Це шоу має бути закрите

Це шоу має бути закрите

6 Січня 2024
2372

Це шоу має бути закрите

2372
«ДМ» розбирався, чому жартами про мову та окупацію під час війни від наших гумористичних шоу варто поцікавитися Нацраді з питань ТБ та РМ.
Це шоу має бути закрите
Це шоу має бути закрите

П’ятниця, 5 січня 2024

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Сancel culture працює?

У Культурному кластері «Краків» скасували виставу з акторкою «Кварталу 95» Іриною Гатун. Як пишуть на фейсбук-сторінці закладу — «через моральні аспекти». Звісно, усе через скандальний номер у «Новорічному кварталі», в якому зіграла акторка, уточнює наша Лєна Чиченіна і пояснює, що героїня Гатун — переселенка зі Скадовська, яка приїхала на Закарпаття і намагається розмовляти з місцевими українською. Але виходить у неї не просто погано, а в знущальній формі. Найбільше привернула увагу глядачів її фраза «Я сіськадовська» замість «Я зі Скадовська». «Мені нічого додати до дискусій щодо новорічних шоу на каналах, тому що я їх не дивився. Лише редагував тексти на “Детекторі медіа, яких вийшло несподівано багато. Напевно, цей новорічний вечір багатьох зачепив. Я люблю гумор і сам не проти жартувати, однак такий мені не заходить», — це вже наш редактор Євген Бриж пише про текст «Деган Шоу». Як «Дизелі» ображають кримчан, жінок, євреїв та пропагують алкоголізм, авторства Олександра Морського. Або ось ці думки Олега Джолоса, де він пише, що жарти про мову в часи, коли за неї вбивають, мають бути під табу — «Про “красні очки”, або Чому мені не смішно».

Але хороші новини й жарти були, пише наша Юлія Лавришин, аналізуючи новорічний концерт від «Мамахихотала», який обійшовся без образ і хамства. Проєкт повернувся після дворічної перерви й зумів більш-менш коректно жартувати про війну та уникнути майже всіх стереотипів. Майже, бо чоловік тут подається або як дурень, що вічно меле щось зайве, або як бабій, що тільки й думає, як таємно від дружини нюдси на Onlyfans чи якесь порно розглядати, або і те, і те одразу; а жінка — або стерво, яке не дає чоловікові дихати, або предмет об’єктивації.

 

Війна в Україні

Локальна продюсерка німецького телеканалу ZDF Світлана Долбишева, яка постраждала від обстрілу готелю Kharkiv Palace, у розмові з Мариною Баранівською розповіла про свій досвід співпраці з іншими західними медіа, які висвітлюють події в Україні. Також на прохання «Детектора медіа» Світлана дала поради колегам, на що звертати увагу тим, хто працює у прифронтових містах.   

А Єгор Брайлян розібрав, як Росія маніпулює обстрілами України, щоб «узаконити» агресію — це російська дезінформація про те, що нинішні атаки на Україну нібито є помстою за «обстріл Бєлгорода» українською армією. Єгор пояснює, що для Кремля важливо змістити увагу з факту обстрілів українських міст на «трагедію російських цивільних». Тут цільовою аудиторією російського наративу є не лише Україна, але й Захід, який начебто й схвалив удари ЗСУ, надавши озброєння.

Дослідження російської пропаганди в країнах Європи, Глобального Півдня, Росії та Україні — теми, які найбільше цікавили вас, наші читачі, торік, тому Гала Скляревська зібрала 20 найпопулярніших наших матеріалів: «Драм», Каховська ГЕС, Шарій та бойові комарі.

Війна і медіа

Клікбейт — «наше всьо», конкуренція і відсутність виразної інформаційної політики, а також персоналізовані медіа, експертність, яка в ціні, і тотальна зацікавленість історією. «Детектор медіа» підбиває підсумки медіароку-2023 традиційними оглядами ключових подій і тенденцій у світі медіа. Усі тексти читайте за тегом «#Підсумки року 2023». Ми опублікували останню,  четверту частину опитування, — це відповіді Олександра Мартиненка, Юлії Самаєвої, Наталії Курдюкової, Олега Панюти й Акіма Галімова. Відповіді інших медійників читайте в першійдругій і третій частинах. Колонку головної редакторки «Громадського радіо» Тетяни Трощинської читайте  тут. Колонку виконавчої директорки Незалежної асоціації телерадіомовників Катерини М’ясникової — тут.

Наразі це все.

Бережіть себе і рідних.

Насамкінець залишу вам посилання на «Ньюспалм» воєнного часу, де Юрко Космина зібрав увесь кринж 2023 року. Гумор, який рятує. Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Скриншот відео: Дизель Українські Серіали/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2372
Читайте також
24.01.2024 15:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
1 586
10.01.2024 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 109
07.01.2024 12:00
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
19 240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду