8ytu 4u ne 8ytu, або Скільки смайликів у фразі «я тебе люблю»?

24 Липня 2008
3538
24 Липня 2008
14:32

8ytu 4u ne 8ytu, або Скільки смайликів у фразі «я тебе люблю»?

3538
8ytu 4u ne 8ytu, або Скільки смайликів у фразі «я тебе люблю»?
Спочатку було слово. Потім почалися експерименти з ним. Воно росло у довші слова, речення, абзаци, сторінки, томи, воно загорнуло людину в пухку звукоізолюючу ковдру, аж доки людина зрозуміла, як із цим боротися. Вона взяла слово за роги, скрутила його у вузол і запхала у мобільний телефон. Ви ще користуєтеся комами? А двокрапками? Як знаками пунктуації? Ви пам’ятаєте, для чого існують дужки? Перед якими приголосними вживається префікс з-, а перед якими с-? І ви вважаєте, ці дрібниці варті місця у вашій переповненій інформацією голові?
 
У Британії б’ють на сполох, що мова Шекспіра гине під впливом текстових повідомлень, вони, мовляв, нівечать її, бо ніхто не дбає про правопис, а тільки про те, як мінімізувати зусилля великих пальців, що набирають на телефоні смс. Журнал «Економіст» вмістив цілу замітку, написану мовою смс-ів, яка необізнаному окові здалася би просто набором значків. Але ні, то були слова, а що вони випускали цілі буквосполучення і примітизували (або спрощували) славнозвісно капризний англійський спелінг, не турбувало авторів статті. Вони доводили: txtspk (або textspeak, або мова текстових повідомлень) може бути зрозумілою і зручною. Якщо ви знаєте усі необхідні абревіації.
 
З притаманною британцям ретельністю на тему загрози смс-ів розгорілися демократичні дебати, де одна сторона, на чолі з провідним радіоведучим Джоном Хамфріз, твердила, що смс-и – це вандали, гірші за Чингізхана, а друга сторона, з числа молодих посттехнологічних журналістів, нагадувала, що скорочення слів вживалося ще у середні віки, і воно не свідчить про неписьменність. А крім того, казали посттехнологи, варто вийти на вулицю і спитати у перших десятьох перехожих, чи знають вони, хто такий Шекспір і чи можуть назвати хоча б один його твір – натякаючи, що проблеми з мовою у Вільяма почалися задовго до поширення текстових повідомлень.
 
Водночас, дебати поставили і ширше запитання: що відбувається з мовою у час карколомного розвитку технології? Мовою, як засобу спілкування людини з людиною. І що відбувається із самим спілкуванням? Прибічники «чингізханівської» теорії вважають, що мова втоптана у багнюку безжальними копитами смс-ів. Люди більше спілкуються, але змісту у цьому спілкуванні не більшає. Ну, і справді: скільки ви відправили за своє життя текстів зі словом «ОК», коли насправді хотіли сказати: «Добре, я піду з тобою в гості до твоїх друзів, хоча набагато більше хочу лишитися вдома, бо по телевізору гарний фільм/ мені ліньки мити голову/ твої друзі занудні дебіли»? А смс-ів зі смайликом ;-), коли насправді хотіли сказати: «Ти мені лестиш/ Ще не знаю/ Ну, от бачиш, як нам гарно вдалося провести час замість походу в занудні гості»?
 
Але смс-и створили окремий шар комунікацій, унікальний за доступністю (вони завжди дешевші за дзвінки), ненав’язливістю (хочеш відповідай, хочеш – ні) і практично безмежним спектром трактування їхнього змісту. Ну і, само собою, швидким методом пересилання контактної інформації. А що при цьому якийсь англійський школяр не буде знати, як писати слово «thorough» – та вже нехай.
 
Після нещодавньої хвилі агресії у британській пресі проти смс-ів і текстспіка – не першої, але цілком можливо, що останньої – мені стало сумно: поширення смартфонів, думаю, віщує якщо не кінець зручно скорочених слів і смайликів (від ОК і ;-) людську цивілізацію звільнить хіба що ядерний голокост), то, принаймні, наближення текстових повідомлень до електронних листів. На «нормальній» клавіатурі легше писати звернення, які починаються із загальнолюдського «як справи?», але тоді – прощавайте, амбівалентність і функціональність смс-ів... І ще: вбудовані у ті ж смартфони спелчекери – це добре чи ні? Частина мене вважає, що добре, бо достатньо вже поколінь відмучилися зі «стеклянным, оловянным, деревянным», а частина (та сама, яка на дозвіллі додає і множить у стовпчик) прагне золотих стандартів як у мові, так і в спілкуванні взагалі.
 
А у фразі «я тебе люблю» смайлик один: <3.
 
Катерина Хінкулова, Українська служба Бі-бі-сі, Лондон
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3538
Читайте також
18.06.2010 15:27
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
47 143
10.05.2010 06:52
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
65 792
18.03.2010 08:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
30 716
11.03.2010 06:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 705
11.03.2009 12:19
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
21 274
09.02.2009 09:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
6 827
09.10.2008 09:40
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
42 398
02.10.2008 15:18
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 674
18.09.2008 12:15
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
48 024
14.08.2008 11:54
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 792
07.08.2008 11:04
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 067
18.07.2008 11:48
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
13 029
10.07.2008 16:32
Катерина Хінкулова
28 274
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Махмуд
5753 дн. тому
Тема цікава, але скоріш для статті в лінгвістичному або психологічногому спеціалізованому виданні. Проте, дякую:)
кг/а..
5757 дн. тому
тема сисек не раскрыта!
многабукафниасилел
5758 дн. тому
(_*_)
Таня
5758 дн. тому
От тим, хто моралізатурствує колонки писати якраз - зась. А Хінкуловій - можна. Іронічно, лекго, дотепно і змістовно.
Інна Корнелюк
5759 дн. тому
Мабуть, що Катерина Хінкулова професійний радіожурналіст. І у школі ця приваблива добра дівчина грамотно писала твори на вільну тему. Але радіожурналісти, як це часто буває, - аудіали, тому сприймають тексти по-іншому, ніж ті, хто постійно пише в друковані ЗМІ. Наважуся дати маленьку пораду. -- Катерино, можливо, ви непогана оповідачка (коли розповідаєте усно), але писати колонки, як і книжки - справа не одного року і навіть не двох. Цьому потрібно вчитися, або з цим просто народитися. І для того, щоб вас почули, якщо вам так забагнеться - то навіть відчули - через друкований текст, пишіть не для кола друзів, які вас знають і розуміють. А для тих, хто ніколи не чув, що є така письменниця і журналіст, як Катерина Хінкулова. Даруйте, але мені не вистачає уяви, фантазії, розуму і напевне натхнення розібратися, що ви хотіли сказати, наприклад, останнім реченням. Може, я зловила гаву, але я точно щось в цьому житті пропустила, раз ідею бачу, а її смисли й сенс самого викладу - в сентиментальному аж сентиментальному тумані.
Джулія
5762 дн. тому
Дуже поверхово.Читала три її матеріали- школярські(цнотливі )- заввиграшки."Споконвіку було слово"-це вже відколи відомо)))А смайлик- то копійки)))
Цікавий
5762 дн. тому
Гарний матеріал. Без мудрствовання, без повчань. Цікаво та інформативно. Дякую
Телекритик
5762 дн. тому
В Українській мові замість смайлика традиційно вживалося: "Ги." Подібна лексика завжди була символом інтелектуальної вбогості. Так само, як і сьогоднішні смайлики. До речі. А чи треба їх (смайлики) виділяти комами?
5762 дн. тому
О чем статья?...
Сергій Зінченко
5762 дн. тому
Ця вся техніка - для того, щоб люди допитливі й доброзичливі зрозуміли: для того, щоб спілкуватися, треба бачити й чути одне одного без штучних (не Богом створених) посередників. Оце і все. Але людство повинне через це пройти, щоб пізнати ціну раю, з якого за гординю було вигнане. І тепер вся так звана творчість (а не СПІВТВОРЧІСТЬ) - це ті самі Вавілонські вежі й нескінченний цейтнот, коли ніколи БОГУ У ВІЧІ ПОДИВИТИСЯ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду