У цій історії немає позитивних героїв

22 Серпня 2008
39683
22 Серпня 2008
13:33

У цій історії немає позитивних героїв

39683
У цій історії немає позитивних героїв
Друга світова Холодна війна – термін, який протягом останніх двох тижнів щочастіше вживається на сторінках британської преси, але на чий бік слід приставати – конкретних вказівок читачам не дають.
 
Британські ЗМІ тільки-но почали приходити до тями після грузинських подій, як на них звалилося підписання польсько‑американської угоди про ПРО, і нібито розставлені попередньо акценти покотилися шкереберть. Якщо під час російського вторгнення на територію незалежної Грузії більшість медіа вказали пальцем обвинувачення на Москву (хоча навіть достатньо антиросійський зараз «Економіст» написав про Саакашвілі, що той навмисно дратував росіян), то геополітичні наслідки встановлення системи протиракетної оборони викликали завзяті дебати.
 
«Щити на території Польщі захищатимуть Америку від імовірних нападів з боку Ірану і Північної Кореї, – написав коментатор у «Гардіан». – Авжеж. Бо кожному студенту географічних факультетів Техасу відомо, що саме ці країни є безпосередніми сусідами Польщі».
 
Про Грузію повідомляли майже несподівано багато, винісши таким чином редакційне рішення, що події варті того за своїм стратегічним значенням. Програма «Тудей» – сніданкове шоу на Бі‑Бі‑Сі Рейдіо‑4, одна з найрейтинговіших ранкових радіопрограм у Лондоні та обов’язкове слухання інтелігенції, – виходила в ефір частково з Тбілісі, куди вилетів один з її ведучих, Едвард Стертон.
 
Навіть таблоїд «Sun» не пошкодував газетних дюймів на докладні пояснення, що воно таке – Південна Осетія, а на вебсайті цієї найпопулярнішої щоденної британської газети було розпочато форум про «путінську агресію» – і це у виданні, що головним чином повідомляє про розвиток подій у реаліті‑шоу «Біг Бразер» і активно стежить за видозмінами у зовнішності знаменитостей, аби точно визначити, хто з них ліг під косметологічний ніж. Але ця газета також надіслала свого кореспондента до Грузії і написала у своєму  простому стилі, що від Росії відвернулися всі її «кореші».
 
Якщо Бі‑Бі‑Сі і більшість газет дбали про баланс у висвітленні ситуації, то ліберальний «Економіст» не стримував люті на адресу Кремля: «Після Грузії стан речей зміниться назавжди і Росія повинна це розуміти». Тижневик вважає за необхідне ускладнити візовий режим для російських громадян і вчергове закликав європейські країни не укладати жодних двосторонніх домовленостей з Росією. Щоправда, під час газового фіаско січня 2006 року подібні заклики впали на глухі вуха.
 
Шпальти з коментарями й аналізом ситуації, які в більшості британських газет дозволяють собі гостріші вислови, зарясніли порівняннями з 1939 роком і фатальною «помилкою» Чемберлена у нездатності зупинити нацистську Німеччину. «Гітлер також твердив, що йшов рятувати своїх співвітчизників», – написала «Дейлі Телеграф».
 
Але навіть коли в обіг увійшло кліше «Друга світова холодна війна», наголоси не були однозначно виокреслені. І не тому, що Грузія – маловідома країна, розташована за тисячі миль від Британії: тут добре пригадують і Трояндову революцію, і Помаранчеву, і про обидві багато ішлося в ці останні пару тижнів, так само як і про саму Україну. «Економіст» вважає, що її мають прийняти до НАТО чи не завтра. Багато газет згадало про Крим, і що саме там базується Російський чорноморський флот. 
 
Але зараз, порівняно зі справжньою Холодною війною, британські ЗМІ набагато обережніші в аналізі подій і прагнуть визначати власне ставлення до них, а не вдягати ідеологічний нашийник, пропонований політиками, і вважати поганими тих, кого називають поганими вони. Британський міністр закордонних справ розкритикував Росію гостріше, ніж це зробив «Економіст», але додаткових балів від преси за це не отримав.
 
Після Холодної війни минуло багато часу; достатньо багато часу минуло і після 11 вересня. ЗМІ помудрішали і навчилися ще менше, ніж раніше, довіряти тому, що чують від лідерів, аби не служити машиною пропаганди.
 
Про підписання угоди про ПРО написали також несподівано багато. Та ж таки «Сан» минулої суботи вмістила на першій шпальті промовистий заголовок «Закидаємо поляків атомними бомбами» над статтею з колоритними цитатами від російського військового командування.
 
Але у висвітленні і тим більше аналізі наслідків цього підписання однозначності не було взагалі. Згадали про Карибську кризу, тільки  Сполученим Штатам відведено було роль СРСР тоді. Згадали про те, що після ПРО всі угоди про нерозповсюдження ЗМЗ можна викинути у смітник. А також – спробували зазирнути у майбутнє – що змінить ПРО у світі, де зростає економічна потуга і вплив ядерних Китаю та Індії, де під питанням подальший розвиток в ядерному Пакистані, де в Заходу не визначені стосунки з імовірно ядерними Іраном і Сирією.
 
Ліві чи праві, консервативні чи про‑російсько‑анти‑американські, упереджені чи збалансовані, практично всі британські мас-медіа справді спробували донести багатоскладовість проблем у взаєминах з Росією до своєї аудиторії. Їй не кажуть, хто в цій історії злий демон, а хто – добрий принц. Це – світ без позитивних героїв у виконанні ЗМІ, затиснутих між супер‑інтересами наддержав.
 
Катерина Хінкулова, Українська служба Бі-бі-сі
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
39683
Читайте також
18.06.2010 15:27
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
47 138
10.05.2010 06:52
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
65 789
18.03.2010 08:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
30 712
11.03.2010 06:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 700
11.03.2009 12:19
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
21 271
09.02.2009 09:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
6 825
24.10.2008 13:38
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 121
16.10.2008 09:20
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 666
09.10.2008 09:40
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
42 395
02.10.2008 15:18
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 671
18.09.2008 12:15
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
48 018
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
на золотому тли софийських бань
5721 дн. тому
Уехать на фиг с костельной родины русопятского толстого дедушки-чекиста и воображать себя бандеровской мата хари. Девушка, ваши местечковые рожки видны из-под роскошной шевалюры. Хотя мы лично всегда предпочитали богоизбранных шинкарочек для правильного оплодотворения украинской городской культуры, а то что то она совсем хоруживской стала, не культура а сельпо со сберкассой, выйдешь и пыль столбом- это в район выручку повезли с концами, а ты живи с огорода, и хлеб по вторникам и пятницам. Политкорректные вы наши в двух мегапарсеках от родины с брезгливой моськой в ее сторону. Для вас это - не Витчизна а Эта Страна с проклятиями Богдану в Пинкосах
Анвар
5722 дн. тому
Все це дуже цікаво. Але мені бракує у матеріалі інформації про спрйняття згадних подій "простими" британцями.
Андрій
5725 дн. тому
Ах цей багатогранний світ. Ах цей виважений погляд... Чому фахову журналістику у нас модно заміняти космополітизмом?
Как следящий
5728 дн. тому
Афтор движиЦЦа в правельнам напралении, хотя тема сисек по прежнему - не раскрыта. Пеши исчо
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду