Комісія з питань захисту суспільної моралі засудила програми «Речовий доказ», «Свідок», «Найвідоміші українські маніяки» та серіал «Леся+Рома»

18 Листопада 2008
15331
18 Листопада 2008
12:08

Комісія з питань захисту суспільної моралі засудила програми «Речовий доказ», «Свідок», «Найвідоміші українські маніяки» та серіал «Леся+Рома»

15331
Комісія з питань захисту суспільної моралі засудила програми «Речовий доказ», «Свідок», «Найвідоміші українські маніяки» та серіал «Леся+Рома»
Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі розглянула та затвердила низку експертних висновків щодо дотримання законодавства у сфері суспільної моралі окремими засобами масової інформації. Про це повідомила прес-служба НЕК.
 
У результаті експертизи публіцистичних програм «Речовий доказ», «Свідок» та «Найвідоміші українські маніяки», які транслювалися на телеканалі НТН, виявлено сюжети, в яких детально та натуралістично висвітлювалося вчинення тяжких злочинів. Крім того, ці програми не було марковано відповідними спеціальними позначками. НЕК визнала цю інформацію такою, що може зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх, юнацтва та порушує законодавство України у сфері захисту суспільної моралі (а саме: ч. 2 ст. 2 Закону України «Про захист суспільної моралі», ч. 2 ст. 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»). Національна комісія вирішила звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо усунення цих порушень.
 
У результаті експертизи телесеріалу «Леся+Рома» (телеканал ICTV) виявлено епізоди, в яких неодноразово вживалися брутальні слова, велися непристойні розмови про секс. Ці серії також не було марковано спеціальними позначками для цієї категорії програм. Щодо усунення порушень законодавства у сфері захисту суспільної моралі Національна комісія вирішила звернутися безпосередньо до телеканалу ICTV.
 
Також експерти НЕК здійснили експертизу матеріалів газети «Блик», в якій було виявлено публікації порнографічних зображень та матеріали, що посягають на національні цінності та ображають релігійні почуття віруючих. Відповідно до статей 2 та 6 Закону України «Про захист суспільної моралі» публікації такого змісту заборонено.
 
За фактом виявлених порушень Національна комісія прийняла рішення направити до Генеральної прокуратури України клопотання щодо можливості прокурорського реагування. У зв’язку з неодноразовими порушеннями вимог законодавства України про захист суспільної моралі та нехтуванням рекомендаціями НЕК, члени Національної комісії ухвалили рішення звернутися до Міністерства юстиції України щодо можливості позбавлення редакції газети «Блик» свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації.
 
Крім того, на останньому засіданні члени НЕК доручили голові НЕК Василю Костицькому подати на розгляд до Кабінету Міністрів два законопроекти, підготовлені працівниками апарату комісії: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту суспільної моралі)» та проект постанови КМУ «Про внесення змін до Положення про Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі». Також члени комісії погодили проекти двох звернень НЕК - до голів та депутатів обласних, міських у містах Києві та Севастополі та місцевих рад України та до керівників і редакційних колективів засобів масової комунікації України.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15331
Теги:
Читайте також
27.02.2009 10:25
Мар'яна Закусило
56 596
29.12.2008 07:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 149
14.10.2008 12:01
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
23 962
13.10.2008 15:06
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
15 920
19.04.2008 15:40
«Телекритика»
29 944
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
YaYa
5646 дн. тому
А ще можна заборонити репортажі з Верховної ради - там таклж суцільна порнографія та китваві події! А ще - бійки! Де Нацрада стільки цнотливих членів понабирала?
fun
5647 дн. тому
Дивна логіка.... чому тоді, виходячи з таких міркувань не розібратися з новинами на каналі 1+1 - там і вчинення злочинів, і всілякі збочення і т.д.
Memory Refresh
5647 дн. тому
"Леся+Рома" не чіпати! Единий УКРАЇНСЬКИЙ серіал на нашому ТБ. Розбирайтесь краще з тими москальськими "подєлками", що їх крутять 1+1 та Інтер. Там і матюки, і порнуха і все що тільки заманеться.
Кокотюх-пінтюх
5647 дн. тому
Ганьба керівнику НТН, колишньому працівнику Української служби Бі-Бі-Сі Кирилу Лукеренку! Це ж треба так низько впасти після Лондона - працювати на такому каналі! Гроші не пахнуть, Кірюшо, чи не так?
кокотюха
5647 дн. тому
а в себе в штанах та під спідницями вони нічого брутального не виявили?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду