На британському Sheffield DocFest покажуть три українські стрічки

На британському Sheffield DocFest покажуть три українські стрічки

9 Травня 2024
534
9 Травня 2024
16:27

На британському Sheffield DocFest покажуть три українські стрічки

534
Відкриє фестиваль фільм оскароносця Кевіна Макдональда про братів Кличків.
На британському Sheffield DocFest покажуть три українські стрічки
На британському Sheffield DocFest покажуть три українські стрічки

До програми британського міжнародного документального кінофестивалю Sheffield DocFest цьогоріч увійшло три українські фільми. Про це свідчить програма, опублікована на офіційному сайті фестивалю.

Зокрема, 15 червня в рамках Sheffield DocFest відбудеться світова премʼєра повнометражного документального фільму режисерки Ганни Тихої «Кілометр».

Фільм побудовано на унікальних зйомках роботи українських аеророзвідників у Бучі та Ірпені в перший місяць повномасштабного вторгнення Росії. Стрічка розповідає про кінорежисера «Вавилон’13» Романа Любого, який після початку вторгнення намагається повернутися з роботи в Лондоні додому, щоб бути зі своєю дочкою, дружиною та батьками. Проте будинок його родини опинився в зоні бойових дій у перший же день наступу.

«Поки вони ховаються в підвалах, відрізані від решти країни через оточення російських військ, Роман приєднується до підрозділу повітряної розвідки, керуючи безпілотниками, щоб визначити місцеперебування сил вторгнення, а також знайти тих, хто вижив у найвідчайдушніших умовах. Фізично Рома настільки близько до своєї родини, але насправді між ними величезна прірва», — йдеться в описі фільму.

Також того дня пройдуть показ та обговорення фільму Марини Рощиної і Тетяни Симон «Свідки. Полон вбиває». Це фільм про вбивство українських військовополонених у ніч на 29 липня 2022 року в російській колонії поблизу Оленівки Донецької області.

«Розслідування вибуху, внаслідок якого загинули українські полонені, утримувані Росією, підкреслює важливість фіксації звірств, оскільки війни все ще тривають. Щойно вибух потрапив у заголовки газет, як увімкнулася російська пропагандистська машина, прикриваючи заяви про те, що вибух мав на меті приховати масові тортури та вбивства, які відбувалися там.

Фільм Марини Рощиної та Тетяни Симон спирається на наявні свідчення та кадри, щоб зібрати воєдино те, що сталося, і розташувати інцидент у ширшому контексті конфлікту. Він також підкреслює важливу роботу, яку проводить Український військовий архів, який намагається записати докази військових злочинів, перш ніж їх буде стерто», — так схарактеризовано фільм на сайті фестивалю.

Також 15 червня на фестивалі презентують фільм «Там, де закінчується Росія» Олексія Радинського.

Цей фільм складений з архівних кадрів, знятих командою українських кінематографістів наприкінці 1980-х років під час кількох кіноекспедицій у віддалені райони Сибіру. Їхні плівки були забуті, а потім знову знайдені на Київській студії науково-популярних фільмів у 2022 році, під час російського вторгнення в Україну.

«Цей захоплюючий архів є відправною точкою для кіноесе, яке досліджує російський імперіалізм, видобуток ресурсів, руйнування навколишнього середовища та триваюче гноблення та знищення корінних народів у російських колоніях, починаючи з часів царів і закінчуючи радянською епохою і до наших днів», — ідеться в описі фільму.

Крім того, в рамках відкриття фестивалю 12 червня покажуть британський фільм режисера, володаря «Оскара» Кевіна Макдональда та Едґара Дубровського «Кличко: Більше ніж битва». Фільм розповідає про братів Кличків, зокрема про Віталія як мера Києва, та їхню роль в обороні української столиці від російського наступу.

Нагадаємо, у 2022 році на фестивалі Sheffield DocFest відзначили спеціальною відзнакою журі перший повнометражний фільм об’єднання «Вавилон’13» «День українського добровольця» кінорежисера Володимира Тихого.

Sheffield DocFest — міжнародний документальний фестиваль, який щороку проходить у британському Шеффілді Це найбільший документальний кінофестиваль у Великій Британії та третій за величиною у світі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
534
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду