«Дивіться нас, або цей цуцик помре!»

3 Жовтня 2008
42746
3 Жовтня 2008
18:03

«Дивіться нас, або цей цуцик помре!»

42746
Невдалий старт шоу «Танцюю для тебе» на «1+1» - закономірний наслідок неповаги до аудиторії і намагання паразитувати на її емоціях.
«Дивіться нас, або цей цуцик помре!»
Ну ось, дожилися. Від телебачення вимагають моральності.
 
Попередня вимога – духовність – якось поступово зійшла нанівець, коли стало зрозуміло, що на сто разів повторену претензію «у вас культурні програми о 2-й ночі!» можна сто разів відповісти: «так рейтинги ж!»; «чого показуєте про російських бандитів, а не про українських героїв?» - «так аудиторія ж!» - і так далі. Експерти та лідери громадської думки сто разів зійшлися на тому, що український телепростір, по-перше, ніякий не український, по-друге, розрахований на барбоса, а відтак на барбосів нас і перетворює. І замовкли, бо в кабінетах, де вирішують, що показувати по телевізору, думкою експертів і моральних авторитетів не цікавляться. Там є свої авторитети.
 
Ще гірше вийшло з соціальною відповідальністю (і з відповідальністю взагалі). Це словосполучення, з’явившися спершу в експертному середовищі, перейшло до лексикону піарників великого бізнесу і тепер асоціюється, завдяки частому вживанню у прес-релізах, із компенсацією за виробничі травми, путівками в санаторії та благоустроєм території. Якщо ви нагадуєте телевізійникам про те, що, окрім заробляння грошей, ЗМІ ще й виконують певні життєво важливі функції у суспільстві, на вас дивляться так, ніби ви щойно, вибивши двері з табличкою «зайнято», ввірвались у чужу кабінку туалету. На пропозиції до телеканалів усвідомити свою відповідальність за вплив, який вони чинять на суспільство і на кожного громадянина, є універсальна відповідь: «не подобається – не дивись».
 
І ось – моральність. Ні, не «суспільна мораль», яка в нас зводиться до відсутності в ефірі оголених тіл і випущених кишок. Автори відкритого листа до «1+1» та їхні численні (у блогах, які я регулярно читаю, бачив принаймні півтора десятка дописів подібного змісту – це великий відсоток) однодумці вимагають від телебачення, власне, бути моральним по-людськи. Ба більше – мати совість!
 
Закиди до програми «Танцюю для тебе», яка поки що істотно відстає від «Танців з зірками» як за якістю (танці двох непрофесіоналів, нашвидкуруч підготовлених хореографами), так і за рейтинговими показниками, можна сформулювати так: програма викликає жалість і співчуття до знедолених, для реалізації чиєї мрії – а мрія, як правило, досягається енною сумою грошей, - танцюють «не-зіркові» учасники шоу. Не можна, мовляв, змушувати аудиторію і журі обирати з-поміж восьми людей, які потребують допомоги, когось одного, хто гідний її найбільше.
 
Головний контраргумент на це: якщо можна допомогти хоч одній людині, то це краще, ніж не допомогти жодній. А коли для цього треба влаштувати шоу з піснями, танцями, декораціями й 64-зубою усмішкою Інни Цимбалюк, то що ж поробиш? Телеканал – це бізнес, йому треба гроші заробляти. Ну, і коронне: не подобається – не дивіться, ніхто ж не змушує.
 
Останній аргумент, хоч який він універсальний, можна винести за дужки, адже глядачів таки «змушують» дивитись телевізійні конкурси… ну, хоча б їхні емоції, азарт, а зрештою – реклама. Туди ж – за дужки – винесемо й до абсурдності наївне твердження, що, мовляв, якщо у багатеньких дядь і тьоть із «1+1» є гроші, то вони могли би просто роздати їх бідним, а не робити з цього шоу.
 
Вимоги щодо моральності на адресу телеканалу як такі викликали у вашого автора щирий подив. Моральність – після «Великих українців»? Після того, як інший провідний канал країни зібрав гроші з сотень тисяч людей, а потім дозволив зацікавленим особам переграти результати голосування, і йому не просто за це нічого не було, - ні, величезна кількість лохів-телеглядачів, яких таким чином «подоїли», залишилися вдячними! А то й щасливими, що переміг «їхній кандидат». Хіба для цього стільки років пропагували ідею «медіа – це бізнес і нічого, крім бізнесу», щоб тепер гратися з аудиторією, яка готова і прагне бути обманутою, в якусь чесну гру?    
 
І навряд чи причина в «1+1» та його «барбосизації» та «румунізації» (а насправді – цілком логічного, хоч і не дуже приємного багатьом працівникам каналу та його відданим глядачам, прагнення іноземного інвестора перебудувати свій актив за зразком успішного телеканалу Pro TV). Прикладів порушення норм людської моралі достатньо в історії чи не кожного телеканалу. Якщо медіа – бізнес, і цукровий завод – бізнес, то чому медіа не дозволено те, що дозволено цукровому заводу? Чому цукровий завод повинен тільки виконувати закони і платити податки, а медіа – ще й дбати про якусь мораль і етику? Де вони – мораль, етика? В ліцензії записані? Судді хто?
 
З тим, що українська реалізація латиноамериканського формату Bailando por un Sueño («Танцюй заради мрії») є маніпуляцією почуттями аудиторії, причому грубою і досить цинічною, важко сперечатись. Хоча б тому, що глядачі та журі поставлені в ситуацію, коли вони нібито мали б оцінювати якість танцю (як це було у «Танцях з зірками»), проте насправді, - якщо вони, звичайно, не мають серця з каменю, - порівнюють серйозність і нагальність потреби восьми людей, заради яких танцюють їхні «соньядорес» («мрійники»). Дівчинка з опіком на обличчі, яка мріє бути красивою, чи хлопець-інвалід, який хоче відкрити майстерню та лагодити для інших інвалідів візки? Мати восьми дітей, якій треба поставити їх на ноги, чи дочка, яка мріє, щоб її мама лікувалася в Тибеті? Світланка, яка з кожним днем втрачає зір, чи тітка Рівіль, яка вилікувалась від невиліковного розсіяного склерозу і тепер хоче лікувати дітей, хворих на рак? І до чого тут, чорт забирай, танці? Людина, перед очима якої проходять ці розпачливі історії, і яка все одно вмудряється тверезо оцінювати танцювальні номери і визнавати когось гіршим, а когось кращим танцюристом – нормальна?
 
А ви - уявляєте дівчинку з пошрамованим обличчям, яка ридає перед телеекраном, бо її мрія про пластичну операцію не здійсниться – через те, що її представник не досить добре станцював?
 
З іншого боку, не варто занадто перейматись тим, що семеро з восьми учасників змагання програють. Як показали підсумки перших раундів, «мрійники», що вилітають із проекту, отримують від добрих людей (каналу і спонсорів) компенсацію, яка, навіть якщо не дозволить їм реалізувати їхню мрію, то, принаймні, полегшить гіркоту поразки.
 
Є ще один універсальний аргумент – мовляв, це формат, реалізований у багатьох країнах (Мексика, Аргентина, Панама, Еквадор, Коста-Рика, ну і, звісно, Румунія!), тож претензії – до мексиканців. На жаль, не було нагоди зазирнути до «біблії» формату, проте в усіх джерелах, написаних зрозумілими вашому автору мовами, відсутні згадки про те, що мрія близької людини, яку прагне здійснити «мрійник», обов’язково повинна бути виходом із скрутного чи трагічного становища. Мрія може бути всякою. Поїхати в навколосвітню подорож – мрія, переспати з мулаткою(ом) – теж мрія, отримати автограф від англійської королеви, повінчатись у готичному соборі, піднятися на Джомолунгму, словом, фантазія людська не має меж…
 
…Але українську реалізацію «Байландо пор ун суеньйо» інсайдери називали «Танцями з інвалідами» ще тоді, коли був відомий лише факт купівлі формату! Проект «із міцною соціальною складовою» (цитата з сайту «Танцюю для тебе») не міг бути легким і веселим розважальним проектом, він ще до свого початку був запрограмований на вибивання болісної сльози. Можна припустити, що пари, у яких «мрійники» змагаються за реалізацію найменш серйозних мрій, вилетять у числі перших (багатодітна мама Ірина Бочай – у неї ж ніхто не вмирає; молодша сестричка Юлі Скрипник, яка має вчитися – канал підкине їй грошей на перший семестр). Інший результат може викликати у глядачів ще більше обурення: мовляв, як можна відсіювати тих, кому більше потрібна допомога? Гірка іронія про «двобій безногого інваліда та вагітної хворої жінки», яка прослизнула в коментарях до колонки Наталки Позняк-Хоменко «Танці на сльозах», має всі шанси справдитись у фіналі.
 
Глядач – не такий уже й барбос, якщо придивитись, - активно голосує пультом у відповідь на спробу попаразитувати на його емоціях. Дві години інтенсивного співчуття, змішаного з посередніми танцями, щосуботи – це забагато. Показники другого випуску шоу дещо зросли в порівнянні з геть провальним першим, та це все одно далеко не те, чого сподівалось керівництво «Плюсів» від дорогого проекту власного виробництва. Мабуть, «Танці з зірками-4. Міжгалактична ліга» були б кращою ідеєю.
 
Телеменеджерам – як «Плюсів», так і інших каналів, адже вчитись на чужих помилках завжди краще, - варто замислитись: можливо, невдачі «Танців з інвалідами» - це не наслідок вдалого контрпрограмування, а перший урок, який аудиторія дає каналу за неповагу до неї. Це ще зовсім маленькі паростки народного гніву, але що буде, якщо вони виростуть?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42746
Читайте також
19.03.2010 16:50
Отар Довженко
20 471
01.01.2009 13:51
Отар Довженко
40 257
12.11.2008 10:26
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
31 468
13.10.2008 15:06
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
15 914
08.10.2008 14:48
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
28 081
22.09.2008 12:49
Наталка Позняк-Хоменко, «ПіК України»
50 033
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
о шоу
5683 дн. тому
Почитайте Данькову-"До того ж за «50 тисяч +» розрив між трансляціями каналів значно більший: якщо «Юрмала» мала частку 23%, то показник «Танцюю для тебе» становив лише 13% (у попередню суботу частка програми у великих містах була навіть трохи вища – 13,77%)." Вот и прикиньте, чего стоит псевдоблаготворительность таких танцев.
5683 дн. тому
о шоу люди и говорят. не нервничай так сильно. ткаченко генеральный директор, так что в его власти ставить-на ставить.как прокол, так он всегда в кусты, как успех, то он, тут как тут.как правило успех к нему никогого отношения не имеет. нанопродюсер ваш наноткаченко. зато мегаденьги на таких танцах покосит.
5683 дн. тому
Слушайте, а при чем тут Ткаченко? Формат был куплен за полгода до его прихода! А если кто-то решил вылить злость именно на него, так заведите отдельную ветку форума. Тут о шоу люди разговаривают!
Товариство українсько-румунської дружби
5684 дн. тому
Довженко пише: "...причина в «1+1» та його «барбосизації» та «румунізації» (а насправді – цілком логічного, хоч і не дуже приємного багатьом працівникам каналу та його відданим глядачам, прагнення іноземного інвестора перебудувати свій актив за зразком успішного телеканалу Pro TV..." Власником PRO TV і 1+1 є Рональд Лаудер, президент Американського Єврейського Конгресу. Тому слід писати: "... «1+1» та його «барбосизації» та «євреїзації» (або «ожидовіння») ...
ольгинская
5685 дн. тому
Ткач-это такой же потомственный номенклатурщик, как Димон Кабачник, только крал не рукописи и оружие сна киностудии, а бабки на нагорной и на отраде в одессе. Общий ров для хохла и маланца
новый
5686 дн. тому
Та ну?Неужели?Тот выпуск?Может вы еще скажете, что Лысенко туда эти галимые "Окна нагиева" завела?Может вы будете отрицать, что Ткаченко единственный, в лице своей кинофирмочки, был против украинского дубляжа фильмов и доказывал, что украинский дубляж снизит посещаемость мультиплексов?А жизнь доказала обратное.А не выгнанная, как вы написали, Лысенко вывела канал на позиции которые Фафе и не снились.А Пинчук выгнал надутого Фафу и на пушечный выстрел к своим каналам не подпустит.И никакие отмазки ему не помогли.Ткаченко это воздушный шарик ослика Иа.
Діана
5686 дн. тому
Подібними програмами, а також новинами, через край сповненими кримвнальним страхіттям забивають людський мозок, щоб відволікти від глобальних проблем у державі. Щоб бабці біля під*їздів не жалілись на своє злиденне доживання віку, а говорили: " А ви бачили-чули яке у людей горе, у нас, у порівнянні з ними, ще й нічого"
Украинство
5686 дн. тому
"Новому": А вы в курсе, тот выпуск "Окон" был для Саши Ткаченко полнейшей неожиданностью? Это так. Тот выпуск поставила в эфир программный директор Лысенко, не удосужившись посмотреть, что же там. Получается вроде как подстава. Саша ввалил тогда Лысенко по первое число, хотя надо было гнать в шею такого программного директора, а для Нацрады - придумал какие-то отмазки. И теперь та всыпанная, но не выгнанная Лысенко возглавляет "Новый".
5686 дн. тому
вже 2 місяці не дивлюсь плюси і нікому не раджу, навіщо приходити з роботи і дивитися кримінал-експрес, та ще й не кращої якості? просто забудьте про цей канал і життя стане кращим.Чи тут сидять одні плюсівці? так тоді звільняйтеся і будете виглядати принциповими
Михаил Маркович
5686 дн. тому
Помочь людям вне рамок программы "танцюю..." - в результате и дело хорошее и проект прийдется закрыть, т.к. ничего от него в таком случае не останется.
марковичу
5686 дн. тому
Ткаченку штоль деньги собрать предлагаете?На самолет?Функция ТК, в том числе, чтобы ткаченки за счет "жертв 1+1", на персональных самолетах не летали, а ездили в метро.Как его жертвы.Тогда не будет таких "забот" о обездоленных.
Михаил Маркович
5686 дн. тому
А почему бы "Телекритике" не организовать сбор денег и помочь "жертвам 1+1"? ВСЕМ.
Павло Булгак
5686 дн. тому
Бегущий Человек, снят по книге Стивена Кинга - Действие фильма происходит в США в 2017 году. После разрушительного землетрясения и последовавшего кризиса, к власти в США приходит тоталитарное правительство. Демократические институты оказываются разрушены, введены цензура и комендантский час. Нравы в стране стали соответствующими — наиболее популярными телепрограммами стали жестокие и кровавые телешоу, всегда заканчивающиеся смертью участников. Об одном из таких ужасных шоу — «Бегущий человек» — и идёт речь в фильме. Участниками этого шоу становятся заключённые тюрем, которые имеют шанс пройти суровые испытания и получить свободу… или умереть. Но однажды участником шоу стал Бен Ричардс (Арнольд Шварценеггер) со своими друзьями. Он был офицером, которого подставили и посадили в тюрьму за то, что он отказался расстрелять с вертолёта голодный бунт в Калифорнии. Но тюрьма, предательство и цинизм телевидения не сломили волю Бена Ричардса. Он успешно проходит все испытания кровавого шоу и, в конце концов, захватив саму телетрансляцию, он развенчивает ложь телепродюсера, возвращает себе доброе имя и предоставляет свободу слова повстанцам, не желающим мириться с цензурой и тоталитаризмом.
Павло Булгак
5686 дн. тому
Знову не можу не погодитися з Отаром, знову він цілить у Яблучко - темпи деградації нашого ТБ в гонитві за рейтингом уже становлять небезпеку українському суспільству. Накрючувати рейтинг на чужому горі, і косити на цьому бабло - усе це не влазить в жодні моральні чи етичні рамки. І нагадує мені особисто повчальні фантастичні фільми - де люди змагалися на закритій території не на життя а на смерть, а суспільство дивилося це "шоу" по ящику, в той час як його автори косили гроші і заробляли владу над цим суспільством.
молодець Отар
5686 дн. тому
фото супер))
новый
5686 дн. тому
Сидел себе Шурик и вел "Пислямову" или что-то аналитическое, ан нет в роднянские подался(Он журналист , а не продюссер.Только не надо отмазок типа он позже пришел.Мог и отменить своим царским, генеральным, продюссерским указом, а не мог , так чего он там сидит?Дай ему волю, он все антиукраинское фуфло туда принесет, а потом будет отмазываться как тогда на Нацраде с Нагиевым, типа он таким макаром хотел в зрителях украинство пробудить.Удивительно, на Тонис, Сити, 5-й канал, Рентв его не взяли, а на плюсы взяли.Зачем он Вильямс сдался?Им ведь бабло не дадут пилить.
5686 дн. тому
Саша Ткаченко когда-то на "Новом" запустил "Окна" Нагиева. Все возмущались и плевались, но народных протестов на наблюдалось, только Нацрада отреагировала (и то после пассажа Нагиева про оральный секс, исправляющий украинский акцент) и приказала убрать "Окна"... за полночь. Прошло 4 года и ситуация повторяется: Саша Ткаченко снова возглавил телеканал, на этот раз 1+1, и опять в эфире провокационное шоу с другим названием. Простые совпадения?
експерту:
5686 дн. тому
якщо Ви вважаєте, що це шоу краще за шоу Вєрки Шуфрич, то його підсумком має бути безумовне здійснення заявленої мрії КОЖНОГО учасника, включаючи пачку презервативів для багатодітної мами.
TTT
5686 дн. тому
otar пише-"І навряд чи причина в «1+1» та його «барбосизації» та «румунізації» (а насправді – цілком логічного, хоч і не дуже приємного багатьом працівникам каналу та його відданим глядачам, прагнення іноземного інвестора перебудувати свій актив за зразком успішного телеканалу Pro TV)." ---Стопудово згоден. 100% правильна стаття.Респект. Добре , якщо канали дослухаються.
Эксперт
5686 дн. тому
не дивіться - і навідь не задумуйтесь про те, що такі люди живуть поруч з вами. - краще шоу сердючки-шуфрича або серіал про Берію - це цікавіше
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду