Тупий і ще тупіший: монополія на розваги

9 Жовтня 2008
42393
9 Жовтня 2008
09:40

Тупий і ще тупіший: монополія на розваги

42393
Коли телебачення звинувачують у поганій якості і тупості, чому не замислитись – а коли воно востаннє було розумним і цікавим, і де це було?
Тупий і ще тупіший: монополія на розваги
З початком нового сезону (невже я теж вживаю цей вислів?) усі заходилися ще більше критикувати телебачення. Не тільки в Україні, а й тут, у Британії, так само. Це такий собі доступний спосіб полити води на млин культурологічних дебатів, у ході яких діагноз не змінюється: «тупий і ще тупіший». До хору обурених голосів приєднався і Джеремі Кларксон, сам телеведучий у кубі, але все одно наважується вимагати, щоби телебачення стало більш просвітницьким, а не лише прагнуло підвищувати свої рейтинги.
 
Навряд чи навіть такий супремо, як Кларксон, зміг би відповісти на просте запитання: а з якої, власне, радості? Що суспільство таке зробило телебаченню, щоби телебачення кинуло дбати про свої матеріальні потреби і почало те суспільство просвітлювати, відмовившись від простого й ефективного способу існування «купи (рекламний час) –продай»? Відповідь – нічого, тому по телевізору дуже часто можна побачити передовсім Джейд Гуді (докладніше про неї – нижче).
 
Телебачення – абсолютний монополіст на ринку домашніх розваг і жоден інтернет чи будь-який інший медіум не зрівняються з ним, а погрози, мовляв, коли телебачення не покращиться, народ почне відвертатися від нього, просто безглузді. Звичайно, телевізор не вічний і колись хтось його таки обжене, але це не станеться скоро, навіть на Заході, де озброєні мобільним інтернетом Блекберріз практично ростуть на деревах. Наразі британський глядач клацає від «Зірки теж плачуть» до «Зірки танцюють до упаду», від «Талантище, сезон 67» до «Старший брат, сезон 148», а що йому ще робити?
 
Еквівалентом «Старшого брата» в Україні мені видаються політичні ток-шоу, які логічно переходять у щоденний формат, бо «Старший брат» саме так і транслюється – вижимки у вечірній прайм за 24 години, де розповідається, хто кого ще обматюкав або в кого з ким намітився флірт. Різниця тільки в тому, що герої «Старшого брата» щосезону інші, а в наших політичних ток-шоу вони тільки сезонно вдосконалюються.
 
Так, у Великобританії є Бі-бі-сі, яке показує справді багато якісних програм і де навіть неякісні програми зроблені якісно, якщо ви мене зрозуміли. Але це виняток, який лише змушує правила яскравіше виблискувати.
 
Я хочу розповісти дві історії з британського медіажиття. Перша дуже коротка, друга трохи довша.
 
Історія 1: Хто такий Філ Мітчел?
 
Кілька років тому, ще за ходіння Тоні Блера у прем’єр-міністрах, у Британії провели опитування громадян і встановили, що більше британців знають, хто такий Філ Мітчел, ніж хто такий Тоні Блер. Коли я прочитала результати цього опитування – вони були надруковані у всіх без винятку газетах, – моє перше запитання було, напевно, те саме, яке виникло зараз у вас: хто такий Філ Мітчел? Політик, актор, телеведучий, меценат, спортсмен? Ні. Філ Мітчел – це один із героїв мильної опери «Істендерз», яку 5 разів на тиждень транслюють на першому каналі Бі-бі-сі і яка триває вже понад 20 років. Назву «Істендерз» можна перекласти як «Родом із Троєщини». Так от, на момент проведення опитування Філ Мітчел уже навіть вибув із лав героїв серіалу, тому я про нього і не знала. Його там чи то вбили, чи то він когось убив і його за це посадили – не пригадую точно. Цікаво те, що навіть після заслуженого відпочинку він лишився достатньо високо на поверхні колективної пам’яті британців, щоби витіснити з неї ім’я голови уряду, людини, яка потенційно має набагато більший вплив на їхнє життя, аніж видуманий персонаж популярного серіалу. Додам тільки, що коли Тоні Блер поступався Філу Мітчелу відсотками трьома, не більше, то чинний голова уряду Гордон Браун, напевно б, не дотягнув і до найепізодичніших героїв тих-таки «Істендерз».
 
Історія 2: Репродуктивні органи Джейд Гуді
 
Це трохи довша історія, але вона дуже показова, тому наберіться терпіння.
 
Кілька років тому переможицею «Старшого брата» стала така собі Джейд Гуді – грубувата, малоосвічена жінка, яка, попри вкрай неприємні манери і нижчу середнього зовнішню привабливість, більше від інших героїв реаліті-шоу сподобалася глядачам і вони не вигнали її з Дому. Джейд була не першою переможицею програми, але саме їй вдалося залишитися у центрі уваги ЗМІ – напевно, поєднання продумано найнятих піар-агентів зі вчасним схудненням (чи, навпаки, гладшанням), роман із кимось гідним (чи не дуже) плюс скандальні ситуації з уже трейдмарковою грубістю – і за рік вона перетворилася на знаменитість, достатньо для того, щоби взяти участь у «Селебріті Старшому браті».
 
У ході тієї програми вона зробила ризикований, але стратегічно правильний крок – блискавично посварилася з іншою учасницею реаліті-шоу, індійською актрисою Шилпою Шеті. Сварку було витлумачено у расистському ключі, Джейд вигнали з шоу, Шилпа стала його переможицею, і кар’єра обох була гарантована. Джейд привселюдно плакала, вибачалася і казала, що вона не расистка, а навіть дуже навпаки – обожнює каррі, а Шилпа просто неправильно її зрозуміла. Шилпа дала приблизно тисячу сто інтерв’ю британським ЗМІ, пояснюючи, що вона теж не проти Джейд і готова з нею помиритися. Примирення транслювалося у прямому ефірі, Шилпа і Джейд зрозуміли, як багато у них спільного, і що з того, що в них різні відтінки шкіри? Вони разом можуть рекламувати «Хед Енд Шоулдерз» чи там «Лореаль», «бо ви того варті». Унаслідок всіх цих буремних подій Джейд запросили на індійську версію «Селебріті Старшого брата».
 
 
Вона довго думала – чи їхати, і як прийме її індійське глядацтво? Чи не закидає гнилою окрою (популярний індійський овоч)? Окрою не закидали, але і це не все. Вирушаючи до Індії, Джейд здала аналізи, бо щось там її турбувало в області гінекології. Результати надійшли вже після запуску шоу і виявилося, що у Джейд злоякісна пухлина! Новини їй принесли також у прямому ефірі. Лікуватися на батьківщині її проводжав весь індійський народ просто як національну героїню.
 
Зараз у Джейд шанси 50 на 50, операцію поки не зробили, але ми всі, разом з її названою сестрою Шилпою Шеті, бажаємо їй одужання. Зауважте: я не бачила жодного епізоду «Старшого брата» (спочатку випадково, а пізніше через свідоме збереження цноти), але між тим я теж все знаю про стан репродуктивних органів Джейд Гуді, від яких у Британії зараз неможливо втекти.
 
І коли я зважую – що гірше на терезах поганого телебачення: гінекологічні проблеми незнайомої мені британської жінки чи некомпетентні і страшенно довгі патякання українських політиків – чужа гінекологія все ж таки важить більше. 
 
А повертаючись до стартової тези, я хотіла проілюструвати, що тупість розмаїта. І Джейд Гуді підкрадається з найнесподіванішого боку навіть у такій просунутій телекультурі, як британська.
 
Катерина Хінкулова, українська служба Бі-бі-сі
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
42393
Читайте також
18.06.2010 15:27
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
47 136
10.05.2010 06:52
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
65 788
18.03.2010 08:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
30 710
11.03.2010 06:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 698
11.03.2009 12:19
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
21 270
09.02.2009 09:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
6 823
24.10.2008 13:38
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 118
16.10.2008 09:20
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 664
02.10.2008 15:18
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 668
18.09.2008 12:15
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
48 018
12.09.2008 10:47
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
4 212
04.09.2008 13:59
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
27 339
28.08.2008 08:57
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
28 206
22.08.2008 13:33
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
39 683
14.08.2008 11:54
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 786
07.08.2008 11:04
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 063
01.08.2008 06:12
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
4 263
24.07.2008 14:32
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
3 534
18.07.2008 11:48
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
13 025
10.07.2008 16:32
Катерина Хінкулова
28 268
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Реальносмотрящий на вещи
5675 дн. тому
Мне было интересно читать об особенностях английского тв, тем более, что удалось его посмотреть непосредственно в Британии, но... То, что описывается в статье интересно людям, сталкивавшимся с особенностями национального английского телевидения, не более. Мы другие, нам интересно другое. Мы понимаем, что политика сейчас реально влияет на нашу жизнь, поэтому она нам интереснее. У англичан за сотни лет стабильности сформировалась такая система, при которой вообще не важно, кто у власти, поэтому политика им не интересна, а интереснее гинекология участницы реалити-шоу.
Телекритик
5678 дн. тому
Якщо відсторонитися від традиційного коментового хамства, то думку чытадча можна зрозуміти так - статті пані Хінкулової потребують заземлення об український грунт. З цим варто згодитися - відстороненість від наших реалій робить тексти малоцікавими для українських читачів. Статті виглядають герметично британськими попри спроби авторки проводити паралелі з нашими реаліями. Може варто змінити манеру викладу?
чытадч
5678 дн. тому
О... шото похожее на раскрытие "темы сисег". Вывода только не хватает и финал открыт. Вы бы взяли "до пары" кого-то здесь в Украине и писали бы, вдвоём , бинарные статьи по принципу - Ваш текст основной, а в теле статьи - каменты в "Дусином" стиле и с проэкцией на реалии Украины. Будет бомбово! И если одна не дотянет до "раскрытия" темы, то вторая сможет использовать трамплин и тема таки будет раскрыта!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду