дала коментар пропагандистському медіа «Московский комсомолец»: «Я проголосувала за щасливе майбутнє своєї країни — Росії. Мене переповнює неймовірна гордість за те, що я є частиною великого народу».

У січні цього ж року продюсер Юрій Бардаш, який виїхав до Росії, повідомив у своєму телеграм-каналі, що отримав паспорт РФ.

Раніше російські медіа також писали й про Ані Лорак: мовляв, у лютому 2024 року вона подала документи на отримання російського громадянства. Зробила вона це, ймовірно, за порадою свого друга Філіпа Кіркорова, адже глава російського Федерального проєкту щодо боротьби з корупцією Віталій Бородін запропонував Держдумі позбавити заробітку тих артистів, які не мають громадянства Росії та не підтримують відкрито так звану СВО. Про це писало видання Oboz.ua, посилаючись на власні джерела. Але потім медіа спростовувало цю інформацію: співачка не подавала документи в лютому, а цей вкид зробила її пресслужба.

Нагадаю, що до Ані Лорак через її позицію сидіння на двох стільцях є серйозні питання в росіян. Бо в нас вони наче вже давно відпали. Її звинувачували навіть у фінансуванні Сил оборони України через концерт в інстаграмі. Тому співачка мусила давати дуже смішне інтерв'ю, яке в нас розійшлося на цитати та отримало пародію від акторки Катерини Сергеєвої.

Лорак мусила виправдовуватися і божитися, що ніяких грошей вона не донатила. Проте й там своєї чіткої позиції про війну не висловила й назвала її «сталося те, що сталося». 

Артисти зробили вибір, виїхали з України, працюють у Росії. І можна подумати, що нас уже не має хвилювати їхня доля. Але маємо проблему, яка, на жаль, швидко не розв’язується.

Справа в тому, що Таїсія Повалій та Ані Лорак — народні артистки України, які мають низку привілеїв, пов'язану з цим статусом. Після початку повномасштабного вторгнення співачки не повернулися в Україну, продовжують брати участь у російських проєктах, дають концерти в Росії та підтримують російську агресію. Ані Лорак також передавала гроші російському фонду, причетному до депортації українських дітей.

Відповідно до закону України позбавити артисток державних нагород може Президент України. Проте тільки в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду. В лютому СБУ заочно оголосила підозру Таїсії Повалій, однак рішення суду ще немає. Ані Лорак підозри поки що навіть не оголошували. І хоч ці артистки потрапили в санкційний список ще у жовтні 2022 року, проте наразі інструмента, яким би можна було позбавити їх нагороди, немає.

Також існує законопроєкт №8374, який дозволить позбавляти артистів, що підтримують російську агресію, почесних звань в Україні. Його було ухвалено в першому читанні ще 23 березня 2023 року. Проте наразі він не потрапив на друге читання у Верховній Раді через позицію депутатської групи «За життя та мир» (колишньої «ОПЗЖ»). Про це повідомило джерело hromadske у Верховній Раді. Екс-«ОПЗЖ» хвилюється, що їхнього лідера Юрія Бойка можуть позбавити звання Героя України.

До речі, повертаючись до всіх вищезгаданих зірок. Нещодавно акторка Ольга Сумська на запитання журналістів, чи її донька Антоніна Паперна (яка нещодавно знялася в російському серіалі) має російський паспорт, відповіла: «Думаю, ні». І зазначила, що про таке вона навіть не запитує.

Також у Росії живе та працює акторка Галина Безрук, яка дала зрозуміти, що «обрала чоловіка та дитину». Між тим, уже після повномасштабного вторгнення на Новому каналі вийшло два сезони серіалу «Будиночок на щастя», в якому вона зіграла одну з головних ролей. П'ятий сезон знімали вже без неї. 

Можливо, ось цей резонанс із паспортами таки змусить депутатів, зрештою, щось із цим усім робити. 

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютуб-каналі «У ліжку» Олег Скрипка вкотре прокоментував питання мобілізації та звинуватив журналістів у тому, що вони розганяють хейт. За словами музиканта, з інтерв'ю вирізають частини. Отож він — жертва ЗМІ.
22 Квіт 2024 20:30
605
Катерина Городнича
«Антоніна»
Музикант і телеведучий Мирослав Кувалдін спільно з «Культурним десантом» випустив музичне відео «Шо будемо дуть?»
16 Квіт 2024 18:20
802
Марина Крижня
«Антоніна»
У цьому проєкті співачка планує їздити на військові позиції та готувати разом з бійцями.
16 Квіт 2024 17:15
524
Марина Крижня
«Антоніна»
Якби не сториз Тіни Кароль і Меловіна, ми б і не знали, що сьогодні святкує свій день народження Алла Пугачова.
15 Квіт 2024 22:20
1 199
Катерина Городнича
«Антоніна»
Зростає список світових суперзірок, яким зняла музичне відео режисерка Таню Муїньо. В компанію до Гаррі Стайлса, Кеті Перрі, Сема Сміта, Джей Ло та інших додалась тепер і Дуа Ліпа.
12 Квіт 2024 18:00
691
Марина Крижня
«Детектор медіа»
Відеоробота вийшла на пісню «Чорна хмара», яка стала саундтреком до фільму «Лишайся онлайн».
19 Бер 2024 17:00
938
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду