Янукович пішов шляхом Ющенка

3 Лютого 2010
18368
3 Лютого 2010
16:58

Янукович пішов шляхом Ющенка

18368
Вся супероптимістична риторика лідера опозиції слугувала виключно для того, щоб змусити виборців не думати про життя після виборів. Моніторинг політичного популізму та брехні. 30 січня – 5 лютого 2010 року
Янукович пішов шляхом Ющенка

Віктор Янукович був найбільш послідовним політиком. Принаймні на рівні декларацій до і після першого туру. Його критика уряду Тимошенко була безкомпромісною, запрошення інших конкурентів до співпраці після виборів - послідовними, заяви про напрямки змін внутрішньої та зовнішньої політики - досить зваженими (звісно, було перебільшення і перекручення фактів, але вони були менш помітними порівняно з подібними зловживаннями Ющенка, Тимошенко, Яценюка та решти).

 

Щоправда, Януковичу дуже бракувало красномовства і запасу слів, але й це не було головним для його виборців. Ключовим фактором переконування і побудови довіри була його впевненість у власних силах і власній перемозі, його вдала гра на поразках і помилках чинної влади, на недовірі громадян до неї. На цьому конику Янукович фактично і виграв перший тур виборів.

 

Проте Янукович так і не спромігся за весь час відповісти на одне ключове питання: що він робитиме зі своїм головним конкурентом після виборів - Юлією Тимошенко - прем'єр-міністром, яку він оголосив причиною всіх бід країни за останні 5 років. Ось у цьому його головна слабкість і головний обман довірливих виборців. Адже вони віддадуть голоси за його обрання президентом, а не за автоматичну відставку і політичне забуття Тимошенко. І головне, чи зможе Янукович в умовах співіснування з Тимошенко реалізувати свої передвиборні обіцянки, в тому числі підтримання соціальних стандартів.

 

Чи є у вас план, містер Фікс?

 

Про плани усунення Тимошенко від влади після виборів Януковича розпитували практично під час кожного шоу. Це були і прямі запитання, і непрямі, зокрема про те, чи буде він співпрацювати з головою уряду після обрання президентом. Звісно, Янукович постійно і категорично заперечував таку можливість.

 

Від серйозних розмов з наближенням дня голосування Янукович все частіше вдавався до пласких і не дуже вдалих жартів. Його так допекли цим питанням, що на якійсь зустрічі з виборцями в Харківській області «професора» прорвало про «кухню», де місце і Тимошенко, і її «жіночим примхам». Хтозна, може, Янукович знову просто хотів, але невдало висловився і не спромігся перефразувати Леніна про те, що навіть кухарка може керувати державою, і про те, які наслідки це може мати для держави.

 

Але чіткої відповіді про подальшу долю Тимошенко та її уряду виборці Януковича до 17 січня і після так і не дізналися.

 

Спочатку, ще в жовтні минулого року, Янукович обіцяв, що уряд буде відправлено у відставку одразу після його обрання. Але він наполегливо уникав будь-якої деталізації, яким чином це буде зроблено. Принаймні вголос Янукович не наважувався розвивати тему відставки уряду Тимошенко, не згадував положення Конституції, згідно з яким уряд у відставці продовжує виконувати повноваження до призначення нового. Очевидно, виборці цього б не зрозуміли:

 

«Євгеній Кисельов: Виктор Федорович, простите меня, я вот только не понял, а вы в принципе до выборов хотите отставки вот этой самой брехливой власти, как вы ее назвали? Вот вы хотите, чтобы Юлия Владимировна Тимошенко до выборов ушла с поста премьер-министра?

 

Віктор Янукович: Вы знаете, что на сегодняшний день все, что делает Тимошенко, не отвечает вызовам нынешнего времени. Мы ее год уговариваем: создай антикризисную программу, чтобы мы могли зряче делать то, что мы можем делать. Она этого не сделала. Так? Бюджет этого года, как тратятся деньги, мы не знаем, ведь мы же принимали решение по итогам первого квартала пересмотреть бюджет. Он не пересмотрен до сих пор.

 

Євгеній Кисельов: Ну так гоните ее.

 

Віктор Янукович: Нет, мы дважды поднимали этот вопрос, и у нас не хватало голосов.

 

Євгеній Кисельов: Поднимите в третий раз.

 

Віктор Янукович: Сегодня вопрос стоит о том, что дальше делать. Вот когда мне задают мои депутаты вопрос, что делать дальше, допустим, вообще нет правительства, мы взяли послали правительство в отставку, и нет правительства. Что дальше делать? Вот здесь на этот вопрос пока нет ответа.

 

Євгеній Кисельов: Правильно, а вот если вы побеждаете на президентских выборах, согласитесь, что это же абсолютно не означает автоматическую отставку премьера Тимошенко. Вот она с вами поборолась, вышла во второй тур, предположим, я рассказываю благоприятный для вас сценарий, проиграла, вы - президент, она - премьер-министр. Что дальше?

 

Віктор Янукович: Ну, как говорят, цыплят по осени считают.

 

Євгеній Кисельов: Ну, это понятно.

 

Віктор Янукович: Поэтому давайте мы доживем еще до ноября-декабря месяца, посмотрим, как ситуация будет дальше развиваться» (23.10.2009, «Інтер», «Большая политика с Евгением Киселевым»).

 

Потім у листопаді була навіть невдала спроба зібрати підписи для вотуму недовіри уряду. Щоб компенсувати враження від власної безсилості, Янукович уже чітко обіцяє, що одразу після його обрання буде новий уряд:

 

«Куликов: А якщо вони прореагують не так, як вам хочеться, то що буде? Стисло. Якщо не вдасться відправити уряд у відставку.

 

Янукович: Якщо не вдасться відправити уряд у відставку... Скільки там, на сьогоднішній день?.. 53 дні залишилось до виборів. Вибори, врешті-решт, відбудуться... І я виборцям сказав, - і я за свої слова відповідаю, - якщо цей закон не буде виконаний цим урядом, його виконає інший уряд. І перше рішення, яке буде прийнято, - це про виконання саме цих двох законів з першого листопада» (23.11.2009, ICTV, «Свобода з Андрієм Куликовим»).

 

У січні 2010-го Янукович взагалі намагався уникати цієї теми, наче відставка уряду - лише формальність після його обрання президентом. Зокрема, 14 січня на «Шустер live» про це не було жодного слова. 15 січня Євгену Кисельову після п'ятого запитання вдалося «розкрутити» лідера Партії регіонів на більш-менш зрозумілу відповідь:

 

«Євгеній Кисельов: Виктор Федорович, вот тут не могу не спросить. Хорошо, а что вы будете делать с Тимошенко? Вот представим себе - вы победили на выборах. Этот вопрос нельзя в этой ситуации не задать. А она же премьер-министр. Как бы по украинской Конституции, в отличие от многих других стран, действующий премьер-министр, действующее правительство не слагает полномочия перед вновь избранным президентом. И как с этим быть?

 

Віктор Янукович: Евгений, она - естественный оппозиционер. Ей это очень хорошо идет, к лицу, понимаете?

 

Євгеній Кисельов: Да, да.

 

Віктор Янукович: Вот она так вжилась в эту роль за всю свою жизнь. Поэтому это место для нее как бы естественно, и она...

 

Євгеній Кисельов: Подождите. Премьер-министра естественно или..?

 

Віктор Янукович: Оппозиционер, лидер оппозиции.

 

Євгеній Кисельов: Но она ж Премьер-министр. Что с этим делать?

 

Віктор Янукович: А я сказал, что с этим делать. У нас же Конституция предусматривает - есть власть, есть оппозиция. Я думаю, что она будет эффективный лидер оппозиции, и она не будет власти давать спокойно жить. Я говорю об этом абсолютно, как говорится, серьезно. И у меня есть...

 

Євгеній Кисельов: На посту премьер-министра?

 

Віктор Янукович: На посту лидера оппозиции.

 

Євгеній Кисельов: Но для этого она должна в отставку уйти. А если она не захочет?

 

Віктор Янукович: Да ее попросят. Ласково. Да, ласково попросят.

 

Євгеній Кисельов: А кто, как, вот если подробнее чуть-чуть? Зная Юлию Владимировну... Знаете, мне приходилось слышать и такое мнение, что выносить будут вместе с креслом.

 

Віктор Янукович: Я хочу вам сказать, что это произойдет, произойдет, независимо от того, что она хочет или не хочет. Независимо. Независимо от ее капризов. Хотя капризы женщину украшают. Но не в этом случае.

 

Євгеній Кисельов: Вы будете ставить вопрос с помощью ваших сторонников в парламенте о вотуме недоверия правительству?

 

Віктор Янукович: Это будет решать парламент. Я думаю, что моя позиция будет учтена прежде всего депутатами фракции Партии регионов в парламенте. И уверен в том, что есть два пути: или будет переформатирована коалиция, или в мае месяце будут досрочные парламентские выборы.

 

Євгеній Кисельов: А вам какой вариант милее?

 

Віктор Янукович: Цель... Прежде всего мы говорим о цели, какова наша цель. Наша цель - создать эффективное правительство и эффективный парламент. Если у депутатов хватит мудрости, политической воли создать коалицию и правительство, конечно, я поддержу этот вариант. Он будет более привлекателен с точки зрения нынешнего периода времени. Мы все-таки находимся в кризисе, и развалины те, которые мы получим после этого правительства, их нужно будет еще восстанавливать. Поэтому конечно, первый вариант, он, я бы сказал, более привлекателен. Но если не будет этого сделано...

 

Євгеній Кисельов: То есть не роспуск, да?

 

Віктор Янукович: Значит, вот обратите внимание. 2008-2009 год - 2 года в парламент нет коалиции. Нет. Правительство не работает.

 

Євгеній Кисельов: Она есть, но она есть на бумаге, скажем так.

 

Віктор Янукович: Как говорят, вона працює, но краще, щоб вона не працювала» (15.01.2010, «Інтер», «Большая политика с Евгением Киселевым»).

 

Отже, до першого туру виборів Янукович публічно зробив ставку на переформатування коаліції. При цьому він знову не пояснив своїм виборцям, що для цього йому доведеться домовлятися в першу чергу з «Нашою Україною», де певну кількість голосів контролює й чинний президент Віктор Ющенко. Янукович більше загострював увагу на тому, що в іншому разі він розпустить парламент і що саме страх перед розпуском може змусити депутатів «правильно» голосувати.

 

Ще більш екзотичний варіант політичного знищення Тимошенко 15 січня у «Великій політиці» запропонував Микола Азаров: відкриття кримінальної справи проти Тимошенко за незаконне використання бюджетних коштів. Цікаво, що цю тему після програми регіонали взагалі більше не піднімали. Що теж свідчить про неготовність і небажання відкрито атакувати Тимошенко:

 

«Євгеній Кисельов: Виктор Федорович, вот теперь позвольте мне задать несколько вопросов присутствующим здесь вашим товарищам по партии. Я уже говорил, что сегодня в нашей программе принимают участие ваши соратники. Хотелось бы кое о чем их спросить. Кстати, вы говорили о невыполнении правительством закона о повышении минимального уровня прожиточного минимума, минимального уровня заработной платы, то есть закон, который стало принять называть законом о соцстандартах. Вот Николай Янович, я хотел к вам обратиться. Вот вы давеча сказали, что невыполнение Тимошенко законов о соцстандартах чревато уголовной ответственностью, так?

 

Микола Азаров: Абсолютно.

 

Євгеній Кисельов: И что, вы действительно готовы инициировать такое расследование?

 

Микола Азаров: А как вы думаете? Если премьер-министр действующий грубо нарушает законодательство страны, если она сейчас разбазаривает бюджетные деньги, то дело правоохранительных органов обязательно разобраться с этим и дать соответствующую оценку. И дело тут не в личном отношении к Тимошенко. Дело в том, что власть не имеет права нарушать законы» (15.01.2010, «Інтер», «Большая политика с Евгением Киселевым»).

 

Після першого туру знову запанувала цілковита невизначеність і таємничість щодо політичних планів після другого туру виборів. На ефірі у Шустера 29 січня Янукович більше розповідав про те, як буде обиратися новий прем'єр. Що спочатку він дасть шанс депутатам у парламенті показати, на що вони здатні, і подивиться, як просуватиметься сам процес формування нової коаліції. Янукович застеріг, що будь-яка спроба його обдурити завершиться розпуском парламенту (цікаво лише те, що такої конституційної підстави розпуску Верховної Ради не існує).

 

На запитання ведучого про долю Тимошенко Янукович лише стверджував, що не бажає мати з нею справи взагалі, але категорично не відкинув співпраці з депутатами фракцій «Нашої України» та БЮТ.

 

Отже, Віктор Янукович, який уже почувається президентом, пообіцяв своїм виборцям дуже швидко позбутися Тимошенко. Разом із тим він знову «забув» їх попередити, що для цього йому доведеться або піти на компроміси з більшістю «Нашої України», в тому числі відмовитися від низки своїх «вічних обіцянок» як-от статус російської мови, або вдатися до розпуску парламенту і позачергових парламентських виборів.

 

Перший варіант обдурювання виборців більш прийнятний, оскільки є надія, що за наступні 5 років виборці просто перестануть перейматися такими питаннями. Другий варіант більш болючий, оскільки означає, що Тимошенко де-факто керуватиме країною як прем'єр-міністр щонайменше перших шість місяців повноважень Януковича, і вже невідомо, чи не стане він, слідом за Ющенком, наступною жертвою прем'єра.

 

Можна сказати, що вся супероптимістична і суперпереконлива риторика Януковича слугувала виключно для того, щоб змусити виборців не думати про життя після виборів. Подібну помилку в 2004-2005 рр. зробив і Віктор Ющенко. Тож чи не стане 7 лютого для Януковича і його виборців справжньою пірровою перемогою?

 

Фото - www.bukovina.biz.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18368
Читайте також
11.03.2010 08:02
Антон Розенвайн
, для «Детектор медіа»
18 235
03.03.2010 08:46
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
31 670
22.02.2010 08:12
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
18 311
14.02.2010 12:43
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
20 123
09.02.2010 13:28
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
9 572
29.01.2010 09:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
19 845
22.01.2010 13:25
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
12 223
26.12.2009 22:49
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
17 256
19.12.2009 10:12
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
11 472
11.12.2009 13:39
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
7 836
03.12.2009 10:29
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
6 814
27.11.2009 08:44
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
24 473
28.01.2009 16:29
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 422
23.12.2008 09:54
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
49 801
17.12.2008 10:21
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
23 496
10.12.2008 10:46
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
31 524
02.12.2008 09:35
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
37 526
24.11.2008 17:00
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
45 305
17.11.2008 17:09
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
22 715
11.11.2008 12:41
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
40 281
03.11.2008 07:59
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
16 859
03.10.2008 11:24
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
22 489
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Jew
5196 дн. тому
ДЛЯ ТРИПИЛЬСКОГО конечно ЯНЕК жертва аборта И ОН ТОЧНО стане слідом за Ющенком, наступною жертвою
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду