Наша мета – експорт!

18 Грудня 2007
13813
18 Грудня 2007
15:55

Наша мета – експорт!

13813
І це добре, проте у прагненні освоїти вдячний російській ринок наші виробники дещо забули про логіку ринку українського.
Наша мета – експорт!
З тим, що інтелектуальний, а в нашому випадку – телевізійний продукт українського виробництва дедалі впевненіше бере приціл на закордонну, зокрема російську аудиторію, не змирилися, здається, лише самодостатні ортодоксальні націоналісти. Яким, до речі, сучасний український телевізійний продукт не особливо й потрібен. Ба більше – деякі постаті, яких ми знаємо як переконаних борців за національну ідею, готові прийняти нові правила гри. За дивним збігом обставин, таке несподіване відкриття допоміг зробити вашому автору канал СТБ у неділю, 16 грудня.
 
Зазвичай під вечір я налаштовувався переглянути чергову порцію «нашого нового кіно». Цього разу на невибагливий телеглядацький смак була запропонована занадто вже невибаглива, дуже простенька за змістом, зображувальними засобами, акторською грою та бюджетом лірична комедія «Ти завжди будеш зі мною» виробництва «Стар Медіа». Прізвище режисера не залишилося в пам’яті, бо прізвища продюсерів переважили: життя в цей телекінопроект вдихнули Валентин Опалев та сам Влад Ряшин (режисер стрічки – Юрій Стицьковський, - «ТК»). Очевидно, стрічку зроблено швидше для поповнення асортименту, аніж для іміджу, що теж не кожен може собі дозволити. Бо для іміджу існують такі неоднозначні, як і непересічні проекти, як, скажімо, «Смерть шпигунам!» (про зйомки сиквелу цієї військово-пригодницької історії вже було оголошено).
 
Отже, ваш автор без жодного зацікавлення, із виразом страшенної нудьги, але все ж таки подивився історію про чоловіка і дружину, в яких є, відповідно, коханка і коханець. Сімейна пара, Михайло і Тамара, збирається розійтися, але жоден із них про це не знає. З примхи долі вони потрапляють в автокатастрофу, і ця прикра обставина зводить разом Мишкову коханку Світлану і Томиного бойфренда Макса. Про те, що чужі коханець і коханка під фінал почнуть симпатизувати одне одному, а законне подружжя реанімує втрачені почуття, можна не говорити – це зрозуміло вже після знайомства коханців. Так само не варто зайвий раз наголошувати на тому, що для гарантованого продажу цього продукту на російській телевізійний ринок на головні ролі запрошено відомих нашим глядачам російських акторів. Нехай Олексій Кравченко («Спецназ», «Бригада») та Ольга Понизова («Все буде добре») не «зірки» першої величини, проте обидва – досить міцні професіонали, готові та здатні зіграти будь-яку роль.
 
Але в цьому випадку я забіг наперед. Адже задовго до того, вдень, о 14.20 на тому-таки СТБ показали фірмову для цього каналу документальну стрічку з циклу «Історичний детектив». Який зв’язок між комедією й документальним фільмом? Трошки терпіння, я все поясню.
 
Про намір запустити такий проект ще у березні 2006 року говорив Володимир Бородянський, голова правління цього каналу. Ще раніше, влітку 2005 року, за цей проект планував узятися відомий продюсер Дмитро Харитонов, але саме тоді він змінив місце роботи.
 
Чому мене зацікавила така, на перший погляд, вторинна як для звичайного глядача інформація? Бо «Історичний детектив» – вочевидь комерційний проект. Причому, явно налаштований потрапити на російський, більш вдячний у фінансовому плані і більш купівельноспроможний, телевізійний ринок. У цьому, повторюся, немає нічого поганого. Більше того: я певен, що й невідомі версії вбивства українського радянського публіциста Ярослава Галана у Львові в 1949 році (про це розповідалося в програмі від 16 грудня), і новий погляд на знамениту «Молоду гвардію» (про це розкажуть у програмі від 23 грудня), і все інше, що запропонують автори проекту, зацікавить не лише українського глядача. Адже невідомі факти української історії періоду 1917-1991 років – хочуть націонал-патріоти того чи ні, є невід’ємною частиною історії СРСР. А значить, у нас із росіянами як мінімум у означений період була спільна історія. То чому б не продати їм такий пізнавальний і справді якісний продукт?
 
Одначе у своєму прагненні освоїти вдячний російській ринок виробники «Історичного детективу» дещо забули про логіку ринку українського. І логіку сприйняття готового матеріалу.
 
Так, закадровий авторський текст начитується українською мовою. Проте всі синхрони від персонажів, котрі коментують події, сказані мовою російською. Знову ж таки, не було б чого дивуватися. Проте особисто я ніколи не чув, аби російською мовою говорив колишній український дисидент Михайло Горинь, якого за часів Української РСР переслідувало КДБ за націоналізм. Так само нелогічно чути російську мову від іншого персонажа, титрованого як директор Центру Українського національного руху. Колишні працівники українських радянських спецслужб цілком можуть спілкуватися російською в повсякденні. А ось працівники львівського будинку-музею Ярослава Галана – навряд. Причому, з них усіх найгірша російська в пана Гориня – він явно виконує прохання авторів програми.
 
Отже, якщо робоча мова героїв – українська і ми це знаємо, то з якого дива їм, коментуючи події для українського фільму, який будуть показувати в Україні, раптом переходити на російську? При тому, що, повторюся, сам авторський текст – український? Дуже просто: текст сценарію можна перекласти потрібною мовою і переозвучити. А ось просити героїв програми два рази говорити одне й те саме двома різними мовами справді не дуже серйозно.
 
Немає нічого дивного в тому, що українські виробники художнього кіно роблять ставку на відомі в Росії акторські обличчя. Але тепер, як бачимо, тенденції дещо змінилися: відомі в Україні люди (в нашому випадку – діячі національно-визвольного руху) так само готові перейти на зручнішу для експорту мову. До речі, ваш автор так само пише російською і робить це досить часто. Але ж я – не діяч національно-визвольного руху і своїми принципами залежно від ситуації та пропозиції поступлюся швидше, ніж професійний націоналіст.
 
Таким чином, виробник вітчизняного телевізійного продукту роздвоюється, як письменник Микола Гоголь. З одного боку, хочеться відчувати себе частиною власного незалежного національного культурного простору. Але в такому разі твоє місце здебільшого не в прайм-таймі, а на маргінесах як телепростору, так і книжкової торгівлі, що образливо. Особливо – на фоні «Русских сенсаций», «Лучших анекдотов из России» та навіть неперевершеного за якістю і затребуваного, хоча й дещо затертого «Намедни». Та в Україні є вдячний глядач, зате немає вдячного ринку. В бажанні окупити затрати і навіть заробити копійку нічого поганого та кримінального нема. Тому Гоголь переклав свої розповіді про Україну російською мовою, в результаті опинившись поміж двох культурних світів. Через те ми частіше думаємо, чи буде наша інтелектуальна продукція зручна для російського вуха. Про українське вухо турбуватися нема чого: в силу історичних обставин громадяни України стовідсотково розуміють російську мову і довго вважатимуть її не лише другою рідною, а й робочою.
 
Проблема вирішиться лише тоді, коли робочою в Україні стане українська мова і без її знання неможливо буде зробити серйозну кар’єру, вирости як професіоналу, заробити грошей. Частково цю проблему може вирішити дублювання українською американських блокбастерів і мультфільмів: до мови звикатимуть швидше. Але це має бути якісний дубляж, а не кострубатий підрядник, яким минулого року запам’яталися стрічки «Чорна орхідея» і «Відступники».
 
Дещо ми, до речі, вже робимо. Йдеться про явно вставні фрагменти, які виринають у програмах «Кіно в деталях» із Федором Бондарчуком («1+1») та «Зіркове життя» (СТБ). Формат цих куплених проектів дозволяє не просто додати до нього 5-7 хвилин суто українського матеріалу, а й без проблем переозвучити програми українською (так роблять у «Зірковому житті»). Результат – маємо ілюзію спільних проектів, рейтинг яких в Україні, я певний, підвищують саме ці «рідні» 5-7 хвилин.
 
Проте ані платіжну спроможність, ані стереотипи у ставленні до українського ринку інтелектуальної продукції поки що не зламаєш. Яскравий приклад – документальний фільм власного виробництва каналу «Інтер» про дітей-зірок, показаний у листопаді. Мама 13-річної «зірки» Аліни Гросу заклопотано каже: у них немає виходу, попереду в них – Москва, на яку вони тепер орієнтуються і яку хочуть, гм, підкорити… Коментарі потрібні?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13813
Читайте також
29.10.2008 06:38
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
32 256
27.08.2008 09:41
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 590
29.04.2008 13:26
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
18 521
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
автор-кірі
5986 дн. тому
про якість проекту і взагалі- прлектів СТБ я нічого не кажу, бо гріх. вони справді хороші. в Україні вже вміють робити конкурентний продукт, і я це знаю, бо сам час від часу повертаюся на телебачення. але Ви полегшуєте задачу собі, беручи вже "готових" зірок у Росії. я ж полегшу роботу собі, і не буду складати, повірте, досить довгий список потенційних кандидатів. з чистою совістю та дорогою душею відсилаю Вас до програми "Дивись!", яка виходила дуже довго на каналі "ТЕТ". Там у трьох сюжетах про "зірок" і просто цікавих особистостей пропорція була така: 1 іноземна на 2 наших. але я Вас розумію: чомусь існує стереотип, що з наших митців за показ у телевізорі і появу в газетах треба брати гроші, а чужим треба доплачувати, аби вони погодилися зніматися...
Наталя
5986 дн. тому
Кіра, нащо ж так виставляти меншовартість українського телебачення, українських зірок і свою теж? Чи й не зірка - Борис Моїсеєв! Думаю, знайдуться ще тисячі члядачів, яким він остогид так само, як і мені. Мені цікаво, ви справді не усвідомлюєте, що саме телебачення творить "зірок", що на концерти відомих співаків ходила б невеличка купка людей, якби про тих співаків з ранку до ночі не розповідали по телевізору. Згадайте слова Познера: "Если круп лошади показвать по телевизору круглые сутки, то и она станет знаменитостью". Тому не бідкайтесь з приводу відсутності героїв для телепрограм, а шукайте нових цікавих особистостей і творіть з них "зірок".
Кира
5987 дн. тому
(Простите за переход на русский))) Андрей, если Вы сможете назвать украинских селебритиз числом в пропорции 4:1 с российскими - и чтобы знаменитости были того же уровня "звездности", гонораров и аншлагов - я Вам пожму руку и охотно передам весь список авторам программы. Во-вторых, проект ЗЖ четко позиционируется как собственный, украинский, и "Телекритика" неоднократно писала о проекте как о премьере сезона 2007-2008. Как об одной из девяти СОБСТВЕННЫХ премьер телеканала СТБ. По поводу сравнения качества российского и собственного продукта - простите, но это Вы в материале пишете о российских программах, которые давно пора заменять украинскими. И телеканал СТБ стремится производить КАЧЕСТВЕННЫЙ собственный продукт. Похоже, это ему удается - раз уж глубокоуважаемый кинокритик спутал украинское с российским.)))
автор-кірі
5987 дн. тому
дякую, що прочитали. а можна зробити дві речі? перша - говорячи про "зіркове життя", робити пропорцію "4 українських зірки - 1 російська", а не навпаки. друга - не вважати, що якісними можуть бути лише ті проекти, які глядачі вважають російськими, а наголошувати, що це все наше. бо такі помилки у індентифікації проектів робитиму не я один... подібні побажання - жодною мірою не самозацикленість. нам ще в СРСР говорили, що районна газета більш впливова за всесоюзну, бо люди хочуть знати більше про те, що відбувається в них під носом, аніж про те, що робиться за кордоном, зокрема - в Москві. та й рейтиги, думаю, переламаємо за рахунок свого набагато швидше. те, що туди можна все продавати, а в нас - ні, підтверджує наше горе. скажімо, детективів у нас видають мало, бо кажуть - для чого, цей ринок заповнює російський продукт...
Кіра
5987 дн. тому
Андрію, дякую за комплімент з приводу російського походження, але "Зіркове життя" - це цілком український проект, це власний проект СТБ, прем'єра цього сезону. Зйомки часто йдуть в Москві. І те, що герої розмовляють російською, цілком зрозуміло - вони росіяни. Одже ЗЖ не переозвучують, а роблять українською з самого початку. Олексій Гладушевський, його автор, готує ще один, вже про історію кіно.))) Я перекажу йому вашу думку ))) Хоча ваша версія, що це російський проект, свідчить про якість власного продукту СТБ)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду