Підвішений парламент як дзеркало британської демократії

10 Травня 2010
65788
10 Травня 2010
06:52

Підвішений парламент як дзеркало британської демократії

65788
Вперше за довгу політичну історію тут відбулися телевізійні дебати та вперше соціальні інтернет-мережі взялися відігравати істотну роль у процесі
Підвішений парламент як дзеркало британської демократії

Виявляється, що непростий перебіг як виборчої кампанії, так і самого процесу голосування, - ознака не лише молодих демократій на кшталт України. Найстаріша демократія у світі провела безсонну ніч, намагаючись вирахувати, хто ж очолить наступний уряд.

 

Відповіді поки що немає, позаяк консерватори, які розраховували на беззаперечну перемогу, не отримали її, і наступний уряд, яким би він не був, стане коаліційним. Головне питання в тому, за кого погодяться «заміж» ліберал-демократи, партія, яка набрала невелику, але в даному випадку вирішальну кількість голосів. Наразі виглядає, що лібдеми вирішили на бруднити себе жодними альянсами: вони твердять, що уряд має формувати та партія, яка набрала найбільше голосів, навіть якщо це не є абсолютною більшістю. Тому цілком можливо, що лідер консерваторів Девід Камерон таки потрапить в обітований 10-й номер на Даунінг стріт у якості господаря. Але то вже справи політичних домовленостей, на які, на відміну від усього того, що відбувалося до цього моменту, ЗМІ матимуть менше впливу. А саме ЗМІ «напружилися» під час усієї кампанії як ніколи.

 

Ці парламентські вибори у Великобританії були найбільш «медіалізованими»: вперше за довгу політичну історію тут відбулися телевізійні дебати та вперше соціальні інтернет-мережі взялися відігравати істотну роль у процесі. Обидва фактори, як розраховували політичні фахівці й аналітики, привернуть більшу увагу широкого загалу до процесу виборів, а це, у свою чергу, перекладеться в активнішу громадянську позицію. Цього не сталося.

 

Теледебати: чому аж тепер?

 

На запитання, чому у Великобританії, до абсурдного відкритому і прозорому суспільстві, де підзвітність політиків є притчею во язицех, телевізійні дебати між лідерами партій, що йдуть на вибори, не відбувалися до 2010 року, можна відповідати довго, посилаючись передовсім на національні особливості.

 

Британські політичні оглядачі й кореспонденти завжди стежили за теледебатами інших країн - від США до України. У нещодавніх дискусіях у ЗМІ про те, чи варто і Британії перебирати досвід інших країн, згадували про дебати Ющенка і Януковича 2004 року як про цікаве і корисне ТБ, яке пустило коріння навіть за непростих пострадянських умов. Ну, а про історичний уплив тих, найперших, дебатів між Кеннеді і Ніксоном, знали і говорили навіть не тому, що вони фігурували в культовому серіалі Madmen.

 

А те, що Британія так пізно дійшла до очевидного, пояснювали стриманістю, притаманною британцям, та відсутністю звички у політичних лідерів говорити легкоперетравлюваними саундбайтами. Як написав один оглядач - будь-який американський турист, який випадково опинився у зоні природного лиха і виходить в прямий ефір на Сі-ен-ен, здатен сформулювати думку набагато швидше і ємкіше за Гордона Брауна.

 

Але минулого року до дебатів дозріли всі - і мовники, і політики. Як новий і досі невипробуваний телеформат, дебати стали логічним кроком у стратегії партій, як іще здивувати і привабити виборців.

 

Долю дебатів вирішували місяцями: скільки партій має взяти участь, на яких каналах їх буде трансльовано, як довго, де братиметься аудиторія і так далі. Британія має гострі політичні програми Question Time та Newsnight, які останніми місяцями і навіть більше того - тижнями, були присвячені виборчій тематиці. Але обидві передачі виходять в ефір на Бі-б-сі, тоді як однією з вимог до теледебатів було якраз зруйнувати статус кво - двох «головних» партій та одного «головного» мовника.

 

Урешті було узгоджено, що крім лейбористів та консерваторів у телевізійних дебатах візьмуть участь ще й ліберал-демократи, а в Шотландії, Північній Ірландії та Вельсі пройдуть додаткові дебати за участі місцевих націоналістичних партій. А платформою для дебатів стали Бі-бі-сі, Ай-ті-ві та «Скай Ньюз». Співвідношення партій і телеканалів було чимось схожим - такий собі легковаговик «Скай Ньюз» на тлі старих метрів був подібним до голодних до уваги ліберал-демократів.

 

Дебати відбулися в три етапи - по черзі на кожному з каналів і торкалися трьох масивів тем: внутрішня політика, міжнародна політика та економіка. У трьох студіях зібрали аудиторію (до 200 чоловік, щоразу різних), з якої 80% планувало голосувати за одну з трьох партій у такій пропорції - лейбористи:консерватори:ліберал-демократи - 7:7:5, а ще 20% на момент участі у програмі ще не прийняли для себе цього рішення.

 

Кожна програма починалася з дуже короткої заяви від лідерів партій, за якими слідували запитання від аудиторії - відібрані зарані, але (буцімто) невідомі політикам. Кожен політик відповідав, а потім мав шанс апелювати чи реагувати на відповіді опонентів.

 

Дебати були достатньо запальними, зібрали непогані рейтинги та продемонстрували, що Гордон Браун може жартувати, Девід Камерон - сердитися, а в Ніка Клеґґа - прекрасна короткотермінова пам'ять, бо лідер ліберал-демократів запам'ятав імені всіх учасників програми, які ставили запитання, і звертався до них під час відповіді: «От ви, Джоне, сказали таке-то, а ви, Ліндо...».

 

Дебати також викликали жваву реакцію в пресі та радикально відбилися на опитуваннях громадської думки: на певному етапі вони навіть поставили лібдемів на друге місце після консерваторів.

 

Під час реального голосування партія набрала менше однієї десятої місць у парламенті. Саме за цю одну десяту тепер і триває перетягування політичної ковдри між консерваторами й лейбористами.

 

Соціальні мережі: багато шуму з нічого

 

Твітер і Фейсбук також не на жарт взялися за вибори. Якщо комусь було мало читати новини, пов'язані з виборами, на вебсайті новин Бі-бі-сі, вони могли робити це ще й у двох найпопулярніших соціальних інтернет-мережах.

 

У Фейсбуку в день голосування можна було проголосувати. У Твітері можна (і далі) отримувати записочки від кореспондентів з різних місць подій.

 

Провайдери новин вдарили до політичній безграмотності молотом інтерактивності. «Пришліть нам ваші фото! Ваші відео! Ваші враження!» - волав британський інтернет. За вибори взявся Ґуґл, і не лише дотепними карикатурами на стартовій сторінці.

 

Охочих проаналізувати, повідомити і висвітлити стало у десятки разів більше, ніж у попередні вибори... Але що випало, так би мовити, в осад у цій мутній політичній карафці? А не дуже багато.

 

Активність виборців у день голосування 6 травня не була радикально вищою, ніж завжди. Власне, вона була такою ж - трохи сонні 65%, які британці демонструють на виборах, коли більшість вважає, що і так усе буде добре, або принципово неважливо, хто переможе. Цим виборам бракувало історичності 1979 року, коли до влади прийшла Тетчер, чи 1997-го, коли прийшов Тоні Блер.

 

Забагато інформації?

 

Якщо медіа і винесуть урок із цієї виборчої кампанії, то, можна сподіватися, він буде таким: парламентські вибори - це не смерть Майкла Джексона, і блискавична природа інтернету не впливає на те, як люди голосують. В Ютьюбі можна викласти відео, але це не означає, що найбільша кількість хітів перекладеться у найбільшу кількість голосів.

 

Також має бути враховано оманливий ефект теледебатів, які можуть виносити на хвилю одних політиків, а потім у день голосування виявляється, що виборці, які «зробили різницю» на дільницях, напевно, під час тих теледебатів, сиділи в пабі і не почули, як же добре Нік Клеґґ запам'ятав чи не всю аудиторію поіменно.

 

Але поки що до підбивання підсумків кампанії і винесення уроків на майбутнє, може, і не дійшло. Британські журналісти насолоджуються драмою «підвішеного» парламенту, спекулюють до упаду і вибудовують такі конспіративні теорії, яким позаздрили б і українські сайти.

 

Катерина Хінкулова, Лондон

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
65788
Читайте також
18.06.2010 15:27
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
47 136
18.03.2010 08:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
30 710
11.03.2010 06:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 698
11.03.2009 12:19
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
21 270
20.02.2009 13:36
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
28 760
09.02.2009 09:46
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
6 823
08.12.2008 07:38
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
19 539
05.11.2008 11:57
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
41 387
24.10.2008 13:38
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 118
16.10.2008 09:20
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
43 665
09.10.2008 09:40
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
42 394
02.10.2008 15:18
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 668
18.09.2008 12:15
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
48 018
12.09.2008 10:47
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
4 212
04.09.2008 13:59
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
27 339
28.08.2008 08:57
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
28 206
22.08.2008 13:33
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
39 683
14.08.2008 11:54
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
37 786
07.08.2008 11:04
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
5 063
01.08.2008 06:12
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
4 263
24.07.2008 14:32
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
3 534
18.07.2008 11:48
Катерина Хінкулова
, для «Детектор медіа»
13 025
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду