І неважливо, яке у вас алібі…

18 Жовтня 2008
31949
18 Жовтня 2008
15:54

І неважливо, яке у вас алібі…

31949
І неважливо, яке у вас алібі…
Не знаю, в якому жанрі я пишу, може - «сімейні замітки»:)  Але знаю, що не писати точно більше не можу – щось відбувається у країні, що не дозволяє мені не помічати політики, яку я так старанно обходила після відомої акції «Україна без Кучми». Тоді багато хто нестерпно розчарувався – і дистанціював свій світ від політики. Але ось мій світ майже зруйновано…
 
Я – дружина Володимир Чемериса, правозахисника і громадського діяча. У п’ятницю він разом із друзями протестував проти захоплення приміщення їхньої громадської організації. Нічого не говорило про небезпеку - історія з цим приміщенням тягнеться півтора роки, та й для кого можуть бути небезпечні мирні громадяни-правозахисники у центрі європейської столиці?
 
Проте ввечері зателефонував Володимир і спокійним голосом повідомив: «Тут навколо нас озброєний «Беркут», мабуть, буде штурмувати. Якщо можеш – повідом журналістів». Почулися якісь крики, стукіт, і трубка замовкла. Я стояла у нескінченній пробці в центрі столиці і абсолютно даремно обдзвонювала телефонну книжку. Мені співчували, але з цілої купи різних причин ніхто не може допомогти, якщо у центрі Києва озброєний «Беркут» штурмує мирних громадян.
 
Через дві години всіх затриманих – 27 осіб, серед яких 7 журналістів - відпустили, не пред’явивши жодних звинувачень. Дійсно – хто винен, що озброєні люди у бронежилетах отримали виклик по 02 про бійку, з’їздили і спакували 27 чоловік? Вони так щоразу роблять. Їх навіть просити про це не треба. Чи якраз треба?
 
Я вже думаю – добре, що просто полякали, а то могли б і підкинути зброю, абощо.
 
Розумієте, я чомусь думаю – добре, що обійшлося.
 
Я вже не думаю, що такого не могло статися в принципі.
 
Цікаво – це шок і минеться, чи я тепер буду так думати завжди? Так, як думають мільйони громадян країни, яку ми вважали, що будуємо?
 
Може, треба трохи розказати про «Республіку»? Це якесь унікальне місце, вірніше, атмосфера – з часів затхлого кучмізму і до сьогодні тут збиралися люди, які ігнорували правила покірності. Ну, не визнають такі люди політичної міфології, умовностей існування, ну, не підкоряються маніпуляціям політтехнологів, законам виживання і магії великих зарплат. Їх, звісно, небагато, але саме вони запускають у суспільство нові ідеї, які бумерангом повертаються «громадською думкою». Колись саме тут зароджувалася акція «Україна без Кучми», тут вперше промовлялося слово «революція», ще в часи, коли над цим сміялись обивателі.  
 
Ніколи не думала над дитячою забавкою: «Що б я зробила, якби була президентом?». А от сьогодні впевнена, що точно плекала б такі осередки, бо без них суспільство стане казармою. Щоправда, для цього треба бути президентом, який не прагне країни-казарми.
 
«Республіка» - класичний приклад громадської організації, бо є центром тяжіння для вільних і толерантних людей. Цей центр навіть мав географічний вимір – столиця, вулиця Горького, 12-Б, там був офіс «Республіки». Біда в тому, що у цьому місці квадратний метр нерухомості коштує стільки, що мені важко уявити. Тому і сталося неминуче, що останнім часом стається з усіма творчими і громадським організаціями, які розташовані в центрі столиці – це місце приглянулося міліонерові у чині генерал-лейтенанта міліції, та ще й чинному нардепу-регіоналу. Він не був першим, кому воно приглянулося, але він був єдиний, який знав, що треба зробити з законом, щоб нас вигнати.
 
У якийсь із днів (через рік після рішення) ми випадково дізналися, що приміщення, яке ми орендуємо майже півтора десятки років у територіальної громади міста Києва, тепер орендує наш міліціонер/міліонер. Спочатку не йняли віри – є ж закон, наше пріоритетне право на продовження оренди, зрештою, конкурси якісь міськрада має оголошувати на комунальне майно. Наївні правозахисники – ми вірили у закон! Тепер я приєдналася до мільйонів українців, які вже не чули, а знають на власній шкірі – у країні немає правосуддя, а суди так безсовісно продаються, що арабські ринкові торгівці у порівнянні з ними – чисті і непорочні янголи.
 
Словом, ми програли грошам і зв’язкам. Сподіваюся, що ми не програли законові, але це правда точно для іншого життя.
 
Ми протистояли півтора роки не тільки беззаконню, але й іншій вірі - вірі у гроші, кумівство і силу. Це закінчилося штурмом «Беркуту».
 
Не скажу, що нас розуміли журналісти – темників наче немає, але всі зачаровано кивають або на «неформат», або на «господарську суперечку», наче не зрозуміло, що за спором про оренду стоїть спір про справедливість. І цей світоглядний спір – найголовніший. Чомусь журналісти більше не помічають світоглядних розламів.
 
Ну, тоді хоча б такий казус помітили – нинішній Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко колись переносив свій офіс у кімнатку до «Республіки». Це, звісно, не означає, що у нас було щось спільне. Просто одна громадська акція, пара розмов, спільні стіни. Недовго. Потім у нього почалася блискуча політична кар’єра. Сьогодні або він послав на «Республіку» «Беркут», або це зробив хтось інший, може, навіть приватна особа. І я не знаю, що з цього краще для нашої України без Кучми.
 
Як продюсер я робила свій перший фільм, який називався «Обличчя протесту» - про акцію «Україна без Кучми». Про людей, яких нинішній президент називав маленькими українцями, а раніше - фашистами, а минулий ніяк не називав, бо не помічав. Про тих, хто вийшов протестувати не за велінням партії, а тому, що відчував несправедливість. У цьому фільмі були слова Юрія Луценка про сенс акції (цитую по пам’яті): «Всі, хто хотів бути вільним, ними став. Люди зрозуміли, що можна бути вільними, не маючи прикриття мандатами, депутатською недоторканістю...». Я не знаю, чому міністр Луценко не став вільним. І тепер навіть не важливо, яке в нього алібі.
 
Я все це написала, тому що мій світ, який я старанно захищала від політики, знову руйнують. А отже, на одну людину, в якої є особисті причини прагнути змін, у країні стає більше. Так уже було двічі у моїй Україні.  
 
Фото Цензор.нет
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
31949
Читайте також
24.11.2008 10:44
Павло Солодько, «Тиждень»
27 382
23.11.2008 20:58
Евгений Минко
30 640
18.10.2008 22:48
Ігор Луценко, «Інфопорн»
5 957
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сива Кобила
5669 дн. тому
Луц виріс не з "України без Кучми". Це був лише малий епізод із біографії кар'єриста з великим стажем. Луц виріс із свого папи Віталія Луценка - першого секретаря Рівненського обкому КОМУНІСТИЧНОЇ ПАРТІЇ УКРАЇНИ, який, за спогадами О.О.Мороза, просив останнього заопікуватися юним Юрчиком. Так само, як його теперішня нова подружка, мадам Тєлєгіна, виросла зі свого свекра Геннадія Тимошенка, функціонера тієї ж партії. Запитайте, де був Чемерис у 1988, 1989, 1990 роках. І запитайте, де була ця солодка парочка. Запитайте, хто з них за що боровся. Мадам Тєлєгіна тоді боролася за бабло - по кооперативах тодішніх, Луцик - за кар'єру (ні, він тоді ще тільки готувався до боротьби за кар'єру).
Кий
5673 дн. тому
промо-акція "Республіки"... а будувати громадянське суспільство в іншому місці - буде западло... тільки у центрі Києва і тільки за пільговими умовами. Насправді, як не включиш телек в ньому Чемерис розповідає, яке западло Ющ... А ім*я міліонера у чині генерал-лейтенанта міліції, та ще й чинного нардепа-регіонала - навіть зараз не розкрили... Бо Ющ у нас ліберал і демократ (тобто, слабак по нашому) - нічого не зробить, а нардеп-регіонал може і в териконі закопати...
Сергій Зінченко, Кривий Ріг
5673 дн. тому
Це черговий крок відвертого наступу на демократію в Україні. І чи не найбільше в цьому завинили журналісти, а правильніше сказати, - ті, яких колись раніше можна було такими назвати, а нині вони - або відверті брехуни, або хитруни-прислужники. Бо мовчать про головне, бо не відповідає їхня діяльність їхнім словам. Це я про таких, наприклад, як Сергій ДОВГАЛЬ, нинішній керівник прес-служби партії "ВО"Батьківщина", що на Дніпропетровщині. Використовуючи рейдерські свої виступи з весни нинішнього року, він своїми діями може призвести до того, що й українська "Просвіта" стане мовчазним реєстратором подій, які відбуваються. За його сприяння фактично створюються паралельні організації "Просвіти" на Дніпропетровщині, його дії можуть призвести до того, що розпадеться криворізька "Просвіта", яка відверто протистоїть багатьом діям нинішньої місцевої влади, на черзі - захоплення офісу обласної "Просвіти", а далі - шлях на Київ. Тобто, замість того, щоб допомогти, віін займається руйнацією, при цьому ще й використовує трибуну газети "Україна молода", веде атаку проти ще одного члена правління УГСПЛ (як і Володимира ЧЕМЕРИСА) Миколи КОРОБКА, відверто обзиваючи його провокатором й навіть не хоче бачити його в лавах "Просвіти". Тому нас, криворізьких просвітян, ті дії в Києві не особливо дивують. Настав час підніматися й ставати на захист деиократії - ВСЮДИ ПО УКРАЇНІ, спираючись на таких правозахисників, як Євген ЗАХАРОВ, Володимир ЧЕМЕРИС, Олексій СВЄТІКОВ, Микола КОРОБКО, Олександр СТЕПАНЕНКО... Їх багато, вони є в багатьох містах України. Але з ними не хоче ні говорити, ні співпрацювати нинішня влада українська. Так, бо, наприклад, ні миеулого року, ні нинішнього на всеукраїнські зібрання Громадянської Асамблеї України не приїхав з керівництва влади усіх гілок ніхто, крім одного народного депутата Володимира СТРЕТОВИЧА. Нинішнього року, до речі, цей депутат у своїй промові на зібранні ГАУ сказав відверто: "Повстаньте і виженіть депутатський корпус! Виженіть, заблокуйте його..."
Наталія
5673 дн. тому
Треба привести до влади радикальних політиків, які облишать ігри у демократію та "республіку"
SNC
5674 дн. тому
\мне очень понравилась цитата одного из написавших тут: "а Вы сами то ощущаете ответственность за то что именно ВЫ и превели таких подонков к власти? Или считаете себя вечными страдальцами и сами никогда отвечать не хотите за свои действия?! Луц ведь не появился из неоткуда. Он вырос из "украины без Кучмы" и формировался рядом с Вами под вашим воздействием" Очень метко и удачно написано, по-моему. Ситуация же в стране вцелом напоминает период сталинизма с 1930 по 1949 годы, когда в тюрьмы попадали целые семьи некогда ближайших его соратников, приведших его же к власти (с некоторыми, правда, еще случались несчастные случаи и самоубийства). Когда в стране рассказывалось об ужасах и издевательствах над простыми рабочими людьми, селянами проклятого империализма, а в то же время был голодомор (и не только на территории Украины). Так и сей час - людям скоро в наши дни жрать нечего будет (при таких ценах, качестве продуктов и нищенских зарплатах), а мы все квохчем на показ, с работой на публику про голодомор практически 100-летней давности, пытаясь еще и при этом вбить кол между Россией и Украиной, хотя от голода, замечу, в те годы умирали не только украинцы, но и русские, евреи, поляки и др., а сам голодомор был организован не россиянами и российским народом (как пытаются говорить оранжевые уроды), а грузином Иосифом Джугашвили (Сталиным). Но, правда, грузия у нас теперь лучшие друзья, хотя именно она должна бы покаятся за действия своего земляка. Мне не жалко Чемериса, его супругу и иже с ними. Так как именно они повинны в том, что в стране, едва ставшей на ноги и даже превзошедшей ближайших соседей Россиян в ряде вопросов, в стране. где стало более-менее нормально жить (а не существовать), теперь царит хаос, нищета, разгул бандитизма и беззакония.
Кучмисту до уваги
5674 дн. тому
Кучма таки треба судити - за те, що віддав владу цій померанчевій "срані".
кучмист
5674 дн. тому
"Вы ще згадаєте "Україну без Кучми" © Леонид Кучма (на последней официальной пресс-конференции, в качестве Президента України)
Весьма символично и поучительно
5674 дн. тому
Институт Чемериса штурмуют "орлы Луценка" подчиняющиеся бывшему полевому командиру помаранчевой революции, а ныне министру коалиционного сердечно-оранжевого правительства. Забавно и то, что "Республика" начала арендовать помещение во времена "страшного кучмизма" с которым пыталась бороться, а гигнулась при царении самого демократичного президента с честными руками. Поучительно же то, что суперчестный и утонченно-романтичный Чемерис оказался никому не нужен, как и его карманный институт демократичного ничегонеделания. Можно только снять шляпу перед женой Вовы: она - настоящий последний бастион защиты революционного романтизма.
Дмитро Іванов
5675 дн. тому
Ми всі робимо вигляд, що нічого не відбувається. Наче ми живемо у європейській країні, у нас нормальне суспільство, відповідальна влада, а попереду світле майбутнє. Нам так хочеться у це вірити! Бо ж ми діти своїх батьків та дідів, яким випала тяжка доля: революція, війна, розруха, голод, репресії, цензура, бідність та інша несвобода. І нам так не хочеться зізнатися собі, що час революцій, репресій, цензури ще не минув (і збав Боже від війни та голоду!). Ми всього лише діти своїх батьків, і на наш вік ще розписано… Чому? За що? Бо ми поки не зробили все обов’язкове та необхідне для того, аби перераховані жахи стали незворотними. Ми ще не стали громадою, суспільством, нацією - ми досі населення, натовп, тусовка. А часу залишається обмаль, аби тільки вистачило сил та здоров’я… == П.С. Дуже символічно, що саме у п’ятницю, в день штурму, у «Газеті по-київськи» вишли спогади Володимира Чемериса про його участь у «революції на граніті»… Це не спогади – це досвід.
Проти всіх
5675 дн. тому
солдатам: та ви шо? а грицака теж вони привели до влади? чи він не помаранчевий, і тому не покидьок? якби він був президентом, то почав би добрішати і беркут би не насилав? в усьому винні правозахисники. усі інші хороші, а вони провокують і провокують, приводять до влади і приводять, усе зло від них. Свиня ви, отаре, а не модератор. І робіть зі мною що хочете.
старый солдат
5675 дн. тому
а Вы сами то ощущаете ответственность за то что именно ВЫ и превели таких подонков к власти? Или считаете себя вечными страдальцами и сами никогда отвечать не хотите за свои действия. Луц ведб не появился из нелткуда. Он вырос с "украины без Кучмы" и формировался рядом с Вами под вашим воздействием.
Гладчук
5675 дн. тому
Передрукував у статті http://sprotiv.org/?cat=articles&id=1224351720 Грицак - другий Калашніков
шо
5675 дн. тому
и шо, вот и до вас докатилось предлагаю: стрелять
Кучма
5675 дн. тому
Який ішов таку й знайшов
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду