Співочий кухар

5 Вересня 2010
21012
5 Вересня 2010
10:13

Співочий кухар

21012
Прем’єра нового кулінарного шоу Михайла Поплавського на Першому національному була присвячена кропиві і пройшла під супровід однойменного шлягеру
Співочий кухар

Готуючись до перегляду кулінарного шоу на чолі з Михайлом Михайловичем, я діставав із закапелків пам'яті уривки спогадів про «Вкусно с Борисом Бурдой» та «Смак» із Андрієм Макаревичем. Приміряв на місце кожного з них образ співочого ректора - виходило кумедно. Але вже з перших секунд «Шеф-кухаря країни» зрозумів, що УТ-1 зібралося пожинати врожаї рейтингів не серпом, а комбайном. Видовищна хвиля накрила мене, мов серфінгіста-невдаху, збивши з ніг усі мої уявлення про телевізійні гастрономічні культи. Я не дуже стежив за переформатуванням Першого національного, і перші 5 хвилин шоу сприймав із неприхованим захопленням, починаючи із заставки і закінчуючи монологом ректора. Не дуже збентежила навіть реклама його мережі ресторанів, виведена яскраво-червоним на кухарському ковпачку Михайла Михайловича.

 

У студійному павільйоні звабливо вихилялися дівчата (студентки Університету культури та мистецтв?): ближче до публіки - танцювальна група, а за довжелезним столом - помічниці шеф-кухаря. Еротична прелюдія відбувалася під супровід одного з магістральних хітів проекту Поплавського «Кропива». На позір здавалося, що ця пісня звучатиме у програмі постійно, але пізніше виявилося, що головною темою програми буде суп з кропиви. Тут я вперше задумався: невже Михайло Михайлович змушений буде оспівувати кожен свій кулінарний шедевр? Ну, гаразд, в арсеналі артиста є ще шлягер «Сало», до речі, лідер переглядів youtube.com за запитом «ukranian music». А як бути з іншими продуктами? Невже доведеться писати пісні про броколі чи телячу вирізку? А може, цю важку справу буде доручено викладацькому складу? Ця неймовірна інтрига вже примушує очікувати наступного випуску програми.

 

Далі справи пішли трохи нудніше. Ректор з'їздив в одну з торгівельних мереж за продуктами і почав готувати, приправляючи свої дії авторськими монологами. Про них мова окрема: Михайло Михайлович не встидається суржику, і це, безперечно, робить телешоу ближчим до народу. Ще більша інтеграція з народними масами відбувається завдяки жартам (переважно еротичного забарвлення) заслуженого діяча мистецтв. Готуючи свою знамениту зупу, професор батьківським словом наставляв чоловіків «цілувати жінок у всі місця», примушував кожну страву працювати у якості віагри за сумісництвом і лагідно називав гостя програми Павла Зіброва «головним самцем України», з чим останній задоволено погоджувався. А Влада Яму спитав просто в лоб, чи спав той із Могилевською. Окрім жартів на теми міжстатевих стосунків, у запасі ректора було кілька конструкцій, що привернули мою увагу. Наприклад, разів шість ужите як метафора слово «мартен», що мало символізувати важку долю домогосподарки біля плити, а також сеанси аутотренінгу на тему зниження ваги. Михайло Михайлович навіть привселюдно пообіцяв худнути і зняв свої показники на спеціальному пристрої перед розчуленою аудиторією.

 

До речі, про аудиторію. Бідолашні глядачі, загнані у вольєр, стікаючи слиною спостерігали, як Сам, а потім запрошений аргентинський кухар майстрували свої делікатеси. Режисер програми силував присутніх несамовито волати, виказуючи в такий спосіб своє захоплення. І я чесно не міг зрозуміти: які логічні установки змушують створювати вереск і аплодисменти після слів «чуть-чуть сметани»? Насамкінець ресурси навіть найбільш стійких глядачів вичерпалися, і вони з явним сумом поглядали, як пан Поплавський із Зібровим ласують смаженими грушами та ананасами у вигадливому лікерному соусі.

 

Десерт і другу страву готував пан Руїс із Аргентини, якого Михайло Михайлович привселюдно розпікав за незнання державної мови, схиляв до україноцентризму та прикидався наївним сільським хлопцем, називаючи дорогий пліснявий сир непридатним до вживання.

 

Якщо відмовитися від міркувань про специфічний імідж співочого ректора, його манеру подачі як ведучого, жарти нижче пояса та інші складові цього культурного бренду, залишиться ще кілька ремарок. Нове кулінарне шоу здається невиправдано затягнутим: приготування трьох страв, двоє зіркових гостей-дегустаторів і походи супермаркетами - не надто багато начинки на одну годину ефірного часу. З гостями теж можуть виникнути проблеми: Яма, Зібров та решта людей, що крутяться на цій орбіті, - чи вистачить їх на повноцінний сезон? А можливо, там скоро з'явиться хтось із політикуму чи російських зірок? Набридають і дівчата, що мужньо посміхаються в камери та, оточуючи кухонний стіл, виконують суто меблеву функцію. Одній із красунь милостиво дозволили понюхати суп професора, інші так і посміхалися 60 хвилин без зайвих рухів. Щодо мене, то корисно було дізнатися, що при смаженні на вершковому маслі слід додати краплю оливкової олії - тоді воно не підгорає. А ось чи запалає «Шеф-кухар країни» на небосхилі рейтингових програм УТ-1 - побачимо. На нашому телебаченні можливо все, тим більше з таким ректором, який, за його ж словами, можливо, скоро і в космос полетить.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21012
Читайте також
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ГУРМАН
4981 дн. тому
И все-таки. Сравнивать есть с чем . В первую очередь со СМАКОМ Макаревича и нынешним СМАКОМ Урганта . Сравнение далеко не в пользу Поплавского .Манера ведения далека от шоу и от хорошего разговорного наполнения , когда кроме рецепта можно узнать массу нового про гостя. Национальных рецептов великое множество , но их игнорируют в угоду рекламе себя любимого. Декорации как в дворце УКРАИНА , с размахом ,но для такого жанра и формата слишком выпендрежные и потому неработающие на программу.И освещение тупое.Заливающий свет-слишком примитивно.Да и из него Поплавский умудряется вываливаться.Девченки -выражение тупости.
Поплавский в тюрьме откроет филиал кулька
4983 дн. тому
Когда начнут сажать, а сажать таки начнут, последним посадят Поплавского? Учитесь, бандюки и мошенники всех калибров, как следует подмазывать начальство. Миша сначала подмазывал Кучму, затем Ющенка, сейчас предлагает услуги подмазывателя Януковичу, кто откажется? Когда Поплавского посадят, дадут уютную камеру с выходом во дворик. Там насадит крапиву, заведет поросенка, вместе с администрацией наладит гонку самогона. А над камерой повесят табличку "БАТЬКИВСЬКА ХАТА". Проситься к нему в камеру будут все: Кучма, Ющенко, Янукович. Да не на экскурсию, а в качестве сокамерников! С Поплавским не пропадешь! Правда, Миша?
Знающий
4983 дн. тому
В Европе Поплавского давно бы посадили в тюрьму. Человек создал внутри государственного ВУЗа своё частное учебное заведение. Всё бы хорошо, но как можно было, при этом, выдавать выпускникам своего приватного ВУЗа дипломы именно ГОСУДАСТВЕННОГО кулька? То есть выпускники обоих ВУЗов, частного и государственного, которыми руководил Поплавский, получали ОДИНАКОВЫЕ дипломы именно второго, ГОСУДАРСТВЕННОГО ВУЗа. Это категорически запрещено законом. Многолетняя афёра пока ещё не привела знаменитого ректора на скамью подсудимых именно благодаря его большой дружбе с Ющенко.
ТАБАЧНИК
4983 дн. тому
Паплавский Мишка не поэтесса Ахматова, а поэтесса АхмЕтова!!! Внимательно читай классика тупого жанра Яныка. Вообще, Мишка - молоток парень. Ему бы руководить сетью публичных домов, сразу Героя Украины получил бы за подготовку кадров в национальном ПТУ культуры.
Міша, тобі соромно буває?
4983 дн. тому
Поплавский - это украинский поэт Чехов! Поплавский - это поэтесса АхмАтова! Поплавский к тому же самый настоящий проФФесор! Якщо державою по черзі керують дебіл за дебілом, то Поплавський не найгірше ЧМО.
Каравай
4983 дн. тому
Ну раз в не наодном телеканале не нашлось желающих позаботииться хоть чуть-чуть о зрителях,создав программу про приготовление блюд,то Поплавский как глубоко патриотично настроенный гражданин взял это на себя по принципу "Если не я то кто ?".Пусть себе готовит блюда как умеет,ведь с чего то нужно начинать? Тем более у него есть опыт-свои рестораны национальной Украинской кухни,заметьте-УКРАИНМКОЙ.
Лиля
4984 дн. тому
очень толковая программа.Много вынесла из нее.Больше всего пноравилось то,за что всегда получала от мужа.Теперь ничего не подгорает-в сливочное масло нужно добавлять подсолнечное.И вообще Поплавский вызывает только положительные эмоции и прекрасный аппетит.У него аура светлой личности и она передается мне с телеэкрана.Никогда не думала что такое бывает.
Корж
4984 дн. тому
Молодец Поплавский! Как для дебюта-очень хорошо держался.И программа клевая вышла.Назовите хоть одну программу анологиченого содержания,где бы так ярко и педантично,можно сказать с любовью рассказывали обо всем процессе проготовления.Ставим всей семьей 5 по пятибальной системе.
:)
4984 дн. тому
Хорошая программа !!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду