Російські хакери атакували супутниковий сигнал низки українських каналів. Трансляцію вдалося відновити

Російські хакери атакували супутниковий сигнал низки українських каналів. Трансляцію вдалося відновити

9 Травня 2024
973
9 Травня 2024
16:37

Російські хакери атакували супутниковий сигнал низки українських каналів. Трансляцію вдалося відновити

973
Нацрада готує лист до Міжнародного союзу електрозв’язку, спеціального підрозділу ООН, з приводу атаки.
Російські хакери атакували супутниковий сигнал низки українських каналів. Трансляцію вдалося відновити
Російські хакери атакували супутниковий сигнал низки українських каналів. Трансляцію вдалося відновити

9 травня низка українських каналів зазнала хакерських атак з боку російських зловмисників, які намагалися глушити сигнал на супутнику. Про це повідомляли представники телеканалів.

Зокрема, атаки зазнали канали медіагруп StarLight Media та «Інтер», Суспільний мовник, канал «Дім» та «Апостроф ТВ». Втручання відбулось на супутнику Astra.

Перша атака розпочалась о 10 годині. Росіяни запустили на деяких українських каналах трансляцію параду в Москві на Червоній площі. Вона тривала з 10:00 до 10:18. Відтак Національна рада з питань телебачення та радіомовлення повідомила, що сигнал каналів відновлено.

За словами члена регулятора Максима Онопрієнка, канали оперативно запустили протокол безпеки, щоб вимкнути сигнал.

«Провайдери перейшли на інший спосіб отримання сигналу. Але відбулось кількахвилинне втручання в ефіри, під час якого транслювався парад побєди з Московії. Канали повернулись до своїх сіток мовлення», — сказав він.

Однак після цього розпочались повторні атаки.

За інформацією StarLight Media, після відновлення мовлення об 11:27 знову розпочалось втручання в супутниковий сигнал, об 11:29 SES вимкнув сигнал на супутнику. О 12:43 трансляцію каналів увімкнули. Однак о 12:51 розпочалась нова атака та  підміна контенту. Тому трансляцію о 12:55 знову вимкнули. Увімкнули лише о 14:20.

Як розповів «Детектору медіа» голова правління НСТУ Микола Чернотицький, хакерської атаки зазнав також Суспільний мовник. Хакери глушили сигнал і намагалися підмінити контент на трансляцію параду. Сигнал Суспільного у форматі SD на супутнику вимкнений.

За інформацією пресслужби каналу «Дім», зловмисники також глушили сигнал і тимчасово підмінили контент каналу трансляцією параду в Москві.

Пресслужба «Ми-Україна+» також повідомила про втручання ворога в супутникове мовлення каналу на Astra 4A.

«Близько 11:13 росія намагалася заглушити супутникове мовлення декількох українських телеканалів. Замість нього певний час ворог транслював ворожу пропаганду. Зокрема, на частоті прийому 12284 МГц, де транслюється канал “Ми-Україна+”, деякий час була відсутня програма телеканалу. Нині відбуваються повторні атаки, технічні фахівці телеканалу у співпраці з працівниками оператора супутника Astra4A протидіють незаконному втручанню», — йдеться у повідомленні каналу.

Шефредакторка «Апостроф ТБ» Аліна Блохіна на своїй сторінці у фейсбуку написала, що їхній ефір також зламали: «Ворог слабкодухий, тож йому весь час щось муляє — то в сайти залізти, то перебити супутниковий сигнал. Перепрошую перед глядачами за те, що відбулося, і закликаю завжди тримати під рукою нашу трансляцію на YouTube».

ОНОВЛЕННЯ: У пресслужбі Inter Media Group повідомили, що на «Інтері» не було трансляції параду у Москві. «Згідно з інформацією, яку ми отримали від супутникового оператора SES Astra AB, 9 травня 2024 року трансляції через супутник Astra 4A зазнавали інтерференції від потужного зовнішнього радіосигналу: згідно з даними моніторингу, телеканали “Інтер”, K1, “Мега”, НТН, “Піксель TV” та “Enter-фільм” зазнали перерви у трансляції тривалістю 17 секунд — із 11:09:48 до 11:10:05. Після цього інтерференція не спостерігалася. Жодних змін у контенті зазначених каналів не зафіксовано. Все обладнання космічного апарата Astra-4A та наземна інфраструктура SES працювали під час цих інцидентів і працюють наразі у штатному режимі».

Перший заступник голови Нацради Валентин Коваль розказав, що регулятор готує лист до Міжнародного союзу електрозв’язку, спеціального підрозділу ООН.

Також у Латвії сталася кібератака на телеканали, що транслюються оператором Balticom. Під час атаки замість телевізійних програм, що ретранслюються компанією, в ефірі теж транслювали військовий парад у Москві. 

Станом на 14:20 трансляції каналів відновлено.

Нагадаємо, зранку 24 квітня ефір каналів групи StarLight Media на 26 хвилин підмінили трансляцією каналу «ZA Жизнь!». В ефір потрапили російська реклама та фрагмент балету «Лебедине озеро».

17 квітня через спроби заглушити супутникове мовлення України з боку Росії на транспондері Astra 4A 11766 H була призупинена трансляція 39 телеканалів. Серед них канали «1+1». Того ж дня зловмисники глушили сигнал і тимчасово підмінили контент телеканалу українського іномовлення «FreeДом» на супутнику Hot Bird 13G.

Новина оновлюється. 

 Фото: фейсбук-сторінка Аліни Блохіної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
973
Читайте також
09.05.2024 11:25
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 985
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
знову тиснуть
10 дн. тому
на манєньке суспільне
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду