Російське питання

24 Листопада 2008
45304
24 Листопада 2008
17:00

Російське питання

45304
Російські демократи пишаються громадянською позицією робітника-покрівельника та визнають Голодомор геноцидом.
Російське питання
Особисто я про подвиг московського покрівельника в боротьбі за залишки демократії у Росії дізнався (виглядає навіть символічно) з каналу «Ностальгія», де відомий журналіст та фотохудожник і один із «стовпів» демократичної громадськості Юрій Рост згадав про випадок, який вразив його до глибини душі. Про що, власне, йдеться. Такий собі Євген Колесов, робітник одного з московських ЖЕКів (чи як воно там у них тепер зветься) з волі сліпого жереба потрапив до дюжини судових присяжних у процесі у справі вбивства журналістки Ганни Політковської.
 
Резонансна справа, певна річ, викликала неабиякий інтерес з боку мас-медіа. Аж раптом головуючий на суді полковник Зубков прийняв рішення про те, що процес відбуватиметься у закритому режимі – мовляв, таким було побажання колегії присяжних. Ось тут принциповий покрівельник і сказав своє слово – та не просто так, а в ефірі радіостанції «Ехо Москви»: жодних вимог щодо усунення журналістів присяжні не висували, а сам він бере самовідвід, бо не хоче брати участі у «неправильному суді». Така принциповість викликала справжній ажіотаж у ліберально-демократичних колах Москви – очевидно, перш за все, своєю наочністю. В обстановці «тотального единомыслия», яка все глибше вкорінюється в російському суспільстві, прояв особистої громадянської позиції дорівнює майже подвигу. Втім, особливого телевізійного розголосу вся ця історія не набула, залишившись актуальною для інтернету та нечисленних опозиційних видань (і згаданого радіо «Эха Москви»), а також темою для обговорення для лідерів російських демократів, які давно вже розгубили не лише електоральну підтримку, а й увагу мейнстрімових російських телеканалів. Мабуть, тому в пошуках медійної «віддушини» дехто з цих лідерів відгукнувся на запрошення Савіка Шустера взяти участь у його «Свободі» минулої п’ятниці.
 
Тема програми була передбачувана: роковини Голодомору. Серед учасників – постійні гості Леонід Кравчук, Нестор Шуфрич, Ганна Герман. На московському березі телемосту – ведуча Світлана Сорокіна, Борис Нємцов, його співавтор у відомій доповіді «Путин. Итоги», екс-заступник міністра енергетики Росії Володимир Мілов, Юлія Латиніна – колумніст «Новой газеты» і за сумісництвом автор «економічних детективів».
 
Лінія протистояння в дискусії вималювалась одразу. Сергій Марков – прокремлівський політолог, що своєю багаторічною участю в інформаційних спецоперациях дослужився до мандату думського депутата, взяв на себе обов’язок черговий раз повторити в ефірі тези з відомого листа президента РФ Дмитрія Медвєдєва – «так званий голодомор» не можна називати геноцидом, постраждали від нього не лише українці, і взагалі, все це використовується «для достижения сиюминутных конъюнктурных политических целей».
 
Максимум, на що погоджувався пан Марков – це визнати голод як злочин сталінського режиму – спільний для всіх народів СРСР. Останню тезу Юлія Латиніна одразу означила як «експортний варіант» кремлівської ідеологічної концепції, оскільки всередині Росії злочини сталінського режиму (в тому числі і голод) оцінюються на державному рівні як ціна, заплачена за прискорену індустріалізацію країни (це з тієї ж опери, що і називати Сталіна у шкільному підручнику «ефективним менеджером». Із фрагментом відповідної постанови російської Думи, прийнятої у квітні цього року, ви можете ознайомитися тут).
 
Активна і цілком однозначна позиція російських політиків у програмі справила сильне враження не лише на телеаудиторію, а й на учасників з українського боку. Принаймні, Володимир Яворівський заявив, що якби позиція Росії була б хоч наполовину такою, як позиція Нємцова і його колег, то нам би не довелося дискутувати навколо цієї проблеми. Взагалі, доволі жорстка реакція переважної більшості українських і російських учасників та студійної аудиторії, схоже, стала неприємним сюрпризом і для Сергія Маркова, і для тих із українських спікерів, хто з ідеологічних міркувань був зобов’язаний грати з ним «на одну руку» – йдеться, передусім, про Нестора Шуфрича, Ганну Герман та Василя Кисельова.
 
До відсічі кремлівському політологу долучився навіть Дмитро Корчинський, який, зазначивши своє негативне ставлення до президента Ющенка, під оплески глядачів наголосив, що ми не маємо дозволяти собі вислуховувати «від дивного суб’єкта Маркова образи на адресу нашого президента». Але справжнім нокаутом для прихильників промедвєдєвської риторики став, безумовно, виступ екс-президента. Леонід Кравчук, який на більшості телепрограм обмежувався дещо менторськи-поблажливим стилем викладу своїх думок, цього разу продемонстрував дуже чітку, жорстку й однозначну власну позицію. Очевидно, тема Голодомору була однією з тих по-справжньому чутливих тем, які свого часу серйозно вплинули на особисту еволюцію Кравчука – від одного з очільників компартії до першого президента незалежної України. Не буду заглиблюватися в деталі – розшифровку програми можна проглянути на «ТК». Але виступ Кравчука прозвучав на такому емоційному напруженні, що буквально розчавив опонентів і викликав тривалу овацію аудиторії.
 
Звісно, спроби якимось чином згладити ефект від його слів робили і Марков, і Шуфрич і – може, меншою мірою – Герман, яка, здається, тонше відчула вразливість тієї позиції, яку їй доручили відстоювати. Так чи інакше, адепти російського погляду на Голодомор цей раунд публічної дискусії програли. Зайвим живим аргументом, який остаточно схилив настрій аудиторії, виявився відомий порнопродюсер та, за сумісництвом, депутат Держдуми і екс-соратник Жириновського Олексій Митрофанов, який, потрапивши в кадр, поніс настільки відверту нісенітницю (наводити не хочеться, а кому цікаво – адресую знову-таки до стенограми), що вона викликала зніяковіння не лише у російських колег, але й навіть у Нестора Шуфрича, чия розгублена реакцію на словесні «конструкти» Митрофанова потрапила у кадр.
 
Ревнителі «братньої дружби» в кремлівській версії трохи пожвавішали лише далеко за північ, коли дискусія розгорнулася довкола інших питань. Але й тут нічого суттєвого, окрім чергових зізнань у ненависті до «помаранчевої» влади та кумедних порівнянь себе із Катоном-старшим (?) у виконанні того ж таки Шуфрича.
 
Ковтнувши «ефіру свободи», російські демократи повернулися до власних реалій, а я наостанок згадаю про одне непримітне повідомлення, яке трапилося мені на очі в «Новой газете». Наведу його:
 
А вы уверены, что происходящее можно назвать «кризисом»?
 
Прокуратура все тщательнее наблюдает за деятельностью журналистов.
 
Несколько недель в блогосфере активно обсуждались слухи о спущенных сверху инструкциях, в которых телеканалам рекомендовано было не называть кризис кризисом. Этот термин якобы можно было применять только в отношении мировых процессов. Семь ведущих и редакторов телеканалов отрицали существование «рекомендаций». «Это завиральная версия», «Ничего такого не слышал», «А вы уверены, что происходящее можно назвать “кризисом”?» – таков был лейтмотив разговоров с «Новой». Однако сюжеты госканалов в последние месяцы содержат ярко выраженные месседжи президента Медведева («экономика США потащила за собой вниз экономику всей планеты», но «Россия в этот тяжелый круговорот еще не попала») и премьера Путина («у нас кризиса нет»).
 
Впрочем, заявления президента, выразившего обеспокоенность возможной «дестабилизацией социальной обстановки» в связи с «финансовыми трудностями», стали поводом для прокурорских проверок СМИ в Свердловской области. Как сообщил «Коммерсантъ», Генпрокуратура издала указание прокурорам на местах «противодействовать фактам информационных атак на банки».
 
...
«Прокуратуру начинают все более часто использовать для обуздания, – констатирует один из авторов закона о СМИ Владимир Энтин. – Она переключается на несвойственную ей функцию – надзора за деятельностью СМИ, а не надзора за законностью». Между тем эта санкция в отношении журнала – уже вторая. Как сообщил «Новой» представитель Россвязькомнадзора Евгений Стрельчик, журналу уже было вынесено официальное предупреждение – более месяца назад. А два и более предупреждения могут стать основанием для судебного иска о прекращении деятельности издания.
 
Наталия Ростова
обозреватель «Новой»
 
20.11.2008
 
Тенденція використовувати чи, точніше, посилатися на світову кризу задля згортання демократії, і зокрема свободи слова, поки що мало торкається українських реалій. Але варто пригадати, з якою легкістю погоджувалися чимало журналістів на виконання і розміщення «замовних матеріалів» у відносно благополучні часи, і можна уявити собі, наскільки легше буде керувати вітчизняними мас-медіа у потрібному напрямі в часи масового безробіття та різкого падіння журналістських заробітків. Особливо якщо хтось нагорі візьме на озброєння гасло «об’єднання нації в боротьбі з кризою» і залучить до благородної справи «правильного інформування» співгромадян прокуратуру, і не тільки її...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
45304
Читайте також
14.02.2010 12:43
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
20 122
09.02.2010 13:28
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
9 572
03.02.2010 16:58
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 368
29.01.2010 09:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
19 844
27.11.2009 08:44
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
24 473
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 524
26.11.2008 10:56
Евгений Лапин, «Телецентр Останкино»
23 484
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
cовременник
5629 дн. тому
Ну, браво! Теперь тот кто был главным идиологом при коммунистах в Украине - Кравчук, теперь он ЧЕСТЬ и СОВЕСТЬ всей украинской нации! БРАВО! Лучше спросите кто был его папа и где?(как главный идеолог у него есть информация о любом человеке, тем более об отце) А про голодомор - стыдно! В кремлёвской верхушке испокон веков сидели выходцы из Украины и грузинские "братья"! Ребята, а ведь история имеет свойство повторяться... Голодомор был всюду и в Казахстане и в России, Белоруссии, Украине! Побойтесь Бога и не спекулируйте на костях умерших!!!!!!!!!!!!!!! Хотя именно это и есть самый удобный момент для отвлекающего манёвра в очень слабой политической игре, суть которой - сделать виноватыми в своих бедах всех, кроме самоих себя. Путь - простой, эффектный, но, к сожалению,совершенно не эффективный. Умные и здраво мыслящие люди всячески сопротивляются созданию нового мифа, неудержимому желанию переписать историю в угоду чужим геополитическим интересам. А насчёт демократии, в какой стране мира вы её видели?????????????? Пустые слова, эта ваша демократия, угодная тем, кто при деньгах и власти.Подумайте о тех, кому хуже чем вам!!!!! На сегодня думать надо о людях, что живут в стране, а не тешит чьито интересы... Думайте о том, что кризис в душах людей, о том, что многим будет голодно и холодно, но не сытой верхушке, так отвлекающей свой народ от правды жизни!!!!!!!!!!!!
а хто бы сумлевался?
5631 дн. тому
что бат-ко мовные тюрки хохлы как обычно, при отсутствии национал-свидомых "аргументов" прибегают к родной адыгской молве отсыланий на их любимое место
oops
5631 дн. тому
Голодоморчику, рідненький ти наш, ПНХ дрібним кроком.
ну да, он их спит и видит у власти, демократов то...
5631 дн. тому
Так уже были, демократы, с "подавляющим рейтингом", когда сами считали голоса за неприходящего в сознание алкаша всероссийского демократического масштаба. Мабуть поумнели без майдауна, что гамно хоть какой демократией не называй, оно оранжевым будет и лживым як той "диоксин".
Vit
5632 дн. тому
А Вы этот рейтинг измеряли? Вообще, заявления о том, что народы России не поддерживают идеи демократии напоминает старый сов.анекдот "В СССР нет в свободной продаже красной икры!" - "Она просто не пользуется спросом"- "Не может быть!" - "Давайте постоим у прилавка... Ну что, за это время кто-нибудь спрашивал красную икру?" А ещё советую вспомнить, как "весь советский народ в едином порыве осуждал клеветника Солженицына, отщепенца Сахарова" и т.п.
кремлёвскій синедріонъ-- голодоморец из Хоруживкы
5632 дн. тому
Получите 30 (тридцать) RUR въ ближайшемъ отделеніи Пукинъ - Банка. Веревку и мыло получите тамъ же
голодоморец из Хоруживкы
5632 дн. тому
Т.н. "российские демократы" уже пятый раз меняют название партии, а их рейтинг в обществе выше 1% никак не растёт. Наверное мало долларов, финансовый кризис и всё такое.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду