Навіщо нам «Школа»?

26 Лютого 2010
30213
26 Лютого 2010
09:10

Навіщо нам «Школа»?

30213
З демонстрації російського серіалу «Школа» на нашому телебаченні можна було б скандалу й не робити
Навіщо нам  «Школа»?

Я вже собі це уявляю. Який плач і скрегіт зубів здійметься серед оборонців телевізійної цноти! Що нам, мовляв, бригади, зони і мєнтов не вистачало, щоб на додачу до цього всього дивитися чорнуху з життя прищавих кацапчуків. І що це все, мовляв, назнімала для розваги аматорською камерою з плеча якась дура-шмаркачка з проколотим носом, а ми маємо дивитись. І ви що, не бачили попередніх її фільмів, вони ж усі такі, це вона якісь комплекси і психотравми лікує за наш рахунок. І що хтось глядить додолу й бачить лайно й тільки лайно, а не те, як гарно в лайні відбиваються зорі. І взагалі, куди тільки дивиться Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі?

 

А тут іще, ніби на зло державним моралістам, нема до чого причепитись: найжорсткіша еротика - поцілунок із язиком, найбрутальніша лайка - «придурок», насильства теж практично немає, якщо не рахувати ляпаси і штурхани. Заборонити, здається, не вийде. Доведеться оперувати місткими, але не юридичними поняттями - бруд, гидота.

 

Що серіал скандальний, це факт очевидний: на батьківщині він спричинив багатомегабайтну полеміку, яку можна дотепер спостерігати в російських ЗМІ й особливо у блогосфері. А ось те, що він «заборонений», - це вже повна дурниця й рекламний трюк для привертання уваги. Це ж треба, два десятки серій прокрутили у прайм-тайм по найцентральнішому російському державному телебаченню, і тут раптом він став забороненим. Якщо його справді не повернуть в ефір, то хіба що через те, що якась мікросхема у Плані Путіна перегоріла. Путінська Росія - вже досить зріла і стабільна система, яка не має потреби переконувати своїх громадян у тому, що все чудово, наганяти позитивчику, як це бездарно намагались робити наші «державники». Їй уже не страшно визнавати, формулювати, дозувати і навіть, якщо треба, гіперболізувати соціальні проблеми. Особливо такі споконвічні й нерозв'язувані, як проблема батьків і дітей - невідповідність кожного нового покоління до моральних норм та вимог попереднього. Ні про відсутність у державі опозиції і політики як такої, ні про залежність від експорту енергоносіїв, самі розумієте, ніхто серіалів не зніматиме, це нудно і не прикольно.

 

Ні, серйозно, навіщо нам ця «Школа»? У нас навіть короткометражний міні-серіал «Дитсадок» із Іриною Фаріон у головній ролі поставив на вуха всю блогосферу. Мало який блогер не висловився, а кілька знайомих мені вразливих мамусь урочисто заприсяглися, що їхнє дитя тепер ніколи не переступить поріг дитсадка. Це ж, якщо вони подивляються «Школу», то й до школи своїх дітей не пустять. І домашнє навчання теж ховає в собі страшні небезпеки, - «Школою»-таки доведено. То що ж їхнім бідолашним дітям, взагалі без освіти жити?

 

Одні будуть затято доводити, що серіал занадто натуралістичний, себто все аж надто як у житті, можна було реальність трошки й пом'якшити, - інші стверджуватимуть, що теж у школі вчились і нічого подібного там не було, а творці «Школи» просто безбожно згустили барви. Що характерно, і ті, й інші абсолютно праві, просто мають різний досвід, різне сприйняття й по-різному вибіркову пам'ять.

 

«Этот сериал вымарает всех школьников в грязи. У меня есть знакомые старшеклассники. Они в шоке. Говорят: "Всякое бывает в школе, но не до такой же степени! Зачем нас зверьми-то выставлять?"», - пише людина. І права ж!

 

Те саме стосується іншого питання, з якого не уникнути полеміки - чи в наших школах усе так само, як у російських. Тут домішане ще й питання національної гордості та ідентичності. Зрозуміло, що творці фільму зібрали типажі, подекуди узагальнені до карикатурності; в реальному житті, напевно, аж такої їх концентрації не трапляється, але крім того нічого перебільшеного, як на мене, у фільмі нема. Але й «правдивість» його перебільшувати не варто.

 

Чи потрібно нам тут ще раз повторювати те, що вже сформулювали росіяни? Цей їхній крик душі: «там же ни одного нормального героя нет!». Справді, ось у наші часи були герої як герої - Павлик, -  ну, гаразд, нехай не Павлик Морозов, але - Павка Корчагін! Молода гвардія! Невловимі месники! А з кого вони тепер братимуть приклад, - із цієї, яка сфотографувалась голою й виклала знімки в інтернеті, чи з того, який шантажує свого батька?

 

Не ввести в «Школу» жодного позитивного героя було воістину жорстоким рішенням авторів. Налякані громадяни кілограмами пишуть листи на телебачення, вимагаючи захистити їхніх дітей від згубного впливу серіальної шпани. Адже їхні діти подивляться й самі будуть як оті. На заперечення, що, мовляв, краще хай дитина дивиться по ящику, як курять траву і трахаються у презервативі, ніж піде колотися ширкою й трахатись без презерватива, категорично не реагують. Їхнє дитя - ангел.

 

«Я хорошо знаю школьную жизнь моей дочери, которая учится в 9-м классе обшеобразовательной школы. То, что показано в анонсах, абсолютно не соответствует реальности. Показали молодое быдло, возможно автору не повезло с консультантами или в жизни (со школой), возможно, где-то такое есть, но мне не известно. Аморально допускать детей к просмотру этой чернухи. Воспитывать нужно на положительных примерах», - сказано ж вам!

 

До речі, шановні батьки, якщо раптом виникне така проблема, не панікуйте: краще дати дитині надивитись того серіалу до оскоми. Насправді Валерія Гай Германіка і компанія заклали у свій продукт конячу дозу дидактизму, рівномірно розподіленого між серіями, тому незабаром юні глядачі неодмінно скумекають: цей крутий гопник насправді просто козел, ця розкішна чікса - невпевнена в собі й порожня, ця - не жорстока, а просто заплуталась і налякана, товстий не такий вже й лох, а цей, який спочатку здавався втіленням зла, насправді до сліз зворушливо піклується про свою хвору маму. І вчителі всі теж хочуть як краще, і батьки стараються як можуть, навіть той алкоголік. У певний момент починаєш здогадуватись, що все це неминуче скінчиться солодкаво-конструктивним фіналом, можливо, у форматі якогось державного проекту на газпромівські бабки - зробімо нашу школу кращою і все таке інше. Після чого настає неминучий передоз естетикою, колоритом і образною системою серіалу, й жвавий азарт змінюється млявим інтересом - чим воно там усе в них закінчиться. Це, звичайно, не спрацює у випадку, якщо козлячо-придуркувата поведінка гопників, скінхедів, малолітніх злочинців, крізь чиї машкари з часом прозиратиме розумне, добре й вічне, вже є ідеалом і взірцем для вашої дитини. Тут, боюся, нічого не допоможе, чиїсь діти виростають козлами й гопниками, бо така їхня доля.

 

Кому потрібна «Школа» на українському телебаченні? Каналу «1+1», щоб заробити рейтинги? Не факт, що вийде, адже продукт непростий, орієнтований ніби й на молоду аудиторію, але не обов'язково влаштує як її, так і рекламодавців. Державі, щоб картинно заборонити серіал і самоствердитися, ось ми, мовляв, які круті оборонці суспільної моралі? Не схоже. Шанувальникам мелодрам і ситкомів? Бігме, це зовсім не їхнє: камера труситься і зазирає під спідниці, очі втомлюються від незвичних планів і техніки зйомки, актори некрасиві, не дуже професійні, інколи за них стає ніяково. Тим, кому після президентських виборів немає об що почесати язика на лавочці біля під'їзду? Хіба що. Плюватимуться як верблюди, писатимуть відкриті листи, але й дивитимуться, бо як не подивишся, що ж тоді обговорювати?

 

Кому вона точно не потрібна, так це тинейджерам. Фіксований час, перерва на рекламу посередині, по одній серії на день... А-атсто-ой! Та ще й незручно в присутності дорослих таке дивитись. Можуть виникнути зайві запитання. Усе, що треба, вони скачають із торентів і переглянуть тоді, коли схочуть, стільки серій, скільки схочуть, і без будь-якої реклами. А ті, кому батьки не дозволяють користуватись інтернетом, підуть у гості до тих, кому дозволяють, й однаково все, що треба, подивляться. Власне, вже цим займаються. Можливо, навіть замість уроків!

 

Фото - www.planetashkol.ru

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30213
Читайте також
14.06.2010 17:53
Отар Довженко
для «Детектор медіа»
21 997
16.04.2010 09:06
Отар Довженко
47 020
09.04.2010 10:02
Отар Довженко
4 944
22.03.2010 16:00
Отар Довженко
51 373
19.03.2010 16:50
Отар Довженко
20 466
12.03.2010 12:56
Отар Довженко
13 310
18.02.2010 09:24
Отар Довженко
11 364
16.02.2010 08:06
Отар Довженко
33 009
08.02.2010 18:19
Отар Довженко
30 670
05.02.2010 19:45
Отар Довженко
45 290
27.01.2010 06:01
Отар Довженко
15 401
22.01.2010 09:37
Отар Довженко
30 742
15.01.2010 13:57
Отар Довженко
1 232 556
12.01.2010 17:25
Отар Довженко
22 842
12.01.2010 10:28
Отар Довженко
20 469
06.01.2010 10:36
Отар Довженко
35 226
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
телезритель
5168 дн. тому
Спасибо за ответ. Имею ввиду "Знахари", "Детективы", "Соседи"...
Otar Dovzhenko
5169 дн. тому
Телезритель, у мене нема ніяких зобов'язань ні перед ким) які проекти ви маєте на увазі? зверну увагу.
телезритель
5169 дн. тому
Отар, вы классный телекритик, только почему вы так Интера боитесь? Там столько появилось новых проэктов уровня обласных ТРК, а вы ни про один не говорите, что они пустые и т.д. Есть какие то обязательства между "Телекритикой" и аналом, или что-то другое?
Otar Dovzhenko
5170 дн. тому
7475, дітей своїх уже виховую. Пояснюю, що добре і що погано, але не вдаю, що існує тільки добре, а поганого немає. І вже точно не вважаю наявність єлейно-позитивних героїв обов'язковою для кожного фільму.
7475
5171 дн. тому
а що автор має проти виховання на позитивних прикладах? дітей своїх як збирається виховувати? так, надмірна павлікоморозовщіна це гидь, але не варто все перекручувати. якщо навколо бидло, не варто це бидло ставити за приклад своїм дітям.
Саша
5171 дн. тому
В художньому плані серіал набагато кращий за фільм "Кохання у великому місті - 2". Сподіваюсь що Отар напише свої думки про цю стрічку)
5454
5171 дн. тому
Серіал прекрасний. У художньому сенсі на дві голови вище усіляких там Барвіх та Ранеток. Показувати треба обов'язково!
Саша
5171 дн. тому
Найогиднфше те, що серіал "школа" показує правду про наднизьку розвиненість дітей і їхню деградацію яка видна вже по результатм цієї олімпіади де виступаєпокоління 90-х які ні на шо не здатні. Нажаль покоління 2000 ще гірше.
прикро
5171 дн. тому
А знаєте, панове, що найтривожніше? Те, що у вас оце вже не викликає блювоту, а ваші тінейджери дивляться це з цікавістю. ткаченки добилися таки свого. Вас обидлотили, а ви й не помітили.
оло
5171 дн. тому
на диво нормальне мило, і на відміну від середнього російського серіалу не викликає блювоту. Закінчивши школу 7 років тому можу сказати, що десь так воно і було.
rogin
5171 дн. тому
Не знаю... Мій тінейджер дивився (до олімпіадної перерви) з цікавістю разом з дорослим, жодної серії не пропустив.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду