Казочки дорослих, для дорослих і заради дорослих

27 Листопада 2009
24475
27 Листопада 2009
08:44

Казочки дорослих, для дорослих і заради дорослих

24475
Моніторинг телеабсурду та телебрехні від головних кандидатів у Президенти. 16 – 22 листопада 2008 року
Казочки дорослих, для дорослих і заради дорослих

«Детектор медіа» продовжує проект «Моніторинг ролі ЗМІ та політичної реклами у виборах-2010» у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа». Складовою проекту є аналіз публічних заяв, політичних програм й агітаційних меседжів кандидатів. Детальніше про сам проект можна прочитати тут.

 

Завершення формального карантинного режиму і прем'єри грипозно-інформаційного сиквелу (прем'єр-міністр вже пообіцяла другий сезон під Новий рік) вимагає від фаворитів зусиль для пошуку нових і актуалізації старих тем, які відволікали б громадян від боротьби за своє здоров'я і мобілізували їх «за» чи «проти». Оскільки мало хто з основних кандидатів вміє аргументовано та відносно правдиво аргументувати свою позицію, практично всі займалися улюбленою справою - поляризацією громадської думки та телеаудиторії. Робили це усі з допомогою стандартних засобів маніпулювання: гіперболізації, замовчування та перекручування фактів, зрештою відвертої, але солодкої брехні.

 

Казки дідуся Януковича

Протягом 16 - 23 листопада Віктор Янукович відзначився двома спробами назвати «біле» (БЮТ, уряд, Тимошенко, прем'єра тощо) «чорним» (безвідповідальними політиками, злом, вчорашнім днем тощо). Перша спроба булла резонансною, але занадто нереалістичною, інша - тихою, та достатньо цільовою.

 

Отже, 16 листопада практично всі телеканали країни повідомили «новину»: Партія регіонів збирається знову відправляти уряд Тимошенко у відставку, щоб заступитися за 11 мільйонів пенсіонерів. Слово дав сам Лідер, у якого, як відомо будь-якій Герман, воно залізне:

 

16.11.2009, Інтер, Подробности:

Анна ПАНОВА, корреспондент: В повестку на текущую неделю депутаты включили почти сотню вопросов. Большинство из них перекочевало с прошлых недель. Неизменной остается и топ-тема последних месяцев - повышение социальных стандартов. В связи с этим регионалы увидели очередной повод пригрозить правительству отставкой. На календаре - 16 число, а в Кабмине и не думали пересчитывать ноябрьские пенсии и соцвыплаты. Регионалы делают министрам последнее предупреждение.

 

Виктор Янукович, лидер Партии регионов: «Через кілька днів завершується виплата пенсій за листопад, але люди не отримують підвищених пенсій. Уряд Тимошенко вже обікрав 11 мільйонів пенсіонерів, не доплативши кожному з них по 100 гривень. Партія регіонів буде вимагати відставки цього уряду і притягнення його до відповідальності».

 

Водночас, інший телеканал отримав від Януковича набагато адекватнішу версію розгортання подій, про всяк випадок:

 

16.11.2009, ICTV, Факти:

Інна Шевченко, ведуча: Сьогодні у парламенті Партія регіонів заговорила про відставку уряду. За словами фракції, з відповідними намірами вони виступлять, якщо Кабінет міністрів не буде виконувати закон про підвищення соціальних стандартів. Нагадаю, законопроект про збільшення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати ухвалила Верховна Рада і підписав Президент Віктор Ющенко. Натомість Прем'єр закликала главу держави відмовитися від економічно загрозливих ініціатив. У свою чергу лідер Партії регіонів Віктор Янукович повідомив, що відстоюватиме підвищення до останнього. Якщо у фракції не вистачить голосів, аби відставити уряд, регіонали чекатимуть закінчення виборчого процесу і тоді вже від нового уряду вимагатимуть виконання закону.

 

Віктор Янукович, кандидат у президенти України: «Мы будем инициировать в Верховной Раде отставку правительства и Премьер-министра. Как только мы сменим правительство, этот закон будет выполняться. Если нам это не удастся сделать сейчас, у нас выход будет один - ждать исхода выборов».

 

Проте наступного дня від такої нерішучості та обережності не лишилося й сліду. Лідер повідомив, що Дамоклів меч відставки вже підвішений над урядом: відповідна постанова була зареєстрована «ще вчора». Мало скластися враження, що справа дійсно рухається вперед, і порятунок вже близько. Адже виборці, як вчать американські політтехнологи «регіоналів» (а Янукович якраз перебував у Запоріжжі) хочуть бачити справи, а не пусті слова:

 

17.11.2009, ICTV, Факти:

Інна Шевченко, ведуча: Партія регіонів продовжує відстоювати закон про підвищення соціальних стандартів. Лідер «біло-блакитних» Віктор Янукович, перебуваючи на Запоріжжі, повідомив, що сьогодні у парламенті зареєстрували постанову про відставку уряду через невиконання цього закону. На черзі - переговори з фракціями.

 

Маргарита Гунько, кореспондент: Підвищення соціальних стандартів обіцяє домогтися Партія регіонів. Її лідер Віктор Янукович зустрівся із людьми і вкотре переконався: в умовах зростання інфляції та знецінення гривні українці стали біднішими і не можуть утримувати родини. За межею бідності нині п'ята частина населення країни, - зазначив політик. Тому вкрай необхідно підвищити пенсії, прожитковий мінімум і мінімальну зарплату. У бюджеті на це гроші є, але Кабмін гальмує процес, - переконаний Янукович. Якщо ситуація не зміниться, Партія регіонів ініціюватиме відставку уряду.

 

Віктор Янукович, кандидат у президенти України: «Я думаю, что уже сегодня в парламенте пойдет процесс переговорный между фракциями о поднятии ответственности Кабинета министров за невыполнение законов Украины. Постановление такое о недоверии правительству в связи с невыполнением закона о повышении заработных плат и пенсий мы зарегистрировали еще вчера».

 

Проте у наступні дні реальність та інформаційна протидія БЮТ повністю поламали Януковичу хід міні-інформаційної кампанії з відставкою.

 

По-перше, з'ясувалося, що жодної постанови не зареєстровано: Партія регіонів не спромоглася зібрати підписи навіть всередині рідної фракції, чого було б цілком достатньо. По-друге, представники і спікери фракції нічого не знають про «переговорний процес» з іншими фракціями. Почалися пошуки причин, чому цього не було зроблено, нові відволікаючі увагу заяви про зловживання уряду, які не справляли враження адекватності.

 

Врешті-решт, по-третє, сам Янукович під кінець тижня зізнався, що такі переговори й не думав проводити. Ось такий поворот на 180 градусів.

 

В подачі різних телеканалів хронологічно це виглядало наступним чином:

 

18.11.2009, УТ-1, Новини:

Людмила Томанек, ведуча: Ідея з відставкою уряду витає над парламентом. Напередодні регіонали обіцяли зареєструвати відповідну постанову у Верховній Раді і навіть розпочати консультації в її стінах. Вітаю тебе Ірино. Скажи на скільки реальні плани опозиції?

 

Ірина Маркіна, кореспондент: Проект постанови про відставку уряду існує десь в лавах фракції Партії регіонів. Офіційно в парламенті, він поки що не зареєстрований. Для цього потрібно 150 депутатських підписів. На ранок сьогодні їх було лише 120. Втім, за словами першого заступника голови фракції Олександра Єфремова - це не є проблемою для регіоналів. Мовляв, багато депутатів фракції зараз перебувають у відрядженні та працюють у Комітетах. Як тільки збереться необхідна голосів постанову обов'язково зареєструють при тому за будь-яких умов навіть, якщо буде зрозуміло, що у сесійній залі немає голосів за підтримку цієї постанови. Хочу нагадати, що вчора лідер опозиції Віктор Янукович заявив про те, що в парламенті вже розпочато переговори щодо підтримки цієї постанови, щодо висловлення недовіри уряду Тимошенко.

 

Олександр Єфремов, народний депутат, фракції Партії регіонів: «Ну, я думаю то, что Виктору Федоровичу виднее, потому что он ведёт основные переговоры всегда и если, он об этом заявляет, то действительно наверное так и есть».

 

18.11.2009, Перший дiловий, Новини

Вероніка Селега, ведуча: Партії регіонів залишилося зібрати лише 30 підписів і питання про відставку уряду у сесійній залі вже можна ставити. Водночас, проурядова фракція вже заявила, що якщо Кабмін розженуть, то це негативно вплине на ситуацію в країні.

 

Кореспондент: Вчора опозиція вимагала відправити уряд Тимошенко у відставку за виконання закону «Про соціальні стандарти». Сьогодні фракції регіоналів та комуністи знайшли додаткові аргументи - корупція в резервному фонді.

 

Анна Герман, фракція Партії регіонів: «Ми вже знаємо про те, що ви розкрали резервний фонд держави, так що там лишилися самі білі тапочки і то 48 розміру».

 

Кореспондент: Регіонали розраховують на голоси про відставку уряду тих народних депутатів, котрі голосували за підвищення соцстандартів.

 

Олександр Єфремов, народний депутат, фракція Партії регіонів: «Если правительство не будет выполнять этот закон, то Тимошенко необходимо отправить в отставку.»

 

18.11.2009, ICTV, Факти:

Інна Шевченко, ведуча: У парламенті сьогодні з самого ранку шукали постанову про відставку уряду Юлія Тимошенко. Про те, що вона вже зареєстрована, напередодні заявив лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Врешті ж з'ясувалося, що не лише постанови немає, але й підписів, необхідних для реєстрації документу теж. Із 172-х регіоналів свої автографи поставили лише 120. Олександр Єфремов пояснив: частина депутатів в округах. Натомість заступник голова Верховної Ради Микола Томенко стверджує: підписи для реєстрації постанови з'являться, як тільки Віктор Янукович та Віктор Ющенко домовляться про новий склад Кабміну. Це може статися сьогодні у Донецьку, куди Президент летить на футбольний матч. У свою чергу, представники лояльної до Віктора Ющенка частини фракції «НУ-НС» заявили: за відставку голосувати не будуть. Бо вважають, о під час виборів це буде гарним подарунком для Тимошенко З цих же мотивів проти відставки і литвинівці. І навіть деякі регіонали визнають, що у них поки що немає 226-ти голосів для відставки уряду Юлії Тимошенко.

 

Олександр Єфремов, народний депутат України, фракція Партії регіонів: «Что касается соответствующих документов по отставке правительства, то это постановление есть, вы знаете. Под него необходимо собрать 150 подписей. Но для того, чтобы решить проблему отставки, необходимо 226 подписей. Естественно он поставил свою подпись под этим постановлением. Он, и надеюсь и дальше в зале будет голосовать. Это вполне логичные действия».

 

19.11.2009, 1+1, ТСН

Ольга Пахар, кореспондент: Януковичу до виборів не нової коаліції, не нового уряду не треба. Про це кандидат у Президенти заявив на зустрічі з регіональними журналістами. Звинувачення, що змовився з Банковою Тимошенко у відставку відправити, чильний «регіонал» заперечив категорично.

 

Віктор Янукович, лідер Партії регіонів: «Ми ніяких переговорів не з ким не вели і не ведемо по цьому питанню. І не ставили перед собою мету формувати якісь уряд, чи змінювати владу».

 

Ольга Пахар, кореспондент: Натомість Партія регіонів воліє домогтися від чинного уряду виконання закону про соціальні гарантії.

 

Постає логічне питання: чому і навіщо замість роботи над сотнями законопроектів Партія регіонів та її лідер займаються пустою балаканиною, якщо практично з самого початку ініціатива відставки була приречена на провал, навіть формально не ставши ініціативою? А як же мільйони знедолених пенсіонерів? Скільки їм чекати? До виборів Президента? А якщо Янукович не виграє? А якщо він виграє і не відправить Тимошенко у відставку? А якщо відправить, то коли ухвалить новий бюджет на 2010 рік з врахуванням фінансування закону про підвищення соцстандартів? А якщо економічна ситуація погіршиться, незалежно від того, хто буде на чолі уряду?

 

Сухий підсумок: Янукович цинічно збрехав запоріжцям, що відставка буде. Ініціатива відставки не була погоджена всередині самої партії та фракції, не кажучи про інших гравців. Закон однаково не виконується, і це насправді не хвилює не лише уряд і Тимошенко, а й опозицію з Януковичем

 

Єдиний позитив для Януковича від провальної ідеї - свіже нагадування виборцям про свою виключну роль в ухваленні закону про підвищення мінімальних зарплат, пенсій та прожиткового мінімуму і пов'язування уряду Тимошенко з соціальними негараздами.

 

Друга спроба привабити виборців пройшла майже непомітною для телевізійного ока. Перебуваючи з поїздкою на Донбасі, зокрема в Горлівці, під час візиту на хімзавод «Стирол» Янукович пообіцяв знизити ціну на газ до 70 (!) доларів з нинішніх 200. Мовляв, оберіть мене, і газ для вас коштуватиме як у Росії.

 

18.11.2009, ICTV, Факти:

Оксана Ткачова, кореспондент: Керівників шахт, які відмовляються від надбавки до зарплати гірників, треба негайно звільнити з посад, заявляє лідер Партії регіонів. Якщо його оберуть Президентом, політик обіцяє підвищити виплати не лише гірникам. Закон про соціальні стандарти таки буде виконуватися.

 

Віктор Янукович, лідер Партії регіонів: «Я даю гарантии, что первый вопрос, который я решу как только меня изберет народ Президентом, я выполню этот закон. При чем с 1 ноября будут компенсированы и заработные платы, и пенсии. С 1 ноября. А исполнители, те, кто несет сегодня ответственность за выполнение этого закона, мы привлечем к ответственности согласно украинских законов».

 

Оксана Ткачова, кореспондент: Віктор Янукович також пообіцяв врятувати від занепаду і хімічну галузь. Насамперед треба скоротити вартість газу для профільних підприємств. Адже дороге паливо - основна причина високої ціни на товар. Лише на горлівському концерні «Стирол» газ становить понад 80% собівартості продукції. Політик переконаний: блакитне паливо для хімічних підприємств реально постачати за внутрішніми російськими цінами - 70 доларів за тисячу кубометрів. Це майже в 3,5 рази менше, аніж хіміки платять нині.

 

На тлі незавершених переговорів між Тимошенко та Путіним про умови газового співробітництва на наступний рік та про долю штрафів за нинішній це виглядало ефектно. Проте, повністю не відповідало дійсності. Справді, хіба ж будуть хіміки та журналісти з пулу перевіряти інформацію з вуст державного мужа і двічі екс-прем'єра?

 

А правда полягає у наступному: За офіційними даними Газпрому, у 2009 році ціни на газ у Росії становлять близько $60 за тисячу кубометрів газу для населення й $100 - для промисловості. Більше того, в «Газпромі» однаково мають намір скоротити відставання внутрішніх цін від експортних вже в 2010 році.

 

Тобто, ціни в 70 доларів для української промисловості у принципі бути не може. Невідомо, на які жахливі поступки міг би піти Янукович, щоб отримати ціну на газ нижчу, ніж в самій Росії. Хоча в умовах кризи навіть за політичні поступки Газпром не буде продавати газ дешевше, ніж на російському ринку, оскільки в такому разі наступатиме кримінальна відповідальність для самих посадових осіб Газпрому.

 

Проте відсутність альтернативної інформації, замовчування правди в цьому питанні зіграло на руку Януковичу. Йому в його електоральній вотчині ще вірять на слово.

 

Однак навіть такі обіцянки не могли зіграти на тлі переконливих за формою і суттю меседжів підсумкової прес-конференції Тимошенко і Путіна в Ялті. Табір Януковича на жодному наступному ток-шоу не спромігся дати більш глибокий погляд на проблему. Показовим є й те, що на газову тему сам Янукович не зважився щось сказати на Петербурзькому з'їзді «Єдиної Росії», лідер якої є той таки Путін. Він навіть не відмежувався від РосУкрЕнерго, до якого його знову почав «прив'язувати» БЮТ. Навпаки, спікерами Партії регіонів в газовій тематиці виступили люди, лояльні до РУЕ та Фірташа, які не спромоглися дати чітку відповідь на просте питання: чому ж ця «корисна» структура вимагає з України 8 млрд. доларів і чому Партія регіонів її після цього захищає?

 

Одним словом, на локальному рівні газова тема дала тимчасовий успіх, на національному ж Янукович зазнав ще однієї поразки.

 

Байки тьоті Юлі і «добрий дядя» Володя (не Ленін)

 

Юлія Тимошенко, на відміну від свого головного опонента, має вдосталь приводів, щоб засвідчити свою відданість виборцям і розраховувати на очікувану лояльність. Цих приводів так багато, що доводиться з них обирати, аби не витрачати сил на дрібниці. А як відомо, на прем'єрській посаді та ще й під час виборчої кампанії дрібниць не буває. Ось така суперечність.

 

Очевидно, з необхідності поєднувати часто непоєднуване Тимошенко часом робить кроки та заяві, після яких доводиться придумувати нові заяви, щоб глядачі забули про попередні. За ефектом схоже на залпи салюту: кожен вибух затьмарює інший, а в підсумку нічого конкретного, крім приємних яскравих візуальних вражень.

 

Отже, мова піде про кілька таких невдалих інформаційних «залпів». На початку тижня, 16 листопада, практично всі телеканали з першої десятки показали сюжети про боротьбу Тимошенко із зловживаннями у сфері закупівлі ліків та медобладнання. Прем'єр зробила прозорий натяк на свого головного конкурента: більшість зловживань трапилися саме під час його другого прем'єрства. Здавалося, що слідом за Межигір'ям розгортається нова, неприємна для Януковича тема: злочинна спекуляція на здоров'ї громадян.

 

 

16.11.2009, Інтер, Новини

Ольга Бонлдаренко, ведуча: Ціни на медичне обладнання, ліки та вакцину, які закуповує держава, перевірятиме спеціальна комісія. Про її створення заявила Прем'єр Юлія Тимошенко перед робочою поїздкою до Хмельницького. Глава уряду виявила, що ціни на ліки, про які вона домовлялася з виробниками, менші за нинішні майже втричі. Тепер всі відомства, що мають відношення до сфери охорони здоров'я, перевірятиме міжвідомча група. До неї увійдуть представники Генеральної прокуратури, Податкова адміністрація та правоохоронні органи.

 

Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: «Поки ми не піднімемо всю цінову політику, не розгорнемо повністю всі ціни виробників, і не звіримо з тим, що купувалося попереднім урядом у 2007 році, цими міністрами. 2008-2009 рік, я поки що висновки не можу робити. Я пому порівняти ці ціни, про які я домовлялася з виробниками, з тими цінами, які були в попередні роки».

 

16.11.2009, УТ-1, Новини

Людмила Томанек, ведуча: Прем'єр-міністр України береться за ціни на ліки. Юлія Тимошенко створює спеціальну групу, яка вивчатиме цінову політику при закупівлі медичного обладнання, ліків та вакцин за бюджетні гроші. У кого знайде відкат - тим непоздоровиться. Так Тимошенко заявила сьогодні на брифінгу в аеропорту «Бориспіль» перед відльотом до Хмельницького. Сама ж і очолить ревізійну комісію, куди запрошує Генеральну прокуратуру, податківців, депутатів та журналістів.

 

Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: «Якщо тільки буде встановлено хоч один факт, що купують медичне обладнання і лікарські засоби з такими відкатами і незрозумілими націнками, а не по ціні виробника, я буду особисто ініційовувати порушення кримінальних справ, найжорсткіше розслідування і відповідати ці люди в повній мірі по діючим Законам в Україні».

 

 

Отже, Тимошенко вказала на часовий проміжок 2007 - 2009 та пообіцяла особисто ініціювати жорстке покарання. Конкретність і жорсткість - це те, що свідомо і підсвідомо викликає іноді повагу, страх чи довіру. Це запам'ятовується. І відволікає увагу від суті.

 

А справа в тому, що саме зусиллями БЮТ спільно з Партією регіонів у 2007 році було створено Тендерну палату, через яку у 2007-2008 рр. з держави різними «відкатами» викачали десятки мільярдів гривень. Якщо бути точніше, то Рахункова палата називає цифру в 40 докризових млрд. гривень, які зникли в невідомому напрямку. До цієї справи доклали рук люди, які сьогодні спокійно почуваються народними депутатами від БЮТ, зокрема Сергій О., Антон Я. та Андрій К.

 

Інтуїція підказує, що після Лозінського та «педофілів» та за два місяці до першого туру Тимошенко зробить усе можливе, щоб не спалахнув новий «закупівельний» скандал. Тому чекати на грандіозну справу «аптекарів-шкідників» марно. Покарані будуть «стрілочники», «умовно» і «заднім числом».

 

Розбирати телетріумф з прямою трансляцією спільної прес-конференції Тимошенко і Путіна в даному тексті не має смислу, оскільки це потребує окремого аналізу. Зауважимо лише кілька деталей-нестиковок, які могли б зіпсувати картину успіху.

 

Отже, 18 листопада прем'єр заявила, що наступного року Україна матиме вдвічі вищу плату за транзит російського газу. На прес-конференції 19 листопада Путін оприлюднив іншу узгоджену цифру: зростання становитиме 60%. Різниця питання може видатися «нікчемною»: за добу плата Україні «схудла» майже 950 млн. доларів. Невідомо от що: Тимошенко свідомо збрехала глядачам чи все таки заявила більше, щоб отримати хоча б 60% зростання. Пояснення годі чекати від неї чи її неповоротких опонентів.

 

18.11.2009, ICTV, Факти; УТ-1, Новини

Юлія Тимошенко, Прем'єр-міністр України: «У нас повністю врегульовані всі стосунки по розрахункам, вперше за 18 років Україна вчасно за все розрахувалася і буде так само себе поводити. Єдине приємне, що у нас виникає з 1 січня 2010-го року - це знову ж вперше за 18 останніх років буде суттєво піднята ціна на транзит російського газу через територію України. По нашим розрахункам, приблизно в 2 рази».

 

 

20.11.2009, 5-й канал «Время новостей»

Юлия Тимошенко, премьер-министр Украины: «Тот шаг, который сделало правительство России, Владимир Владимирович, «Газпром» о том, чтобы не начислять штрафные санкции Украине в 2009 году... Мы ценим это, и это помогает Украине сбалансировать НАК «Нефтегаз», сбалансировать всю нашу работу».

 

Валерий Клименко, ведущий: Также Владимир Путин заверил свою украинскую коллегу, что стоимость российского газа со следующего года будет рассчитываться по рыночным ценам, то есть увеличится на 60 %. Несмотря на 3-часовое опоздание российского премьера, повестка дня сегодняшних переговоров, а также заседание межправительственной комиссии были рассмотрены полностью.

 

Чекаючи на переговори в Ялті, Тимошенко не витрачала даремно часу. Зокрема, того ж 18 листопада на засіданні Кабміну прем'єр в черговий раз повідомила про вихід економіки країни з кризи. Проте ця «новина» нікого не вразила, і не потрапила нікуди, окрім 5-го каналу, власник якого зовсім нещодавно став членом Кабінету міністрів. Особливо пікантно виглядає інформація про закінчення кризи у блоку замовних новин передачі «Бізнес-час».

 

Іншим цікавим моментом стало замовчування того факту, що втримати економіку на плаву вдалося головним чином завдяки тісному співробітництву з МВФ. Ще тиждень тому Тимошенко називала свою співпрацю з МВФ головною запорукою успіху та стабілізації. Нині про це жодного слова. Як і про неотримання чергового траншу через недотримання добровільно взятих перед фондом зобов'язань проводити непопулярні реформи.

 

18.11.2009, 5-й канал, Бізнес-час

Кореспондент: Україна поступово виходить із кризи. Уряд вказує на позитивну динаміку ВВП за підсумками третього кварталу. За словами Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, якщо у четвертому кварталі минулого року економіка була в шоці, і падіння ВВП перевищило 20 відсотків, то далі крок за кроком вона рухалася до одужання. Підтверджує це і скорочення безробіття. За даними уряду, у січні цього року без роботи залишилися 900 тисяч громадян, у жовтні - лише 500 тисяч. Позитивна динаміка виробництва підтримувалася здебільшого завдяки агросектору та за рахунок поступового відновлення позицій України у зовнішній торгівлі. Зазначимо, у проекті бюджету на наступний рік уряд передбачив зростання ВВП на 3,7 відсотка, а інфляцію - 9,7 відсотка.

 

Віктор Ющенко, парадоксів друг

 

Президент нарешті особисто включився у виборчу кампанію. Про це свідчить як зменшення кількості помилкових кроків (Ющенко все-таки має чудову інтуїцію щодо потрібних дій у критичних ситуаціях, чого не скажеш про його оточення).

 

Слідом за тавруванням Тимошенко «бомжем» та «Вона - це криза», Ющенко зважився на змістовні кроки. Закони, потрібні прем'єру, - ветуються, закони, шкідливі для рейтингу лідерки БЮТ - підписуються і подаються як власне досягнення. Байдуже, що при цьому використовуються взаємовиключні аргументи. Цю особливість помітили тільки на плюсах, то ж краще за Гайдукевича і не скажеш:

 

16.11.2009, 1+1, ТСН

Віталій Гайдукевич, ведучий: Парадоксальна математика. Уряд просить мільярд гривень, Президент відмовляє, бо ж це ж їх доведеться друкувати, інфляція. Уряд просить Ющенка не погоджуватися на нові соцстандарти, бо це ж треба гроші друкувати. Тут Ющенкові аргумент - емісія, інфляція - не працює. Не лишилась осторонь і опозиція. Мовляв, або гроші на «соціалку» або відставка. Кабмін стоїть на своєму - немає ані в держави грошей, ані в Раді голосів на відставку Тимошенко.

 

З іншого боку, Президент серйозно прорахувався на головному медійному фронті. Починаючи з 14-16 листопада, Секретаріат і особисто Ющенко пророкували неймовірні штрафи у розмірі 7,5- 8 млрд. доларів з боку Газпрому за недобір Нафтогазом газу, дорікали Тимошенко за найнижчу плату за транзит і найвищу ціну газу в Європі. Крім того, в Україну було спеціально запрошено грузинського Президента М.Саакашвілі для створення додаткового подразника для Володимира Путіна.

 

Вся ця кампанія була повністю перекреслена ялтинською прес-конференцією. Більше того, Тимошенко знову актуалізувала тему РосУкрЕнерго, тобто, ще раз нагадала виборцям головну причину провалу президентства Ющенка - корупцію і надмірну довіру до нечистого на руку оточення і «любих друзів».

 

На додатчу, штаб БЮТ очевидно доклав непоганих зусиль, аби на телеканалах та в Інтернеті позбиткувалися над Ющенком через його незнання імені свого російського візаві, якому він написав листа про проблеми в газовій сфері та необхідність їх вирішення. На тлі досягнутих домовленостей в Ялті і лист Ющенка, і прикра помилка у звертанні до Медведєва виглядали доказом непрофесійності Президента.

 

19.11.2009, 5-й канал, Час новин»

Ігор Татарчук, ведучий: Зміни до газових угод хоче внести Віктор Ющенко. Про це Глава держави написав у листі своєму російському колезі. Український президент пропонує невідкладно створити спільну групу для внесення змін до тексту угоди. Віктор Ющенко повідомив про це під час спільної прес-конференції з Михайлом Саакашвілі. Також Глава держави наголосив: нинішні угоди - дуже ризиковані та невигідні для України. Ющенко вважає несправедливим, що за останні три роки ціна на транзит російського блакитного палива залишається незмінною. А ось ціна на блакитне паливо для України 2006-го - зросла утричі.

 

Віктор Ющенко, Президент України: «Я особливо хочу підкреслити, що за 3 роки ціни на газ зросли втричі, а ціни на транзит залишаються на рівні 2006 року. На початок поточного року ціна на газ в Україні була 360 доларів. Для справки хочу відмітити: ціна газу в той же час в Німеччині складала 170 доларів. До речі, ця ціна сьогодні.»

 

19.11.2009, ICTV, Факти; УТ-1, Новини

Марина Петрова, кореспондент: Російська тема не зникає після заяв Віктора Ющенка із сподіваннями, що Чорноморський флот не нарощуватиме військової присутності до часу виводу з України. Бо напередодні Президент надіслав своєму російському колезі листа з проханням посприяти перегляду газових угод. Штраф за неспожите паливо зростає, ціна на нього теж, а тариф за його транзит - ні».

 

Віктор Ющенко, Президент України: «Тому ці штрафи, які нараховані. Я звернувся до російського Президента Анатолія Дмитровича, щоб вони були переглянуті. І скасовані. Поскільки їх мотив не базується на організації симетричних ринкових відносин».

 

Хоча, з іншого боку, шкода, що Секретаріат не здогадався подати слова Ющенка про російського президента як дотепний жарт над маріонетковим, керованим Путіним, політиком: мовляв, хто його там знає, того хлопця, який у Путіна працює президентом Росії. Могла б вийти чудова асиметрична відповідь на пласкі жарти Путіна про «двох бійців».


Але чого немає, того немає. То ж будемо сподіватися, що наступного разу і Ющенко, і решта фігурантів порадують нас чимось витонченішим.

 

Далі буде.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24475
Читайте також
03.06.2010 10:30
Людмила Межигірська
, для «Детектор медіа»
22 879
22.02.2010 08:12
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 311
14.02.2010 12:43
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
20 124
09.02.2010 13:28
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
9 574
03.02.2010 16:58
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 369
29.01.2010 09:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
19 848
22.01.2010 13:25
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
12 224
26.12.2009 22:49
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
17 258
19.12.2009 10:12
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
11 473
11.12.2009 13:39
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
7 839
04.12.2009 11:49
Ігор Радзієвський, Богдан Червак, для «Детектор медіа»
8 580
03.12.2009 10:29
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
6 817
28.01.2009 16:29
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 422
23.12.2008 09:54
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
49 802
17.12.2008 10:21
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
23 496
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 524
02.12.2008 09:35
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
37 527
24.11.2008 17:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
45 307
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
обычный вася
5262 дн. тому
Любопытное дело! При всём желании автора быть объективным в своих оценках, он заметно "тяготеет" в сторону позиции: о власти или ни чего или хорошее! Чувствуется, что статью писал очередной полуинтелигент с затуманеным сознанием от речей мужика в юбке. Помниться Йозеф Геббельс так же красиво, эмоционально с запалом мог произносить речи и убеждать... Бля, да что же вы все за лохи! Задайте себе вопрос, стало ли вам лучше от нынешней власти? Бензин дешёвый стал?... Цена газа уменьшилась?... Вы своим детям больше стали позволять покупать?... Вы стали жить в лучших бытовых условиях?... Продукты подешевели?... Метро подешевело?... В европейских странах цены упали в связи с кризисом!!! А у нас это повод цены только поднять... Что бы отыметь граждан в ж.. и оплатить из их же кармана свои популистические лозунги!!!
юлия
5266 дн. тому
очень интересно, почему на Телекритике не обратили внимания на чУдный репортажик, показанный на УТ-1, про село Криві Коліна в Черкасской обл. Там меценат за свой счет, можно сказать, цивилизацию привел в село, но приехал президент, и показывали только президента, и прямая речь шла только президента. А мецената будто и не было...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду