Юрій Луценко: Журналісти біля Інституту «Республіка» сідали в машини з «Беркутом» добровільно

24 Жовтня 2008
22008
24 Жовтня 2008
10:01

Юрій Луценко: Журналісти біля Інституту «Республіка» сідали в машини з «Беркутом» добровільно

22008
Юрій Луценко: Журналісти біля Інституту «Республіка» сідали в машини з «Беркутом» добровільно
Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко в інтерв’ю, опублікованому 24 жовтня газетою «Україна молода»ю: , прокоментував дії своїх підлеглих під час акції протесту біля приміщення Інституту «Республіка», зокрема й затримання журналістів. Наводимо уривок інтерв’
 
«— Пане Юрію, останнім часом відбулося кілька подій за участю міліції, які принаймні в активної частини громадянського суспільства викликали різке несприйняття. Імідж міліції, який був поліпшений під час вашої першої міністерської каденції, тепер погіршується. На думку багатьох, міліція перегинає палицю із застосуванням сили проти громадян (побиття пікетників під Бахчисараєм, демонстрантів–націоналістів у Києві, участь у конфліктах із забудовниками у столиці, сприяння рейдерам у захопленні «Інституту «Республіка» тощо). Чому так відбувається?
— Імідж міліції формують засоби масової інформації. На цей момент у країні дійсно є політичне протистояння, хоча я більше схильний до трактування «бардак». За таких умов «свої» завжди виглядають білими й пухнастими, а чужі — брудними. Деталі нікого не цікавлять, головне — подати інформацію так, щоб спаплюжити опонента або вигородити свого. В цій ситуації МВС може вибрати різні позиції: можна гратися в політику, можна загравати з політиками або громадськими активістами. Але це не доведе до добра. Ми вибрали позицію стояти винятково на букві закону.
 
Проаналізуємо низку тих подій, в яких працівники міліції застосовували силу. Мені спадає на думку невипадковість такої радикалізації порушень, які призводять до сутичок із міліцією, але давайте говорити не про плани якихось таємних ворогів, а про конкретні факти.
 
Перше: Крим. Селян збираються обдурити із земельними паями. Триває з десяток судів, де розглядають їхні відносини з фірмою, якій вони віддали свої паї. Селяни обурені тим, що в одного з пайщиків уже анулювали земельний пай (як на мене, то абсолютно незаконно). До речі, зазначу, що МВС порушило кримінальну справу проти діячів агрофірми «Крим» за недопуск міліції для перевірки їхньої економічної документації. Тобто сказати, що ми в даному випадку проти людей, аж ніяк не виходить.
Селяни роблять заявку, в якій вказують, що «з метою привернення уваги ЗМІ, влади та громадськості» до їхньої проблеми організовують пікет. Це нормально, я сам так робив. Куди при цьому треба йти? Очевидно, до органів влади, до судів, до громадськості, але точно не перекривати державну трасу! Перекриття проїжджої частини — це стаття, треба порушувати кримінальну справу. Приїздить наряд «Беркута» й каже: шановні, пікетуйте, протестуйте, але ж не перекривайте трасу! До речі, зазначу, що МВС порушило кримінальну справу проти діячів агрофірми «Крим» за недопуск міліції для перевірки їхньої економічної документації. Тобто сказати, що ми в даному випадку проти людей, аж ніяк не виходить.
 
Але минає 15 хвилин, і таки перекривають трасу. Міліція усуває цю блокаду. Так, функції, можливо, неприємні, але хтось мусить їх виконувати.
 
Друга ситуація, ще важча для мене: будинок на вулиці Горького в Києві, де я сам свого часу орендував приміщення в «Інституту «Республіка». Згідно з рішенням Господарського суду столиці від 25 квітня, це приміщення було передане в оренду іншій фізичній особі. На виконання цієї постанови мін’юстівський підрозділ з виконання рішень суду 15 жовтня провів примусове виселення вказаної громадської організації. 17–го на «02» приходить повідомлення про те, що двадцятеро підозрілих молодих людей зібралися біля цього будинку. Туди виїжджає кілька дільничних інспекторів. Після цього приходить повідомлення, що група в кількості десяти осіб на чолі з членом правління громадської організації «Інститут «Республіка» Володимиром Че­мерисом (разом із Луценком — співголова акції «Україна без Кучми» в 2000—2001 роках. — Ред.) силою зайшла в це — вже чуже! — приміщення, викинувши звідти охорону, і там закрилася. Власник звертається зі скаргою до міліції. Що повинна робити міліція? Звісно, їх звідти вивести.
Ми туди заходимо, просимо відчинити двері — будемо спілкуватися. У відповідь нам показують, м’яко кажучи, брутальний жест. Відтак відбулося затримання всіх, хто був причетний до незаконного проникнення в чуже приміщення. Вони були доставлені у відділок, де дали пояснення й розійшлися додому. Тепер будуть далі розбиратися згідно з законом.
 
— Але правозахисники з «Республіки» кажуть, що були подані апеляції і вся ця операція є рейдерським захопленням.
— Якщо це рейдерство — апелюйте в суди. Я знаю, що вони подали в Апеляційний суд. Але якщо виконавча служба Мін’юсту завела туди іншого власника, і власник нам скаржиться, що його приміщення захоплене, — то це порушення чи ні? У даному разі суд встановив, що приміщення належить народному депутату від Партії регіонів (Грицаку), він уже виставив там свою охорону. Можна подавати апеляції, пікетувати, але точно не вриватися в приміщення, яке в судовому порядку визнане чужим.
 
Як людина і як політик я можу розділяти почуття тих, хто протестує. Мало того, як громадянин я готовий був підписатися під будь–якою їхньою відозвою. Але це не означає, що вони м­ають право відновлювати справедливість незаконними методами!
 
Уявіть собі, що міліція на тиждень зникне — що тоді почнеться? Сьогодні держава перебуває в епіцентрі політичної, а тепер уже й економічної кризи. Ми розуміємо, що такі події несуть негатив, але ми живемо в державі, а не в анархічному середовищі. А держава передусім — це закон. В тому числі й примусове встановлення закону. Якщо міліція не реагуватиме на порушення закону і правопорядку з боку будь–кого, навіть симпатичних мені політичних сил чи громадян, то ми поставимо під загрозу існування держави в цілому. Без сильної держави, вертикально орієнтованого і дисциплінованого державного апарату вийти з цієї кризи неможливо. Тому наперед приношу вибачення всім, хто ображатиметься, але міліція буде жорстко відновлювати законність і порядок.
 
— Під час подібних акцій, у т. ч. й навколо «Республіки», міліція затримує журналістів при виконанні їхніх професійних обов’язків. На яких підставах?
— Десять осіб, які стояли на подвір’ї, пред’явили журналістські посвідчення, і все ж їм було запропоновано поїхати до відділку й дати пояснення. Це сьогодні є предметом службового розслідування. Хоча насправді міліція може пропонувати (й навіть наполягати) дати свідчення будь–якій людині. Наголошу, що на відеокадрах, які відзняли самі активісти «Республіки», видно, що журналісти добровільно сідають в автомобілі.
Тут є одна деталь. Я глибоко шаную журналістів, але мушу зазначити, що останнім часом представники ЗМІ дуже часто прикриваються своїми посвідченнями, будучи при цьому не документалістами, а реальними учасниками акції. В тому числі — і на маніфестаціях, і в конфліктах із забудовниками. Це не заборонено, звісно, але тоді журналіст має інший статус. Як і правозахисник. Коли член громадської ради МВС Чемерис захоплює чуже приміщення і дозволяє своїм колегам показувати «факи» «Беркуту» — це його не прикрашає.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22008
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Гладчук
5669 дн. тому
А я у Луцику розчарувався коли він руку на Льоню - космоса підняв. Але заява, що журналістів добровільно пакували у бобіки - це вже маразм або одним словом "луценківщина". Ганьба, Юра!
Скажи, хто твій друг Арьєв?
5669 дн. тому
Не забудьте, що найркащим другом цього Луценка є псевдо-журналіст Владімір Арьєв, який багато років виконував у "Закритій зоні" луценівські заказняки і заробив мандат нардепа. Не забувайте і цього балабола-пройдисвіта!
Анархист
5670 дн. тому
Дай те мне его сюда, я ему объясню все. Ни когда его не уважал, а при таких раскладах считаю врагом народа - СУДИТЬ гниду надо, вместе с его подчинёнными.
Журналіст
5672 дн. тому
Порожня людина цей Луценко. Такий самий балабол, як Томенко чи Шуфрич. Луценко зробив собі політичне ім"я на загибелі журналіста Гонгадзе, коли репетував на мітингах "Кучму геть!". Але тепер, коли треба мати розумі керувати, Луценко ні на що не здатен... Він уже себе показав, коли порадив Ющенку розігнати ДАІ. Розігнали і почався беспредел - аварійність і смертність зросла.
Сива Кобила
5672 дн. тому
Постав мене начальником, а гнидою я стану сам.
Сива Кобила
5672 дн. тому
Якби Чемерис був людиною мадам Тєлєгіною, з якою Луцик-революцик збирається йти на вибори, він зробив би вигляд, що нічого не помітив. Те саме було б, якби Чемерис, а не Грицак, був депутатом.
Андрій
5672 дн. тому
В Луценка криша поїахала однозначно
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду