Вони в усьому зізнались

21 Жовтня 2008
70745
21 Жовтня 2008
17:49

Вони в усьому зізнались

70745
Журналістам слід носити бейджики і триматись подалі від масових акцій, щоб міліція не ламала їм руки; люди, що били журналістів на Кловській, були правоохоронцями. Принаймні, це випливає з повідомлення прес-служби МВС.
Вони в усьому зізнались
20 жовтня Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності Міністерства внутрішніх справ поширив звернення до керівників редакцій засобів масової інформації. Пропонуємо вам прочитати його повністю – справа варта заходу: адже це серйозне попередження для всіх журналістів, які хоча б час від часу покидають межі редакції та виходять на вулицю. Міліція розповіла, як не бути побитим, якщо ви стали свідком виконання її професійних обов’язків.
 
Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України, його підрозділи в регіонах, за підтримки керівництва Міністерства, одним із пріоритетів у своїй роботі вважають надання всебічної допомоги представникам засобів масової інформації у реалізації їх законного права на своєчасне отримання об’єктивної інформації про діяльність органів внутрішніх справ, сприяння у підготовці ними відповідних матеріалів, усуненні всіх штучних перепон у виконанні журналістами свого професійного обов’язку.
 
Тим більш прикро і болісно сприймаються факти протидії журналістам або надзвичайних ситуацій за їх участю, особливо випадки, коли представникам ЗМІ доводиться буквально на собі відчути чиюсь «міцну руку». Один з останніх таких випадків трапився 2 жовтня в Печерському районі Києва, де під час припинення міліцією силового протистояння громадян із охоронцями будівництва житлового будинку на вулиці Первомайського трапилося декілька конфліктних ситуацій між працівниками міліції та журналістами.
 
Ми з розумінням ставимося до природного бажання журналістів бути в епіцентрі тих чи інших подій, аби «за гарячими слідами» інформувати громадськість про суспільно важливі події, адже лише очевидець може максимально правдиво переповісти людям усі їх перипетії. Однак у вирі динамічних подій, де правоохоронцям доводиться приймати рішення і діяти негайно і рішуче, аби своєчасно попередити загрозу громадському порядку і безпеці людей, опинитися в якості потерпілих можуть, на жаль, і журналісти. Тим більше, що далеко не кожен із них під час надзвичайних подій має хоча б візуальні ознаки своєї професійної приналежності (відеокамера, фотоапарат, мікрофон тощо), не кажучи вже про «бейджик» на верхньому одязі або жилет з відповідним написом, які можуть засвідчити їх журналістський статус.
 
Зважаючи на це, Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України звертається до керівників засобів масової інформації з проханням звернути особливу увагу на питання безпечної поведінки журналістів в ході виконання ними своїх професійних обов’язків під час різного роду конфліктних ситуацій. Зокрема, вважаємо доцільним забезпечити кожного журналіста спеціальним редакційним посвідченням - «бейджиком» для їх візуального вирізнення працівниками міліції серед інших громадян. Це потрібно не лише для того, аби убезпечити журналістів від різного роду випадковостей, а й з метою надання їм працівниками міліції, які перебувають на місці події, всебічної допомоги у виконанні професійних обов’язків журналіста. З цією ж метою Міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком дано вказівку усім керівникам органів і підрозділів внутрішніх справ при направленні груп швидкого реагування на місця надзвичайних подій в обов’язковому порядку визначати уповноважену посадову особу з числа керівництва відповідного підрозділу міліції для організації допомоги та надання офіційних коментарів представникам ЗМІ.
 
Керівництво Міністерства внутрішніх справ позитивного ставиться до бажання журналістів перебувати в епіцентрі тих чи інших подій як складової права журналістів на отримання інформації та громадського контролю за правомірністю дій працівників міліції. Водночас закликаємо журналістів з розумінням ставитися до професійних обов’язків та дій працівників органів внутрішніх справ під час конфліктних ситуацій, пріоритетом для яких є захист Закону, забезпечення громадського порядку та безпеки людей.
 
Департамент зв’язків з громадськістю  та міжнародної діяльності 
 
(Виділення «Детектор медіа».)
 
Навіть якби виділеного уривка у тексті не було, все одно після прочитання цього опусу Юрію Луценку, зважаючи на великі PR-проблеми, які зараз переживає він сам і його відомство, варто було б щонайменше відправити своїх горе-підлеглих на гауптвахту. Ідея начепити на журналістів бейджики, які убезпечать їх від побиття працівниками міліції та ще й допоможуть отримати від останніх актуальну інформацію, просто блискуча – особливо зважаючи на те, скількох журналістів не вберегла від затримання або рукоприкладства демонстрація редакційного посвідчення. Можна розвинути ідею: 16 вересня 2000 року Георгій Ґонґадзе вийшов на вулицю, напевно ж, без бейджика…   
 
Але повернімося на вулицю Первомайського (біля станції метро «Кловська» у Києві), де 2 жовтня у бійці було травмовано трьох журналістів. Про цей випадок, очевидно, і йдеться у виділеному фрагменті звернення.
 
Ще раз: «Один з останніх таких випадків трапився 2 жовтня в Печерському районі Києва, де під час припинення міліцією силового протистояння громадян із охоронцями будівництва житлового будинку на вулиці Первомайського трапилося декілька конфліктних ситуацій між працівниками міліції та журналістами».
 
Як свідчили присутні під час побоїща біля Будинку Звукозапису журналісти та активісти, міліція, яка була там присутня, не втручалась і не перешкоджала людям, яких усі вважали працівниками охоронної фірми, бити журналістів і громадянських активістів.
 

 
«Міліція не втручалась. Навіть після того, як Течинський підійшов до міліціонерів, вони запропонували йому йти у відділок і писати заяву. Хоча, за деякими даними, там був присутній заступник начальника Печерського відділу міліції», - переповідав у день події зі слів свого колеги Олександра Течинського співробітник «Коммерсанта» Денис Попович.
 
За словами іншого журналіста «Коммерсанта», Костянтина Усова, під час зустрічі з постраждалим фотографом Олександром Течинським, якому невідомий (?) зламав руку великою палицею, Юрій Луценко «досить емоційно пообіцяв покарати всіх винних, а також дав генералу Яремі усну вказівку "вжити заходів" щодо заступника начальника керівника Печерського райвідділу Соцького, який був присутній у місці подій і не вжив жодних заходів для припинення бійки та захисту журналістів, які виконували свої професійні обов'язки». Про те, що між журналістами та людьми в міліцейській формі, що перебували при (не)виконанні своїх обов’язків, були якісь конфлікти, учасники акції не повідомляють. «Там не було ніяких конфліктів між журналістами і працівниками міліції», - запевнив «Детектор медіа» Ігор Луценко, який також постраждав від рук начебто «охоронців і будівельників».
 
Таким чином, якщо співставити свідчення очевидців бійки на Кловській із тим, що пише у своєму зверненні Департамент зв’язків із громадськістю МВС, залишається два варіанти:
 
1. Або перелякані піарники, яким начальство спустило сувору вказівку перевести стрілки на журналістів – мовляв, самі винні, - не розібрались, щодо чого саме треба придумати «відмазку» (а йтися могло, наприклад, про останній подвиг охоронців порядку – масове затримання журналістів і активістів біля Інституту «Республіка»), і згадали про бійку на Кловській навмання;
 
2. Або люди, які боронили будівництво на Первомайського від активістів, і чию «міцну руку» відчули на собі Олександр Течинський, Ігор Луценко і Володимир Гонтар, справді є працівниками міліції.
 

 
У першому випадку керівництву МВС варто публічно вибачитись за непрофесійність своїх колишніх (на той момент вони вже мали б бути звільнені) підлеглих із департаменту зв’язків з громадськістю і відзвітувати перед суспільством про виконання обіцянки пана Юрія Луценка щодо притягнення до відповідальності посадових осіб міністерства, які не виконали своїх обов’язків із охорони громадян та журналістів і припинення протиправних дій.
 
У другому – керівництву МВС варто не піти, а побігти у відставку. І зосередитись на виборах, які наближаються. Для того, щоб прикрити такі «досягнення» Юрія Віталійовича на посаді Міністра внутрішніх справ, знадобиться дуже, дуже багато рекламних білбордів.
 
Фото Миколи Тимченка («Вечірній Київ»)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
70745
Читайте також
23.11.2008 20:58
Евгений Минко
30 638
18.10.2008 15:54
Ірина Чемерис
, для «Детектор медіа»
31 948
Коментарі
9
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Га?
5666 дн. тому
А коли ж буде відомо, хто отой красавчик з дрючком? Може він вже генерал?
Максим Волков
5667 дн. тому
В Харкові застосовують білі рукавички Для тих, хто в темі... ;-)
Evening researcher
5667 дн. тому
Зроби самого ницого раба наглядачем і одержиш мєнта Луценка. Социків і комуняк колишніх не буває.
звездочки
5667 дн. тому
лучше, чем розовые кофточки. Голосую "за". А всех, у кого нет звездочки (на худой конец - кофточки) - милиция будет мочить. Суде по релизу. Потому что без звездочки они уже не граждане, а полный ацтой. Их можно бить или арестовать любому постовому, не говоря уж об омоновце. Добропорядочный гражданин может вмазать в лицо лицу без звездочки, но с фотиком, блокнотом или ручкой в ручках вблизи новостройки или другого строительства.
100пудово згоден
5667 дн. тому
Треба Луценка разом з його ПРслужбою заламінувати в в один бейджик- щоб ця {CENSORED} більше ніколи в ВР не пройшла!
роман кострица
5667 дн. тому
бейджики -- хорошая история. еще можно предложить журналистам носить розовые кофточки. еще вариант -- шестиконечные жОлтые звезды. луценка -- жжет.
otar
5667 дн. тому
Інший погляд, ви пропонуєте привітати перший маленький крок міліції у напрямку виконання своїх обов'язків? А може, запитаємо в міліції, чому вона не виконує свої обов'язки? Чому стоїть питання "виділяйтесь з-поміж інших людей, щоб вас не били"?
Інший погляд
5667 дн. тому
Я думаю що, принаймні, це хоч якийсь крок, який робить міліція, і хоч якась реакція - все ж краще ніж нічого. Офіційно визнано, що міліція повинна сприяти журналістам. По-друге, бейджики - це загальна міжнародна практика, і в цьому абсолютно нічого принизливого нема, як комусь може здається. Інша справа, що це не спрацьовує на практиці. Давайте принаймні не втоптувати одразу в землю ці єдині і малесенькі кроки назустріч журналістам.
Сергій Зінченко
5667 дн. тому
Такі дії Юрія ЛУЦЕНКА свідчать про те, що досвід його роботи у виданні "ГРАНИ плюс" нічому йому не навчив, і залишився він все ж технарем-електронщиком та синком багатих батьків із числа партноменклатурних працівників. "Давити" - тож робота тих, які нависали раніше й нависають сьогодні над народом. Нічого, почекайте ще трохи!..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду