МВС просить журналістів бути обережнішими і носити бейджики, щоб їх не била міліція

20 Жовтня 2008
11058
20 Жовтня 2008
19:29

МВС просить журналістів бути обережнішими і носити бейджики, щоб їх не била міліція

11058
МВС просить журналістів бути обережнішими і носити бейджики, щоб їх не била міліція
Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України поширив звернення до журналістів і редакторів засобів масової інформації, у якому дає рекомендації журналістам щодо того, як не бути побитим правоохоронцями, висвітлюючи масові акції та надзвичайні подїі. Наводимо заяву повністю:
 
Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України, його підрозділи в регіонах, за підтримки керівництва Міністерства, одним із пріоритетів у своїй роботі вважають надання всебічної допомоги представникам засобів масової інформації у реалізації їх законного права на своєчасне отримання об’єктивної інформації про діяльність органів внутрішніх справ, сприяння у підготовці ними відповідних матеріалів, усуненні всіх штучних перепон у виконанні журналістами свого професійного обов’язку.
 
Тим більш прикро і болісно сприймаються факти протидії журналістам або надзвичайних ситуацій за їх участю, особливо випадки, коли представникам ЗМІ доводиться буквально на собі відчути чиюсь «міцну руку». Один з останніх таких випадків трапився 2 жовтня в Печерському районі Києва, де під час припинення міліцією силового протистояння громадян із охоронцями будівництва житлового будинку на вулиці Первомайського трапилося декілька конфліктних ситуацій між працівниками міліції та журналістами.
 
Ми з розумінням ставимося до природного бажання журналістів бути в епіцентрі тих чи інших подій, аби «за гарячими слідами» інформувати громадськість про суспільно важливі події, адже лише очевидець може максимально правдиво переповісти людям усі їх перипетії. Однак у вирі динамічних подій, де правоохоронцям доводиться приймати рішення і діяти негайно і рішуче, аби своєчасно попередити загрозу громадському порядку і безпеці людей, опинитися в якості потерпілих можуть, на жаль, і журналісти. Тим більше, що далеко не кожен із них під час надзвичайних подій має хоча б візуальні ознаки своєї професійної приналежності (відеокамера, фотоапарат, мікрофон тощо), не кажучи вже про «бейджик» на верхньому одязі або жилет з відповідним написом, які можуть засвідчити їх журналістський статус.
 
Зважаючи на це, Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України звертається до керівників засобів масової інформації з проханням звернути особливу увагу на питання безпечної поведінки журналістів в ході виконання ними своїх професійних обов’язків під час різного роду конфліктних ситуацій. Зокрема, вважаємо доцільним забезпечити кожного журналіста спеціальним редакційним посвідченням - «бейджиком» для їх візуального вирізнення працівниками міліції серед інших громадян. Це потрібно не лише для того, аби убезпечити журналістів від різного роду випадковостей, а й з метою надання їм працівниками міліції, які перебувають на місці події, всебічної допомоги у виконанні професійних обов’язків журналіста. З цією ж метою Міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком дано вказівку усім керівникам органів і підрозділів внутрішніх справ при направленні груп швидкого реагування на місця надзвичайних подій в обов’язковому порядку визначати уповноважену посадову особу з числа керівництва відповідного підрозділу міліції для організації допомоги та надання офіційних коментарів представникам ЗМІ.
 
Керівництво Міністерства внутрішніх справ позитивного ставиться до бажання журналістів перебувати в епіцентрі тих чи інших подій як складової права журналістів на отримання інформації та громадського контролю за правомірністю дій працівників міліції. Водночас закликаємо журналістів з розумінням ставитися до професійних обов’язків та дій працівників органів внутрішніх справ під час конфліктних ситуацій, пріоритетом для яких є захист Закону, забезпечення громадського порядку та безпеки людей.
 
Департамент зв’язків з громадськістю  та міжнародної діяльності 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11058
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Йобокопу Юре
5684 дн. тому
Ну и идиоты! А просто граждан без бейджиков можно избивать?!
vic
5685 дн. тому
Зігку Давида має носити кожен жугналіст, щоб Югочкині огли бачили. Типовий фашизм.
5685 дн. тому
Представляю картину: проходит очережная акция протеста и две трети учасников с бейджиками. Очень остроумно придумано.
Алена Кочкина
5686 дн. тому
Очень мудрые советы! И еще не стоять под стрелой крана, под грузом и вообще держаться подальше от строек!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду