Meet the Russians: чіпси, чікси, лавандос

Meet the Russians: чіпси, чікси, лавандос

28 Жовтня 2013
15225
28 Жовтня 2013
15:01

Meet the Russians: чіпси, чікси, лавандос

15225
Fox воскресив ідею насміхання з нуворішів у докусеріалі «Знайомтеся: росіяни»
Meet the Russians: чіпси, чікси, лавандос
Meet the Russians: чіпси, чікси, лавандос

Нове - це добре забуте старе, і новий документальний серіал, присвячений вихідцям із колишнього СРСР, що живуть у Лондоні, - не виняток із золотого правила.

 

Телеканал Fox, здається, вирішив поєднати те, що вже було зроблено у серіалах Made in Chelsea та The Only Way Is Essex, і посміятися з тих, з кого сміятися найлегше, - нуворишів, що самі не розуміють, наскільки кумедно виглядають. А може, й розуміють, тільки тоді хто ж із кого сміється?..

 

Втім, не надто заглиблюючись у психологію героїв серіалу, можна сказати лише, що коли вони називають ціни на те, що їм належить - шуба за сто тисяч фунтів стерлінгів чи ремонт квартири у Найтсбріджі за 150 мільйонів, ці астрономічні цифри явно мають викликати в західного глядача з середніх класів змішане із захопленням обурення, яке має поступово перейти в недовіру до справжності цих персонажів.

 

Персонажі серіалу відманікюрені, нафарбовані, зачесані та вкриті дорогоцінностями й одягом від найдорожчих дизайнерів. Вони готові підкорювати Лондон, і вже, власне, це роблять. Тільки «їхній» Лондон глядачам із середніх класів знайомий мало.

 

Чимось подібним до Meet the Russians був документальний фільм, випущений 9 років тому Channel 4, де, з подібним до фоксівського ентузіазмом, змальовувалися ексцеси російських багатіїв у самій Росії: вітражі від Тіффані, золоті (буквально) унітази та незмірно високі паркани, які ці багатії споруджують між собою та рештою світу. Але новий фільм - по-перше, довший, по-друге, з набагато потужнішою рекламою і, по-третє, просто кумедніший у своїй абсолютній нереалістичності.

 

Meet the Russians вироблено у стилі fly on the wall (нібито простого спостереження) у спробі зрозуміти, чому ці люди, малесенька вибірка з-поміж сотень тисяч набагато бідніших російськомовних мешканців Лондона, саме такі, якими вони є.

 

Серіал вийшов на британські екрани під досить гучний хор критиків, які поливали витвір Fox багнюкою, мовляв, у ці й без того тяжкі часи не вистачає тільки російських безсоромників, які лише вміють трусити товстими гаманцями. Насправді ж стиль серіалу можна визначити як ескапістський треш - без претензій на соціальну чи культурну теорію, яку в ньому побачили деякі з авторів нищівних рецензій.

 

Що ж вражає найбільше? Машини, будинки, одяг... Напевно, одяг. Скидається на те, що герої серіалу пограбували костюмерну чи то Філіпа Кіркорова, чи то Валерія Леонтьєва. Український глядач до такого звик. А от британський - ні.

 

На чолі списку дійових осіб - Камалія. У серіалі робиться наголос на її лаврах Місіс Світ (здається, що до виходу на екрани Meet the Russians небагато хто з британців чув про цей конкурс жіночих талантів), на її співочій кар'єрі (тут показують кілька особливо приголомшливих уривків із її кліпів) та на палкій підтримці її чоловіка, Мохаммада Захура, який готовий витратити будь-які кошти (і вже витратив кілька десятків мільйонів доларів) на просування дружини.

 

Йому, напевно, має бути особливо прикро, що в замітці про серіал газета Daily Mail, впливовий таблоїд, потрапити до якого дорівнює реальній славі, ім'я Камалії було написано з помилкою.

 

Камалія, згідно з серіалом, любить великі машини та маленьких песиків. І багато портретів самої себе. Будь-яких розмірів.


 

 

Камалія та її чоловік-мільярдер Мохаммад Захур, фото - Fox

 

Серед інших героїв - модель та актриса Катя Єлізарова, Маша, дружина футболіста Павла Погребняка, який грає за «Редінг», та витончений хлопець Дмітрій, який літає з однієї гламурної вечірки на іншу.

 

В особі Дмітрія британцям пропонують нагадування про те, в якому толерантному суспільстві вони живуть. Хлопець пояснює, що на батьківщині, в Росії, не міг бути «собою», тобто гомосексуалістом, а тут, у Британії, може.

 

Машу Погребняк презентують як наступну Вікторію Бекхем, покликану донести до росіян, що дружина футболіста може мати кількох дітей, але при цьому залишатися гламурною й цікавою.

 

 

 

Дмітрій Осокін, фото - Fox

 

Аліна Блінова на перший погляд виглядає так, ніби має носити шубу на голе тіло - стереотип, що його підтримують британці стосовно багатих жінок зі Східної Європи. Насправді, в Аліни та її сестри ось уже чотири роки компанія з евент-менеджмента, клієнтура - тільки найзаможніші росіяни. Тому під час фільму вона швидко доводить, що насправді є амбітною бізнес-леді, здатною заробляти собі на ту шубу і все, що є (чи чого немає) під нею - самостійно.

 

 

 

Аліна Блінова, фото - Fox

 

У цілому ж персонажі та їхнє життя здаються настільки ж несправжніми, наскільки доля родини Кардашян, яка, як виглядає, заробляє собі на прожиття сидінням біля басейну або принагідним одруженням чи розлученням. Росіянам у Лондоні бракує харизми й клановості Кардашянів, тому беззаперечного успіху вони не матимуть.

 

Але через свою приналежність до того ж абсурдного світу НЕреаліті, вони мають шанс запам'ятатися телеглядачам великими діамантами, маленькими песиками та екстравагантними звичками.

 

Камалія, наприклад, радить купатися в шампанському - це дуже корисно для шкіри.

 

Фото - thesteepletimes.com, Fox

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15225
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дурепа!
3834 дн. тому
Так вона ж українка? Чи їх пох, аби показували? Чи у неї з географією так само, як з вокалом?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду