Яценюк: над прірвою в полові

9 Лютого 2010
9573
9 Лютого 2010
13:28

Яценюк: над прірвою в полові

9573
В період між турами виборів молодий політик змінює погляди заради м’якої посадки у якесь можновладне крісло. Моніторинг політичного популізму та брехні. 30 січня – 5 лютого 2010 року
Яценюк: над прірвою в полові

 «Детектор медіа» продовжує проект «Моніторинг ролі ЗМІ та політичної реклами у виборах-2010» у рамках проекту громадської організації Internews Network «У-Медіа». Складовою проекту є аналіз публічних заяв, політичних програм та агітаційних меседжів кандидатів. Детальніше про сам проект можна прочитати тут.

 

На думку автора, Яценюку, щоб зрозуміти причини своєї поразки, варто перечитати роман Джерома Селінджера «Над прірвою в житі». Українцям, які втомилися від цинічності Тимошенко і Януковича, хотілося знайти лідера, який руйнуватиме основи брехні, нагромадженої ключовими політиками за останні 5 років. Але люди хотіли обрати не «божевільного» (в позитивному сенсі цього слова, як Анатолій Гриценко), який просто кине виклик Системі, а політика, який доведе, що знає, як її зламати. і зуміє це зробити, і зрештою переконає в успішності такої спроби.

 

Яценюк натомість обрав собі амплуа Голдена Колфілда, такого собі українського політичного нонконформіста: дуже привабливого своїм поривом відстоювати гарні ідеї, але вкрай безпомічного, коли йдеться про покрокове втілення ідеалів у буденній політичній реальності. 

 

Яценюк відкрито називав своїм головним завданням на виборах «створення нового порядку денного» замість нав'язаних «розкольницьких» меседжів Януковича і Тимошенко, «стирання ліній розділення» і об'єднання країни. Насправді він спромігся лише мобілізувати частину колишніх помаранчевих виборців у Західній Україні та добре завчити кільканадцять тез про власну виключність і безальтернативність. Цього вкрай мало, щоб претендувати на статус загальнонаціонального лідера, за який хоче вчепитися Яценюк.

 

Яценюк, розкладений «по поличках»

 

Автор відверто визнає: всі виступи Арсенія Яценюка на телеканалах напрочуд цілісні. Екс-спікер виголошував і повторював одній й ті ж меседжі, тези, навіть приклади й анекдоти. І це цілком правильна стратегія і навіювання, і переконання, і гарантованого донесення до максимальної кількості виборців своїх принципів та поглядів.

 

Проте в ньому як претенденту на звання «нового політика» і лідера нового, якісно іншого покоління українських політиків найбільше цікавила здатність приводити свої дії у відповідність до своїх заяв.

 

А з цим виникали справжні проблеми.

 

1. Зокрема, 21 грудня на «Свободі слова» з Андрієм Куликовим виник справжній казус. Лейтмотивом свого виступу в першій частині програми Ясенюк зробив акцент на подоланні корупції на всіх щаблях влади:

 

Меседж №1: Немає того, хто може мене купити. Тому тільки Яценюк здатний розпочати боротьбу з корупцією в країні.

 

Меседж №2: Я створю Національний антикорупційний комітет. Я знаю майже в обличчя ті кілька тисяч правоохоронців, які готові і спроможні при новій владі боротися з корупцією. В мене є цілий генерал-полковник міліції Хоменко, який очолить цю боротьбу. Тобто, в Яценюка є реальні інструменти боротьби.

 

Меседж№3: Я запроваджу пожиттєве ув'язнення за корупцію, декларування доходів і видатків, скасую недоторканність президента, депутатів і суддів. Тобто, Яценюк зробить боротьбу з корупцією незворотним процесом.

 

Але... Як з'ясувалося в другій частині програми, Яценюк не зробив і найменшої спроби боротися проти корупції, оскільки проігнорував голосування у парламенті антикорупційних законів авторства Гриценка. Тоді не вистачило якраз кількох голосів для їхнього затвердження. Відповідно, можна сказати, що весь попередній ефір пішов Яценюку в «мінус».

 

2. Почавши розвивати тему «фальсифікацій виборів» і «поділу країни на двох» у червні-липні, Яценюк 11 січня робить заяву, в якій прямо звинувачує команди Тимошенко і Януковича у підготовці фальсифікацій результатів виборів.

 

Більше того, Яценюк обіцяє боротися з фальсифікаціями на кожній дільниці, де тільки таке трапиться. Його меседжі наполегливо поширюються у ЗМІ і створюють враження серйозності намірів кандидата. Зрештою такий справжній вчинок на тлі заяв міг тільки зіграти на користь Яценюку, довести, що він не лише виголошує передвиборчі гасла, а й справді налаштований на тривалу боротьбу за країну і за владу:

 

«Кандидат на пост Президента України Арсеній Яценюк заявляє, що судитиметься по кожній виборчій дільниці, де буде виявлено порушення на виборах Президента України.

 

Про це він заявив у Дніпропетровську під час прямої телефонної лінії газети "Комсомольская правда в Украине", повідомили УНІАН у прес-службі А.Яценюка.

 

Він наголосив, що "фальсифікації виборів уже почалися". За його словами, "є БЮТ і Партія регіонів, які розуміють, що це (ці вибори) - їхній фінальний акорд".

 

"Програш у цій виборчій кампанії для Тимошенко і для Януковича означає фактично політичну пенсію без утримання, тому вони заготувили різні методи фальсифікації, і я знаю про всі ці методи, які вже сьогодні пропонуються", - додав А.Яценюк.

 

Він зазначив, що в основному "перший удар робиться на села, тому що у нас 33 тисячі сіл". За його словами, у них нереально не тільки завезти міжнародних спостерігачів, але й більшість кандидатів не можуть забезпечити в усіх селах спостерігачів, а також членів всіх виборчих комісій.

 

Як сказав А. Яценюк, "фальсифікація розрахована, в першу чергу, на бідне населення, якого в нас 90%". Він додав, що йдеться про "скуповування голосів, підкуп членів комісій". "По селах уже їздять і роздають гроші», - зауважив кандидат у президенти.

 

А. Яценюк наголосив, що "підкуп виборців здійснюється навіть у столиці України", зокрема, у Києві роздають"подарунки" від Партії регіонів і БЮТ. "І це в місті Києві! Ви уявіть собі, що відбувається в глибинці?! " - заявив він.

 

При цьому кандидат у президенти підкреслив, що готовий до захисту результатів виборів на кожній виборчій дільниці. "В принципі, тільки в таких кандидатів, як Тимошенко, Янукович і Яценюк, повністю сформовані комісії. В інших - або взагалі відсутні по окремих регіонах, або відбулися заміни, а хтось навіть не почав формування", - додав він.

 

А.Яценюк наголосив, що займався "цим питанням 8 місяців, оскільки прекрасно розумів, що можна мати рейтинг хоч 20%, тільки цей рейтинг мої "друзі" з БЮТ і Партії регіонів обскубають, як курку".

 

Він також запевнив, що по кожній дільниці, де будуть порушення, звертатиметься до суду. "Я, звичайно, розумію, що є адміністративний і фінансовий ресурси в руках Тимошенко і Януковича, але нічого, будемо "воювати", - додав А.Яценюк» (11.01.2010, УНІАН)

 

«Андрій Данилевич, журналіст, телеведучий: ... На виборах у Хорватії результати були відомі на наступний день. Вийшов президент, вийшов його опонент, привітав переможця і пішов... Не пішов на майдани доводити, що були фальсифікації. ... У нас вже за 3 місяці ми почали чути про фальсифікації. Чим ближче дати виборів, всі вже просто вголос кричать про це. Чи в нинішніх політичних і економічних умовах, на вашу думку, існує реальний механізм захисту волевиявлення громадян? Чи може у нас колись бути так, як у Хорватії?

 

Арсеній Яценюк: Розпочну з того, коли ми з вами, коли ще в країні була свобода слова, і в прямому, і в переносному сенсі, чудово до травня працювали на каналі "Інтер". Ви мене туди запрошували, і я вам щиро вдячний. Тоді, коли ми, власне кажучи, говорили правду. Правду, яка була спрямована й на те, щоби в країні не було фальсифікацій, на те, щоб в країні відбулася нова влада, на те, щоб кожен виборець міг захистити свій голос.

 

Коли ми кажемо про те, чи можна втримати результат, то треба спочатку розшифрувати, що таке фальсифікації, з чого вони розпочинаються. Адже фальсифікація - це не просто придбання голосу, що сьогодні поширено по всій країні. 33 тисячі виборчих дільниць у селах, в тих селах, де пенсія 640 гривень. Туди приходять, дають 200 гривень і кажуть: проголосуй. І людина в зневірі.

 

Я проїздив 10 місяців. Як правило, стоять на майдані тисячі людей, 5-7 тисяч. В очах темно, у них просто опущені руки, люди просто не вірять у те, що щось може змінитися. Ти витрачаєш неймовірну силу, неймовірну енергію для того, щоб їм сказати: "Встаньте з колін. Послухайте, ми ще можемо це зробити, ми відбудемося як держава і нація. Я вам передаю свою енергію, тільки ви ж увімкніться, ви ж повірте в це". І люди починають вірити.

 

Тому віра - це єдине, що врятує країну. Віра в себе, віра в правильність свого вибору. Віра в те, що ти не продаси свій голос, тому що продаж голосу - це те саме, що продати майбутнє, що продати душу. Я їм казав: "Ви сьогодні продасте свій голос, завтра у вас витягнуть з кишені в 10 разів більше. Тільки подумайте, що ви будете казати своїм дітям, чому ви продали їхнє майбутнє і майбутнє країни"» (14.01.2010, ICTV, «Кращий кандидат»).

 

Однак уже після першого туру тема фальсифікацій та організованого опору спробам спотворити народне волевиявлення зникає. Більше того, Яценюк вже стверджує, що боротьба у першому турі була «нудною». Для нього головне тепер - якнайшвидше приведення до влади Президента, навіть якщо він виграв з відривом у 15 чи 1 голос. Головне - перемога на виборах, а не прозора і чесна процедура.

 

Яценюк уже навіть сподівається, що Тимошенко або Янукович усвідомлять свою історичну місію і почнуть змінювати країну. Отже, сторінку активної боротьби за своє політичне майбутнє шляхом реального зіткнення з «титанами» української політики перегорнуто й забуто:

 

«Куликов: Ви знаєте, ви самі сказали, що на президентських виборах немає місць, - тому я не скажу, на якому місці опинився мій кандидат... Так от, ви будете голосувати, або не будете голосувати, - ваше право, - але суперечності зараз у суспільстві такі, що, на вашу думку, чи є загроза того, що суперечності ці другого туру будуть розв'язані за силовим сценарієм?

 

Яценюк: Ви бачите, що кампанія, в принципі, до першого туру пройшла доволі мирно - я би навіть сказав, нудно. І тут я покладаю за це відповідальність на всіх кандидатів у президенти. Зараз пішло загострення. Чому загострення? - для окремих політиків ця кампанія є політичним реквіємом. Уже остання музика. А у них страх, неймовірний страх перед втратою влади.

 

Я, по-перше, не бачу можливості для нового Майдану. Він може бути, тільки якщо він проплачений. Тоді це не Майдан, це ілюзія Майдану. Друге - щодо того, чи будуть суди. Моє відчуття наступне. Навіть якщо перемога буде в один відсоток, в Україні буде оголошений президент, і цей президент приступить до виконання своїх обов'язків. Іншого шляху немає. Один відсоток - це 300 тисяч голосів. А взагалі-то, навіть якщо перемога в один голос - це вже перемога. Тому я очікую 7 лютого - що ми побачимо нового президента. Я очікую, що цей президент, можливо, усвідомить свою відповідальність, хоча я чудово знаю і одного, й іншого з кандидатів. І я очікую того, що країна ну хоча би почне усвідомлювати, що треба зробити. Це для нього завдання - до речі, історичне завдання. Кожен президент повинен бути історичною особистістю, а не просто особистістю, яка притулила свою п'яту точку в офісі на Банковій» (25.01.2010, ICTV, «Свобода слова»).

 

Але навіть це ще можна було б пропустити повз вуха, якби не інтерв'ю Яценюка українській службі Бі-бі-сі, в якому він заперечив існування ризику зриву чи фальсифікацій другого туру президентських виборів у зв'язку зі змінами до закону про вибори (щодо усунення кворуму на засіданнях виборчих комісій):

 

«Бі-бі-сі: Чи вірите ви в те, що ухвалення зміни до виборчого законодавства насправді сприятиме тому, що голосування буде справді прозорим, демократичним, вільним і відображатиме справжнє волевиявлення людей? Чи навпаки - ці зміни відкривають якійсь простір для можливих фальсифікацій і маніпуляцій?

 

А. Яценюк: Тут треба дати виключно юридичну відповідь, а не політичну. Що ці зміни передбачають? Те, що якщо одна половина комісії відмовилась приходити на засідання комісії, то таке засідання все рівно правомочне. Тому є відповідь дуже проста: просто прийдіть на засідання комісії! І ці зміни не мають ніякого впливу ані на виборчий процес, ані на процедуру голосування. Самий простий варіант зриву виборів - це просто не прислати своїх членів у комісію. Зробить це та сторона, яка зрозуміє, що вона програла вибори в тому чи іншому окрузі. Тому ці зміни спрямовані на одне - на те, щоби члени виборчих комісій все ж таки прийшли. І на те, щоби та сторона, яка програла чи то на Заході, чи то на Сході, не зловживала законом і завдяки цім маніпуляціям не визнавала результати виборів в тому чи іншому окрузі такими, що не відбулись. А є друга частина - політична. Бо кожен буде кричати "Тримай крадія!" у тому випадку, якщо він програє вибори. Це вічна гра - українські вибори. Нічого не змінилося в цьому питанні. І чи прийнятий цей закон чи не прийнятий цей закон, все рівно будуть говорити про фальсифікації. Сумнівів немає. Адже я розпочав взагалі свою виборчу кампанію на чому? Перше - я не сприймаю таких політиків, як Тимошенко і Янукович. І друге - я маю свій курс, новий курс розвитку країни. Якщо я боровся з Януковичем і Тимошенко протягом виборчої кампанії, яку позицію ми можемо зайняти після виборів? Тільки таку саму, послідовну. Іншої позиції не може бути» (Бі-бі-сі).

 

3. Нарешті, Яценюк продемонстрував свою абсолютну схожість на інших українських політиків у здатності змінювати погляди з принципових, фундаментальних питань залежно від політичної кон'юнктури. 

 

Позиціонуючи себе єдиним альтернативним кандидатом, Яценюк протиставляв свою готовність працювати в рамках існуючої Конституції намірам Тимошенко і Януковича переписати Основний закон під себе. На тлі невдалої змови двох лідерів щодо ухвалення конституційних змін це справді було гарним прикладом і аргументом для виборців. Яценюк пропонував втілювати радикальні зміни, не розхитуючи основи державності. Це викликало природну підтримку і сприйняття:

 

«У нас, звичайно, є проблеми і в Конституції України. Але хотів би зазначити: не можна Конституцію підлаштовувати під ситуацію. Конституція не є статутом акціонерного товариства, і в залежності від того, як змінилася ситуація на ринках, давайте перепишемо Конституцію під одного чи іншого політичного лідера. Треба припинити дискусію про підлаштування Конституції. А зобов'язати всіх, незалежно від того, чи це рядовий громадянин України, чи це глава держави, виконувати чинний закон і чинну Конституцію. В цьому я бачу становлення політичної і правової системи України...

 

... Я категоричний противник дискусії про негайну зміну Конституції. Не можна в конституційних питаннях поспішати. А тим більше не можна підлаштовувати норми Конституції під ситуацію, як відбувалося. На жаль, я змушений констатувати, що така спроба в Україні була рівно чотири місяці тому, коли дві політичні сили фактично намагалися кардинально і радикально підлаштувати країну під себе і поділити її на двох. Дійшло до ситуації, коли за проектом Конституції було передбачено обрання Президента в парламенті і продовження терміну повноважень як парламенту, так і місцевих органів влади...

 

Тому я бачу необхідність зобов'язати всіх виконувати чинну Конституцію. Зміни до української Конституції можуть відбуватися тільки за згодою українського народу. Недосконалість політичної системи в парламенті не дає можливості парламенту сьогодні самостійно приймати рішення про те, який основний закон держави повинен бути.

Виступ Арсенія Яценюка на самміті «Ялтинська європейська стратегія» (26.09.09, ICTV, спецвипуск програми «Свобода слова»).

 

Проте після поразки в першому турі у Яценюка несподівано з'явилася нагальна потреба змінити Конституцію, прилаштувати її до своїх ситуативних політичних потреб, тобто до можливих позачергових парламентських виборів. Цинізм Яценюка полягає в тому, що він не може не усвідомлювати того, що навіть в разі проведення таких виборів система виборчого права кардинально не зміниться:

 

«Яценюк: Тепер - щодо того, як далі будувати парламентську систему...

 

Куликов: Які ваші акції у цьому закритому акціонерному товаристві, пане Яценюк?

 

Яценюк: Одна акція, один голос і неймовірна воля, бажання до того, щоб змінити якісно цю систему - з цим я йшов на президентські вибори. Отже, що треба зробити для зміни цієї системи? В першу чергу, мова іде про виборчий закон - як вибираються сьогодні депутати, і як взагалі змінили виборчий закон? - Через зміни до Конституції. До речі, українську Конституцію, на диво, жоден з українців не приймав. Ніхто з сьогоднішніх 46-ти мільйонів українців не голосував за Конституцію. Сталося так, що її по ночам приймають - замість того, щоб ночами справами займатися, Конституції пишуть. Тому коли мова йде про зміну до Конституції, тоді й змінили виборчий закон. І замість 450 депутатів зараз вистачає 5 - п'ять керівників фракцій, які самостійно, за вказівкою, дають команду: голосуємо "за" чи голосуємо "проти". Тому перше, що необхідно зробити у виборчій системі - якісна зміна цієї системи, де людина голосує за фахового політика, за професійного політика, який вміє сказати, і який - найважливіше - вміє зробити, який закріплений до відповідного виборчого округу, який закріплений до відповідного міста і є членом партії. Ви повинні голосувати за особистість. Ви не повинні голосувати за кота в мішку» (25.01.2010, ICTV, «Свобода слова»).

 

Отже, поразка на виборах Президента нічого не навчила Арсенія Яценюка. Він самочинно присвоїв собі роль Рятівника нації, яку він просто не зміг втілити через брак послідовності, політичного досвіду та надмірну самовпевненість. В період між турами замість того, щоб продовжувати критику обох кандидатів, вражених - за його власним визначенням - «вірусом корупції», Яценюк робить маневр для м'якої посадки у якесь можновладне крісло.

 

Фото - http://www.obozrevatel.com/

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9573
Читайте також
22.02.2010 08:12
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 311
14.02.2010 12:43
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
20 124
03.02.2010 16:58
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 369
29.01.2010 09:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
19 848
22.01.2010 13:25
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
12 224
26.12.2009 22:49
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
17 258
19.12.2009 10:12
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
11 473
11.12.2009 13:39
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
7 839
03.12.2009 10:29
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
6 817
27.11.2009 08:44
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
24 475
28.01.2009 16:29
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 422
23.12.2008 09:54
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
49 802
17.12.2008 10:21
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
23 496
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 524
02.12.2008 09:35
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
37 527
24.11.2008 17:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
45 307
17.11.2008 17:09
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
22 716
03.11.2008 07:59
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
16 860
03.10.2008 11:24
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
22 491
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знающий
5191 дн. тому
Телекритика, почему не пишем о том, как айстил студио и Украина окончательно разругались и "народна зирка" уехала на стармедиа? Как Паперник продолжает "уводить" многотысячные средства - откаты с проведения кастингов, договоров со звёздами и т.д. через фирму SAL, которую сам же "в тихоря" учредил через "вчерашнего" режиссёра по массовке Светлану Лёгкую, у которой никогда не было денег( у режиссёров по массовке бывают деньги?)? Как Татьяна Гнедаш покрывет Макса и все хитрые финансовые комбинации фирмы SAL?
babay
5191 дн. тому
To Jew Не позорьте нацию, или смените ник
Jew
5191 дн. тому
яйценюк-мальчик из прошлого
babay
5191 дн. тому
А чого це взялися за Арсюшу? Того, що він сказав, що визнає будь-якого президента і однаково піде в опозицію? Браво йому і респект! Тимошенко зараз повністю втратить повагу всіх, хто голосував за неї "аби не Янукович", бо вже, чесно, однаково хто, головне, щоб хоч щось робили для країни, а не боролися за владу для себе за принципом "чим гірше - тим краще"
Лис Микита
5191 дн. тому
Вже вибори закінчено, вже Тимошиха в ауті, ну чого й тепер на догоду їй чіпати Яценюка? Бо всім відомо, хто в нас чемпіон з демагогії та миттєвої зміни поглядів. Чия б то корова мичала...
Pipec
5191 дн. тому
Шановний Андрій Трипільський, в українській мові немає слова "меседж."
ха-ха
5191 дн. тому
вирвано фрази з контексту і зманіпульовано заявами яценюка. це не стаття, а заказуха. він якраз не шукає місця у владі, а вкотре заяивив, що буде в опозиції. а про констутитуційну стабільність він говорив ще в травні торік. тоді ж розповідав і як закрито писалася і переписувалася Конституція.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду