«Демократія по-українськи»: Фінал за кадром

5 Лютого 2010
21327
5 Лютого 2010
17:00

«Демократія по-українськи»: Фінал за кадром

21327
Вчорашній спецпроект Першого національного називався, нагадаю, – «Демократія по-українськи». А тепер стежимо за руками
«Демократія по-українськи»: Фінал за кадром

Спочатку це мав бути прямий ефір. Потім виявилося, що - ні, запис, але в режимі реального часу. Вчора ввечері, за дві години перед ефіром, потелефонували й вибачилися: на жаль, пані Оксано, в реальний час не вклалися, на півгодини (!) перебрали, довелося трошки підрізати, Ви ж розумієте...



І «підрізали», мушу сказати, дуже професійно - залишивши в ефірі критичні завваги на адресу тільки одного з кандидатів. Гладенько так вийшло. Гламурненько.



Але найцікавіше сталося потім, коли камери погасли і ми, продовжуючи вже між собою ту саму суперечку щодо теорії «меншого зла», повернулися в гостьову кімнату. П'ятихвилинка замішання при гардеробі, вмикання мобільників, договорювання недоказаного... Застібаючи пальта, інтелігенція рушила до дверей. Аж тут...



БА-БАХ!...



Нога охоронця з розмаху захряпнула з коридора двері просто інтелігенції перед носом. Передні оторопіло завмерли.



- Що там, що? - допитувалися задні.



- Придется немножко подождать, - ховаючи очі, ніяково пояснила асистентка. - Тимошенко идет по коридору...



Стоп-кадр, момент істини, німа сцена. «Ревізор» відпочиває - ефектнішого фіналу до цілого попереднього «дійства на камери» не вигадав би жоден драматург.



Ніколи не забуду виразу їхніх облич тієї миті - сивочолих, поважних людей: лікар, учений, художник, авіаконструктор... Щойно, яких десять хвилин тому, вони закликали українських виборців голосувати за ту саму кандидатку, через яку зненацька опинилися в пастці. У приміщенні, вийти з якого зможуть тільки тоді, коли на те буде Її воля. Коли Їй буде зручно.



Боляче дивитись на принижених стариків: мабуть, так виглядала та українська професура 1920-х, котра на процесі СВУ 1930 р. згодилася «співпрацювати зі слідством». «Стоять, сукі! Ваше мєсто у параші!»



І саме в ту мить я остаточно збагнула, в чому полягає головна перевага мого вибору - «не підтримую жодного кандидата» - порівняно з їхнім - «за менше зло». Атож, я так само символічно «дістала ногою в писок» - стояла перед замкненими дверми, як у тюремній камері, й чекала, коли мене випустять, мене так само брутально, по-бандитському «нагнули»... Але я знала, що від зла, «більшого» чи «меншого», нічого іншого чекати й не доводиться: поки сила на його стороні, воно завжди чинитиме насильство. Тому мені, на відміну від моїх старших колег, не плюнули в душу. Нагнули - без моєї в тому участі: я відмовилася «співпрацювати зі слідством». Моя людська гідність лишилася при мені.



А це, смію запевнити, не так і мало - ні для людини, ні для нації.



Тож, замість повторювати те, що було вирізано з моїх слів при монтуванні передачі, додам тут тільки одну цитату - з Івана Франка:



«Голосуючи за «менше зло», обираєш зло».



А значить, додам від себе, робиш його сильнішим.

 


І тому, в кінцевому підсумку, - завжди прораховуєшся.

 

Оксана Забужко, для «Української правди»

 

Фото - «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Забужко, «Українська правди»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21327
Читайте також
05.02.2010 19:45
Отар Довженко
45 297
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Cepriu
5198 дн. тому
Погляньте й послухайте, пані Забужко і всі ваші прибічники, що каже Валерія Новодворська. http://www.youtube.com/watch?v=mI17Gu7Qri0 Ви з вашим ідеалізмом і будете одною з причин заХАМлення України років на 20-30 (а може й назавжди).
Улас
5198 дн. тому
Ваша позиція, пані Оксано, мені зрозуміла, тож у цьому я Вас цілком підтримую...
babay
5199 дн. тому
Панове, як же можна так себе не поважати, щоб ще шукати якісь виправдання абсолютному хамству.
Олександр Піддубний
5199 дн. тому
Всіляким "ГБшникам" та "сергуголям". Ви порівняйте яка охорона була в Ющенка. На відміну від "кандидатів" він Президент. І жодного разу його охорона не зробила ніц поганого. Про що ви говорите? Ви виправдовуєте хамство бидлюків тимошенко-януковича?
sergugol
5199 дн. тому
цей випадок з дверима - професійна робота охорони державного посадовця високого рівня, не більше...
sergugol
5199 дн. тому
цей випадок з дверима - професійна робота охорони державного посадовця високого рівня, не більше...
Олег Покальчук
5199 дн. тому
Оксано, дякую.
Светлана
5199 дн. тому
Нет, пани Забужко! Момент истины в другом: оранжевые поедают уже не только оранжевых, но и собственных ярых поклонников. И Вы - одна из адептов нацистского оранжевизма. Помню Ваши репортажи с Майдана: гражданская лирика... Может хоть теперь Вы (и "вы" в самом собирательном смысле этого слова), что все, кто в свое время голосовал против Ющенко - не бандиты, а нормальные люди. Которых вы унизили тогда, унижали пять лет, намереваетесь унижать дальше. Не отмоетесь вы ни от Ющенко, ни от Тимошенко. Не пытайтесь.
Г.Б.
5199 дн. тому
Пані Оксано, якби Вам довелося читати щоденні зведення охоронних структу на основі агентурних даних, то трохи пригальмували б своє шляхетне обурення. Януковича охороняє - не повірете - 150 парубків. В нього фобія, що мають його вбити. У Тимошенко охоронців втричі менше, тому їм не до снаги замість робити свою профі роботу запрошувати на тур вальсу відому світові літераторку, бо вона раптово опинилася не в той час і не в тому місці. Звичайно, якби на Ваших очах сталася спроба замаху на кандидата в президенти, мали б непоганий сюжет для роману.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду