Батьки проти маніяків: боротьба триває

13 Жовтня 2008
15914
13 Жовтня 2008
15:06

Батьки проти маніяків: боротьба триває

15914
Батьки проти маніяків: боротьба триває
На минулому тижні Всеукраїнська громадська організація «Телеглядацька асоціація батьків України» виступила із критикою на адресу телеканалу НТН. Предметом нарікань стала програма «Найвідоміші українські маніяки», яку телеканал демонструє о 18.30. Українські батьки вимагають від телеканалу НТН перенести програму з 18.30 на пізній час після 23.00.
 
Виявляється, таким чином канал виявить соціальну відповідальність. Далі пропонується взагалі відмовитися від виробництва цього проекту. Формулювання в батьків України досить цікаве: «З метою захисту населення від небезпечної, на думку громадськості, інформації та позитивного іміджу України в очах іноземних туристів».
 
Почнімо з того, що сама назва проекту передбачає, що свідомі батьки проженуть своїх дітей від блакитних екранів. Навіть враховуючи те, що в нашій країні можливо все, я не готовий уявити палкого прихильника «Найвідоміших українських маніяків», який вирішив будь-що залучити до спільного перегляду всю родину, включаючи неповнолітніх дітей.
 
Ба більше: автори звернення, за моїм глибоким переконанням, навряд чи є фанатами цієї та подібних програм. Отже, не вмикають канал НТН у п’ятницю о 18.30 і не вмикатимуть цей канал навіть о 23.00, якщо програму перенесуть. Значить, їхні діти та діти з осудних родин так чи інакше захищені від згубного впливу кривавого телебачення.
 
Поїхали далі. Вечірній телеефір – хоч п’ятничний, хоч понеділковий, хоч на вікенд – за визначенням не дитячий. Про те, що в Україні відсутні спеціалізовані дитячі канали при наявності суто музичних, суто спортивних та суто кулінарних, зараз краще не починати говорити, інакше розмова піде по колу. Отже, ввечері дітям нема чого робити біля телевізорів. Вважаєте інакше – вмикайте їм добрі мультики на DVD.
 
Я поцікавився, що пропонують інші канали цього дня о цій порі. Наприклад, Перший національний транслює «Український вимір» – зовсім не дитяче ток-шоу. Новий крутить «Мою прекрасну няню», яку з великою натяжкою можна дозволити дивитися неповнолітнім. На «1+1» – серіал «Монте-Кристо», діти просто занудяться. К1 крутить «Бригаду», і життєвий шлях Саші Бєлого дітям знати передчасно. Навіть на Animal planet (у кого є, звичайно) о цій порі показують не милих зворушливих тваринок, а розповідають про мужніх ветеринарів, які борються з наслідками знущання з тварин. Про знущання, між іншим, тут розповідають так само докладно, як у «Найвідоміших маніяках»…
 
Звідси – запитання: чому б не спробувати заборонити вечірній та нічний телеефіри взагалі? Рекомендувавши в цей час показувати лише згадані мультики з урахуванням того, що діти ще не полягали спати і раптом можуть побачити і почути щось шокуюче.
 
Зрозумійте правильно: я не лобіст цієї програми, хоча час від часу є її глядачем. При тому, що моя дитина в цей час грається далеко від телевізора. І я не обговорюю побачене вголос за вечерею, смакуючи криваві подробиці. Якщо канал НТН вважає саме цей час для такої програми зручним, значить там передбачають: діти і вразливі люди не є її цільовою аудиторією. І просто не вмикатимуть телевізор, злякавшись назви.
 
Скажу більше: я за те, щоби розширити і трошки переформатувати цей проект. І створити на інших каналах аналогічні проекти, метою яких буде лише показ соціального та суспільного негативу. Можливо, таким чином він поступово зникне з праймових випусків новин. Адже в нашій державі і в нашому суспільстві поняття «маніяк» давно вже не обмежується терміном «серійний убивця». Український політик, кандидат у президенти або народні депутати – теж маніяки. Юнаки й дівчата, що претендують потрапити на «Фабрику зірок» – маніяки, та ще й які.
 
Отже, створивши окремі телепроекти з контентом суто негативної інформації, акули телевізійного бізнесу вб’ють двох зайців. На них перестануть нарікати українські інтелігенти і просто культурні люди, яким набридла загальна «барбосизація» та «жовтизна» новин. При цьому та сама «барбосизація» та «жовтизна» у вигляді сюжетів та цілих програм про жорстокість, насильство й горе буде присутня в, так би мовити, спеціалізованих гетто. Кому до вподоби – дивіться.
 
Спроба заборонити «страшну» програму нагадує мені спроби вичавити з телевізора, причому нічного (!), еротику та секс. Унаслідок цього частково постраждало серйозне кіно, в якому елементи еротики, сексу та насильства є тією складовою, що необхідна режисерові для постановки досить серйозних суспільних та соціальних проблем.
 
До речі, маніяки – це одна з таких проблем. Адже хворе суспільство сприяє загостренню психічних хвороб у його членів. Тому, на мою думку, краще знати, що на нас чекає, аби захиститися самим, навчитися захищати своїх дітей, бути пильними й обережними.
 
Дещо про позитивний імідж України в очах іноземних туристів, який ця програма нібито руйнує. По-перше, тільки лінивий не волає сьогодні пробі, що нашу країну іноземці вже давно сприймають як ринок дешевої робочої сили, дешевих мозків, і їдуть сюди в секс-тури. По-друге, більшої шкоди, ніж українські політики включно з президентом України, нинішній Україні поки що ніхто не завдав. Це завдяки нашим політикам ми поволі втрачаємо той позитивний імідж, якого почали набувати з осені 2004-го до весни 2005-го. Так що зловлені і знешкоджені маніяки на фоні політичних діячів просто програють.
 
Нарешті, ще один пасаж батьків України: «Науково доведено психологами-криміналістами, що велика частина серійних вбивць чинили свої криваві злочини з однією метою – прославитись та потрапити у пресу або телепрограми. Завдяки Найвідомішим українським маніякам” мрія українських маніяків стати відомими на всю країну здійснилась». Пробачте, але знову апелюю до українських політиків: кожен із них робить усе можливе і неможливе, аби потрапити у пресу й особливо – в телепрограми, яких для них та під них на одному лише 5-му каналі протягом тижня з півдесятка. Не кажучи вже про політичні ток-шоу на інших каналах, прямі включення політиків у новинах, запрошення їх у студії новин на прямі ефіри тощо.
 
Наступна категорія тих, хто хоче потрапити у пресу і на телебачення – артисти, особливо «зірки» естради. За можливість кілька хвилин розказати про свою роль у мистецтві вони готові навіть платити. Не особисто, правда, з гаманців продюсерів, але то вже інше питання.
 
Взагалі, я не знаю жодної людини, яка би проти своєї волі, з примусу давала коментар чи інтерв’ю пресі, а тим більше – з’являлася в якомусь телепроекті бодай на хвилину. Значить, за дивною логікою батьків України, всі, хто щось робить, конче хоче прославитися і потрапити в «ящик». Біда в тому, що інженер, аби про його винахід дізналася країна, мусить когось закатрупити.
 
У тому, що хорошими справами прославитися не можна, біда не лише нашого суспільства. Й атака на одну щотижневу 20-хвилинну програму нічого в позитивний бік не зрушить.
 
Отже, під фінал банальна істина: ніхто, крім вас особисто, шановні батьки, не потурбується про безпеку ваших дітей і не захистить їх від згубного впливу телевізора. Я б не перекладав на телеканали весь тягар батьківської відповідальності.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15914
Читайте також
10.06.2010 14:00
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 502
02.02.2009 17:33
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
36 234
29.12.2008 07:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 143
12.12.2008 11:23
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
30 751
28.10.2008 14:33
Андрей Мовчан, «Газета «24»
18 205
08.10.2008 08:57
Игорь Лосев
, для «Детектор медіа»
22 200
30.09.2008 11:46
Олег Снігур, «Україна молода»
17 656
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
знову автор
5677 дн. тому
там хтось зустрітися хотів із людиною, яка щодня таке споживає - будь-ласка, до ваших послуг. я люблю трилери про серійних убивць, читаю їх щодня, при цьому на обліку в психіатра не стою і в міліцію не притягувався. а знайомі кажуть, що я дуже добра і чуйна людина (самореклама). мені чомусь здається, що дітям із нормальних сімей не треба спеціально пояснювати, що можна дивитися по програмі в їхньому віці, а що - ні. вони якось самі, на підсвідомому рівні, це зрозуміють. ви запитайте в малолітніх злочинців, скількі разів та тиждень вони дивилися телевізор бодай 1 годину. турбота про смак і психічне здоров`я дітей - не заборона телевізійной програми в прайм-тайм, це не вирішується конкретним одноразовим діянням. це - комплекс заходів, якій не прописаний у жодному підручнику. моя дитина дивиться мультики і фільми про супергероїв, які завдяки не лише силі, а й розуму перемагають, у тому числі, різних мультяшних чудовиськ та маньяків. людину треба виховувати не боягузом, а переможцем.
Lj
5677 дн. тому
"ну, якщо ви боїтеся залитити свою дитину вдома без нагляду, бо вона, користуючись нагодою, негайно подивиться програму про маніяків - мені вас реально шкода. ви не маєте часу пояснити дитині, що до чого, бо довго з роботи їдете" Пан Кокотюха певно великий педагог, сухомлинський свого часу. Бо інакше, поясніть мені, як и особисто своїм дітям (якшо у вас такі є) ви малюєте перелік телепередач які дивитися можна у відсутність мами, а які ні? Типу "оце дитино берем телепрограму, так....телеканал Інтер, тут дивимось це це і це, ось 1+1, тут йде пагубна для твого душевного здоров"я няня, ти не думай вмикати канал, би прийду провірю, надаю по рукам. А оце канал Перший національний, тут, синку, дивися все! тут можна!". Чи ви телевізор з розетки вимикаєте і вилку відкрчуєте? Убий себе об стінку, Ушинський мля.
Борис
5677 дн. тому
Уважаемый Андрей! Читаю Ваши материалы с интересом. Вы профессиональный человек. Дайте вашу оценку фильму "Отряд", что идет сейчас по 1+1. Очень боюсь, что у нашего телевизора скоро вообще крышу снесет. Может ваши аналитические материалы, хоть немного спасут ситуацию. Заранее благодарю.
логопед
5677 дн. тому
А знаете, что самое печальное в этой всей ситуации? Мое глубокое убеждение - работаю уже давно в ТВ - письмо написал очередной писака из "братской могибы" Национального совета по телевидению и радиовещанию. Они это делают регулярно, и на канал, где я работаю - не НТН. Только надо по шапке так сразу приходит письмо от Васи Пупкина, который пишет: какой ужас! Мой ребенок, живущий в Симферомоле, в Крыму не имеет возможности видеть программу на своем родном УКРАИНСКОМ языке. При этом понимая, что в Крыму родным языком считают украинский единицы добавив процент сознательности людей, которые пишут письма (100% - редкий результат для населения) а еще и знают куда - в Национальный совет тв... - вывод как-то сам напрашивается: а не является ли Вася Пупкин из Симферополя Иваном Ивановым, работающим секретарем Нацрады и строчащим письма на каналы ежедневно, меняя адреса на конверте и программы, которые действительно должны стоять где-то в 23:00? Я согласна, что надо ставить это позже, чем 21:00 хотя бы, типа с треугольником, но я терпеть не могу, когда прикрываются гражданской претензией те, кто хотят заработать побольше бабок и получить взятку от ТВ.
5677 дн. тому
знаєте, я б радше говорила не про негативний імідж України в очах іноземних туристів, а про позитивний імідж українських маніяків, їхню популяризацію, до якої свідомо, чи несвідома - яка в біса різниця - долучається наше ТБ, віддаючи їм прайм-тайм. І не тільки НТН своєю спеціалізавоною програмою, бо новини для людей і про людей нічим не кращі. ТСН смакує уродів моральних і фізичних. Така болісна сладострастність, що час психіатрам фіксувати новий феномен - пристрасть до каліцтва, вар"ятства і збочень завдяки ТБ
5677 дн. тому
знаєте, я б радше говорила не про негативний імідж України в очах іноземних туристів, а про позитивний імідж українських маніяків, їхню популяризацію, до якої свідомо, чи несвідома - яка в біса різниця - долучається наше ТБ, віддаючи їм прайм-тайм. І не тільки НТН своєю спеціалізавоною програмою, бо новини для людей і про людей нічим не кращі. ТСН смакує уродів моральних і фізичних. Така болісна сладострастність, що час психіатрам фіксувати новий феномен - пристрасть до каліцтва, вар"ятства і збочень завдяки ТБ
Поліція моралі
5677 дн. тому
Осточортіла вже ця аргументація: ви кращі за мене? То мовчіть. У нас погані політики, тому від маніяків нам гірше не стане. А всі інші такі свідомі, такі свідомі, ніколи не вчинять погано, весь час думають про свою моральність і своїх дітей. Хіба може справді хороша людина, яких у нас звичайно більшість, таке дивитися? А навіть якщо дивиться, чи стане вона гірше? Ну звичайно ж ні! Може замість створювати для маніяків окремий канал, варто показувати такі речі так, як і треба - раз на тиждень і глибоко вночі? Ви хоч уявляєте собі зустріч з людиною, яка щоденно протягом багатьох років дивиться ОТАКЕ?
Поліція моралі
5677 дн. тому
Залізна логіка. Спасение утопающих - дело рук самих утопающих. То давайте порнографію показувати о третій годині дня, бо хто думає про своїх дітей - пояснив їм що до чого, і виховані діти її звичайно ж дивитися не будуть. А дітей, про яких батьки не дбають, тим більше не шкода, хай дивляться. І взагалі, ніхто вам не винен, шукайте причини в собі. Не виходьте на вулицю, не дивіться телевізор, не купуйте неякісні продукти. Лягайте і помріть. Ви тут ніхто, а людям потрібні прибутки.
Pipito
5678 дн. тому
Ну ти Кокотюха і дов...нь!!!!!!!! Такого коментаря навіть дитина у дитсадку не дасть!!! Такі залізні і влучні аргументи, шо тобі треба змагатися у теледебатах із Тимошенко.........
автор
5678 дн. тому
ну, якщо ви боїтеся залитити свою дитину вдома без нагляду, бо вона, користуючись нагодою, негайно подивиться програму про маніяків - мені вас реально шкода. ви не маєте часу пояснити дитині, що до чого, бо довго з роботи їдете. а в няні з маньяками тут, у тексті, спільне одне: і те, і те не для дітей, і те і те йде в один час. не боріться з бездушним телевізором, "ящики" все одно випускають мільйонами штук...
Ы.
5678 дн. тому
То что там много"нафига" приплетено- однозначно.А каналы очень однобоки в обласкании и маниакальных, и эротических образов.
Lj
5678 дн. тому
Шановний Кокотюха, я розумію, шо ви в нас великий інтелектуал і серіальчики типу "Няні" викликають у вас глибоку і всеохоплюючу зневагу. Але майте бога в серці, порівнювати програму про маніяків і серіал про няню - то вже занадто, тим більше прирівнювати їх пагубний вплив. І нафіга сюди енімал пленет приплітати? Чи ви думаєте, що на дитину одинаково впливатимуть розповіді про те, як черговий недоносок розчленовував свою жертву і історія про те, як ветеринари більш продвинутих країн роблять операцію на лапі бідолашній псині? Ніхто не відкидає те, що про дітей мають турбуватися їх батьки, бо більше нікому вони по великому рахунку нафіг не потрібні. Але в 23:00 я вже МАЮ змогу проконтролювати, що дивиться моя дитина по ТВ, а в 18:30 можливо ще ні по причині тривалого добирання додому. Тому не звалюйте з хворої голови на здорову, адже поміняти час виходу програми набагато простіше, ніж розводити тут демагогію і давати вам зайвий привід заробити свої 20 баксів на написанні цієї непотрібної статті.
всё просто
5678 дн. тому
дать программе красный кводратег и время показа - соответственно!
5678 дн. тому
браво, все разложил по полочкам!
эмилиано сапата
5678 дн. тому
Бить надо не по программам, а по программистам - гендиректорам, продюсерам и их шестеркам. Сначала-рублем, а потом вывезти пару-тройку в лес и оставить там вдвоем с маньяком
Олег
5678 дн. тому
"атака на одну щотижневу 20-хвилинну програму нічого в позитивний бік не зрушить" Головне - почати. Може завдяки таким заходам наше ТБ стане менш дегенеративним.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду