У 2023 році уповноважений отримав рекордну кількість звернень про порушення мовного закону

У 2023 році уповноважений отримав рекордну кількість звернень про порушення мовного закону

4 Січня 2024
614

У 2023 році уповноважений отримав рекордну кількість звернень про порушення мовного закону

614
174 звернення із 3692-х стосувались порушень у сфері медіа.
У 2023 році уповноважений отримав рекордну кількість звернень про порушення мовного закону
У 2023 році уповноважений отримав рекордну кількість звернень про порушення мовного закону

У 2023 році надійшло 3692 звернення громадян про порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це найбільша кількість скарг за всі роки існування інституту уповноваженого із захисту державної мови і на 30% більше, ніж у 2022 році. Про це повідомляється на фейсбук-сторінці мовного омбудсмана.

За словами Тараса Кременя, така статистика свідчить як про збільшення кількості порушень мовного закону, так і про критичну чутливість громадян України до відстоювання своїх мовних прав. «В умовах війни державна мова стала серед головних чинників національної безпеки, символом боротьби проти ворога, фактором гідності та свободи», — сказав мовний уповноважений.

Майже половина звернень (1822) пов’язані з порушеннями у сфері обслуговування споживачів. Зокрема, 992 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 615 — порушень безпосередньо під час обслуговування, ще 215 — відсутності інформації про товари та послуги державною мовою.

Сфера інформації для загального ознайомлення та реклами посіла друге місце за кількістю зареєстрованих звернень — 557.

156 звернень надіслали щодо порушень законодавства педагогами у закладах дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, ще 170 звернень — щодо освіти дорослих.

186 звернень надійшло щодо порушень в органах державної влади та місцевого
самоврядування, ще 61 — в установах комунальної та державної власності. «Це далеко не та статистика, яку повинна демонструвати влада. Вважаю, що це неприпустимо!» — заявив Тарас Кремінь.

Високою також є кількість скарг щодо порушень у сфері культури (103 звернення) та в медіа (174 звернення).

У регіональному вимірі найбільше повідомлень надійшло з Києва (1345), а також Харківської (516), Одеської (486), Дніпропетровської (316), Київської (153), Запорізької (63), Львівської (59),  Полтавської (54) та Миколаївської (53) областей.

Зокрема, в столиці у 2023 році громадяни зафіксували у понад півтора раза більше порушень, ніж у 2022-му та втричі більше, ніж у 2021-му. «Ухвалення місцевих мовних програм та суворий контроль за дотриманням мовних прав громадян у всіх сферах суспільного життя має стати серед пріоритетів очільників громад у цьому році», — наголосив Кремінь.

Нагадаємо, з 1 січня 2024 року набрали чинності окремі положення статті 40 Закону України «Про медіа», які передбачають збільшення обсягу програм державною мовою на телебаченні та радіо. Зокрема, мінімальна частка української мови у програмах на радіо, а також у телевізійних медіа загальнонаціональної та  регіональної категорій збільшується з 75% до 90%, а в телевізійних медіа місцевої категорії — з 60% до 80%.

За даними дослідження Центру контент-аналізу, українськомовну версію мають орієнтовно 90% українських онлайн-ЗМІ, але за замовчуванням вона завантажується у 80–85% випадків. При цьому ситуація істотно різниться в регіонах.

Інфографіка: уповноважений із захисту державної мови / фейсбук, ілюстрація: АрміяInform

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
614
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду