Кабмін затвердив єдині умови використання мов нацменшин

Кабмін затвердив єдині умови використання мов нацменшин

9 Лютого 2024
569
9 Лютого 2024
22:46

Кабмін затвердив єдині умови використання мов нацменшин

569
Методологію використання мов нацменшин розроблено як частину реформи щодо захисту прав національних меншин (спільнот) України в межах виконання рекомендацій Єврокомісії на шляху до початку перемовин про членство в ЄС.
Кабмін затвердив єдині умови використання мов нацменшин
Кабмін затвердив єдині умови використання мов нацменшин

Уряд України затвердив Методологію використання мов національних меншин у межах рекомендацій Європейської комісії, необхідних для початку перемовин про членство в ЄС. Про це повідомив Офіс віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. 

«Документ розроблено як частину реформи щодо захисту прав національних меншин (спільнот) України в межах виконання рекомендацій Європейської Комісії на шляху до початку перемовин про членство в ЄС», — ідеться в повідомленні.

Як зазначила віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Методологію було розроблено після раунду консультацій, «зокрема, з колегами з Ради Європи, Єврокомісії та представниками громадських організацій національних спільнот України». 

Стефанішина підкреслила, що затвердження цього документа є ще одним кроком для належного забезпечення прав нацменшин України.

Методологія, як пояснюється, встановлює єдині умови та порядок використання мов нацменшин у населених пунктах, де вони традиційно проживають або де нацменшини становлять понад 15% населення. 

Документ регламентує, в яких сферах суспільного життя мови нацменшин можуть використовуватися поряд із державною мовою:  

  • комунікації з органами влади та надання публічних послуг; 
  • надання медичної допомоги; 
  • надання топографічної інформації;  
  • поширення інформації для загального ознайомлення;  
  • написання офіційних назв на табличках (вивісках) органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств;  
  • надання соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю тощо.  

Методологія визначає, що використання мови національної меншини (спільноти) дозволяється за рішенням відповідної сільської, селищної або міської ради. 

Фото з сайту «Нова доба»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
569
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду