Я гуглю, ти гуглиш, він/вона ...

4 Вересня 2008
27341
4 Вересня 2008
13:59

Я гуглю, ти гуглиш, він/вона ...

27341
Я гуглю, ти гуглиш, він/вона ...
Джимейл. Гуглток. Гуглрідер. Гуглдок. Гуглмап. Пікаса. Нол (або Knol) – онлайн-енциклопедія піврічної давнини. А тепер ще і Гуглхром – інтернет-браузер, запущений 2 вересня невпинним і невпинюваним королем веб-простору, відомим також як Гугл.
 
У цьому контексті мені пригадуються дві маленькі події. Одна багаторічної вже давнини, десь із мезоліту інтернетної доби, коли електронна пошта існувала тільки в аутлуку, а веб-сайтів в усьому світі налічувалося не більше двадцяти восьми: тоді один знайомий порадив використовувати як пошуковий механізм Гугл, я про такий ніколи не чула і сама користувалася тоді Альтавістою, Інфосіком чи Лайкосом – пригадуєте цих динозаврів? Лайкоса на британському телебаченні ще рекламували чорним псом, який задля вас пірнає у хаотичні глибини інтернету і, як загублені під диваном капці, приносить саме розшукуваний вами шматочок інформації. Абсурдність рекламування інтернету по телебаченню лишу на інший раз, нагадаю лише, що в далекі 90-ті треба було точно знати, що шукаєш у мережі і де саме треба шукати – інакше знайти було практично неможливо.
 
Другий епізод зовсім мікроскопічний і нещодавній: пару тижнів тому семирічний англійський хлопчик сказав мені, оповідаючи якусь неймовірну історію: «Не віриш? Гуглони це, і побачиш, що я кажу правду!». Вживання семирічною дитиною дієслова, похідного від «Гугл», примусило мене замислитися над потужністю цього феномена.
 
Довший час Гугл був винятково позитивним героєм. Найкращий пошуковий механізм, позбавлений нав’язливих реклам, який найшвидше знаходить те, що ви шукаєте, раціонально сортує результати, а інколи навіть точно влучає у необхідну сторінку через функцію «лакі» – мрійливо перекладену українською «мені пощастить».
 
Аж поки компанія не стала серйозно успішною, з прибутками виконавчого керівництва у позначках із шістьма нулями та дедалі більш монополістськими замашками. Заговорили про підступно приховану рекламу, про «проштовхування» певних сайтів, про відстежування поведінки користувачів в інтернеті, щоби потім бомбардувати їх цільовими пропозиціями від тих же підступних рекламодавців. Проте менш популярним і успішним від цього Гугл, звісно, не став. Його незасмічений інтерфейс і простота у користуванні говорили самі за себе.
 
Навпаки, він продовжував розвиватися, запровадив революційну пошту Джимейл, від самого початку славетно «інсайдерську» – отримати адресу можна було лише за рекомендацією когось, хто вже мав джимейл-адресу. Ці забавки у стилі членських клубів швидко минули, але на їхню зміну прийшли інші. Гугл став радитися з користувачами щодо того, які саме фічери та аплікації вони хочуть бачити у своєму Ай-гуглі. Усі дорослі люди і знають, що в маркетингу це називається фокус-група, але Гугл це назвав співавторством і співпрацею з десятками мільйонів людей.
 
Гугл якщо не запровадив, то, звичайно, розвинув концепцію рекомендацій і лінків: більше має значення не те, що конкретно зробила, написала чи сказала, наприклад, Катерина Хінкулова, а скільки згадок про це розійшлося інтернетом і чи містяться вони на популярних сайтах.
 
Дуже швидко виявилося, що в Гугла є конкуренти в усіх сферах інтернет-життя – у пошукових механізмах, у новинах, у програмному забезпеченні – кому треба встановлювати програму з редагування фото, якщо це можна робити в Гуглі. Точніше, Гугл поступово став конкурентом фактично для всіх.
 
Півроку тому Гугл загнав перший цвях у труну загальної улюблениці Вікіпедії, не завжди ідеально вивіреної, але такої зручної, запровадивши власну онлайн-енциклопедію. Гугл винайшов Нол, від «knol» – одиниця знання (с) Гуглплекс. Симптоматично, прикладом нолівської сторінки на блозі Гугла стала сторінка про безсоння. І хоча компанія клянеться, що не зловживатиме своїм пошуковим механізмом і не ставитиме сторінки з Нолу попереду сторінок із Вікіпедії, хто ж їй повірить у нашому цинічному світі?
 
Найцікавіше ж, як на мене, що в результаті всіх маніпуляцій із нашими пі-сі і маками, а паралельно – і з нашою свідомістю, Гугл став більше за просто вебсайт, пошукову систему чи програму. Гугл тепер асоціюється з інтернетом взагалі, і не лише: він став синонімом всього онлайново-комп’ютерно-новомедійного.
 
«Чи робить нас Гугл дурнішими?» – запитує один британський культуролог на початку замітки, в якій ідеться про те, що люди тепер менше читають, а дедалі більше схильні сприймати інформацію як поєднання знаків (не більше 160) і графіки, хоча, зрозуміло, що інстант-меседжинг – не пріоритет Гугла.
 
Сталася ця гугломанія, я думаю, через те, що Бог (разом із групою науковців) створив інтернет, а Гугл навів у ньому лад, і це останнє виявилося важливішим навіть за первинний винахід, бо чудовисько вебу розрослося швидше і некерованіше, ніж будь-хто міг передбачити, і без методичного сортування незамінним Г, тим нескінченим потоком інформації ніхто не зміг би користуватися.
 
Поступ триває – оприлюднений позавчора (у вівторок) браузер Гуглхром дав автоматною чергою по ногах найактуальнішого конкурента – Інтернет Експлорера. Майкрософт «спокійно» реагує на появу Хрома, а Мозілла потирає руки, передбачаючи бій титанів: «Гугл завжди виступав за здорову конкуренцію. Вона всім нам піде на користь!».
 
Автори Гуглхрому не кажуть відкрито, що хочуть закопати живцем всі інші браузери, ні – вони «за відверті дебати, за вибір, за прогрес». Гуглхром позиціонується як набагато швидший браузер, який краще за нафталінових попередників підтримує мультимедійні аплікації. І навіть у саморекламі традиційно-суто-гуглівська щіпка скептичної солі: «Ми постійно запитуємо себе: чи ми додаємо справді корисні для користувачів риси чи просто відволікаємо їх?». Я вважаю, що і те, і інше, але то моя особиста думка.
 
Експериментування, інновація й інтоксикація Гуглом ідуть далі. Інколи мені здається, що цей постмайкрософтівський монстр незабаром нас усіх зжере, проковтне, не жуючи, й одне полегшення приносить надія, що в його шлунку буде світло, чисто і прозоро, а весь спам потраплятиме прямо до окремо відведеної шухляди.
 
Відредакції: Усвідомлюючи необхідність балансу та загрозу звинувачень у прихованій рекламі, «Детектор медіа» пропонує конкурентам компанії Google надавати нам для публікації публіцистичні тексти, що містять художнє осмислення їхньої присутності на світовому ринку :)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27341
Читайте також
18.06.2010 15:27
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
47 138
10.05.2010 06:52
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
65 789
18.03.2010 08:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
30 712
11.03.2010 06:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 700
11.03.2009 12:19
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
21 271
09.02.2009 09:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
6 825
24.10.2008 13:38
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 121
16.10.2008 09:20
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 666
09.10.2008 09:40
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
42 395
02.10.2008 15:18
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 671
18.09.2008 12:15
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
48 018
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
***
5708 дн. тому
Тема цицок все одно не розкрита :)
Андрій
5708 дн. тому
Круті юзери (чи як вас там?) демонструють тут за рахунок симптичної авторки свою суперкомпетентність і професійність. То йдіть на спеціалізовані сайти та міряйтесь там, у кого довший, адміни довбані! Чайники теж люди. Дозвольте і їм у довільній і популярній формі довідатись про те, що могли б оминути стороною, якби не цей текст. Наприклад, про knol. Дякую авторці.
5708 дн. тому
леся // 10.09.2008 10:54:23, "талановиту дюдину К.Хінкулову", да она действительно еще одна дюдина :-)))))))
леся
5710 дн. тому
що за невиховані люди пишуть сюди свої коментарі? нє нравицца - нє кушай, а кожеш вільний висловлювати свою думку, і нічого ображати хорошу талановиту дюдину К.Хінкулову. Краще книги її почитайте, трам-та-ра-рам! розізлили, сорі!
5712 дн. тому
Автор як завжди вражає своєю непрофесійністю. Кому цікава ВАША думка? Людям потрібна аналітика або, ще краще, проста подача фактів. А пересічні "юзери" вже самі вирішуватимуть який браузер їм підходить більше. Крім того, хто сказав, що Internet Explorer буде найбільшим конкурентом для "хрома"? Кількість користувачів ІЕ велика лише тому, що ці "юзери" просто не користувались іншими браузерами, і це аж ніяк не робить його найкращим! А час покаже наскільки хорошим є новий продукт від google, до цього вони завжди були на висоті!
Kiver
5714 дн. тому
> ...пригадуються дві маленькі події. Одна багаторічної вже давнини, десь із мезоліту інтернетної доби, коли електронна пошта існувала тільки в аутлуку, а веб-сайтів в усьому світі налічувалося не більше двадцяти восьми... Пардон! Во времена 28 сайтов и аутлука никакого не существовало: Windows 3.11 и UUPC форевер. Приятно, конечно, парой слов с молоденькой девушкой обменятся, которая до 1995 года только с калькулятором была знакома... :)
5714 дн. тому
Ama1eur // 05.09.2008 12:01:02, он же Y-akubets // 04.09.2008 19:25:03, идить в дуту. Хватить пиарить тут всякую бредятиня - я и миллионы других юзерей сам решат, какой браюзер лучше. Только для начала пусть 80%, которые юзают ослик ИЕ попробую еще и другие браузеру, а то на оставшиеся 20% будет дикая конкуренция между Оперпой, Мозиллой Файеркоксом и Гугловским Хромом.
Ama1eur
5715 дн. тому
http://ama1eur.blogspot.com/2008/09/google-chrome.html тут подробно чем Google Chrome лучше других
Эксперт пулицистики
5715 дн. тому
Вы б лучше фитнесом занялись, а то, видать, целюлит на том месте, которым Вы думаете, мешает Вам составлять адекватные вменяемые статьи :-))
знаток
5715 дн. тому
Аффтор боянит и копипастит. КГ/тема сисеГ не раскрыта.
5715 дн. тому
Это сейчас так называется? Распределяет память по 10 метров per вкладка - значит лучше? хм, спорно
Y-akubets
5715 дн. тому
Нормальный броузер. Память лучше распределяет. Но мне думается, то это скорее конкурент Мозиллы, чем ИЕ. А за плагинами дело не станет, уверен!
5715 дн. тому
шо попало. хром це клон Apple Safari, тобто це не новий браузер, а старий під новим ім'ям firefox\opera ком'юніті доволі прохолодно його зустріли - "куца" функціональність, та немає можливості додавати плагіни - і не буде, бо перший плагін буде називатися AdBlock :)
Стаття набагато краща за попередню
5716 дн. тому
Бажаю успіхів, пані!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду