11 Квітня 2024
31125
11 Квітня 2024
09:00

31125
Канал СТБ виклав новий сезон шоу «Вагітна у 16» у загальний доступ — і тепер розгрібає репутаційні втрати.

Проєкт був відзнятий ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну і містить усього чотири епізоди. Попри це він уже двічі змушував про себе говорити. Вперше — торік, коли планувалася телепрем’єра шоу, вдруге — тепер, після виходу сезону в ютубі.

«Вагітна у 16» — це українська адаптація американського формату Sixteen & Pregnant, що присвячений проблемам раннього материнства. Кожний епізод проєкту розповідає історію дівчини підліткового віку, яка вирішила народити: в яких умовах живе, в яких стосунках з батьком майбутньої дитини та своїми рідними, як збирається утримувати малюка, від чого довелося відмовитися через вагітність тощо. У Штатах шоу стартувало у 2009 році на каналі MTV, в Україні — у 2012-му на СТБ.

У 2014-му шоу закрилося і на його батьківщині, і в Україні. На каналі СТБ, що встиг випустити лише два сезони, пояснили відмову від проєкту занадто високою вартістю виробництва. Зйомки кожного епізоду тривають ледь не рік: із перших місяців вагітності героїні й до перших місяців життя її дитини. Весь цей час команда проєкту допомагає дівчині. Як саме — комерційна таємниця, але в переліку точно є медичний супровід вагітності та пологи.

Поновилася робота над американським та українськими варіантами шоу теж майже одночасно. У 2020 році на каналі MTV вийшов новий сезон (шостий за рахунком), а СТБ оголосив кастинг на третій. Прем’єра була запланована на весну 2022 року, але почалася велика війна. Наступною датою виходу був анонсований лютий 2023-го.

Втім і торік «Вагітна у 16» на екранах не з’явилася. На заваді стало обурення суспільства: медіаексперти та звичайні користувачі соцмереж виступили проти показу через недоречність теми в контексті війни. Адже численні сексуальні злочини окупантів могли призвести до незапланованих вагітностей, зокрема у неповнолітніх дівчат. Канал СТБ оголосив про перенесення прем’єри на невизначену дату, а згодом вирішив узагалі не випускати шоу в телеефір.

«Враховуючи чутливість теми, особливо в час повномасштабної війни, телеканал СТБ прийняв рішення не транслювати проєкт в ефірі та не планує зйомок нових епізодів. Архівні епізоди проєкту, зняті у 2021 році, були викладені тільки на каналі проєкту “Вагітна у 16” в YouTube, платформі, де користувачі переглядають відео за запитом, а не в загальному програмуванні. СТБ не надавав промопідтримки проєкту ні в ефірі, ні в диджиталі. Проте цифри переглядів цього проєкту підтверджують високу суспільну актуальність теми та потребу у профільних державних і соціальних ініціативах», — відповіла пресслужба каналу СТБ на запит «Детектора медіа».

Кількість переглядів, що отримав проєкт, така: за три тижні новий сезон «Вагітна у 16» подивилися близько 15 мільйонів разів. Рекордсменом є третій епізод шоу із 4,5 мільйона переглядів за 10 днів. Власне, саме він спровокував другий скандал навколо шоу.

Люда з третього епізоду

Героїнею серії стала 16-річна Люда (так було написано на титрі) з села Яблунівка Київської області, яка завагітніла від 33-річного шкільного вчителя інформатики Сергія. В інших серіях нового сезону партнери героїнь також були старшими, але різниця у віці складала 5–8 років. До того ж усі пари, на відміну від викладача та його учениці, були приблизно в одному соціальному статусі.

Герої другого епізоду Світлана та Максим

Ситуацію обтяжили деякі слова головних героїв епізоду. Людмила зізналася, що першою почала залицятися до вчителя. Втім, ініціатором сексуальних стосунків став чоловік, а дівчина поступилася, бо «його організм потребує». До того ж Люда, на відміну від психологічно доволі зрілих героїнь інших випусків сезону, не справляла враження самостійної та відповідальної людини. Вона не вміла поратися по дому та готувати, не мала ніяких планів щодо навчання чи роботи, більшість часу проводила в інтернеті, а на питання «коли почалася Друга світова?» відповіла, що «їй це не цікаво». «Я бачив, що у Люди низький рівень інтелекту. Мене це абсолютно не лякало. Мені подобалася її простота, наївність. Що вона не мала сміливості на мене нагримати, сказати щось супротив», — похизувався Сергій.

За таких обставин глядачі побачили в історії ознаки кримінального злочину. В ютубі та соцмережах з’явилися тисячі коментарів зі звинуваченнями Сергія у розбещенні неповнолітньої, а канал СТБ — у толеруванні злочину, адже поведінку чоловіка проєкт не засудив. Цю позицію підтримали деякі медіа. Наприклад, видання «Букви».

Людмила в сториз інстаграму спробувала виправдатися тим, що канал занизив її вік і вніс сценарні зміни в історію. Скрин повідомлення опублікувало декілька українських видань, наразі профіль дівчини закрито.

Хвилю критики це не зупинило. А на початку квітня Сергія було звільнено з дитячої IT-школи Robocode, де він працював викладачем, за «ненормальність дій із боку дорослої людини».

Канал СТБ звинувачення у свій бік заперечив. «Для нас як загальнонаціонального мовника підліткова вагітність не є нормою чи темою для романтизації чи толерування. Метою проєкту є превенція підліткових вагітностей, виявлення причин цієї соціальної проблеми та привернення уваги суспільства до сексуального виховання підлітків. Проєкт є реалітійним і не містить сценарних домислів», — повідомила пресслужба «Детектору медіа». Втім, канал підтвердив, що «на момент знайомства знімальної команди з героїнею третього епізоду Людмилою та проведення зйомок їй було 17 років».

Вік згоди на статевий акт в Україні — 16 років, тобто насправді в юридичній площині герої нічого не порушили. Ба більше, Людмила народила дитину в липні 2021-го, тобто за декілька місяців до свого 18-річчя, яке відсвяткувала у грудні того ж року. Погодьтеся, це не зовсім те, що народити в 16.

Свідомо чи ні канал припустився плутанини, сказати важко. Втім, він точно міг запобігти скандалу одним коротким коментарем експерта про норми законодавства. Але проєкт взагалі оминає юридичний бік питання. Про кримінальну відповідальність за зв’язок з неповнолітньою інколи згадують самі герої, але виразних пояснень із цього приводу ніхто не надає. Хоча це питання здається чи не найголовнішим. У деяких випадках кримінальний кодекс може і як контрацепція спрацювати, я впевнена.

Коли експерти СТБ все ж долучалися до шоу, це здебільшого виглядало формальністю. Наприклад, у родині згаданих Людмили та Сергія функцію патронажної сестри чомусь виконувала телеведуча Надія Матвєєва. Вона прийшла до молодих батьків і показала, як промивати немовляті очі, готувати суміш і прибирати у квартирі.

Надія Матвєєва

Потім Матвєєва відвела Люду в салон краси, «щоб подарувати їй час для себе», і дізналася, що Сергій її «штовхав». У відповідь ведуча порадила дівчині звертатися до батьків чи в поліцію та взагалі бути готовою «піти». Для дорослої жінки цілком слушна порада. Але Людмила на той час була неповнолітньою. Тож звертатися до батьків, соцслужб чи поліції  повинна була саме знімальна група. Але ні, про це не йшлося.

Пояснити таку відстороненість форматом шоу не можна. Адже в новому сезоні проєкт вирішив не лише «спостерігати за життям героїнь», а й допомагати їм «у скрутних обставинах». Тобто дозволив сам собі втручатися в події там, де вважав за потрібне. В результаті одній героїні допомогли вилікувати партнера від алкоголізму та зробили тест ДНК, щоб довести його батьківство, Людмилі прооперували косоокість, ще одній дівчині влаштували консультацію блогерки, адже єдиною проблемою молодої матері, здається, було повільне зростання кількості підписників у тіктоку.

Героїня першого епізоду Вероніка та блогерка Тетяна Коряк

Ну й наостанок — про актуалізацію матеріалу. Канал вирішив не уточнювати, як склалася доля героїв після повномасштабного вторгнення. Хоча деякі рідні села героїв були в окупації, і користувачі в мережі навперейми питають: чи вижили герої, чи не зазнали насильства? Також знову сплило мовне питання: герої, які спілкувалися російською, не були дубльовані чи протитровані українськими субтитрами. Канал обмежився попередженням, що проєкт знято до 24 лютого, і герої самі обирали мову спілкування.

Врешті-решт склалося враження, що недопрацьований і суперечливий проєкт виклали в інтернет лише тому, що викинути шкода, а так хоч перегляди будуть. Мільйонні відвідування та скандали, звісно, наше все. Але що по репутації?

Скриншоти відео: «Вагітна у 16»/СТБ

31125