Точка непристойності

5 Лютого 2010
45285
5 Лютого 2010
19:45

Точка непристойності

45285
На Першому національному відбулась урочиста церемонія прощання з демократією. Прибічників Януковича запросити «забули»
Точка непристойності

Є така закономірність: бажання здійснюються тоді, коли вже не треба, або в такий спосіб, що краще б не здійснювались. Ось і з перманентним побажанням «Детектор медіа» до українського телебачення звертати увагу на «нерозкручених», але цікавих і глибоких персонажів із експертного середовища та інтелігенції сталося саме так. Четвертого лютого саме такі люди зібрались у студії Першого національного у програмі «ДЕМОкратія по-українськи: точка неповернення» (відео) з ведучим Вахтангом Кіпіані, щоб обговорити вибори і вибір, що стоїть перед нашим суспільством.

 

Усі, кого було запрошено, приємно тішили своєю «неформатністю»: Євген Сверстюк, Оксана Забужко, Павло Мовчан, Олекса Негребецький, Дмитро Ківа, Станіслав Кульчицький, Іван Малкович, Любомир Пиріг, Мирослав Попович, Каша Сальцова, Іван Марчук і Влад Троїцький. Більшість можна сміливо називати моральними авторитетами без лапок. Їхня кількість зворушливо перегукувалась як із дванадцятьма апостолами, так і з свіжішою історію - «дванадцятьма аполітичними літераторами», які перед виборами 2004-го намагались агітувати за Ющенка, але ввійшли в історію завдяки словосполученню «мова попси і блатняку». Щось подібне до тієї історії сталось і цього разу. Адже серед запрошених не знайшлось жодного, хто або підтримував би Віктора Януковича, або хоча б уважав би його «меншим злом». Усі, крім Оксани Забужко, яка послідовно обстоює позицію «проти всіх», і Каші Сальцової, що жартома висловилась за Єгора Лупана, прямо або завуальовано підтримали Юлію Тимошенко.

 

Без сумніву, об'єктивним фактом є те, що абсолютна більшість україномовної інтелігенції має намір голосувати «за Тимошенко/проти Януковича», або  настрашена обіцянками впровадження другої державної мови та зближення з Росією, або просто через цивілізаційну несумісність із цінностями, які несе Янукович та його команда. Але не менш об'єктивним є той факт, що в Україні живуть не лише носії тієї мови й культури, яку представляли зібрані в студії люди. І є значна (хтозна, чи не більша) частина українців, у чиєму уявленні цвіт культурно-інтелектуальної еліти країни мав би зовсім інший вигляд.

 

Вахтангу Кіпіані, звісно, було комфортно працювати з однодумцями (свій варіант «меншого зла» ведучий не приховує), хоч і не він добирав гостей. Присутні, власне, майже не агітували за Тимошенко, - окрім Мирослава Поповича та Івана Марчука, - й говорили переважно слушні речі: про необхідність іти на вибори, відповідальність, згаяні шанси, уроки історії, громадянську свідомість, про те, що цими виборами життя не закінчується, і «нам своє робить». Хоча відчуття було інше, адже Янукович, якого підтримує половина країни, був присутній у цій розмові віртуально, як така собі загроза, чорна хмара, від якої треба захиститися або, в гіршому випадку, перечекати лихоліття у зручному бункері внутрішньої еміграції. Згадали й «поета Чехова», і «Анну Ахметову», а Євген Сверстюк навіщось удався до спогадів про сумнозвісний виступ Людмили Янукович, і без того жорстоко покараної за свою святу простоту. Дійшло й до того, що у разі перемоги Януковича мало не назавтра в нас «не буде мови, не буде роботи». Ніхто наших капітулянтів-інтелектуалів так не налякає, як вони самі себе налякали... Дуже доречним у цьому контексті був підготовлений до програми сюжет про те, як у 1917-18 роках українська інтелігенція профукала незалежність.

 

Якби йшлося про справжню дискусію, а не поминки по демократії в компанії однодумців, у студії мусив би бути... Ну, не обов'язково Дмитро Табачник (страшний сон Вахтанга Кіпіані), але хоча б Михайло Резникович, або однофамілець-акордеоніст Дмитра Володимировича, чи Олег Карамазов, Володимир Гришко, а на противагу Каші Сальцовій - який-небудь Мурік чи Дизель. Чимало таких, що стоять нині на іншому боці, й серед технічної інтелігенції, як регіональної, так і київської. І позиція їхня ґрунтується аж ніяк не на матеріальній вигоді чи кримінальному бекґраунді, хоч як би постпомаранчевій частині суспільства хотілося так думати. Якби біло-блакитні були запрошені, затишний мікроклімат одностайності, що панував у студії, було б зруйновано, але дискусія, яка б відбулася натомість, я впевнений, пішла б тільки на користь. А натомість україномовна інтелігенція зайнялась наступанням на ті самі граблі (чи то пак, сіданням у ті самі ґринджоли), що й у 2004 році.

 

Зрозумійте мене правильно: виступати в ролі захисника прав російськомовного населення, а надто прибічників Януковича, мені до смішного незвично. Але ця помилка після перемоги Майдану, яку багато хто з нас святкував як перемогу над «донецькими», «орками», «бандитами» і так далі, була справді фатальною. Замість дискутувати з цими людьми, зрозуміти їхню мотивацію, їхні потреби та страхи, які змушували їх підтримувати Януковича, і спробувати переконати їх, хоча б частково примирити з нашою позицією, від них відвернулись, закладаючи в їхню душу глибоку образу й бажання реваншу. Який, цілком імовірно, днями таки відбудеться.

 

Ось і тепер, замість того, щоб спробувати об'єктивно розглянути співвідношення двох поглядів  на Україну, протистояння яких вилилось цього разу у вибір між Януковичем і Тимошенко (хоча ні він, ні вона, як на мене, насправді не уособлюють «проросійське» і «проукраїнське»), найкращі наші уми беруть участь у таких от нехай не зрежисованих, але прогнозованих квазідискусіях, доповнених кумедними квазівокспопами (всі опитувані на вулиці прямо чи опосередковано висловлювались за Тимошенко або проти Януковича, а запитання «Як ви вважаєте, чи відображає настрої молоді думка цих студентів, опитаних біля Києво-Могилянської академії?» тягне на анекдот). І знову люди, які збираються підтримати Януковича з тих чи інших причин, чують від людей, що мають уособлювати українську культуру, ототожнення Януковича та його команди з «блатним світом», бандитизмом, безкультур'ям і ще бозна-чим. Думку, яка хоч трохи випадала з загального контексту - заклик до «українізації Сходу і Півдня російською мовою» - висловив тільки Влад Троїцький, єдиний російськомовний з «дванадцяти апостолів»; інші поводились так, ніби живуть у всуціль українській, культурній, просвітленій Україні, на яку суне страшна чужинська орда. Яка, цитуючи Вахтанга, прагне «зробити Україну не-Україною».

 

Хотілося б запитати шановних учасників цього ток-шоу: за такого ставлення до опонентів, категоричного і огульного протиставлення їх усьому українському і людяному, чи маєте ви моральне право сподіватись на повагу, збереження ваших прав, свобод і бодай формального ексклюзивного ставлення  до вашої мови у разі, якщо їх таки виявиться більшість? І чи взагалі варті ви тих цінностей, які у вас є, - мови, культури, свободи, - якщо ставите їх існування в залежність від того, яка політична сила буде при владі в наступні кілька років? І чи не з'являлось у вас під час цього матчу в одні ворота відчуття, що вас використали? Хоча б під час прикінцевого фарсу - опитування присутніх у студії «то за кого ж таки ви поставите галочку?»...

 

Неприємні враження від хору інтелігенції «за Тимошенко» (задля справедливості, перед першим туром такий самий був «за Ющенка») виникають далеко не лише в біло-блакитних. «Единственное реальное разочарование выборов 2010 для меня - это Мирослав Попович. Трудно судить о мотивах, заставивших его, имеющего репутацию, необходимую для  выполнения крайне дефицитной сегодня роли общественного арбитра, стать доверенным лицом ЮВТ. Возможно, он реально опасается за судьбу своего института в случае избрания Януковича. Но даже с учетом сделанного им выбора,  ему, на мой взгляд, не следовало совсем уходить с позиции эксперта-просветителя», - такий запис буквально щойно з'явився в блозі російськомовного українця, який не є прибічником Януковича. Подібні думки часто доводиться чути від людей, які хоч і готові голосувати проти «більшого зла», але тверезо дивляться на політичну перспективу й розуміють, що перемога як одного, так і іншого кандидата не буде ні кінцем світу, ні земним раєм для України, а лише нестиме нові виклики для її активних громадян.  

 

Можна було б давати якісь рекомендації чи докладніше аналізувати цей проект, якби його недоліки  були наслідком помилок, а не свідомих дій. На жаль, є всі підстави вважати, що цей телепроект був цілеспрямованою спробою керівництва Національної телекомпанії України в останній момент перед виборами виправдатись в очах прем'єр-міністра за багатогодинну трансляцію антитимошенківських проповідей Віктора Ющенка, за маніпулятивний «Чесний вимір» і тому подібні прояви нелояльності. Адже головні тези, які активно пропагувались у програмі - Тимошенко як менше зло і неприпустимість голосування «проти всіх» (на підтримку останньої було навіть наведено цитати предстоятелів двох українських церков), що також вигідно Тимошенко. Наскільки дієвим є використання в пропагандистських цілях людей, яких навряд чи впізнає більшість глядачів, окрім тих, які й без того здебільшого голосуватимуть за Тимошенко, - це інше питання, але у випадковість такого добору гостей програми якось зовсім не віриться.

 

Ще раз - мої співчуття всім використаним у програмі «авторитетам». Хоч вони й  не мусили кривити душею чи суперечити власним переконанням. Незалежно від того, хто виграє ці вибори, нам усім доведеться жити в країні, де є, крім нашого, й інші погляди. І навіть якщо міцно-міцно заплющити очі й заткнути вуха, люди з іншими поглядами нікуди не зникнуть. 

 

P.S. Думаю, читачам цього тексту цікаво буде ознайомитись із враженнями Оксани Забужко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45285
Читайте також
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 992
16.04.2010 09:06
Отар Довженко
47 014
19.03.2010 16:50
Отар Довженко
20 464
12.03.2010 12:56
Отар Довженко
13 307
26.02.2010 09:10
Отар Довженко
30 208
18.02.2010 09:24
Отар Довженко
11 362
08.02.2010 18:19
Отар Довженко
30 662
05.02.2010 17:00
Оксана Забужко, «Українська правди»
21 318
29.01.2010 09:07
Отар Довженко
28 128
27.01.2010 06:01
Отар Довженко
15 396
22.01.2010 09:37
Отар Довженко
30 739
19.01.2010 11:10
Отар Довженко
39 239
15.01.2010 13:57
Отар Довженко
1 232 547
12.01.2010 17:25
Отар Довженко
22 836
12.01.2010 10:28
Отар Довженко
20 464
06.01.2010 10:36
Отар Довженко
35 222
27.12.2009 18:37
Отар Довженко
31 570
25.12.2009 20:01
Отар Довженко
72 333
24.12.2009 17:12
Отар Довженко
24 109
Коментарі
65
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Христина Стебельська
5184 дн. тому
Одні пишуть про борщ, а інші про гриби. Дискусія якраз і є закваскою до смачного борщу з грибами. Телебачення на цьогорічних виборах Президента є ключове геополітичне поле, яке визначає результат суперництва. Так, це була битва телепроектів, а не виборчих програм чи масових акцій. Звідси наша природа емоцій та ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ - а що ти робиш? Не відмовляймося від наших надій, що телебачення з кожним роком проявить себе краще, зріліше від політиків, а тому не відкидаймо вимог, різних позицій. Фактично від дуелі думок на шахівниці "Телекритики" МАЄ ВИГРАТИ УКРАЇНА!
atos
5184 дн. тому
Jew,Вы не любите Донбасс...скоро он поздравит Вас. Не забудьте выпить рюмку--упокой своей ТигрЮльки. Сексопильная маньячка,не пора уже уняться и пельменями заняться. ( Шутка). Я не Чехов и не Эсхил и стишки не поПИСЮЮ. Жду время что бы Вас "поздравить". Уберите острые предметы и ОВ-- мало ли ...и держите дулю в кармане--помогает!
Коментаторка
5184 дн. тому
редакція: "писакою поза чимось"
Коментатор
5184 дн. тому
КРИЗІ передкава. Злоби в мене немає, це мені чуже, бо я тільки подорожую по цьому життю і навіть не шиюся у журналісти, хоча пишу справді чимало, причому кількома мовами, адже друкуюся і в американських виданнях. Я б себе назвала точніше — писакою поза чисомь. Про голів колгоспів і директорів заводів не писала, адже у той час тільки народилася і пішки ходила не тільки під стіл. Якщо Ви помітили агресивність, то, можливо, в мене цього разу поганий стиль або я погано відчуваю Вас, бо якраз ці дві вади — з... та а... — припустила притаманними Вам. Та годі на цій ноті! Я ніколи не хизуюся ні іменем, ні набутим професійним досідом, це зайве, якщо хочеш постійно рухатися вперед. Мене більше радує оцей щільний змістовний простір, який справді є у світі, і це попри розгалужену систему систем, до якої я відношу і політичні проекти, і деінде поганську журналістську освіту, і оце озлоблення дискутуючих одне проти одного, що є втратою часу, — попри все це ми маємо цікаві і великі імена. Тому ніяка надумана система ні передачі, ні канонів будь-якої професії не відбере у пані Забужко або Мирослава Поповича, Влада Троїцького, або, приміром, Юрія Андруховича (список можна еге-ге як продовжити, на щастя!) їх власного обличчя і іх істини. І тоді причому тут канва передачі? Причому тут слабка режисура? Якщо людина, слухач вміє слухати і чути, вміє бачити, він побачив і відчув. Тільки це я і хотіла сказати вчора, о 15-й із хвилинами, коли вітала автора статті зі статтею, а Вахтанга Кіпіані та учасників передачі з передачею. Вітаю талановитих і розумних! Вітаю Україну з тим, що в ній є такі! Дякую і Вам, пане/ пані КРИЗО, за дискусію, у будь-якому разі мені корисну. Та я й сама себе іноді лаю за романтизм. Завжди Ваша коментаторка
криза "Постійного коментатора"
5184 дн. тому
Ваше мислення традиційно інертне. Працювати за вимогами складно. Корисну віддачу від правди бачиш не відразу.Чим швидше українські журналісти прикладуть початкових зусиль до утвердження настанов, тим швидше їхня професія буде працювати на майбутнє. Не займайтеся пустопорожніми відговорками. Єдине що втішає, що таку "лапшу на вуха" ви вішаєте слухачам курсів поблизу Кремля. Як заспокоїтесь і перечитаєте написані вами нічні каламбури, які не мають нічого спільного з істиною, я запрошую вас на каву. Віртуальну. Отже, нехтувати напрацьовані журналістами різних поколінь правила професії це нехтувати професією взагалі. Нехтувати системним професійним обміном - це нехтувати істиною. Ви відірвана від сучасної комунікації, тому мислите так агресивно. Ви відчужуєте українські ЗМІ від світових законів, які , на щастя, діють незалежно від вашої злоби. Дефініції списати на "спайки журналістів з КПРС" бачу добре вам знайомі. Ви і нагадуєте писаку, котрий клепав сентиментальні замовні статейки про голів колгоспів чи директорів заводів. А я вірю у внутрішній сучасний імператив - особисту відповідальність журналістів за виданий в ефір продукт. У обговорюваному проекті його не було, бо робили по-дилетантськи. Не живіть в минулому, "тимчасово-постійний коментатор", відчуйте європейський час! Адекватна свідомість себе і світу не кожному дається. Бо небезпечно так повільно мобілізувати наші гуманітарні, історичні думки у свідомості людей. Комплекс. Таку елементарщину пропагує тільки авторитарна система. І ви її складова. Запрошення на каву залишається в силі.
SAS 2 Otar
5185 дн. тому
Чим тодi вiн вiдрiзняэться вiд полiтикiв? Навiщо так примитивно?Вони теж брешуть,монтулять, все трактують за свiй россуд, бо переконанi, що вони правi. Але твоя правда- це його вибiр.
Знову коментатор
5185 дн. тому
Пане/пані"кризо", гадаю, якщо журналіста треба вчити, то чи навряд це журналіст узагалі. Людина мусить опановувати все життя життєутворюючі дисципліни, а мистецтво залишається справою Богом обраних. Наша цілком ремісницька журналістика, на жаль, і Ви, спровоковані моєю захованою іронією, це підтверджуєте, бо відверто це визнаєте, — є загалом поки що не мистецтвом, а лише продовженням спайки псевдожурналістики з парторганізаціями, на кшталт КПРС і газети "Правда", і це ще гучно сказано, у "Правді" працювали і яскраві імена, і це рятувало-таки деякі матеріали від бездарності. Ми ж маємо дещо мляву і навіть ледарькувату журналістику-рутину, яка пережовує сама себе і на тлі якої теж є імена, але їх одиниці. Все більше або кандидати наук від журналістики, які не пишуть добре, або кабінетно-підлицяльні обертні, які живуть компілятивно, несамостійно, як другорядні вишколені власними збоченнями істоти. І вся наша так звана "інтелігенція", і журналістика ще не є самостійними в Україні, а є, на жаль, гіллям на стовбурах брехливого олігархо-псевдополітикуму з присмаком злодійства. А таке улюблене Вами поняття "проектів" і "стандартів" і такої іншої порожнечі нічого нового не додає до картини змістів і стратегій суспільства. Не треба вважати аудиторію, читацьку і телеглядацьку, нижчою за розумом, ніж автори ЗМІ, частіше то є навпаки. І поки "спеці" бавляться балаканиною про хитрощі та проекти-стандарти, аудиторія бачить спроектоване наскрізь. Врешті-решт, аудиторія відкидає оці всі ковдри навіювань і технологій-махінацій, до речі, часто-густо спроектовані самими журналістами, які чомусь вважають за недурне втягати суспільство у двоїчний безглуздий код "Янукович-Тимошенко", — і повертається до таких телебачень і видань спиною. І правильно робить. Аудиторія сама здатна творити менш дилетантський ефір і менш дурні газетно-журнальні шпальти, ніж самозакохані журналісти. А Ви не дуже добре "петрите" у авторських текстах, шановний/шановна "кризо", коли вони не упаковані у звичні для Вас обгортки, а являють собою дещо "інше" і не таке твердопрямолобе, до чого Ви, можливо, більше звикли. Вибачте за деяку нахабність, міль-пардоннн
криза "Постійного коментатора"
5185 дн. тому
Отож бо і воно. Ходіть далі "тимчасово-постійний коментатор в думкарях" і вивчіть хоча б абетку публічної політики, яким є телебачення. А професіонали далі будуть працювати професійно. Дилетанти вашого зразка не повинні гробити етичні настанови професії. Світ прагне до правди, а ви до безпроектної журналістики, "ірреального, апрагматичного, невираховного". А Україна хоче жити у справедливому суспільстві. А не задурманювати собі голову "похідним і утворюючим началом світу..." . Хіба ви не зрозуміли, що ніхто не проти думок еліти у відповідальний час. Але все знівельовано невправною організацією. Розрахунок якраз і був на таких романтиків як ви, щоб несумлінну роботу- примітивний сценарій програми прикрити шановними іменами. Не вдалося. Ні Людини, ні Країни, ні Життя у програмі не було. Шановна "тимчасово-постійний коментатор" доведеться вам не вчити журналістів, а самій трохи вчитися.
atos
5185 дн. тому
ЗЛОЙ,БРАВО ТЕБЕ,!!! И не Я,а МЫ,МЫЫЫЫЫЫЫЫЫЫЫЫЫЫЫ - -НАС МИЛЛИОНЫ!
Злой
5185 дн. тому
ОГО! ДЛЯ ЛЮТОГО! Или февраля по украински. Ото так так зацепило. Так сколько можно уже об этом говорить. НЕТ ЕДИНОЙ УКРАИНЫ! НЕТ! Потому как правильно люди здесь пишут. Нельзя в современном мире заставить человека думать, читать, смотреть, писать И ВЕРИТЬ так как кому-то захотелось. Захотелось тебе и тебе подобным ублюдкам рассказать как мне надо жить. Я ж до вашей оранжевой фигни был нелюдь. Я ж НКВД, КГБ, ФСБ, агент России, все время мешал вам зажить по европейски. Я и мои старики всю жизнь работали, строили Украину, на фронте полегло родни не мало. И вдруг оказалось, появились настоящие, истинные ХЕРОИ. В каком номальном мозгу может ужиться то, что убивая своих соотечественников, за это дают героя Украины. Вы там, что вообще из ума повыживали. Не втюрите мне ( а нас таких ОЧЕНЬ много), что Россия это враг, Грузия (чьи воры в законе, да и всякий хлам кромсают нашу неньку страну как хотят) наши любимые и вечные братья. Что роднее и ближе по духу Прибалтики и католической Польши, альтернативы нет. Какой там у вас дебил верит, что с такой убогостью (повторюсь.С одним туалетным очком на улице, и это -ШКОЛА) вас ждут в Европе. Тебе не нравится Краматорск. А не из-за вас ли ублюдки, бюджет востока выгребается вашей косой? Народ миром вам помогает с половодьем, а половина денег легла в карманы. Какие будут там Карпаты, когда вы их все вырубите, даже для схрона не останется! Не нравится? Чемодан-вокзал-Варшава. Нет? Делаем подобие штатов, земель, федерации, республик, как угодно называй. Это единственная возможность прожить без КРОВИ. Вы хоть там слюной захлебнитесь, но есть Я, мои старики и дети, моя вера, моя страна Украина!
Знову коментатор
5185 дн. тому
Постійно-тимчасовий, якщо "криза" вважає, що так буде точніше. Принаймні щільніше у тканині змістів. Я бачу, шановний/шановна "криза", у головах, мабуть, і уВашій теж — "криза" нестанданртності. Коли ми ставимо на чолі кута "стандарти політичних проектів", а не "безпроектну" журналістику, філософію як таку, думку як таку, людину як таку — як таких Кіпіані, Забужко, Негребельного, Сверстюка, Троїцького, Мирослава Поповича, — до яких, гадаю, смішно підходити з боку якихось стандартів і навіть канонів самої журналістики і будь-якох системи взагалі, — то давайте не брехати хоча б самим собі: ми не знаємо Людини, не знаємо Країну, не маємо гадки про Життя. Яке напродуч вище всього цього —систем, проектів, стандартів. Є Життя, похідне і водночас утворююче начало світу Думки, а які можуть бути стандарти в світі Думки?!! Є інтуїція, є здогадка, є таємниця, є любов врешті-решт. Є стиль автора, стиль тексту. гадаю, тільки це — ірреальне, апрагматичне, невираховне — й може бути інструментарієм думкаря. Після того, як він торкнеться інструментарію-заліза у вигляді соцопитувань, стандартів, канонів проектів і таке інше. Адже розум творця вище здібностей машини-мережі логік, фактів і понять...
криза "Постійного коментатора"
5185 дн. тому
Раджу "Постійному коментатору" змінити статус на "Тимчасовий коментатор" і вивчити елементарне - стандарти політичних проектів. Ваш коментар свідчить, що ви їх не знаєте, якщо солодкаво виправдовуєте недоліки програми. Як з таким непрофесіоналізмом ви "розповідаєте на міжнародних конференціях" про суть українського телебачення? Про що? Зовсім не дивно, що такі "фахівці з Києва" затребувані на журфаці у Москві? Про яку репутацію можна говорити, якщо такий примітивний проект "постійний коментатор" видає за приклад для Москви?. Якраз у Московії такого "прикладу хохлів" і чекають. Ні, державне телебачення не примітивне. І гості програми і Вахтанг Кіпіані- люди шановні. Але Юлії Тимошенко не потрібна така недолуга підтримка, адже на державному каналі є і професійні програми, і журналісти-професіонали. А тут? Намір виконавці провалили, бо не думали про неупереджену репутацію телеканалу і професійними вимогами до самих себе не пахне.
unser_fater
5185 дн. тому
Завдання передачі було вирішити запрошеним гостям самим і допомогти глядачеві, котрий вагається, як же, врешті голосувати - чи "проти всіх" чи "за Юлю". У цьому полягав конфлікт, отакі дві сторони було представлено. Для прихильників Януковича в цьому "форматі" я місця не бачу. Забужко, Кольцова і, здається, Сверстюк були проти всіх, Мовчан, Ківа, Пиріг - за Юлю, а Негребецький і Малкович відповіли, що ще не вирішили.
ingvar
5185 дн. тому
Отар!Спасибо за статью.К слову,комментарии не уступают первоисточнику.Не могу согласиться с Постійним коментатором,коль скоро считаю Вахтанга Кипиани национал-шизоидом.Никогда не забуду его слова в одном из интервью,где он позволил себе сказать,что ,,... і мешканцям сходу нашої країни треба свикнути до того,що гуманітарний віце-прем"єр буде тільки(?) з заходу України".Намьок пойняв!Вслед за этим ожидал услышать о ,,колючей проволоке", ,,бандитах" и т.п.В контексте статьи просматривается самое неприятное - Украина не одна,их две.До тех пор,пока одна часть страны не перестанет учить другую,на каком языке им смотреть кино,что слушать и что читать,до тех пор не будем мы одной страной.Автор абсолютно прав в том,что вместо приглашения к диалогу, Юго-Восток слышит постоянные упреки и оскорбления в свой адрес,обвинения в сепаратизме.Любое ничтожество,нацепившее на себя в качестве формы одежды вышиванку,позволяет себе поучать своих сограждан,указывая какой язык был родным у деда с бабкой.Потому то лозунг:,,Схід і Захід - разом!" звучит сегодня,как наглое лицемерие.
Постійний коментатор
5185 дн. тому
Пане Отаре, Ви ціквао написали, гадаю. Ви сильний аналітик будь-яких тем. Але для мене ракурс несподіваний. Чесно кажучи, серед більшості політичних ток-шоу цього сезону, про що сама багато пишу і розповідаю на міжнародних конференція, у тому числі на журфаці Московського університету, я б назвала "Демократію по-українськи" з Вахтангом Кіпіані чи не найкращою передачею. По-перше, мі нарешті почули Україну — ось таку, нормальну, сильну думкою, нерозбавлену ніякими..., отією "хвостатою простотою", притаманною недалеким людям, які чомусь називають себе політиками і нахабно засмічують ефір центральних українських телеканалів — у Шустера, у Кисельова, у Куликова. Там насправді майже немає оригінального, з народних глибин. А тут було — наші думкарі, наш цвіт, і це вже з народних глибин. Уявляєте, коли б сюди пригнати борзих? Чи була б то бесіда? Це була б чергова словесно-поносна бійка! А тут ми бачили насправді різні думки — але різні не у двоїчній системі "Янукович-Тимошенко", а у системі "демократична Україна — яка вона?". Це вперше таке сталося. тому й почули ми відвертих Олексу Негребецького, тому почули і розумницю Оксану Забужко. І, бачите, Оксана Забужко прийшла вже й до Шустера, то ж є зрушення і в тих, "грубих" передачах! Незважаючи на те, що Шустер грубо її обмежив. З тонкими мислителями так не можна, хочеться сказати панові Шустеру, досить працювати на грубість і недолугість. Може, нарешті, справжня Україна незабаром з’явиться в українському ефірі. Повірте, оця еліта — Забужко, Негребецький, Мирослав Попович, Троїцький, Малкович — це більше Україна, ніж усі наші кандидати і в президенти, і в нардепи, і в учасники попередніх політичних ток-шоу, підстрахкуватих, боязкуватих, стандартних і оманливих. Вони, учасники "Демократії по-українськи", — більше є народом України, ніж усі ті, разом узяті. Вітаю Вахтанга Кіпіані і Перший Національний із чудовою передачею! Вітаю пана Отара Довженка, який ще раз, майстерньо привернув увагу до неї! Низький уклін виданню "Телекритика" і Наталі Лігачовій!
Микола
5186 дн. тому
Otar Dovzhenko // 05.02.2010 21:31:27 Отаре, а я і не мав на увазі кандидатів та політичні сили, я мав на увазі людей, які відчувають відповідальність за долю країни. Ви їх дезорієнтуєте, тому що користуєтесь повагою і підставно вважаєтесь гарним аналітиком.//// Toronto // 06.02.2010 06:16:37 Відсутність можливості коментувати блог Забужко - це не просто зверхність. Це абсолютна тотожність неприходу Януковича на дебати. Жодної різниці немає!
Otar Dovzhenko
5186 дн. тому
SAS, я впевнений, що це не була джинса. Вахтанг поділяє переконання цих людей цілком щиро. Він пояснив свою позицію в своєму журналі, і мені це пояснення здається абсолютно вичерпним.
atos
5186 дн. тому
Последний день Помпеи ,Везувий лавой и пылью накрыл город. Наши СОИСКАТЕЛИ накрыли нас грязью,ложью,взаимоуничтожением друг друга. Нормальному человеку трудно и больно смотреть,как ОНИ упражнятся в ХАМСТВЕ, НЕВЕЖЕСТВЕ и ТУПОСТИ. Для тех кто выбирает МЕНЬШЕЕ ЗЛО. Меньшего НЕТ оба БОЛЬШОЕ ЗЛО. Видимо ОНИ сегодня добавили В.ПРОТЫВСИХ и тех кто вообще НЕ ПРИЙДЕТ. Говорят,когда двое спорят-виноват тот кто УМНЕЕ. Такого не оказалось. Забужко тоже было не узнать . Несла какую то чушь,несуразицу. У Шустера был банальный балаган . Те же сытые откормленные морды. У них своя проблема- КУДА ПРИМКНУТЬ??? Нервы не выдержали,выключил ЯЩИК....В какой же я СТРАНЕ ДУРАКОВ ЖИВУ??? Видимо ИСТОРИЯ не зря не давала нам С А М О С Т И Й Н С Т И .
SAS
5186 дн. тому
Щось всi тут реагують на Забужко, чрмусь позакадром залишився делегований виконавець джинси пан Кiпiанi. Те, що вiн зробив, це вiдверта джинса-ось про що теба казати
Toronto
5186 дн. тому
A це вже по свіжих слідах сьогоднішньої програми Shuster live. Пані забужко повна хамка.
Toronto
5186 дн. тому
Якраз прочитала блог Оксани Забужко. І, знаєте, враження точнісінько таке, як ото у пані Оксани після спецпроекту на УТ1.Текст, взагалі-то, так собі - дещо по-жіночому істерична жвачка. Ну ще один протипсіх, чи там противсіх якийсь, воно ж тепер така собі Українська Національна Шизофренія шириться, мов чума. Чи це ,бува, не ускладнення після свинячого грипу? Ну, але я не про це. Хотіла ж таки пані Оксаночці співчуття висловити, заспокоїти. Aле тут вже і мене прорвало, ой як же ж прорвало!Людоньки! Я ж той свій laptop так уже на всі боки крутила, і до лямпи підносила і окуляри мало не в екран запихала, а таки - НЕМA! Нема куди відповісти. І відчуття в мене було отаке, ніби нога охоронця, чи, звиняйте, нога пані Оксани Забужко з розмаху захряснула двері. То, на дідька ж лисого той блог взагалі здався? Чи то в пані Оксани голова замакітрилась від успіху? Aле ж успіху, як такого, то ще і не було. A що буде, коли, раптом, буде, якщо вже й тепер така пиха? Aдже, пані Тимошенко може і не знати про хамовитість свого охоронця. Хамство в Україні - не рідкість, а, скоріше, система.Як в мундурі, чи при бюрі - то вже й притендет на хама. A от пані Забужко зневажила своіх шанувальників цілком свідомо. До того ж, хочу нагадати шановним панам, що охоронці пана Януковича можуть виявитися не менш хамовитими. І можуть хряснути дверима не тільки перед носом, а таки й по носі. І пані Оксані також може перестати на горіхи. І що тоді, знову в істереці заб'ється, сердешна? Хотіла також висловити свій протест і надумала як. Отож, ласкаво прошу, пана Отара, переказати пані Оксані, що закритість її блогу сприймаю як відверту зневагу і хамовиту зарозумілість. І з тої причини віртуально відкликаю свої оплески, подаровані їй мною особисто під час її (пані Забужко) недавнього канадського вояжу. A також викреслюю себе з числа її, не таких уже і численних на північно-американському континенті, шанувальників і поширюю по всенькій діаспорі отаке гасло: 'Хамуватих письменників не читаємо!" Отакоє-от.
Лютий
5186 дн. тому
Таким мудакам, як Злой // 05.02.2010 23:11:48, рекомендую ознайомитися із мірою вбогості, збуханості і збидлоченості багатьох сіл та містечок на своєму Сході, а потім розповідати про дідух і біомасу на Заході. Цей хамський апломб з інтонаціями ніби воно з'явилося з Монте-Карло, хай залишить для своїх Антрацитів та Краматорськів. А Бандера в нас справді Герой, і нам з вами точно нема про що говорити. Мати рідну продаєте такі як ви - совки без роду-племені, сумління й ідентичності. На чорта нам такі співвітчизники? І як би не побивався українець зі Сходу // 05.02.2010 23:16:45 про "пошматовану" країну, але шило з мішка все одно не лише лізе, а ще й колеться. 2004 року я кричав до зриву горлянки "Схід і Захід разом!", аж років за півтора-два таки нарешті зізнався сам собі - не потрібно Сходові (основній, звичайно, його частині, а не усьому) наше "разом" з нашими надривами про "соборність". Не потрібні йому ані українські переклади кіно, ані українська мова у школі (мова їхніх же дідусів-бабусь), ані зрештою державність як така. Бо у голові їм Путін з російських новин, "Мєнти" зі "Спєцназами", маршал Жуков (який загробив мільйони їхніх і наших дідів), імпєратріца Єкатєріна і все решта. Давайте припинимо по-страусячому ховати голову і що завгодно і визнаємо - поділ на умовно "помаранчеві" і умовно"біло-сині" (2004), на умовно "Юлині" і умовно "Вітіни" (2010) регіони є тотожним і зовсім недивним - він загалом збігається з поділом на землі з тисячолітньою історією, які знали Київську Русь, Литовсько-Руське князівство, Річ Посполиту і Магдебурзьке право, з одного боку, і Дике Поле, більш-менш системно колонізоване вже за Російської імперії у 18-19 сторіччях, з другого. Дописи на форумах на кшталт "а у нас в антибандеровских областях больше заводов и шахт" (сам щось подібне читав) - просто дикунство, як і сам той екстенсивний іржавий промпоетенціал. На жаль, соборність/єдність etc. можливі не через самовираження на ТБ "високочолих" Поповичів (власне Поповича глибоко шаную, то просто як ім'я прозивне), а через потяг до власновільного віднайдення власної ідентичності на Південному Сході. А позаяк того потягу нема і не передбачається, скільки дітей з Харкова на Різдво до Львова не вози, то й єдності ніякій не бути. Лишається хіба миритися з існуванням одне одного, як сусідам у комуналці, і розбиратися кожному зі своїми тарганами (у сенсі згаданих "чинуш") самостійно.
Леся
5186 дн. тому
Майже в кожному інтерв'ю чи у виступі на презентації свого нового роману пані Забужко намагається принизити Юлію Тимошенко. Враження, ніби вона комусь щось відпрацьовує. Відома її нелюбов і до Ліни Костенко, і до Івана Дзюби. Я не в захваті від Тимошенко, але це розумна, освічена, культурна людина, яка не зганьбить країни. Після сьогоднішнього ефіру з Януковичем мені здається, що антиукраїнські сили, нав'язуючи нам Януковича президентом, просто хочуть помститися Україні за незалежність і самостійність.
Андрій П.
5186 дн. тому
Дуже гарний і правильний текст. Особливо доречна теза: І чи взагалі варті ви тих цінностей, які у вас є, - мови, культури, свободи, - якщо ставите їх існування в залежність від того, яка політична сила буде при владі в наступні кілька років? Про п. Поповича шкода говорити. У нас немає публічних інтелектуалів. Але є здібні і розумін молоді науковці, поети чи митці, яких на подібний цирк, звісно ж, не запросили.
українець зі Сходу
5186 дн. тому
якщо вже в головах патріотів Україна пошматована на схід і захід, то що вже казати про тих хто не бажає бачити нашу країну єдиною..
Віктор
5186 дн. тому
Вибачте, але багато з укрінтелигенції, особливо “месії”, як Забужко, страждають від браку самокритичності та далекозорості. Вони набагато більше люблять себе, ніж свій народ. У своїй істеричній реакції на закриті двери в УТ1 через ЮВТ, вона просто показує свою особисту (жіночу?) антипатію--знов ЮВТ у всьому вина іт.д. Але, коли прийде ВФЯ, то вона і багато інших світил українства отримають по заслугах (оскікьки їх дур приведе точну катастрофу Україні як така)--лише шкода невинних.
Злой
5186 дн. тому
Алло ДУМКА! Это я так понимаю весь главный, УМНЫЙ потенциал Украины на западе страны. В убогих деревнях и селях без газа и ТВ. Это там, где доси в школах одно очко на всю школу и то на улице. Это там, где понятия "дидух" и экономика одно и тоже! Это там где БИОМАССА (по Юли) ждет кисельных берегов, а его имеют как хотят ваши чинуши. Если у вас Бандера герой, то действительно, о чем можно с вами говорить. Вы ж мать родную продадите и скажите, ТАК И БУЛО. Может Юля и права?
Panabopropav
5186 дн. тому
Після перегляду тієї вчорашньої програми в мене так само склалося враження, що це все більше схоже на явну пропаганду. По-суті, це доволі схоже на поведінку Януковича, який не прийшов на дебати (тут же, щоби спростити собі життя, не запросили опонентів..). При всій моїй повазі до деяких присутніх старперів (Поповича одначе не поважав ніколи), мені якось аж незручно було за таку нашу інтелігенцію. Найадекватніші думки можна було почути хіба від гостей молодших. Ті ж таки Саша Кольцова чи Влад Троїцький. Хоч, не можу так само зрозуміти в чому ж така складність принаймні за 20 останніх років вивчити українську (камінь в город Троїцького), однак, абсолютно погоджуюся, що політику українізації треба проводити дещо по-іншому від того, що зараз робиться. Зрештою, просто має бути якась Політика, а не повна відсутність та якісь хаотичні дії в цій сфері. Велика шана Забужко! Їй, мабуть, було не зовсім комфортно в такому товаристві, однак, переконаний, що в подальшому цю незручність компенсує комфорт сумління. Авторови - дяка за статтю! Актуально та об'єктивно
Otar Dovzhenko
5186 дн. тому
Миколо, повторюю: те, що ви пишете про мене - наклеп. Я не маю нічого спільного з жодною політичною силою чи кандидатом, ні на кого не працюю, а свою позицію, яка полягає в категоричному неприйнятті обох кандидатів, сформулював ще у вересні, на цьому самому сайті.
думка
5186 дн. тому
На Сході нема з ким вести дискусію, там нема українців, там переселенці яких заселили після 34-го і колишні покоління колишніх зеків, яких в колишньому СРСР відправляи працвати на шахти. Яка дискусія може бути з людьми, які відродясь ненавидять усе українське? Їм не треба ні культури, ні мови, їм треба ковбаса за рубиль-двадцять і шоб ї ніхто не трогав.
косатой блондинке jew
5186 дн. тому
Приходит как-то блондинка jew на работу троллить. Из задницы булка торчит. Ну, ее спрашивает Микола; отчего это? Она: - Да зубной врач мне пломбу поставил, сказал чтобы я ела другой стороной.
Микола
5186 дн. тому
Отаре, запроданство не обовязково передбачає матеріальну винагороду, тому отримані, чи не отримані гроші не є аргументом. Тримаючи в руках келих вина, можна говорити про цироз печінки, а можна і про сонячний нектар у тому ж келиху. Запроданець, це той, хто говорить лише про цироз, при цьому смакуючи нектар.||| Не лукавте, хто така Ганна Ви добре знаєте: цього демона нашої свободи слова.
Jew
5186 дн. тому
100 % + пан Микола // 05.02.2010 19:08:50 и по делам в данном случае, по словам судите их
Otar Dovzhenko
5186 дн. тому
Миколо, не знаю, хто така Ганна, але голослівне звинувачення в запроданстві не робить вам честі. Останні гроші в своєму житті я отримував тоді ж, коли й інші співробітники холдингу "Главред-медіа", тобто дуже давно :)
Микола
5186 дн. тому
Отаре, не потрібно чистоплюйством приховувати запроданство. Запресувала вас Ганна. Так вам і потрібно, нічого крім зневаги ця фальшово-відсторонена позиція не викликає. Байочки про однакове зло залиште конформістам-дешевкам. У будь-якому явищі можна розгледіти і добро, і зло. Ви підмінюєте поняття для виправдання свого запроданства. Ми вибираємо не між злом (як хочете навязати ви), ми вибараємо варіант в якому у України є шанс на майбутнє. //// А Забужко просто вже давно вважає себе месією, аж тут виявляється, що вона просто письменниця, яких в Україні не бракує.
кокотюха
5186 дн. тому
Отаре, про панікерів - просто мої думки! Читаю той же Український тиждень: так вони всі на чолі з шанованим таки мною Поповичем уже в понеділок, на 8 лютого, ну максимум - на 9, на середу, сушать сухарі, готують, як Кислярський із 12 стільців, допрівський кошик і готові йти в тюрму і все здати, бо, бачте, тому що янукович... правда, ще гірше - це якщо пораженческі плачі наперед проплачені. моя позиція - вибори бойкотувати, повторюся.
herasymovych
5186 дн. тому
А що ви дивуєтесь? Минулого тижня програма "Майдан з Павлом Кужеєвим" зібрала винятково тих хто за Юлю, все це під під гаслом "Голосуй за Юлю або програєш". Експерти, дисиденти, письменники відверто агітували заТимошенко. канал чесних новин... Дійсно непристойно.
Jew
5186 дн. тому
ЛИКНЕП №2 для atos // 05.02.2010 18:23:04ЛИМОНОВ первоклассный русский писатель, пожалуй, лучший мастер русскоязычной шортстори конца двадцатого века.... придерживается своеобразных политических взглядов «национал большевизма» по сути, с корреляцией на время и место его политические взгляды близки к взглядам Сартра активного участника студенческой революции 68 года, но все это скорее писательская игра, а у пани Забужко еще и просто зависть. ОК!
atos
5186 дн. тому
Jew,мне неудобно за Вас.Эдичку-Савенко я знаю как облупленного. Его стиль -матершина мне не подходить.О Сартре,знаю что есть такой филисоф. А какой с Эдички философ-не знаю,поэтому я и сравниваю его с Новодворской тоже "философом" его уровня. ОК!
Jew
5186 дн. тому
ЛИКНЕП ДЛЯ atos // 05.02.2010 17:53:16 поясняю ЛИМОНОВ первоклассный русский писатель, пожалуй, лучший мастер русскоязычной шортстори конца двадцатого века, САРТР выдающийся французский, писатель, драматург и эссеист, мыслитель оба и ЛИМИОНОВ и САРТР придерживались очень контроверсийный политических предпочтений кроме того оба активно участвовали в реальной политической жизни САРТР
atos
5186 дн. тому
Эпизод в студии Первого национального-в нем ВСЯ СУТЬ ДЕМОКРАТИИ ПО-ТИМОШЕНКОВСКИ. Она себя еще здерживает до выборов.Потом все поймут .особенно СМИ. Оксане- РЕСПЕКТ.Больше бынам:Забужко,Бузина,но только не Капрановых. Jew,Лимоновым можно восхищаться рядом с Новодворской,Алексеtвой но причем здесь САРТР???
Jew
5186 дн. тому
Отар а че правда не нравится... проверь по записи "СС" дискутаны правда глаз колет.
Otar Dovzhenko
5186 дн. тому
слухайте, а як би нам так подискутувати, щоб Jew-о-срач не розводити в коментах? Я розумію, що це спосіб знищення конструктивної дискусії, але треба ж мати совість.
Jew
5186 дн. тому
МЕТАМОРФОЗЫ. Разные в разных местах, - иные земля поглощает, К морю другие текут и, дойдя, поглощаются гладью кстати хотелось бы напомнить любителям политических воззрений пани ЗАБУЖКО как в 2006-2007 гг. она была яростной сторонницей «НАРОДНОЙ САМООБОРОНЫ» и пана ЛУЦЕНКО Ю. В. о чем свидетельствовали ее пламенно – нервные речи на «Свободе Слова» типа Юра – воин, слуга чести, воплощение достоинства … et cetera
atos
5186 дн. тому
Jew,я Вам сам сообщил о своем маразме. Но Бог милостив и оставил кое что. Я не люблю хамов. Из-за НИКА хамить-трусость. Вот и сейчас тирада пошлости. Но это личное и Бог нас рассудит. Большенство комментов поддерживают главную мысль автора.Надеюсь среди "12апостолов",, были и инакомислящие,но" эффект стадности" сработал. Я им не судья. Но всеобщее"одобрям" в НАШЕ время- не верю. Проиграет Тигрюля -не трагедия. Оранжевики обгадили страну и себя на долгие годы. Пусть поменяют памперсы. Яник запутался в Бабелях,Бебелях,Ахматовых,Ахметовых, а тут еще Чехова подставили. Но если бы ЗЛО измерять в каких то единицах,то Тигрюлька зашкалила бы во лжи,цинизме,маньячности,ВЛАСТ ЬЕПЮБИЮ. Мне иногда кажется,что УПОЕНИЕ властью может довести ее до оргазма. О том что она страшный человек мы скоро узнаем. Дай Бог без крови.
Jew
5186 дн. тому
для _________gorgasal // 05.02.2010 16:46:21 можно и нужно уважать писателя ЗАБУЖКО можно восхищается ЛИМОНОВЫМ и САРТРОМ но вряд ли стоит упиваться их политическими предпочтениями которые по сути их НЕУДОТВОРЕННЫЕ ФАНТАЗИИ
gorgasal
5186 дн. тому
05.02.2010 15:50 _ Оксана Забужко "Демократія по-українськи": Фінал за кадром Вчорашній спецпроект Першого національного називався, нагадаю, – "Демократія по-українськи". А тепер стежимо за руками. Спочатку це мав бути прямий ефір. Потім виявилося, що – ні, запис, але в режимі реального часу. Вчора ввечері, за дві години перед ефіром, потелефонували й вибачилися: на жаль, пані Оксано, в реальний час не вклалися, на півгодини (!) перебрали, довелося трошки підрізати, Ви ж розумієте... І "підрізали", мушу сказати, дуже професійно – залишивши в ефірі критичні завваги на адресу тільки одного з кандидатів. Гладенько так вийшло. Гламурненько. Але найцікавіше сталося потім, коли камери погасли і ми, продовжуючи вже між собою ту саму суперечку щодо теорії "меншого зла", повернулися в гостьову кімнату. П'ятихвилинка замішання при гардеробі, вмикання мобільників, договорювання недоказаного... Застібаючи пальта, інтелігенція рушила до дверей. Аж тут... БА-БАХ!... Нога охоронця з розмаху захряпнула з коридора двері просто інтелігенції перед носом. Передні оторопіло завмерли. - Що там, що? – допитувалися задні. - Придется немножко подождать, – ховаючи очі, ніяково пояснила асистентка. – Тимошенко идет по коридору... Стоп-кадр, момент істини, німа сцена. "Ревізор" відпочиває – ефектнішого фіналу до цілого попереднього "дійства на камери" не вигадав би жоден драматург. Ніколи не забуду виразу їхніх облич тієї миті – сивочолих, поважних людей: лікар, учений, художник, авіаконструктор... Щойно, яких десять хвилин тому, вони закликали українських виборців голосувати за ту саму кандидатку, через яку зненацька опинилися в пастці. У приміщенні, вийти з якого зможуть тільки тоді, коли на те буде Її воля. Коли Їй буде зручно. Боляче дивитись на принижених стариків: мабуть, так виглядала та українська професура 1920-х, котра на процесі СВУ 1930 р. згодилася "співпрацювати зі слідством". "Стоять, сукі! Ваше мєсто у параші!" І саме в ту мить я остаточно збагнула, в чому полягає головна перевага мого вибору – "не підтримую жодного кандидата" – порівняно з їхнім – "за менше зло". Атож, я так само символічно "дістала ногою в писок" – стояла перед замкненими дверми, як у тюремній камері, й чекала, коли мене випустять, мене так само брутально, по-бандитському "нагнули"... Але я знала, що від зла, "більшого" чи "меншого", нічого іншого чекати й не доводиться: поки сила на його стороні, воно завжди чинитиме насильство. Тому мені, на відміну від моїх старших колег, не плюнули в душу. Нагнули – без моєї в тому участі: я відмовилася "співпрацювати зі слідством". Моя людська гідність лишилася при мені. А це, смію запевнити, не так і мало – ні для людини, ні для нації. Тож, замість повторювати те, що було вирізано з моїх слів при монтуванні передачі, додам тут тільки одну цитату – з Івана Франка: "Голосуючи за "менше зло", обираєш зло". А значить, додам від себе, робиш його сильнішим. І тому, в кінцевому підсумку, – завжди прораховуєшся.
про Jew
5186 дн. тому
Его берегли и хорошо кормили. Он никогда не работал и не болел. Однако умер он очень рано. Его единственная проблема - он был свиньей
Otar Dovzhenko
5186 дн. тому
Гость, скажу так: позиція Забужко викликає в мене повагу. Водночас і позиція тих людей, які знаходять собі між Януковичем і Тимошенко менше зло, не викликає спротиву. Я проти позиції та поведінки панікерів, які вже ховають Україну у разі перемоги того чи іншого (або будь-кого). Виникає враження, що незалежна Україна - це якась іграшка, яку їм дали побавитися, а тепер погрожують забрати, і вони слухняно, хоч і обливаючись слізьми, готуються з нею розлучитись.
кокотюха
5186 дн. тому
отаре, статей про політику іі вибори не читаю, вибори бойкотую, але Ви пояснили мені, чому я це роблю. класний текст, реально.
Гость
5186 дн. тому
Все правильно, респект! Отар, вы читали блог Забужко на "УП"? Как прокомментируете?
тала
5186 дн. тому
Автору - респект!Це, справді, було сумне видовище. Мені зразу ж захотілося проголосувати ЗА В.Ф. Для того, аби передумати, у мене є ще 2 дні...
rogin
5186 дн. тому
Отар, ну так я с этим согласился в первом своем комментарии...
Jew
5186 дн. тому
Otar Dovzhenko // 05.02.2010 14:00:11 rogin, тоді цю програму не треба було проводити взагалі. Але не матч в одні ворота. сколько таких матчей проводили "футболеры" янека?
Jew
5186 дн. тому
atos // 05.02.2010 13:59:57 у вас старческий маразм я написал то что написал - шановний пан Отар позиция Мирослава Поповича понятная, сформулированная, честная …. в отличие от вашей а все остальное это маразмы и миазмы любителей олигофрена янека под кисло сладким соусом "донов и басов"
Otar Dovzhenko
5186 дн. тому
rogin, тоді цю програму не треба було проводити взагалі. Але не матч в одні ворота.
atos
5186 дн. тому
Фу, уже здесь " Jem"- СКУНС.
Jew
5186 дн. тому
шановній ____// 05.02.2010 13:11:15 у вас приступ "олигофрения янека и гани г."это не излечимая болезнь
rogin
5186 дн. тому
Отар, наверное, возможна, но не накануне выборов, когда одни ждут "конца света", а другие - "мне отмщение и аз воздам" (в ветхозаветном смысле).
Otar Dovzhenko
5186 дн. тому
rogin, насправді інтелігенції ніколи не давали подискутувати. Її якщо й запрошують, то на підтанцовки, а соло співають політики. Звичайно, Мовчан і Табачник можуть одне одному волосся повискубувати, якщо їм дозволити, але це вже питання майстерності ведучого. Групова психотерапія обох еліт - наляканої і ображеної - я впевнений, можлива :)
rogin
5186 дн. тому
В принципе все верно (в том числе и относительно мотивов Первого национального). Вот только мне трудно представить себе содержательную дискуссию условно "протимошенковской" и условно "проянуковичской" интеллигенции накануне второго тура выборов. Не припоминается что-то вдохновляющий пример.
Otar Dovzhenko
5186 дн. тому
mister-x, боюся, що не давати висловитися своїм опонентам під приводом їх неморальності (або малоцінності того, що вони можуть сказати) - це не дуже сумісно з демократією. До речі, саме таким аргументом користується пан Янукович, відмовляючись від дебатів із Тимошенко :)
mister-x
5186 дн. тому
Шановний, авторе. Я досить ретельно відслідковую всю передвиборну "дискусію", як аналітик. Якщо розглянути основні програмні тези Ю.Тимошенко (доречі, досить детально, щодо реалізації технологічно опрацьовані), то я в усіх виступах опонентів жодного конструктивно - аргументованого заперечення чи альтернативної тези не зустрів. Сплошний потік емоцій та не професійного критикантства. І чого Ви так дивуєтесь, що розумні та моральні люди підтримують розумні та моральні речі. Цим вони і відрізняються від інших розумних ( та не дуже моральних), котрі підтримують Януковича. Співпрацювати ж з останніми звичайно ж треба. Нажаль їх занадто багато.
2jew
5186 дн. тому
Да, да...Если бы не Дантес, А. С. Пушкину в этом году исполнилось бы 211 лет.)Иди Эсхилла багине почитай!
Jew
5187 дн. тому
шановний пан Отар позиция Мирослава Поповича понятная, сформулированная, честная …. в отличие от вашей
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду