Фільм «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат показали в Конгресі США

Фільм «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат показали в Конгресі США

28 Липня 2023
1596
28 Липня 2023
14:46

Фільм «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат показали в Конгресі США

1596
Врятовані з російського полону Марія та Настя були присутні на показі.
Фільм «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат показали в Конгресі США
Фільм «Слідства.Інфо» про викрадених росіянами українських дівчат показали в Конгресі США

27 липня у Конгресі США відбувся показ фільму-розслідування журналістів «Слідства.Інфо» «Втеча від росіян», у якому йдеться про долю викрадених росіянами дівчат. Про це повідомляє сайт «Слідства.Інфо».

Подію організувало посольство України у США та його очільниця Оксана Маркарова. Редакцію агенції на показі в Конгресі представляли головна редакторка «Слідства.Інфо» Настя Станко та журналістка Юлія Химерик. На презентації також були присутні обидві врятовані з російського полону дівчини — Марія та Настя.

За словами Станко, «Слідство.Інфо» прагне не лише показати історії про злочини Росії, а й знайти тих, хто їх вчиняє. «Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, ми сконцентрувалися на історіях про російські воєнні злочини. Ми намагаємося показати не просто картинку, історію, а ще й ідентифікувати тих російських військових, які скоїли ці злочини… Ми називаємо їхні імена, адреси, телефонуємо і запитуємо їх, навіщо вони це роблять», — зазначає головна редактора агенції. 

Своєю чергою, Оксана Маркарова наголосила, що фільм команди «Слідства.Інфо» про викрадених дівчат є яскравим свідченням того, чому Україна повинна перемогти. «Сьогодні ви побачили документальний фільм, який говорить про те, чому Україна повинна перемогти, перемогти якнайшвидше. Чому нам потрібно більше зброї і підтримки… Журналісти "Слідства.Інфо" не лише розказали вам правду, але й врятували життя. Ви також можете бачити дуже відважних Настю й Машу, які поділилися жахливою історією про 11 місяців у російському полоні», — сказала Оксана Маркарова.

Відвідуючи США, журналістки агенції також зустрілися з членами Гельсінської комісії Конгресу США та представниками американського Держдепу й Міністерства юстиції. Під час зустрічей вони розповідали про зібрані «Слідством.Інфо» докази депортації росіянами українських дітей — як і хто саме вчиняє ці злочини. 

Як раніше писав «Детектор медіа», фільм «Втеча від росіян: історія порятунку викрадених росіянами дівчат», прем’єрний показ якого відбувся 29 березня 2023-го, розповідає про долю 16-річної Маші та 18-річної Насті, які жили в Херсоні, та їхню історію порятунку з російської неволі.

Після окупації міста росіяни обманом спочатку вивезли дівчат до окупованого Криму нібито на двотижневий відпочинок. А через два з половиною місяці — до окупованого Генічеська, де фактично ув’язнили в холодному гуртожитку. На прохання «Слідства.Інфо» дівчата фіксували все, що відбувалося з ними в російському полоні. Згодом журналісти посприяли тому, щоб вони виїхали з окупації.

«Завдяки роботі журналістів світова спільнота змогла на власні очі побачити, в яких умовах окупанти утримують викрадених українських дітей: гуртожиток без опалення, відсутність повноцінної їжі й можливості вийти в магазин, а також душ — всього кілька разів на тиждень. Окрім цього, росіяни стирали дітям українську ідентичність, а тих, хто не корився, — били, погрожували окупаційною військовою комендатурою й кидали у спеціальну яму для знущань», — зазначили в агенції.

Фільм, який був виготовлений за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та OCCRP, отримав спеціальну відзнаку від Bucha Journalism Conference, що пройшла 19 травня в Бучі.

Фото: «Слідство.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1596
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду