20 Березня 2023
3388
20 Березня 2023
13:00

3388
Новий проєкт на Новому каналі створив вдалу формулу розважального шоу під час війни.

У понеділок, 13 березня на Новому каналі стартувало нове розважальне шоу «єПитання». Це адаптація американського телешоу Family Feud («Сімейна ворожнеча»), яке з невеликими перервами виходить в США з 1976 року по сьогодні. Family Feud має декілька нагород «Еммі» та стабільно займає верхні рядки переліку найкращих ігрових шоу в історії.

За правилами, дві родини з 4 або 5 членів змагаються за перемогу, відповідаючи на запитання ведучого. Питання стосуються побуту, навколишнього середовища, здоров’я, відносин тощо. Наприклад, «Яке перше слово подружжя каже одне одному суботнім ранком?» або «Які птахи живуть у Центральному парку Нью-Йорка?» Правильними відповідями в розумінні шоу є не якісь наукові дані (хоча це теж не виключено), а ті, що були названі під час попереднього опитування глядачів. Напередодні зйомок команда шоу ставить ті ж самі питання 100 будь-яким людям, обирає декілька найпопулярніших відповідей та присвоює їм «ціну» в балах, що відбиває кількість глядачів, які обрали саме такий варіант. Гравцям треба вгадати саме ці варіанти. Тобто, навіть якщо представники команди без запинок назвуть усі види птахів, що трапляються в Нью-Йорку, перемоги це не гарантує, адже учасники опитування можуть бути впевненими, що птахи в Центральному парку взагалі не живуть.

Гра складається з п’яти раундів із різними умовами і фіналу та має ще купу додаткових правил, наприклад, якщо команда декілька разів поспіль не надає жодної правильної відповіді, конкуренти отримують право «вкрасти» її бали. В Америці команди грають за гроші та призи, у нас — за перемогу. Це не єдина трансформація, що відбулася із шоу в Україні. В першу чергу Новий канал змінив склад команд: в української адаптації грають не родини, а «групи за інтересами»: телевізійні ведучі, актори, військовий оркестр, гумористи, кінологи, співачки. В першому випуску зустрілися команди з акторів двох українських серіалів «Будиночок на щастя» та «Одного разу під Полтавою».

Зміни, як повідомила пресслужба Нового каналу, відбулися через війну та розлуку, що переживають українські родини. Це вдала ідея українського проєкту. Окрім того, що розшукати родину із 4 членів для зйомок стає неабиякою проблемою, глядачам просто може бути боляче дивитися на веселі повні сім’ї. Інша справа — артисти. Вони одночасно і добре знайомі, бо кожен день на екрані, і незнайомі, тому не викликають сум.

Зміна гравців — не єдине успішне рішення української адаптації. Команді «єПитання» вдалося поєднати, здавалося, несумісні речі: війну та розвагу. Зараз усі великі канали шукають, як «вписати» порядок денний у розважальні та соціальні проєкти. Хтось вирішує інколи проігнорувати, хтось, навпаки, повністю змінює концепцію програми. «єПитання» примудрилося зробити так, щоби глядачі не забували, що триває війна, але при цьому шоу ні на краплину не зрадило своєї розважальної місії.

Леся Нікітюк

Ведуча Леся Нікітюк вітається словами «Слава Україні» та прощається словами «Слава ЗСУ». Учасники програми явно добре розуміються на тому, що відбувається навколо, тому коли жартують, розповідають про себе чи спілкуються із ведучою, автоматично створюють відповідну атмосферу. «Кіна зараз немає, тому що кіно у всіх дуже страшне. Я просто хочу другу освіту і допомогти спочатку самій собі, а потім і людям», — розповіла акторка серіалу «Одного разу під Полтавою» Ганна Саліванчук про свої плани отримати другий диплом психолога. Або інший наприклад: учасники жартівливо обговорюють, чи взагалі працює кнопка, що сигналізує про готовність гравця надати відповідь, і актор Олександр Теренчук вигукує: «Ну якщо в Москві гупне, то робить».

Ганна Саліванчук

Нарешті, навіть питання, що ставляться гравцям, сигналізують глядачеві: «Ми з вами в одному човні». Серед притаманних оригінальному шоу питань на кшталт «Який костюм для рольових ігор найбільш популярний?» або «Чим би харчувалися опитані нами діти щодня?» учасники з неприхованим задоволенням відповідали на питання: «Що перше кажуть опитані нами люди, коли вмикається сигнал повітряної тривоги?». Переважна кількість правильних відповідей — це лайка.

До речі, «єПитання», як і його американський «родич», заявлені як сімейні шоу. Але тут, як то кажуть, є нюанси. У США навколо Family Feud останніми роками регулярно трапляються скандали через надмірну, на думку глядачів, увагу сексу. Буває, що питання там стосуються анатомії чи статевого акту. Ні про що «таке» Леся Нікітюк українських гравців не питала. Але якщо ваш малюк іще не знає вислову «грьобана русня», літній свекор вже підзабувся, що таке костюм БДСМ, а дядькові краще не нагадувати про слабоалкогольні напої, що активно рекламуються в програмі, то сімейне коло під час перегляду краще звузити.

Ведуча в проєкті на своєму місці, адже за словом у кишеню ніколи не лізе, а вдалі жарти і своєчасне «перекидання м’яча» у спілкуванні гравців — запорука успіху шоу. Інколи Леся відверто втручається у гру: підказує, перекручує відповіді або просто ігнорує помилки. Той факт, що ведуча може раптово врятувати чи, навпаки, «притопити» команду, для гравців виглядав несподіванкою. Але всі сприйняли це зі сміхом як елемент гри, включно із самою Нікітюк. «Я нікому не підказую. Я незалежна та демократична ведуча, тому я вже 150 років працюю на Новому каналі», — пожартувала вона.

Загалом учасники першого випуску здавалися щирими та цілком захопленими шоу. Вони сміялися, кричали, обіймалися, а подекуди, як акторка Віталіна Біблів, просто бігали по студії від навали почуттів.

Для глядачів, окрім позитивних емоцій, «єПитання» гарантує порцію світських новин (якщо уважно слухати, то можна з’ясувати, наприклад, що у Віталіни Біблів 12 похресників, а акторка Анна Кошмал займається йогою) та нових цікавих знань. Принаймні можна дізнатися, що таке йошта та які синоніми у слова «завірюха».

Віталіна Біблів

«єПитання» виходить по понеділках та триває 45 хвилин. «Я десь в інтернеті прочитав, що п’ять хвилин сміху заміняє 200 грам сметани», — передала пресслужба Нового каналу слова шефредактора проєкту Ігоря Новінчука. Прості розрахунки показують, що один випуск шоу — це 9 стаканів доволі високоякісного набілу.

3388
14.04.2023 15:00
Марія Спалєк