3 Березня 2010
08:56

Логос голого голосу

21775
Якщо не прискіпуватись до змісту, драматургії та закадрового тексту в стилі НЛП-атаки, фільм «Анатомія голосу. Джамала» на «Інтері» залишив чудове враження
Логос голого голосу

Ієрихонські труби, сирени та німфи, Елла Фіцджеральд, яка трощить склянки голосом, та Вітас як об'єкт поклоніння синів та доньок Піднебесної - речі на межі видимого і невидимого, реального і потойбічного. Визнаю, що цей синонімічний ряд не здатний здивувати своєю стрункістю, але подібні асоціації заворушилися в моїй голові, коли я побачив, що «Інтер» збирається проникнути за герсу голосових зв'язок кримського вокального чуда - Джамали. Особливий трепет з'явився після прочитання замітки в блозі ідеолога та сценариста стрічки Олексія Бобровнікова: «я уговорил одного из самых вменяемых режиссеров украинского документального кино - Софию Чемерис - поучаствовать со мной в съемках фильма о Сусане. София сказала: "ок, но при одном условии - мы залезем ей в горло, чтобы снять связки! А еще мы должны сделать ей кардиограмму..."».

На цих словах я сіпнувся і поліз в Google, не вірячи очам своїм, а точніше анонсу від прес-служби «Інтера»: «Впервые в мире документалисты студии "07 Продакшн" совместно с группой ученых и врачей в прямом смысле заглянут за кулисы голоса и узнают, что происходит в организме человека, который поет».

Мене насторожило дві речі. По-перше, «кардіограма», а по-друге, «впервые в мире». Які таємниці співочого таланту Сусани мала відкрити кардіограма, я так і не зрозумів, навіть після перегляду фільму, хоча співачці її таки справді зробили. Що ж стосується другого пункту, то це була правда. Згадок про подібні кінороботи в мережі я не виявив. Кириличний сегмент інтернету мовчить, а англомовний видає посилання на вправи паталогоанатомів з прахом короля поп-музики та вівісекцію тварин під керівництвом садиста Пітера Сінгера.

Зняти таку стрічку не додумались ні фоніатри, ні фахівці з психоакустики, не кажучи про те, що спеціалісти, які займаються дослідженням голосу, використовують дещо інші методи. Але облишмо підходити з академічною лінійкою до науково-популярної документалістики. Це ж не кандидатська дисертація і навіть не лабораторна робота. Тому можна цілком поблажливо поставитись до певних наукоподібних пасажів «Анатомії голосу» на кшталт того, що творчим людям обов'язково потрібно їсти м'ясо і що Сусаночка виросла такою талановитою, тому що її батько найкращий у Криму шашличник.

Деякі дослідження Олексій Бобровніков та Софія Чемерис починають, але чомусь так і не завершують - наприклад, нам обіцяють з'ясувати геном голосу співачки, говорять кілька загальних фраз про гірські народи, а потім все зводять до вимірювання об'єму легенів. Натомість автори фільму тішать глядача висновками космічного масштабу на кшталт: «Пишуть вірші та співають тільки хижаки».

В блозі анонімного свідка медичного експерименту, що проводився та був знятий у одному з київських клубів, один з коментаторів пише слушне зауваження: «Нафиг приборы? Встали у пианино, измерили октавы - вот и возможности... А как она ими пользуется - это от природы, и плюс разработала связки... А толку от этих цифр? Сила упругости связок во время звукоиспускания?».

Симптоматично, але цей простий експеримент так і не було проведено. 4 октави співачки було піднесено як твердження, що не потребує доказу. Тим часом в Україні, дякувати Богу, є співачка, не згадати яку в контексті даної теми було б неправильно. Катерина (Chilly) Кондратенко володіє голосом такої сили, що для його вимірювання не потрібні дорогі пристрої. Її звуковидобування настільки потужне, що на репетиційній базі лопаються вікна та посуд, а мікрофон на її концертах - скоріше антураж, ніж засіб для підсилення співу (співачка мусить тримати його ледь не на метровій відстані від власного рота, у чому міг переконатися кожен, хто хоч раз був на концерті Каті Chilly).

Якщо не прискіпуватись до змісту тверджень, а також до побудови та подачі авторського закадрового тексту в стилі НЛП-атаки, фільм залишає чудове враження. Динамічний, енергійний, насичений, з купою задіяних фігурантів, апаратів, проводів, дисплеїв. Дивитись таке цікаво, незважаючи на те, що в окремих моментах автори на рівному місці намагаються створити атмосферу саспенсу напруженою музикою та дикторськими інтонаціями (а на екрані в цей момент Джамалі роблять звичайний ренген). Щоправда, коли Сусана під час лабораторного експерименту співала тужливу бабусину пісню, довелось за неї серйозно попереживати. Співачка мало не знепритомніла і до тями її привів тільки джаз - «бєз всякіх мєдікАмєнтов» (!!!), як слушно зауважила жінка-фахівець.

Відпрацювавши півторагодинний концерт, обплутана дротами, Джамала отримала вердикт: співати їй можна, організм у нормі, але дві сумні композиції поспіль виконувати не рекомендується. Не обійшлося у фільмі й без філософських узагальнень. Мовляв, окрім людини, єдиний вид на Землі, що співає, це птахи. Втім, вони це роблять заради продовження роду, а люди ж бо заради мистецтва! Тут можна було б зануритись у джунглі схоластики і заступитись за братів наших менших, принаймні котів та собак, котрі, як на мене, доволі музично виконують свої рулади. Але ж ми про мистецтво... І якщо говорити про нього в контексті фільму «Анатомія голосу», то під'єднавши електроди до мого серця, ви б побачили там вдячність за пророблену знімальною групою роботу. Мої обидві мозкові півкулі наповнює дяка за сучасний фільм з оригінальною режисурою, присвячений дійсно феноменальній артистці, який цікаво дивитися, який провокує до діалогу та суперечки, а значить, спонукає до життя.

Фото - MySpace

21775
18.10.2010 11:31