А ось і післясвят

А ось і післясвят

10 Січня 2023
2620

А ось і післясвят

2620
Поза тим ми вже підбили підсумки підсумків, розпланували роботу на наступні тижні й готуємо багато цікавого.
А ось і післясвят
А ось і післясвят

Привіт, наші найвідданіші читачі!

Щороку в останні тижні грудня ми підбиваємо підсумки. Це, скажу вам чесно, в будь-який рік нелегко, бо крім писання підсумкових текстів є ще поточна робота, і як на зло перед святами постійно купа всього відбувається. А цього року було нелегко, бо рік був такий, що краще б його не було. Але підсумки ми підбили — їх усі можна знайти тут. І змогли знайти перед святами трохи хорошого для рубрики, якої, напевно, в нас би ніколи не було, якби не велика війна.

І якби не Ярослав Зубченко — генератор багатьох класних ідей, які втілює команда «Детектора медіа». Дотепер він працював на посаді оглядача і автора відеоблогу «Що (не) так», хоча насправді виконував у команді значно складнішу і важливішу роль. У новому 2023 році Ярослав став заступником шефредакторки групи видань «Детектор медіа» з інформаційної політики. Чекаємо на свіжий подих вітру змін :)

(До речі, це ж тепер звикати, що надворі 2023 рік… Пальці досі автоматично набирають 2022).
 

Це Ярослав, а за спиною в нього наше Чорне море.

І ще одна новина про команду. Центр досліджень «Детектора медіа» очолила Ольга Білоусенко (раніше ви могли знати її як Ольгу Бецу). Ольга працює в нашій команді з 2021 року — спершу спеціалізувалась на тематиці медіаграмотності і пояснювальних текстах, а з початку 2022 року працює на «ковбасі» — #DisinfoChronicle. Тепер вона координуватиме і «ковбасу», і групу дослідників, яка потроху розширяється, бо має останнім часом дедалі більше роботи.
 

Це Оля, а за спиною в неї океан.

Ксенія Ілюк, яка розбудувала Центр досліджень і керувала ним до грудня 2022 року, пішла з  «Детектора медіа», але ми залишаємось друзями й однодумцями, тож обов’язково будемо співпрацювати надалі.

Поза тим ми вже підбили підсумки підсумків, розпланували роботу на наступні тижні й готуємо багато цікавого. А ось кілька вау-текстів, які ви могли пропустити, якщо на свята нерегулярно заходили в інтернет взагалі і на «Детектор медіа» зокрема (я вас розумію, сам би так робив, якби можна було).

«Байрактарщина» — новий маскультурний тренд, породжений великою війною. Скороспілі витвори мистецтва, м’яко кажучи, різної якості — поспішні декларації патріотизму їхніх власників і рефлексії на тему великої війни. Я в цьому плані найбільше зацінив пісню Ірини Федишин:

Здригнувся світ
Це біль пекуча
Мов на хресті
Розп‘ята Буча
Немає сонця
Тільки ночі
Нема життя
Закриті очі
Нема весни
Її спалили
Ні це не сни
Їх взяли й вбили
Бо їх вина
Що українці
Це сорок перший
Фашисти-німці.

Хочеться бігти до самого горизонту і волати «Шоооо?» і «За шоооо?» Лєна Чиченіна реагує стриманіше й дотепніше, розбираючи байрактарщину на цеглинки й прогнозуючи, як вона може вилізти боком українській культурі.

Суспільне, за яке ми завжди вболіваємо, готується у 2023 році виробляти й замовляти більше контенту. Вже не лише про війну й не лише документальні фільми. Що саме і в яких кількостях, розповіли Наталці Даньковій топменеджери Суспільного — Григорій Тичина, Олена Сікан, Ірина Бубнова і Лук’ян Галкін. А також відповіли на питання, чи готовий і чи хоче суспільний Перший канал відновити повноцінне мовлення.

«Діти Донбасу» — це пропагандистська ідеологема, яку російська пропаганда виплодила, аби виправдовувати свої злочини в Україні. Це такі діти, яких обстрілює і кривдить українська армія, а чого вона це робить — хтозна, напевно, тому, що в Україні всі нацисти і чайлдфрі…? Те, що перед цим Росія почала війну, окупувала частину Донеччини і Луганщини, а тепер намагається окупувати решту, в цю ідеологему не вписується, тому Росія про це просто мовчить. Водночас розповідає, як добре живеться «врятованим» із українських регіонів «дітям Донбасу» (в цю категорію чомусь входять діти з Херсона, Мелітополя та інших ніяк не донбаських країв) у Росії, куди їх вивозять росіяни. Мовою міжнародного права це називається викраденням і депортацією. Наша дослідницька команда проаналізувала тисячі дописів у телеграм-каналах і розповідає про цей  підлий конструкт російської пропаганди.

Нова доктрина комунікацій — це цикл, який потрошку пише для «Детектора медіа» експерт з інформаційної війни Дмитро Золотухін. Ми сподіваємось, що в РНБО, на Банковій та в інших центрах прийняття рішень ці тексти теж читають :) У черговому тексті Дмитро розмірковує, як Україна може і має намалювати для Заходу картинку нашої перемоги над Росією, аби західні держави та організації перестали боятись і почали допомагати на повну силу.

Штучний інтелект — крадій! Серйозно. Програми, які навчились малювати картини за запитом, роблять це на основі аналізу мільйонів творів мистецтва, кожен із яких має автора. Художники й ілюстратори протестують, але не завжди досягають результату; до того ж, з історії людства ми знаємо, що перешкоджати прогресу — справа марна. Марія Спалєк пише, що штучний інтелект уже навчився генерувати відео. Незабаром, можливо, спільний телемарафон «Єдині новини» зможе обходитись без журналістів.

До речі, днями в нас почне виходити підсумок моніторингу Ігоря Куляса за останній квартал 2022 року. Подивитесь, у який бік рухається єдина інформаційна політика.

На цьому поки що все,
дякуємо, що залишаєтесь із нами попри все,
ваш «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2620
Читайте також
11.02.2023 12:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 453
29.01.2023 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 486
18.01.2023 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 633
05.12.2022 18:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 041
03.11.2022 13:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 628
25.10.2022 11:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
1 731
15.10.2022 10:00
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 316
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду