Фпервые ф Ысынгэ

1 Серпня 2008
4263
1 Серпня 2008
06:12

Фпервые ф Ысынгэ

4263
З Естонії – країни Скайпу, якісних молокопродуктів і «гарячих хлопців».
Фпервые ф Ысынгэ
Естонці винайшли Skype. Формально його винайшла шведська компанія, але програмісти, які безпосередньо придумали цю революційну систему, сиділи в університеті міста Тарту. Естонці першими в Європі почали використовувати мобільні телефони, щоби платити за паркування. Лондон наздогнав Таллінн лише рік тому.
 
Естонці ведуть перед серед урядів Євросоюзу з «безпаперового» адміністрування. Феноменальна кількість засідань естонських органів влади відбувається віртуально.
 
Я знала це все ще ДО подорожі до Таллінна пару тижнів тому й очікувала, що країна, де я востаннє була в дитинстві, виявиться більше схожою на Австрію і Данію, ніж на Румунію чи навіть Польщу. Але до остаточного зникнення слідів і будь-яких згадок про СРСР я не була готова. Їх там просто немає. Так, ніби такої країни ніколи не існувало, а якщо й існувала, то десь далеко від Естонії. Пригадуєте, в Радянському Союзі колись не було сексу? Так от, в Естонії тепер немає Радянського Союзу. Немає пам’ятників ніяким вождям. Немає калюж із масними плямами. Вам ніхто не намагається дати корисну пораду у момент, коли ви її найменше потребуєте.
 
Крім того, що в Естонії стерли сліди радянськості, тут мінімізували і синдром пострадянськості. У Таллінні дуже мало «народних» автомобілів – лендкрузерів, каєннів та екс-п’ятих. За стилем одягу і поведінки перехожі можуть бути з будь-якої європейської країни. Будь-якої взагалі. Так само, як і ціни в магазинах (скромніші за київські, особливо, якщо зіставити із зарплатнями).
 
Єдине місце, де живе СРСР, – так це на деяких телеканалах і радіо. Я підозрюю, що ці канали естонці не дивляться, і мої гостинні господарі вмикають «НТВ-Планета» спеціально для мене. «Фпервые ф Ысынгэ!» – кричить заставка однієї прогрми. Там ідеться про подорожі за межі і в межах цього «Ысынгэ». У наступній програмі, вже на якусь іншу тему, слово «Ысынгэ» повторюється знову, багато разів. Під кінець складається враження, ніби це Ысынгэ – орбітальна станція, що німо і неуникно висить над нашими головами у космосі. Де розташоване Ысынгэ? Хто там живе і чи є там телебачення? Я так і не второпала. Але багато з репортажів, які йшли у тих програмах на «НТВ-Планета», виходили в ефір у ньому вперше.
 
Ще є старе добре «Русское Радіо» – «в странах Балтии». У добірці новин, яка перериває програму «В добрый путь! А путь-то, он всегда добрый!», теж говорять про Ысынгэ і розповідають, що відбувається у Казахстані. Хоча чому естонців має більше цікавити Казахстан, аніж, скажімо, Бангладеш – неясно. Після новин крутять пісні «нашого» Діми Білана і «нашої» Ані Лорак. Я питаю у знайомих талліннців, чи не тіпає їх від узагальнення «країни Балтії». Вони ввічливо кажуть: ні. Пригадують минулорічні події довкола пам’ятника радянському воїну-визволителю так, ніби це було не в їхньому місті, а деінде. Естонці мають майже англійську схильність говорити про серйозні речі з відстороненим іронічним подивом.
 
В Естонії немає такої проблеми з російськомовним населенням, як у Латвії, частково тому, що того населення тут істотно менше, частково – через розумну політику асиміляції. Практично всі громадяни Естонії, які не є етнічними естонцями, володіють мовою і віддають дітей до естонських шкіл.
 
По Таллінну гуляють купи туристів – не лише сусідніх фінів і достатньо близьких шведів, але і німців, італійців, французів. Для британців Естонія тепер є stag-party destination – містом, куди наречені з бандою друзів літають відгуляти останню холостяцьку вечірку. Квиток на літак із багатьох європейських міст до Естонії коштує від 50 доларів. Авіаквиток з Києва в Донецьк коштує 200.
 
Я не захоплююсь західним стилем життя, оцією буржуазною «нормальністю», коли більше людей знають імена героїв найпопулярнішої мильної опери, ніж імена членів уряду. Але естонці, здається, для себе хотіли саме цього, і тепер, таки перепливши певну історичну річку, вилізли на протилежний берег і навіть встигли обсохнути. ЩО ця країна могла робити в одній упряжці долі з Росією – незрозуміло. А також – і далі незрозуміло, що таке Ысынгэ.
 
Катерина Хінкулова, Українська служба Бі-бі-сі
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4263
Читайте також
18.06.2010 15:27
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
47 138
10.05.2010 06:52
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
65 789
18.03.2010 08:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
30 712
11.03.2010 06:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 700
11.03.2009 12:19
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
21 271
09.02.2009 09:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
6 825
24.10.2008 13:38
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 121
16.10.2008 09:20
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 666
09.10.2008 09:40
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
42 395
02.10.2008 15:18
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 671
18.09.2008 12:15
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
48 018
14.08.2008 11:54
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 787
07.08.2008 11:04
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 064
Коментарі
19
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ponedelnik
5654 дн. тому
святополковiтц только алллаху тебе и молитьчся!
костельник
5742 дн. тому
Хинкулова, так ты точно внучка старого замечательного киевского еврея Хинкулова, который писал очерки о русских писателях в Киеве? Бывал я у твоего толстого деда в пятикомнатной квартире на Костельной с гомосексуальными мусчинами по фасаду. Видя эволюцию потомицы литературного деда-чекиста , вспоминается невольно анекдот про встречу Фантомаса с Чебурашкой -"Василий Иванович, куда нас только судьба не заносила!!!" Впрочем, учитывая линючесть нашей с тобой Б-гоизбранной нации, в твою щиристь веришь поневоле. Как писал лю битель нашего брата А. П . Чехов в рассказе "Бумажник"- "Мораль-Когда актеры со слезами на глазах говорят о своих дорогих товарищах, о дружбе и взаимной "солидарности", когда они обнимают и целуют вас, то не очень увлекайтесь". Так щири сотрудницы ВВС (если не охомутают, конечно, лохобританца), вернувшись, удавят друг друга "за шмат гнилої ковбаси"
Святополковітц
5744 дн. тому
Зачепило москальню за живе. Будемо просити Алллаха, щоби Піднебесна вставила кацапам раніше, ніж вони в черговий раз "звільнили" Естонію.
Кул
5745 дн. тому
Бідна Катруся! Так хотілося продемонструвати, що вона "не з СРСР", а не вийшло! Естонці "розкусили" на раз цю "співробітницю Бі-бі-сі" і навіть вмикали спеціально для неї "канали з Исинге" - здогадалися, що для неї насправді рідніше.
А. Ш.
5746 дн. тому
Дуже сподобалось, а також повчально. Поки "Есенговія" буде нами правити, там нам і місце!
МК
5747 дн. тому
А мені не сподобалося. Тобто... Занадто упереджено, як на мене. Не об'єктивно. Авторка говорить власне про Талін. Повідомляю. Навіть у 1986 році Талін був менш радянським містом, ніж сучасна Варшава. Естонія взагалі не може ні з чим порівнюватися. Бо там тієї держави - півтори нашої області. Найменшої. Талін, Тарту іще пару містечок - сплошні замки та університети. І завжди так було. А в Польщі такого ніколи не буде. І в Румунії, і в Угорщині, і у нас. Нападки ж на "Исинге" мене взагалі розчарували. До чого воно? Ивропа, шо лі? Хіба це нормальний рівень арґументації? Не чекав
Ще один Сашко
5747 дн. тому
Гарна стаття. Виконанні основні умови для професійного журналіст. матеріалу, декодуємість, релевантність, простіше кажучи зрозуміло і цікаво. Особливо підкупає власна авторська щирість та емоційність. Приємний матеріал, підняв настрій, заставив помріяти.
Сашко
5747 дн. тому
Стаття дуже влучна і актуальна для нас. Висновок: поки у нас в головах буде Ысынгэ - будемо жити в лайні. А для Вася-Сержу скажу: не знаю для чого потрібно "работать в европейских парашах", а що стосуеться Ысынгэ, то сама Раша, як усім відомо, це велика параша.
Вася-Сержу
5748 дн. тому
Работай в европейских парашах и закрывай проект Ісінгє. А вообще удивительно сколько свідомості у людей с азиатскими фамилиями. Комплексы?!
Серж
5748 дн. тому
Що, громадяни Ысынгэ, правда очі коле? Поклали естонці на ваш проект "Великої паРаші". Чим раніше ми це зробимо - тим краще.
Адын
5749 дн. тому
Тьолко пьесдит в сыынгэ.
Махмуд
5749 дн. тому
Як казав незабутній Альф, побачивши волосся у носі в господаря: " З такого ракурсу я СНГ ще не бачив".
не от случая к случаю
5749 дн. тому
ДЄвушка вооще тенденциозная, ум за разум заходит- эквилибристика в розовых тонах.
случайный посетитель
5749 дн. тому
Тенденциозная и не очень умная статья. Девушко путает мягкое с теплым. Учите матчасть, Катя!
Виталий
5750 дн. тому
to Телекритик - тема интересна, но такое чувство, что автор хотел сказать 100 процентов, а сказал 10, увы... ну с другой стороны все учатся:) BBC наверно тоже
Mag
5750 дн. тому
А здається все якраз достить зрозуміло, хоча можливо це тому, що жінки думають однією "мовою") Хороший нарис, дякую!
Телекритик
5750 дн. тому
Предмет статті дуже цікавий. Феномен Естонії, а точніше, український погляд на цей феномен заслуговує на вкрай серйозне обговорення. Дякую авторці за цікаву тему. Що ж до якості самої статті, то маємо продукт жіночого пера з усіма перевагами (спостережливістю, емоційністю), так і недоліками (тою ж самою емоційністю та хаотічністю образів). Особисто мені було цікаво ознайомитися з поглядом з такого ракурсу. Так само, як і цікаво було би почитати грунтовну аналітику на цю тему. Пишіть ісче.
Виталий
5750 дн. тому
Интересно о чем это статья, и что хотела она сказать тоже не вполне понятно. Относительно НТВ-планета такого канала нет, и Русское радио в Таллине местного производства! Особо радует, что автор этого опуса или даже скорее школьного сочинения работает на BBC:)
Ога
5750 дн. тому
тема сисек не раскрыта - пеши лучче про минеты
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду