Кам’яна держава Чорновола

25 Грудня 2009
15431
25 Грудня 2009
14:00

Кам’яна держава Чорновола

15431
Стрічка «Той, хто пробудив кам‘яну державу» залишає враження, що пробуджена держава так і залишилась кам’яною. Принаймні в жанрі документального кіновиробництва
Кам’яна держава Чорновола

Навесні 1990-го покійний батько забрав мене на прогулянку в столицю. Київ тоді був цнотливо свіжим, щойно після дощу, майже радянським, але вже не зовсім. Соціалістичний лаконізм ландшафтів де-не-де розбавляли кіоски зі значками та плакатами Брюса Лі, Шварценеггера та американських ніндзя. Тоді біля стін Верховної Ради постійно скупчувались патріотичні романтики з крамольними жовто-синіми та червоно-чорними двокольорами. Час від часу із зали засідань до людей виходили Драч, Хмара, Горинь, Чорновіл зі свитою. Фани тицяли їм українську класику під автографи. Пробитися було важко, тому нашого Нечуя-Левицького покропив чорнилом Степан Пушик.

 

Режисер Володимир Онищенко розпочав вчорашній показ своєї стрічки «Той, хто пробудив кам‘яну державу» зі схожих пасажів. Згадав, як на одному з мітингів В‘ячеслав Максимович поблагословив його з дворічною донечкою на руках. Перед початком перегляду для «затравки» присутнім показали новий 10-хвилинний фільм  «Невідомий Чорновіл» від студії «Тризуб». Як на мене, це були 10 хвилин непорозуміння: хаотична нарізка синхронів колег, документального відео з мітингів та слайд-шоу з фотографій Чорновола. Невідомість залишалась десь за лаштунками короткометражки, про що зауважив знавець та архіваріус «чорноволівського відео» Ярослав Кендзьор. Прослухавши ще кілька коротких промов, ми приготувались до таїни. В повітрі ж бо висів католицький Святвечір.  Але наче  дідькова сила не давала проектору «Піонер» трансформувати електронні часточки в зображення на екрані. Все почалося за хвилин п'ять. Заставка, героїчний трек україномовного гурту «Немо» і спогади Володимира Онищенко про доленосну зустріч з Чорноволом...

 

Далі - літній  Київ з висоти пташиного лету, по якому  пробігають титри з  прописаними віхами життя Чорновола. Три сюжетні лінії: етнограф, що розповідає казку про мужнього легеня та кам‘яну державу, спогади рідних, близьких та поплічників і театральна постановка допитів В‘ячеслава Максимовича у 1972 році у львівській в‘язниці. Якщо стрічка мала на меті заглибити нас у часи минулі, то це режисеру цілком вдалося. У мене ж склалось враження, що технічні засоби, художні прийоми, драматургія цього кіноопусу цілком в дусі середини 80-х - початку 90-х (хоч насправді фільм Онищенка було створено 2006 року). Це стосується і закадрової начитки, і якості зображення, і освітлення опитаних фігурантів, і хронометражу як окремих епізодів, а також продукту в цілому. Фільм проїхався життям Чорновола вибірково: достатньо конкретно розкриваються дитячі та інститутські роки, а потім - карколомні стрибки взад-вперед з львівської в‘язниці у початок 90-х, потім у табори та заслання, і все це перемежовується кадрами з параджанівських «Тіней...» під заколисуючий голос жінки-етнографа.

 

На ґрунті рефлексій тисяч шанувальників Чорновола, його дій, його друкованих праць, його слів, сказаних на камеру,  могло прорости щось більш чітке та сформоване. Друг покійного, Лесь Танюк,  під час своєї промови перед переглядом порівнював пана В'ячеслава з Богданом Хмельницьким та Ганді.  Настрій та тональність стрічки  можна було б звести до не тільки героїчного знаменника, а до будь-якого - показати Чорновола-сім'янина, Чорновола-стражденника, Чорновола-політика, Чорновола-філософа. Але в кінцевому рахунку цілісного образу я не побачив, мені був відверто незрозумілий вектор, у якому рухались творці фільму, а також завдання, які вони перед собою ставили.

 

Звісно, легко паразитувати на чиїйсь творчості й алхімувати літери з жовчі - так подумають ті, хто фільмував цей кіноопус. Хлопці, вибачайте, нічого особистого! Але ж кіно називається «Той, хто пробудив кам'яну державу», а таке враження, що держава, яку він пробудив, так і залишилась кам'яною. Принаймні в жанрі документального кіновиробництва. Урешті-решт, закінчується перший десяток ХХІ століття - може, годі робити так, наче навколо нічого не відбувається, наче ми досі живемо в ізольованому просторі?  Є ж чудові зразки, які можна дивитися, чудові творці відеобіографій, на  яких можна вчитися...

 

Крім таких от загальних вражень, особисто мене здивував пасаж авторів фільму про походження прізвища Чорновіл. Як виявилось, запорізькі козаки масово поклонялись Чорнобогу, опікуну війни - звідси і походить родинне ім'я В'ячеслава Максимовича. До того ж закадровий голос поважно зазначив, що так вважає якась аморфна «більшість істориків». Ставити запитання авторам стрічки після перегляду не хотілося - робота ж бо зроблена. І робота велика - театральні постановки з Паперним у ролі львівського слідчого КДБ, інтерв‘ю з членами родини, дисидентами, фотоархів, монтаж. Залишився тільки післясмак і загальні риторичні вигуки: «Про що цей фільм? Про якого саме Чорновола? Кому він адресований?». За іронією долі, навіть додивитись цей фільм до кінця ми не встигли: оренда залу була строго лімітована, тож, за вимогою адміністратора, показ було перервано, і присутні пішли поминати героя у кулуари.

 

Фото - www.svoboda.org

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15431
Читайте також
18.10.2010 11:31
Павло Кнур
для «Детектор медіа»
26 571
15.09.2010 10:00
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
20 144
30.07.2010 11:37
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
32 722
15.07.2010 11:14
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
15 498
05.05.2010 10:45
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
26 654
19.04.2010 07:44
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
37 676
16.03.2010 12:06
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
20 982
03.03.2010 08:56
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
21 775
23.01.2010 08:15
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
21 345
20.01.2010 09:04
Павло Кнур
, для «Детектор медіа»
13 145
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sturmvogel
5236 дн. тому
Добре, що мене покликали із зали, бо я з перших кадрів зрозумів (оте самолюбування режисера з пінджачком на Контрактовій - мать-пєрємать...), що доброго не буде. Ніхто так і не дав відповіді - чому Чорновіл був настільки важливий для держави і за що його фізично знищили. Подивиться молодь - і не винесе з фільму нічого! Сумно.
Taras2010
5238 дн. тому
Фільм невдалий і це прикро. Образ Чорновола не вимальовується переліком окремих рядків його біографії, режисеру з досвідом потрібно було б це розуміти. Для людей, що знали Чорновола і були поруч з ним цей фільм виглядає дуже примітивним. Неприємно ріжуть око і проколи, яких немало: історія про випадкову зустріч Чорновола з дружиною в тюрмі супроводжується кадрами, знятими в широких коридорах якоїсь лікарні: кафельні стіни, широкі коридори. Артист, що грає 35-літнього Чорновола, виглядає на 60 років( а дружина-дівчина). гурт "немо" виконує пісню на мелодію, вкрадену із пісні "два кольори" ( в куплетах).Постановочні кадри з допитами перемежовуються документальними кадрами 90-х у Львові, коли Чорновіл виходив на балкон до людей. Невже режисер вважає, що тернистий шлях Чорновіл пройшов заради особистої слави і визнання?! Якщо це припущення невірне, то чому режисер обійшов кадри, в яких Чорновіл в гущі людей на мітингах кінця 90-х?! Фільм абсолютно невдалий.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду